Amerikanen sturen USS Arlington en B-52 strategische bommenwerpers naar de Perzische Golf

Geen categoriemei 11 2019, 19:00
De Amerikanen beseffen welke risico's hun vliegdekschepen lopen. De enorme kolossen worden weliswaar gevreesd, maar met de komst van nieuwe raketsystemen zijn de vliegdekschepen stukken kwetsbaarder dan voorheen. Daarom sturen de Amerikanen voor de zekerheid nog één extra schip richting Iran om het vliegdekschip USS Abraham Lincoln te verdedigen: de USS Arlington.
De Amerikanen lieten eerder deze week al weten dat het vliegdekschip USS Abraham Lincoln door het Suez-kanaal vaart richting de Perzische Golf. Dit vanwege de vele bedreigingen vanuit de radicaal-islamitische hoek in Iran. De geestelijken en de Iraanse Revolutionaire Garde houden de bevolking in een greep van angst en trommelen de oorlogstrom. De Amerikanen, zelf ook niet vies van een gevecht, trotseren de retoriek met ijzer.
Behalve de USS Arlington versturen de Amerikanen ook geavanceerd oorlogstuig. En een aantal uit 1954 stammende B-52. Nog steeds één van de meest krachtige strategische bommenwerpers op aarde. Aangezien de Amerikanen de heersers zijn van de zee en dus ook de hoeders van de scheepvaart is de economische blokkade geen grapje voor Iran.
Ja, de Amerikanen blokkeren daadwerkelijk de export van olie met hun enorme vloot. Iran kan er niets tegenin brengen. Het land mocht aanvankelijk nog wel olie exporteren naar China, India, Japan en Zuid-Korea, maar nu dus niet meer. Wat er nu gaat gebeuren weten we niet precies, maar als de Amerikanen de duimschroeven nog verder aandraaien zijn meerdere scenario's mogelijk.
Een daarvan is dat Iran toegeeft om daarmee haar olie-export te herstellen. Een exportproduct dat ze nodig hebben om te overleven. Maar er is ook een kans dat de Iraanse geest zich verhardt en het conflict op andere wijze wil oplossen. Dan kan, in het ergste geval, een oorlog volgen. Maar zover is het nog lang niet en de kans dat de sancties op korte termijn hun effect sorteren lijkt dan ook groot.
De Amerikaanse president Donald Trump eist dat Iran haar nucleaire programma volledig stopzet, zo lezen we in Trouw.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten