BAM! Debat tussen Baudet en Rutte universeel tot succes verklaard: zelfs Pauw deed het goed

Geen categoriemei 23 2019, 5:05
Baudet was met name in het eerste deel sterk en bleef fier overeind tegen de premier die véél meer ervaring heeft, Rutte deed het zoals altijd erg goed in het debat, en verrassend genoeg deed zelfs Jeroen Pauw het heel aardig door a) neutraal te zijn en b) zoveel mogelijk uit de weg te blijven van de twee heren.
Dat was de conclusie van Twitterend politiek- en journalistiek-Nederland na het debat tussen Thierry Baudet en Mark Rutte in de Rode Hoed gisteravond. Zie hier bijvoorbeeld de samenvatting van Wierd Duk:
https://twitter.com/wierdduk/status/1131343195948953600
"Algemene stemming na afloop van #rutbau : Zelden tot nooit zo'n inhoudelijk politiek debat in Nederland meegemaakt," aldus de Telegraaf-journalist. "Dat alleen al is pure winst. Dapper van Rutte dat hij uitdaagde, knap van Baudet dat hij makkelijk overeind bleef. 'T was een heerlijke avond, dit is democratie."
Die mening wordt eigenlijk door vrijwel iedereen gedeeld. Zeker, er zijn hier en daar verdwaalde partij-fanatiekelingen die Rutte danwel Baudet tot De Grote Winnaar verklaren, maar de overgrote meerderheid van de commentatoren houdt het op een interessant, levendig, indrukwekkend gelijkspel.
https://twitter.com/EWdeVlieger/status/1131340889161379846
"Er is geen VVD’er die nu FvD gaat stemmen en er is geen FvD’er die nu VVD gaat stemmen," stelt Erik de Vlieger. "Het enige is dat veel mensen naar een vermakelijk debat hebben gekeken. Conclusie: ‘Volk, brood en spelen’ is na 2000 jaar nog uiterst actueel..."
Hoewel dat inderdaad best mogelijk is kan er bést een significant effect op de kiezer zijn. Dat gaan we vandaag zien, als mensen daadwerkelijk naar de stembus gaan. Als Baudet mensen teleurgesteld heeft (om wat voor reden dan ook) gaat Forum voor Democratie waarschijnlijk een minder goed resultaat neerzetten dan verwacht. Maar als Rutte juist wat teleurstelde en rechtse kiezers concluderen dat Baudet zich fier staande hield tegenover de premier kon FVD juist weleens wat extra kiezers getrokken hebben.
Of, nou ja, het kan ook allemaal bij de voorspellingen blijven juist ómdat de heren overduidelijk aan elkaar gewaagd waren -- hoewel wel degelijk met een heel andere visie op de EU.
Bart Schut vond ook dat Baudet en Rutte aan elkaar gewaagd waren, maar geeft het debat uiteindelijk toch aan de premier.
https://twitter.com/bpschut/status/1131337068511154176
Heel gek is het natuurlijk niet dat Rutte mogelijk net iets beter voor de dag kwam. Dit is zijn grote kracht, hij doet dit al jaren. Baudet is hier nog maar net mee bezig. Het is eigenlijk ongekend dat hij zich zo duidelijk staande heeft gehouden -- en het zegt alles over zijn extreem hoge learning curve. Geef die man nog een paar jaar en hij debatteert iedereen de grond in, Rutte incluis.
https://twitter.com/RutgervdNoort/status/1131328292961816581
Misschien wel de belangrijkste conclusie van het debat is dat Rutte en zijn VVD er overduidelijk bewust voor hebben gekozen om FVD en Baudet serieus te nemen en als grote, belangrijke partij te behandelen. Zoals Ebru Umar het verwoordt:
https://twitter.com/umarebru/status/1131333064158797824
Gezien de successen van FVD recentelijk en het hoge aantal leden is dit volstrekt logisch, maar daarom is het niet minder belangwekkend. De VVD heeft overduidelijk geconcludeerd dat FVD here to stay is.
Tenslotte, zelfs Jeroen Pauw heeft het goed gedaan, aldus De Vlieger -- wat hij en ik allebei niet verwacht hadden.
https://twitter.com/SvensTweet/status/1131339756841910277
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten