Belastingparadijs – Multinationals geven Kamerleden ervan langs: ‘Wij houden ons aan wetten die jullie hebben gemaakt’

In een rapportage van een hoorzitting, tussen Tweede Kamerleden en topbestuurders van multinationals, werd even héél duidelijk gemaakt hoe de vork in de steel zit wat belastingontwijking betreft. ‘Wij houden ons aan wetten die jullie hebben gemaakt’, is de boodschap. Via de Volkskrant.

Het is inmiddels een bekend riedeltje: Grote multinationals zouden op grote schaal belasting ontwijken, het kabinet is kapot gelobbyd en dient ‘het grootkapitaal’, als je dergelijke bedrijven gaat belasten dan vertrekken ze. Dat kost banen en binnen de kortste keren staat heel Nederland in de fik. Kortom: één groot drama.

Wat Shell, AkzoNobel, VNO-NCW, Philips etc. betreft, ligt de fout niet bij hen maar hebben Kamerleden gewoon steken laten vallen. ‘Dan had je maar betere wetten moeten verzinnen.’ Er is volgens de topbestuurders niets mis met de handelswijze, want ze maken uitsluitend gebruik van bestaande regels en uitzonderingen.

Daar wordt natuurlijk wel even fijntjes bij verteld dat, mochten Kamerleden nou op het idee komen om de regels aan te scherpen, dan ‘zullen de mensen die jullie vertegenwoordigen daar de consequenties van moeten aanvaarden,’ aldus Alan McLean van Shell. Daarmee impliceert hij dat Shell de koffers pakt, een middelvinger naar de Nederlandse bevolking geeft en voor-Shell-werkend Nederland op straat zet. De Kamerleden waren echter niet onder de indruk van deze vorm van chantage.

En weet je wat? Laat Kamerleden die regels maar aanscherpen, call the bluff. Daar kun je qua argumentatie namelijk niet omheen. Moralistisch gejank zet nu eenmaal geen zoden aan de dijk als ze binnen de wettelijke kaders zijn gebleven. Als al die bedrijven inderdaad vertrekken, geeft dat in één klap zo’n gigantische golf aan slechte PR, dat kunnen ze zich niet veroorloven. De impact die dat gaat hebben kost hoe dan ook meer dan die peulenschil aan belasting waar ze zich nu zo druk om maken. Helemaal als er ook nog allerlei rechtszaken volgen en de marketingafdeling overuren moet gaan draaien om gezichtsverlies en een slecht imago weer terug te draaien.

Wil je de Europese markt blijven bedienen en grootschalig goederentransport op peil blijven houden? Dan zul je toch echt de Nederlandse infrastructuur en met name de Rotterdamse haven nodig hebben. Er is vast wel een manier om daar alsnog geld voor te vangen als Nederland zijnde. En anders blijf je gewoon extra kwaliteitscontroles uitvoeren op producten van die multinationals, kijken hoe lang ze dat tolereren.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. DidiMadloba

  Uit de EU! Dan komen er nog veel meer mogelijkheden de belasting te ontwijken!

  1. Ragmilla

   Leg dat maar aan de volgers van Baudet uit. Die snappen het na de toestand omtrent de dividend belasting afschaffing nog niet.

   1. Cycle25

    Dag RagMila (roep dan paf), iets waar VVD jaren voor heeft gelobbyd komt uiteraard door degene die jij dood wilt hebben. Je hebt totaal geen benul hoe gevaarlijk liberalen zijn, maar met een Soros pilletje kun je Baudet uiteraard overal de schuld voor geven.

   2. ZiggyStardust

    Ragmilla, ik wil je niet voor schut zetten, maar de dividendbelasting is uiteindelijk niet afgeschaft. Gelukkig maar, maar ik raad je aan wat vaker het nieuws te volgen.

  2. ZiggyStardust

   Dat soort zaken zijn ook prima in verdragen te regelen zonder de EU. Zelfs binnen de EU bestaan samenwerkingsverbanden tussen landen, zoals het hanzeverdrag waar Nederland deel vanuit maakt. Vraag me trouwens af waarom Fiat/Chrysler na de samenvoeging met Nissan het nieuwe hoofdkantoor gaat vestigen in Nederland. Omdat de EU zo goed werkt? Haha, ga toch weg. Het houdt niet op, de EU gaat hier niets aan veranderen, de EU zal alleen nog maar meer grote bedrijven naar Europa halen met schimmige belastingvoordelen. Je hebt straks de machtsblokken USA, China en de EU. Alles voor het geld. Een Europa van natiestaten en verdragen is een veel beter idee. We zijn een soort Facebook aan het worden, met een Google en Huawei als concurrent.

 2. Ragmilla

  Grapje zeker? Net alsof deze bedrijven zich druk maken om die paar Nederlanders die in opstand komen. Weleens van Piraeus en het spoor gehoord? Domme praat die rood kapitalisme in de kaart speelt.

  Deze bedrijven hebben ik weet niet hoeveel druk gezet om deze belasting deals te krijgen, beetje flauw om dat anders te doen lijken. Mogelijk gemaakt door de natiestaat.

  1. Trien Knoppen

   Eerst ons land het mes op de keel zetten en dreigen met vertrek… en dan nu de vermoorde onschuld uithangen… niet erg geloofwaardig!

 3. tomygun

  Nee dat is geen bluff dat is de regering !
  Belasting op werken verhogen zo goed als onmogelijk.
  Maar snow flakes laten geloven dat belasting op
  uitstoot wel werk dat is hun laatste verdien model.
  Iedere stap verder dan hebben zij opstand!!!
  By by rubber duck.

 4. Meriadoc Brandebok

  De politiek is altijd huiverig voor de multinationals. Geen grootbedrijf => geen banen => geen kiezers.

 5. NoDoubt

  Ik zie het probleem niet. Gewoon de wet aanscherpen, dan kan het kleinbedrijf ook gewoon concurreren. Multinationals maken meer kapot dan u lief is. Zij zijn de grootste verwoesters en rovers van de aarde.

  1. tomygun

   Een snow flake probleem! het niet zien dan bestaat hrt ook niet .

 6. Duke

  Kunnen ze dan ook stoppen met gunstige tax rulings en zich strikt conformeren aan de belastingwetten?

  1. tomygun

   Dat kan je wel vergeten! er is getekend bij het kruisje
   het geld is al weg maar nog niet binnen.

 7. J.Rademaker

  Het zijn onze Europese vrienden die de Nederlandse zaken wel willen en daar trappen de tweede kamerleden wel in.
  Met al die ( wettige ) constructies van voorheen koopmansland Nederland komt er een paar procent van heel veel in ons land terecht.
  Als deze populisten dat voor de achterban willen dan zullen er wel wat hobby projecten te duur worden. De werkende citroenen zijn al uitgeknepen.
  30% van niks is niks.

 8. Bes Tolen

  De kennis van zaken ontbreekt bij de Nederlandse politiek. Maar daar niet alleen. Rijksaccountants registeraccountants heb je nodig om heel precies uit te zoeken of de regels goed gevolgd worden. In vroeger tijden hielden hun directe bazen dat meestal tegen. De organisatie was slecht. Cijfermatige verantwoording van resultaten was onvolledig en voor het overige vaak fout. Wat nota bene ook haar gevolgen had voor personeelsbeoordeling. Zonder dat het betreffend personeelslid dat te weten kwam, kon zo een aantal belangrijke zaken in een jaarlijkse administratieve verantwoording ontbreken. Aanslagregelende inspecteurs hoefden weinig of geen verantwoording af te leggen. Zo werd daar het kaf nooit van het koren gescheiden.
  Het ministerie ontnam hun registeraccountants op gegeven ogenblik de mogelijkheid van twee hogere salarisschalen. Nou ja, erger: eerder behoorden die tot de normale beloning. Of te wel bij de rijksoverheid weet men van bezuinigen maar niet van kwaliteit. Dit frustrerend landje is vast al lang opgegeven.
  Nederland is multinationals onwaardig. De politiek en rijksoverheid falen als het om de financiële belangen van bedrijven en nog meer van particulieren te verdedigen. We dreigen daardoor steeds meer onteigend en armer te worden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.