BREAKING: Boris Johnson voor de rechter vanwege claim dat EU-lidmaatschap 350 miljoen pond p/w zou kosten

Geen categoriemei 29 2019, 16:00
Nigel Farage's Brexitparty moge nog lang niet voorbij zijn en ondertussen de grootste Britse partij in het Europees Parlement zijn, maar zijn collega Brexiteer Boris Johsnon gaat het minder voor de wind. Johsnon zou tijdens de campagne van het Leave-kamp namelijk misleidende informatie aan het publiek hebben gegeven.
Johnson trok tijdens de Leave-campagne voor de Brexit door het land met een knalrode dubbeldekker. Op de dubbeldekker stond dat het lidmaatschap van de Europese Unie de Britten 350 miljoen pond per week kostte (!). Echter wist Johnson niet zeker (wie wel?) hoe hoog het bedrag daadwerkelijk is. Een onmogelijkheid is het niet. Per jaar zou het uitkomen op zo'n 18 miljard pond.
Daarover ontstond later commotie toen de krant The Guardian een factcheck uitvoerde. Volgens Johnson was het door hem genoemde bedrag 'een schatting'. Of het daadwerkelijk misleidend was wat Johnson beweerde is echter niet bewezen. Wel is het natuurlijk zo dat de mogelijke komende premier van het Verenigd Koninkrijk zelf moet gaan aantonen hoe hij tot het genoemde bedrag kwam. Als de rechter zijn methode van berekenen redelijk acht dan is de kans groot dat hij gewoon wordt vrijgesproken.
Maar als hij zijn bewering over de kosten van de Europese Unie niet kan onderbouwen met een redelijk cijfermatig verhaal dan kan het heel anders uitpakken. Mocht Johnson daadwerkelijk premier worden dan kan hij in zo'n hypothetisch scenario mogelijk een tik op de vingers krijgen. En in het ergste geval zelfs weer moeten aftreden. Aan Johnson nu dus taak om zijn bewering van destijds in alle redelijkheid te staven.
Dat de daadwerkelijke kosten van een lidmaatschap in de EU niet tot in de decimaal perfect kan worden berekend moge duidelijk zijn, maar een redelijke berekening is zeker niet teveel gevraagd. Wordt vervolgd. Letterlijk dus.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten