Ferry Mingelen bij Buitenhof: "Ruttes magie raakt uitgewerkt óf er is iets mis met zijn politieke antenne"

Geen categoriemei 27 2019, 9:00
Oh ja, en hij citeert uw favoriete website ook nog even.
Gisteren mocht Ferry Mingelen zijn column weer eens uitspreken bij Buitenhof, het linkse programma van de NPO (maar ik herhaal mezelf). Hoewel wij natuurlijk geen fans zijn van de publieken moet gezegd worden dat Mingelen toch altijd wat anders is (geweest) dan zijn collega's. De man weet zowaar waar hij het over heeft en is kritisch op en over iedereen. Links incluis.
Hoe dan ook, in zijn gesproken column richtte Mingelen zich op de uitslag van de Europese verkiezingen, en dan met name op Mark Rutte. Zoals Mingelen terecht uitlegde wilde Rutte dat zijn VVD de grootste werd. Hij moest en zou revanche nemen voor de Provinciale Statenverkiezingen. Dat mislukte op grandioze wijze, al was het dit maal niet FVD dat de grootse werd, maar de PvdA, geleid door eurofiel-pur-sang Frans Timmermans.
"Wat is er met VVD-leider Rutte aan de hand?" vroeg Mingelen zich hardop af. "Twee keer wilde hij in afgelopen verkiezingen de grootste worden, en twee keer mislukt dat. Eerst verliest hij van Thierry Baudet, en nu van Frans Timmermans. Is het eind van het tijdperk Rutte nabij?"
Vervolgens ging hij in op mogelijke kritiek dat 'het einde van het tijdperk-Rutte' mogelijk een vreemde gedachte is omdat de VVD toch nog een zetel winst boekte bij de Europese verkiezingen, "maar toch. Tien jaar lang haalt de VVD met Rutte de ene verkiezingsoverwinning na de andere. Rutte was oppermachtig. Maar het lijkt wel alsof nu de machine gaat haperen."
"De inzet van Rutte, en hij heeft zich daar heel erg persoonlijk voor ingezet, was nadrukkelijk om de grootse te worden. En dat is niet gelukt."
Eén van de redenen dat dit niet lukte? Het debat tussen Rutte en Baudet. "Het optreden van Rutte was niet geheel overtuigend," aldus Mingelen. Hij, toch de zeer ervaren minister-president met groot internationaal aanzien en een geduchte debater in de Tweede Kamer, hij liet zich aanvankelijk verrassen door wat Rutte zelf "de fröbelende zolderkamergeleerde noemde. Die zolderkamergeleerde hield al fröbelend behoorlijk stand."
Met andere woorden, Rutte had Baudet onderschat. Hij kwam minder sterk over dat hij gewild had. Uiteindelijk werd echter niet FVD of de VVD de grootste, maar de PvdA.
"Twee keer de grootste willen worden en twee keer niet slagen? Is er iets mis met zijn politieke antenne of raakt de magie van Rutte gewoon uitgewerkt?" vroeg Mingelen zich vervolgens af, daarmee implicerend dat dit de enige mogelijkheden zijn.
En ja, hij heeft gelijk. Rutte heeft twee keer gefaald. Er is een eind gekomen aan de dominantie van de VVD. Dat komt doordat hij -- als leider -- in de buurt van zijn maximale houdbaarheid komt. Die bedraagt normaal gesproken zo'n tien jaar, zeker voor premiers. Over een jaar is hij tien jaar premier.
Het is dus gewoon over en uit voor Rutte. Als hij nog politiek actief wil blijven en wil voorkomen dat hij naar huis wordt gestuurd met een enorme nederlaag (zoals Jan Peter Balkenende) moet hij aangeven dat het voor hem klaar is... en de overstap nog vóór de volgende verkiezingen naar Europa maken.
Overigens citeerde Mingelen ons ook nog, namelijk over de uitspraken van Baudet over het homohuwelijk, Hitler, Poetin, en natuurlijk over abortus en werkende vrouwen. Onze eigen Tim Engelbart riep Baudet op om op te houden over dat soort onderwerpen. Mingelen vond dat van belang, maar voegde eraan toe dat Baudet zich vrijwel zeker niet zal kunnen inhouden; hij houdt nu eenmaal te veel van dergelijke intellectuele gesprekken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten