Ferry Mingelen bij Buitenhof: “Ruttes magie raakt uitgewerkt óf er is iets mis met zijn politieke antenne”

Oh ja, en hij citeert uw favoriete website ook nog even.

Gisteren mocht Ferry Mingelen zijn column weer eens uitspreken bij Buitenhof, het linkse programma van de NPO (maar ik herhaal mezelf). Hoewel wij natuurlijk geen fans zijn van de publieken moet gezegd worden dat Mingelen toch altijd wat anders is (geweest) dan zijn collega’s. De man weet zowaar waar hij het over heeft en is kritisch op en over iedereen. Links incluis.

Hoe dan ook, in zijn gesproken column richtte Mingelen zich op de uitslag van de Europese verkiezingen, en dan met name op Mark Rutte. Zoals Mingelen terecht uitlegde wilde Rutte dat zijn VVD de grootste werd. Hij moest en zou revanche nemen voor de Provinciale Statenverkiezingen. Dat mislukte op grandioze wijze, al was het dit maal niet FVD dat de grootse werd, maar de PvdA, geleid door eurofiel-pur-sang Frans Timmermans.

“Wat is er met VVD-leider Rutte aan de hand?” vroeg Mingelen zich hardop af. “Twee keer wilde hij in afgelopen verkiezingen de grootste worden, en twee keer mislukt dat. Eerst verliest hij van Thierry Baudet, en nu van Frans Timmermans. Is het eind van het tijdperk Rutte nabij?”

Vervolgens ging hij in op mogelijke kritiek dat ‘het einde van het tijdperk-Rutte’ mogelijk een vreemde gedachte is omdat de VVD toch nog een zetel winst boekte bij de Europese verkiezingen, “maar toch. Tien jaar lang haalt de VVD met Rutte de ene verkiezingsoverwinning na de andere. Rutte was oppermachtig. Maar het lijkt wel alsof nu de machine gaat haperen.”

“De inzet van Rutte, en hij heeft zich daar heel erg persoonlijk voor ingezet, was nadrukkelijk om de grootse te worden. En dat is niet gelukt.”

Eén van de redenen dat dit niet lukte? Het debat tussen Rutte en Baudet. “Het optreden van Rutte was niet geheel overtuigend,” aldus Mingelen. Hij, toch de zeer ervaren minister-president met groot internationaal aanzien en een geduchte debater in de Tweede Kamer, hij liet zich aanvankelijk verrassen door wat Rutte zelf “de fröbelende zolderkamergeleerde noemde. Die zolderkamergeleerde hield al fröbelend behoorlijk stand.”

Met andere woorden, Rutte had Baudet onderschat. Hij kwam minder sterk over dat hij gewild had. Uiteindelijk werd echter niet FVD of de VVD de grootste, maar de PvdA.

“Twee keer de grootste willen worden en twee keer niet slagen? Is er iets mis met zijn politieke antenne of raakt de magie van Rutte gewoon uitgewerkt?” vroeg Mingelen zich vervolgens af, daarmee implicerend dat dit de enige mogelijkheden zijn.

En ja, hij heeft gelijk. Rutte heeft twee keer gefaald. Er is een eind gekomen aan de dominantie van de VVD. Dat komt doordat hij — als leider — in de buurt van zijn maximale houdbaarheid komt. Die bedraagt normaal gesproken zo’n tien jaar, zeker voor premiers. Over een jaar is hij tien jaar premier.

Het is dus gewoon over en uit voor Rutte. Als hij nog politiek actief wil blijven en wil voorkomen dat hij naar huis wordt gestuurd met een enorme nederlaag (zoals Jan Peter Balkenende) moet hij aangeven dat het voor hem klaar is… en de overstap nog vóór de volgende verkiezingen naar Europa maken.

Overigens citeerde Mingelen ons ook nog, namelijk over de uitspraken van Baudet over het homohuwelijk, Hitler, Poetin, en natuurlijk over abortus en werkende vrouwen. Onze eigen Tim Engelbart riep Baudet op om op te houden over dat soort onderwerpen. Mingelen vond dat van belang, maar voegde eraan toe dat Baudet zich vrijwel zeker niet zal kunnen inhouden; hij houdt nu eenmaal te veel van dergelijke intellectuele gesprekken.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

36 reacties

 1. Sealgaire

  Abraham Lincoln: You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, but you cannot fool all the people all the time.

 2. Meriadoc Brandebok

  Ik denk dat het feit dat Baudet in de peilingen omlaag is geduikeld mede is te wijten aan het debat waarin Baudet zwak overkwam. Rutte maakte toen voor heel Nederland duidelijk waar de “zolderkamergeleerde” voor stond.

  Nog niet zo lang geleden lachte iedereen Timmerfrans nog uit. Niet veel hadden rekening met dat effect gehouden.

  1. Sealgaire

   Kan het nog dommer Guusje? Het is natuurlijk volslagen idioot, dat jij een timmerfransje denkt te moeten doen. Kijk liever in je eigen gierput. Stront zat te vinden.

  2. Ruiter

   Self profiling prophecy, Doc Bok. Experts hebben al onweerlegbaar aangetoond dat het debat Rutte – Baudet nauwelijks effect had op de uitslag.

   Het FvD heeft, evenals PVV en SP, ‘last’ van het gegeven dat zij eurosceptisch zijn. Dus zij kunnen hun achterban niet motiveren om te gaan stemmen. Uit alle analyses blijkt dan ook dat de (relatief) lage scores van FvD, PVV en SP te wijten zijn aan het thuisblijven van hun kiezers.

   1. edoc431

    Maar zo ziet links dat niet Ruiter die kijken alleen maar naar de uitslag de reden waarom doet er bij hun niet toe .

   2. Meriadoc Brandebok

    Maurice de Hond: “Maar toch zien we wel FVD kiezers van 20 maart jl. die terugkeren naar VVD en CDA. Daarom een 3 zetels lagere score dan vorige week (24).”

    Forum is in de peilingen van De Hond aan het dalen. Het is overduidelijk dat het debat impact heeft gehad op de electorale score. Baudet kwam zwak over en dat heeft de kiezer gezien.

    Straks houdt Forum slechts de overgelopen PVV-ers over en dat is doorgaans een klein gedeelte van het totaal.

    1. Sealgaire

     Kan het nog dommer Guusje? Het is natuurlijk volslagen idioot, dat jij een waardeoordeel, denkt te moeten geven. Kijk liever in je eigen gierput. Stront zat te vinden.

  3. edoc431

   timmerfrans wordt geen voorzitter en nu ????

   1. Meriadoc Brandebok

    Volgens mij is dat nog niet bekend.

  4. DeBruijn

   @ Meriadoc

   Zou het ook niet wezen de Otten affaire en natuurlijk niet te vergeten de hetze tegen Baudet in de media. Nog even hem onderuit halen net voor de verkiezingen over een essay van jaren terug, wat echt verschrikkelijk opgeblazen werd.

   Dat is de media in een notendop, kant kiezen voor Timmermans en anderen, maar niet voor FvD, CDA, PVV, SGP. Anderen wel, zoals D66, VVD en Timmermans, maar de rest niet. Tegen Balkenende waren zij ook, die kon geen goed doen in de media, terwijl Cohen niets fout kon doen.

   Media is zooooo bevooroordeeld, het druipt er gewoon vanaf.

   Een oud overbuurman van mij schreef een opiniestuk waarin hij een ander die namens het BDS sprak netjes de les las. AD plaatste het niet, daarop schreef ik een brief of er nog een ander geluid mogelijk is in het AD. Niet geplaatst.

   Maar wel iemand die Israël wilt boycotten plaatsen en ook Meat de victims, de criminele dierenactivisten. AD wordt een soort verlengstuk van de PVDD of GroenLinks of zelfs Antifa.

   1. Meriadoc Brandebok

    Rechts vindt alleen de linkse pers bevooroordeeld en links vibdt de rechtse pers bevooroordeeld. In de kern zijn ze allemaal bevooroordeeld, op de NOS na, dir doet het redelijk goed.

  5. GregoryL

   Of het kan zijn dat de opkomst zoals altijd weer schandalig laag is. En dat linkse trutjes zoals jij dus met een niet bestaande overwinning lopen rond te marcheren..

   Vertel me, ben je zelfverzekerd genoeg van je overwinning om die te gebruiken om stemplicht in te voeren? Of zie je de bui dan al wel weer hangen?

   Geef nu maar toe enige reden dat linkse partijen met Europees verkiezingen winnen is omdat rechtse mensen nieteens komen opdraven.

   Diep triest dit, je moest je voorstellen dat FvD of VVD had gewonnen met 41 procent van de stemmen.. Dan had iedereen geroepen hoe ondemocratisch en slecht het allemaal is..

   Maarja, het is alleen slecht als jullie er onder lijden. Heb je er voordeel van dan is het allemaal wel weer prima..

   1. Meriadoc Brandebok

    Na “linkse trutjes zoals jij” was je al af.

 3. EU kok

  Ferry Mingelen en Michael denken dus dat de VVD weer de grootste wordt als Rutte vervangen wordt.

  1. Sealgaire

   Ach guttegut, Jabba de Hut, trekt weer een slijmspoor op DDS. Als of iemand daar geïnteresseerd in is. Zijn sporen verdiend, met het schoonmaken van een of andere McDonald’s. En dan ben je ook gelijk een ”kok’, maar dan wel met ck.

   1. EU kok

    DDS is, in tegenstelling tot het gros der reageerders, het toonbeeld van tolerantie en diversiteit. Dank Sealgaire.

    1. Top

     Ja! De waarheid, over jou leugenachtig persoontje, is nu eenmaal hard Cock!

     1. Sealgaire

      LOL

  2. Ruiter

   EU-kok: Als Mark Rutte weg gaat, dan klapt de VVD in elkaar. Net zoals de PvdA dramatisch zakte toen Wim Kok vertrok. En het CDA toen Jan Peter Balkenende werd vervangen.

 4. ikweetwatikwil

  Het is toch verdorie niet de persoon waar je op stemt. Het zou de inhoud van de partij moeten zijn. Maar Nederland holt achter een persoon aan.
  Ben je voor de EU dan stem je “links”. Ben je tegen dan stem je “rechts”. Wie of dat dan leidt zal mij een rot zorg zijn.
  Komt er opeens een paar weken voor de verkiezingen een Timmermans aanzetten met een grote mond en de goegemeente rent achter hem aan. Vergeten zijn ze het wat voor loer de PvdA ons gedraaid heeft. Opeens is hij de verlosser. Denk er eens aan hoe hij ons loopt te verkopen in Brussel. De grenzen nog verder open . Het geld moet eerlijk verdeeld worden . Jij moet werken dan kan een nieuwkomer plukken. De islam past hier best. En als je geen PvdAer wild zijn , stem je Groen links. Kom je nog meer onder dwang te staan. Nederland waar ben je mee bezig.

  1. Niet L niet R

   Perfect verwoord!

 5. F.C. Labrouste

  Falen lijkt me een niet zo passende term voor een premier die al bijna 10 jaar de onbetwistbare leider van Nederland is en de grootste partij in Tweede Kamer en peilingen aanvoert.

  Met zijn debat met Baudet heeft hij een belangrijk strategisch doel bereikt: hij heeft het FvD als directe politieke concurrent uitgeschakeld en wellicht het startschot gegeven voor de implosie die deze partij waarschijnlijk meer zal kunnen voorkomen.

  1. Trien Knoppen

   ‘waarschijnlijk meer zal kunnen voorkomen’ jaja 🙂

 6. Beukman

  @Michael schrijft:
  “…hij houdt nu eenmaal te veel van dergelijke intellectuele gesprekken.”

  Het is hier wel van belang om Mingelen juist te citeren, zelfs Sealgaire zal dit met me eens zijn. Wat zei Ferry precies?

  Baudet is prima in staat de eigen glazen in te gooien (…..) Thierry kan zijn freischwebende Intelligenz slecht beheersen.

  In deze context heel wel te vertalen als “oeverloos geouweh*er”.
  Maw Baudet is een flapuit die zichzelf net iets te graag hoort praten. Laat dat zijn achilleshiel zijn.

  1. F.C. Labrouste

   Het wordt vanuit een psychologisch perspectief interessant om te zien hoe Baudet de ‘narcistische dreun’ die het debat met Rutte voor hem toch moet hebben betekend gaat verwerken. Mijn vermoeden is dat hij zich de komende tijd verongelijkt gaat terugtrekken en zich zal vastklampen aan zijn imago van onbegrepen romantische intellectueel. Dat is politiek het slechtste wat hij kan doen in een fase waarin de partijtwisten binnen het FvD, mede door zijn lichtzinnige uitspraken, zullen gaan oplaaien, maar we hebben hier natuurlijk niet met een professionele politicus te maken.

   1. Beukman

    “‘narcistische dreun” 🙂

    Anyway: nooit je vijanden onderschatten. Reken maar dat zelfs een Baudet in staat is tot zelfreflectie.
    De vraag is wel in wat voor persoon hij is veranderd op het moment dat hij heeft geleerd om al die rare fratsen van hem achterwege te laten.

 7. J.Rademaker

  Een intellectueel in de politiek dat moeten we niet willen, helemaal met dinges eens.
  Een niet afgemaakte studie politicologie geeft precies het zaagsel om een land te laten lijden.

 8. C.A.Barstow

  Die zogenaamde antenne van misleider en volksverrader Rutte is afgebroken door Baudet,
  Baudet heeft haarfijn aangetoond dat Rutte het slechtste is wat ons land na WWII is overkomen, Rutte heeft afgedaan.
  Al die luchtkastelen die Rutte tevoorschijn heeft getoverd zijn door Baudet doorgeprikt,
  en dat kan alleen maar goed zijn voor Nederland en de Nederlanders.
  Verder is het natuurlijk geweldig dat dat linkse vette varken Timmerfrans terug bij af is.
  Weg met dat linkse tuig,
  het tuig dat alleen maar de vernietiging van ons land op het oog heeft.

  1. DidiMadloba

   Dus u vindt Rutte slechter dan zijn voorganger Balkenende?

   Toen Rutte aantrad werd hij geprezen om duidelijke taal, aan het gebrabbel van Balkenende was vaak geen touw vast te knopen.

   Rutte is trouwens Minister-president van een coalitie. Een kabinet wordt geacht met één mond te spreken dus Rutte spreekt ook voor zijn collegae.

 9. logisch denken

  magie ? zijn gelieg wordt wat doorzichtig

 10. Ome Wim

  Over welke “magie” van Rutte hebben we het eigenlijk, de “magie” van liegen, bedriegen, de clown uithangen in de Tweede kamer of de kont likken van Juncker ????

 11. DidiMadloba

  Buitenhof is een programma van VPRO, AVROTROS en BNNVARA, dus omroepverenigingen zowel met een linkse als een rechtse signatuur. Wil je een nog rechtsere opinie dan is die ook op de NPO beschikbaar.

  1. Trien Knoppen

   Sarcastisch bedoeld zeker? lol

 12. Ruiter

  De Telegraaf is alvast met de promotiecampagne begonnen om Rutte als opvolger van Tusk benoemd te krijgen. Dit schrijft redacteur Martin Visser vandaag:

  “Europa is verdeelder dan ooit, dus het zou geen kwaad kunnen om een oliemannetje als Rutte aan het roer te zetten. Ik zie het ideale profiel al opdoemen”.

 13. Niet L niet R

  De machine Rutte is vergaan tot een Russische roestbak!
  Op de schroothoop met dat mirakel!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.