Gemeente Emmen verliest miljoenen door afschrijving Wildlands obligaties: €0.00,- waarde stelt accountant

Het moet een vervelend moment zijn geweest voor het bestuur van de Gemeente Emmen. De gemeentelijke account heeft namelijk de miljoenenobligaties in het dierenpark Wildlands (voorheen Noorderdierenpark, red.) opnieuw gewaardeerd. De waarde is op moment van schrijven vastgesteld op wel €0.00,- Tien miljoen euro is in enkele weken tijd verdampt. 

Concreet betekent het besluit van de gemeentelijke accountant dat de overname van de obligaties in Wildlands door de gemeente Emmen vooralsnog niet positief uitpakt. Combineer zo’n situatie met een aantal andere financiële tegenvallers. Zoals demografische krimp in de regio en tegenvallende resultaten van Wildlands en de gemeente loopt binnen de kortste keren tegen een liquiditeitscrisis aan.

Volgens de wethouder van Wakker Emmen, Jisse Otter,  is de afwaardering van de miljoenenobligaties eigenlijk niet problematisch, via RTV Drenthe:

“Ik begrijp wel dat onze accountant er zo tegenaan kijkt, ik ben zelf ook accountant geweest. Wildlands heeft een negatief eigen vermogen en dan zou het raar zijn als aandelen die wij als gemeente in Wildlands hebben voor 10 miljoen euro in onze boeken staan. Maar het is dus niet gezegd dat we die 10 miljoen euro als gemeente kwijt zijn, we moeten het geld alleen reserveren en kunnen het dus niet aan andere zaken uitgeven.”

Formeel heeft Otter natuurlijk gelijk. Het geld is niet écht weg. Maar tegelijkertijd is het ook nergens meer te vinden! Het zit niet in de zakken van de gemeente, maar ook niet in die van Wildlands. De obligaties, niets meer dan een promise to pay, staan natuurlijk nog wel open. Maar wat is de belofte waard? Goede intenties zijn fijn, maar daar kun je geen boodschappen van halen.

Het optimisme bij Wildlands neemt ondertussen wel toe. Dat de accountant de waarde nu op €0,- in de boeken zet, weken nadat al in het Dagblad van het Noorden door diverse doemdenkers, waaronder ikzelf, werd gewaarschuwd voor de overname van de obligaties is op z’n zachts gezegd een wake-up call:

“Ook de grootste fractie in de gemeenteraad, Wakker Emmen, is voorstander van het plan dat de gemeente zal opzadelen met waardeloze obligaties in Wildlands. Het gaat om geld dat de inwoners waarschijnlijk nooit terugzien.”

Nu kan het verkeren. Wildlands kan zomaar eens gaan bloeien. Dat hopen we natuurlijk allemaal, want we zitten niet te wachten op hogere belastingen, maar dat er voldoende reden is voor een stevig gesprek over de gemeentelijke begroting is evident.

Veel gemeenten verkeren momenteel in zwaar weer. Als we de gemeentelijke begrotingen pakken in het land dan zien we op diverse plaatsen bloedrode cijfers. In Hoogeveen zijn tekorten en in Emmen dus ook. Vaak worden deze tekorten veroorzaakt doordat de Rijksoverheid zorgtaken via de WMO heeft uitbesteed aan gemeenten, maar de lokale besturen zelf maar moeten zien hoe ze de zorgtaken financieren.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. AS210854

  Grootheidswaanzin komt veel voor als je met geld van anderen kunt doen en laten. Zie onze politici in den haag, of nog erger de politici in brussel.

 2. Joop Klepzeikert

  Goh, dat had nou niemand vooraf zien aankomen, bij de gemeente Emmen. Iedereen met meer dan 1 werkende hersencel zag het wel aankomen en waarschuwde al voor ze eraan begonnen, maar ambtenaren hè. Dat zijn net linkse trollen op internet. Die weten alles beter, denken ze. Het is toch hun geld niet, dus wat kan hun het schelen? Schelen zijn toch de mooiste niet.

 3. DeBruijn

  Wat is het toch altijd met gemeenteraden, vaak echt blind en een groot gebrek aan realiteitszin.

  Hoeveel honderden miljoenen zijn op deze manier al verspeeld? Voetbalclubs, sportclubs, verenigingen, bedrijven die allemaal op sterven na dood waren, maar zo nodig gespekt moesten worden met belastinggeld.

  Als ze hun eigen broek niet op kunnen houden, dan is daar een reden voor.

  En alleen die naam al ‘Wildlands’, geef gewoon een normale Nederlandse naam. Aan Wildlands denk ik aan een park in Zuid-Afrika of de VS, niet een dierentuin in Nederland.

  1. Ragmilla

   “En alleen die naam al ‘Wildlands’, geef gewoon een normale Nederlandse naam. Aan Wildlands denk ik aan een park in Zuid-Afrika of de VS, niet een dierentuin in Nederland.”

   Het is dan ook de bedoeling natuur in andere landen of continenten na te maken.

   Een gemeente bestuur zit met veel belangen, een voetbal club kapot laten gaan betekent veel meer dan alleen het falliet van die club. Waar ik moeite mee heb zijn idiote theaters, kunst en cultuur. Een sport club dient een algemeen nut.

   Bij Wildlands kun je stellen dat men geen goed ondernemingsplan heeft gehad, wie daar toezicht op heeft gehouden heeft gefaald, er had een veel geleidelijker overgang moeten komen tussen het oude en nieuwe park. Ik ken het belang van Wildlands niet in het voorzien van werkgelegenheid en de invloed op de middenstand.

   1. DeBruijn

    @ Ragmilla

    Dat snap ik dat ze het na proberen te maken, maar kom met een pakkende naam. Blijdorp, Dierenpark Emmen, enzovoorts dat blijft hangen. Maar Wildlands, dan kun je alle kanten mee op. Het blijft niet hangen. Wildlands zou zelfs een bordeel kunnen zijn of een zo een laser game gebeuren in een loods met klimmuur en zo.

    Ik heb altijd mijn eigen hobby’s en sport betaald en ik vind dat er veel te veel geld naar sportclubs en verenigingen toe is gegaan. Waarom moet ik mijn eigen interesse wel bekostigen, maar krijgt de voetbal tonnen per jaar?

    Helemaal mee eens, sommige kunst- of cultuurclubs zijn zover van de realiteit verwijderd, dat er 50 mensen hooguit per jaar op afkomen, maar wel tonnen aan geld krijgen. Zie je iemand in de pindakaas rollen of een schilderij van pindakaas of zelfs poep maken.

    Gekker kan het niet en dan nog geld krijgen ook?

    1. marco1

     Goed idee bedankt meneer de Bruyn heb ik eindelijk een pakkende naam die blijft hangen voor de club.

 4. Ome Wim

  Ja, hèèl vervelend voor het “bestuur” van de gemeente Emmen, nòg “vervelender” is het voor de burgers die voor het wanbeleid van dat stelletje onbenullen met grootheidswaanzin hier financieel voor moeten opdraaien.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.