snapshot8

Eerste Kamer jast de Klimaatwet van Jesse Klaver het wetboek in: dit zijn mogelijke scenario's

Geen categoriemei 28 2019, 16:00
Jesse Klaver en zijn groene kornuiten kunnen in de handjes klappen. De Eerst Kamer stemde vandaag namelijk in met de Klimaatwet. Deze wet bevat verregaande doelstellingen waaronder het doel dat de overheid ervoor zorg draagt dat de broeikasgassenuitstoot in 2050 met 95% is gedaald. Enkel de Partij voor de Dieren (!), PVV en SGP stemden tegen de Klimaatwet.
Trots waren de heren en dames politici natuurlijk! Eindelijk is het Klimaatbeleid gerechtvaardigd, want het is nu officieel een doelstelling van de overheid om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Het doel is bij deze vastgelegd in de Nederlandse wet en dus handhaafbaar en afdwingbaar door de staat. Nou dames en heren, gefeliciteerd!
Eerder nog was er sprake van twijfel bij de Senaatsfractie van 50Plus, maar de vertegenwoordigers van deze partij zijn het nu dus toch eens met de doelstelling. Maar maak u vooral geen zorgen om de implicaties hiervan op onze welvaart. Het komt helemaal goed. Er komen allerlei groene innovaties en energie wordt helemaal gratis.
Oké, voldoende sarcasme. De impact van de wet is anno 2019 moeilijk in te schatten. Het kan alle kanten opgaan. Afhankelijk van de welwillendheid van de overheid om de wet te handhaven gecombineerd met de technologische innovatie. Er zijn dan ook een aantal denkbare scenario's. Hieronder staan ze:

Scenario 1: groene euthanasie

Het groene euthanasie scenario is erop gebaseerd dat de innovatie niet in staat is om vervangingen te vinden voor CO2-verbrandingsmotoren en de Rijksoverheid ervoor kiest de wet strikt te handhaven. Dit betekent dat reizen vanaf 2030 uiterst duur wordt en vanaf 2050 dat vrijwel elk economisch verkeer stil komt te liggen. Honger zal velen aanzetten tot een vrijwillige euthanasie en gebruik te maken van de Sarcos modules.

Scenario 2: groene revolutie

Door de onstuitbare innovatie en samenwerking tussen bedrijfsleven en de overheid ontstaat een synergie als nooit te voren. Producten worden goedkoper, beter en vooral efficiënter. Er wordt een vervanging voor CO2-verbrandingsmotoren gevonden. De CO2-uitstoot neemt van nature af. Nederland wordt een walhalla en energie is gratis! Door het succes van de klimaatprogramma's ontstaat eenheid en mensen genieten meer van de natuur dan ooit tevoren.

Scenario 3: groene deceptie

De innovatie blijkt trager te gaan dan gedacht. Met elke oplossing komen er niet twee, maar vier nieuwe problemen bij. Hierdoor stijgt de complexiteit van de innovaties dermate dat de kosten niet langer opwegen tegen de baten. De politiek besluit de Klimaatwet weer in te trekken om het scenario 'groene euthanasie' te voorkomen.
Hoe het zal lopen? Dat weten we niet. Wat we wel weten is dat de discussie in de politiek even gedaan is. Waarschijnlijk worden nu alle pijlen gericht op het klimaatbeleid. Dus de concrete activiteiten definiëren en modellen vinden om dus die doelstellingen te halen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten