Gemeente Emmen verliest miljoenen door afschrijving Wildlands obligaties: €0.00,- waarde stelt accountant

Geen categoriemei 28 2019, 15:00
Het moet een vervelend moment zijn geweest voor het bestuur van de Gemeente Emmen. De gemeentelijke account heeft namelijk de miljoenenobligaties in het dierenpark Wildlands (voorheen Noorderdierenpark, red.) opnieuw gewaardeerd. De waarde is op moment van schrijven vastgesteld op wel €0.00,- Tien miljoen euro is in enkele weken tijd verdampt.
Concreet betekent het besluit van de gemeentelijke accountant dat de overname van de obligaties in Wildlands door de gemeente Emmen vooralsnog niet positief uitpakt. Combineer zo'n situatie met een aantal andere financiële tegenvallers. Zoals demografische krimp in de regio en tegenvallende resultaten van Wildlands en de gemeente loopt binnen de kortste keren tegen een liquiditeitscrisis aan.
Volgens de wethouder van Wakker Emmen, Jisse Otter, is de afwaardering van de miljoenenobligaties eigenlijk niet problematisch, via RTV Drenthe:

"Ik begrijp wel dat onze accountant er zo tegenaan kijkt, ik ben zelf ook accountant geweest. Wildlands heeft een negatief eigen vermogen en dan zou het raar zijn als aandelen die wij als gemeente in Wildlands hebben voor 10 miljoen euro in onze boeken staan. Maar het is dus niet gezegd dat we die 10 miljoen euro als gemeente kwijt zijn, we moeten het geld alleen reserveren en kunnen het dus niet aan andere zaken uitgeven."

Formeel heeft Otter natuurlijk gelijk. Het geld is niet écht weg. Maar tegelijkertijd is het ook nergens meer te vinden! Het zit niet in de zakken van de gemeente, maar ook niet in die van Wildlands. De obligaties, niets meer dan een promise to pay, staan natuurlijk nog wel open. Maar wat is de belofte waard? Goede intenties zijn fijn, maar daar kun je geen boodschappen van halen.
Het optimisme bij Wildlands neemt ondertussen wel toe. Dat de accountant de waarde nu op €0,- in de boeken zet, weken nadat al in het Dagblad van het Noorden door diverse doemdenkers, waaronder ikzelf, werd gewaarschuwd voor de overname van de obligaties is op z'n zachts gezegd een wake-up call:

"Ook de grootste fractie in de gemeenteraad, Wakker Emmen, is voorstander van het plan dat de gemeente zal opzadelen met waardeloze obligaties in Wildlands. Het gaat om geld dat de inwoners waarschijnlijk nooit terugzien."

Nu kan het verkeren. Wildlands kan zomaar eens gaan bloeien. Dat hopen we natuurlijk allemaal, want we zitten niet te wachten op hogere belastingen, maar dat er voldoende reden is voor een stevig gesprek over de gemeentelijke begroting is evident.
Veel gemeenten verkeren momenteel in zwaar weer. Als we de gemeentelijke begrotingen pakken in het land dan zien we op diverse plaatsen bloedrode cijfers. In Hoogeveen zijn tekorten en in Emmen dus ook. Vaak worden deze tekorten veroorzaakt doordat de Rijksoverheid zorgtaken via de WMO heeft uitbesteed aan gemeenten, maar de lokale besturen zelf maar moeten zien hoe ze de zorgtaken financieren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten