GroenLinks-Kamerlid Özdil gaat tegen partijkoers in: ‘schaf leenstelsel af’

Zihni Özdil, onderwijswoordvoerder van GroenLinks in de Tweede Kamer, druist tegen de koers van zijn partij in. Wat hem betreft wordt het leenstelsel afgeschaft, terwijl vijf jaar geleden GroenLinks het kabinet Rutte II nog steunde om de basisbeurs af te schaffen. Özdil heeft een eigen voorstel.

de GroenLinkser is niet alleen in zijn kritiek op het leenstelsel. Ook de ChristenUnie en het CDA zijn duidelijk geen fan van het systeem. Wat Özdil opvalt, is dat de voordelen van het leenstelsel totaal niet uit blijken te komen. Kennelijk treft het de doorstroom van mbo en havo naar hbo, is er binnen gezinnen met krappe financiën toch minder animo voor geld lenen dan verwacht en is er ook te weinig geïnvesteerd in het onderwijs terwijl dit wel was beloofd.

Özdil walst hiermee wel totaal over de GroenLinks-koers heen. Het akkoord voor het leenstelsel liet in 2014 juist zien dat er met GroenLinks samen te werken viel. Dat er afspraken mee konden worden gemaakt. Nu begint dat idee dus nogal scheuren te vertonen, omdat Özdil een sterk signaal afgeeft.

Voor velen met een flinke studieschuld is het binnenkort problematisch. De rente dreigt te stijgen vanwege de wens van het kabinet om een langere looptijd te willen hanteren, van vijf naar tien jaar. De Europese Commissie gaf in 2017 al aan dat Nederlands onderwijs tot de duurste van Europa behoort.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Angelica de Sance

  Voor mij een beetje laat… Voor vele anderen ook… In Belgie zitten nu veel NLse studenten. Die ben je voor een deel kwijt. Braindrain dus.
  GL en D’66 noemen zich partijen voor het onderwijs maar ze zijn beiden niet van bovenwijs. En de VVD? Ja, als alleen kinderen van rijke mensen kunnen studeren, blijft de macht ook daar zitten. Dan gooi je veel talent weg.
  Ik heb twee broers en een zus. Allemaal universitair geschoold. Allemaal schulden! Gelukkig heb je wel heel veel tijd om terug te betalen. Maar hypotheek? Er is sowieso geen huis te krijgen… Waardeloos beleid, al jaaaren!

  1. Joop Klepzeikert

   @Angelica: Ook na de opleidingen gaan steeds meer hoogopgeleide mensen weg uit Nederland, omdat ze ergens anders veel meer kunnen verdienen, vooral netto.
   In Nederland moet je al een heel bijzondere opleiding en baan hebben om netto meer dan €4000,- per maand over te houden, omdat je bij 2x of meer modaal ruim 70% van je bruto loon inlevert. Buiten NL en dan vooral buiten EU houdt je veel meer van je loon over. Daarom gaan steeds meer hoogopgeleide mensen weg uit NL en EU.
   Dat is een nog veel ergere braindrain dan studenten uit NL die in BE gaan studeren.

   1. Angelica de Sance

    Nederland wordt steeds achterlijker… Je ziet het overal om je heen…
    (Dus ook in de Tweede Kamer)

    1. Joop Klepzeikert

     In de tweede slaapkamer haalde ze een paar jaar geleden de VMBO rekentoets geeneens. Dat zegt mij meer dan genoeg.
     Allemaal Jesse Klavertjes, die maar heel netaan de VMBO haalde.
     De pretstudies die anderen deden stellen ook niets voor en hebben ook niets met een echte relevante universitaire opleiding van doen.
     Elke gek kan (kunst)geschiedenis ‘studeren’.

 2. Joop Klepzeikert

  “De Europese Commissie gaf in 2017 al aan dat Nederlands onderwijs tot de duurste van Europa behoort.” Joh, hoe kan dat nou? Onze huizen, onze zorg, ons voedsel, onze auto’s en nog veel meer ook al. Alleen onze netto lonen niet. Die komen pas op plek 15 van Europa.
  Maar volgens lapzwans Marx Rutler leven we in een ‘gaaf land’ en zijn we allemaal ‘vreselijk rijk’.
  Al die linkse hobby’s van zogenaamd gratis geld, of van de staat lenen zonder rente of met een heel minimale rente kosten de samenleving zo gruwelijk veel geld, dat daardoor alles steeds duurder wordt. Voor velen zelfs al onbetaalbaar. Tenzij je van een oetkering met soepsidies leeft, dan wordt elke prijsstijging vergoed door hogere soepsidies, toeslagen, kwijtscheldingen en weet ik welke andere vormen van gratis geld, alleen voor klaplopers.
  Toen ik naar school ging en daarna studeren moesten we ook alles gewoon zelf betalen, schoolgeld, boeken zelf betalen, schoolreisjes zelf betalen enzovoorts. Daar was geen tegemoetkoming of staatslening voor.
  Mijn ouders konden dat ook niet betalen, dus kreeg ik de keuze: Of je gaat gewoon werken na de VWO of je gaat doorleren, maar dan in de avonden en weekeinden werken, zodat je het zelf kunt betalen. Ik heb dat laatste gedaan en er nog steeds geen spijt van.
  Ik begon mijn carriere zonder ook maar 1 cent studieschuld.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.