Je huis verduurzamen is nog steeds aantrekkelijk

Wanneer jij er als woningeigenaar voor zorgt dat er allerlei verduurzamende ingrepen worden gedaan, is de overheid meer dan bereid om je hier een handje bij te helpen. Niet alleen kun je gebruik maken van vele verschillende subsidies; dit soort investeringen zorgen er ook nog eens voor dat je uiteindelijk een herziening van het energielabel aan kunt vragen. Krijg je vervolgens een beter energielabel, dan stijgt de waarde van je woning en zal deze in geval van verkoop sneller verkocht worden. En dan hebben we het nog niet over de lagere energierekening gehad.

De grote ingrepen

Het zijn veelal vooral de grote ingrepen die de meeste voordelen en subsidies op kunnen leveren. Het gaat in dit geval om de ingrepen die de grote besparingen op energiegebied opleveren. Denk hierbij bijvoorbeeld het inschakelen van dakdekker Trudodak om de isolatie van het dak te verbeteren, de installatie van zonnepanelen of het vervangen van enkelglas door een variant op HR++ glas. Onder de grote ingrepen zijn er ook kleinere ingrepen die gedaan kunnen worden, zoals het vervangen van de cv-ketel voor een hr-ketel of warmtepomp, het installeren van een groendak en ga zo maar door. Voor al dit soort grote ingrepen kan er beroep gedaan worden op de gemeente en in sommige gevallen zelfs op de hypotheekverstrekkers die het in dezen geen probleem vinden om een hogere hypotheek te verstrekken.

De kleine ingrepen

Mocht er wat minder budget aanwezig zijn, dan worden er ook regelmatig kleinere ingrepen gedaan om de woning te verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan he tplaatsen van tochtstrippen om de warmte minder snel te laten ontsnappen, het bewust omgaan met energie, het minder verbruiken van gas en het afnemen van groene energie. Hoewel deze kleine ingrepen geen subsidies opleveren, dragen ze wel een steentje bij aan een duurzamere woning.

De subsidies

Er zijn verschillende ingrepen die gedaan kunnen worden waar gegarandeerd een subsidie tegenover staat. Zo vroegen de afgelopen jaren de meeste mensen een subsidie voor de installatie van een warmtepomp, welke op een milieuvriendelijke manier voor warm water en een warme woning zorgt. Maar ook een biomassaketel (waarbij geen gas maar houtsnippers worden verbruikt), pelletkachel en zonneboiler (zorgt voor warm water zonder gas) waren populair onder de subsidieaanvragers. Naast deze kleinere ingrepen zijn ook de grote ingrepen zoals het verbeteren van de isolatie door de hele woning of de installatie van zonnepanelen (welke tegenwoordig ook gewoon bij de IKEA gehaald kunnen worden) nog steeds ontzettend populair.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. tonna

  Mijn woning heeft energielabel A sinds de oplevering 2006,en dat is zonder zonnepanelen en warmtepomp!
  Dat gaat ook zo blijven!

 2. Behold My Negativity

  Hoe moet ik een huurflat van de jaren 1950 verduurzamen terwijl de woningcorporatie al plannen klaar heeft staan om dit te slopen binnen enkele jaren?

  Precies ja, kan niet.

 3. Joop Klepzeikert

  Ik zou niet heel blij worden van een hogere waarde van mijn huis. Kost alleen maar weer meer OZB en eigenwoningforfait.
  Beter is dus dat energielabel pas aan te gaan vragen vlak voor je verkoopt. De meeste domme kopers hechten daar heel veel waarde aan en denken er niet aan dat je daardoor alleen maar nog meer belastingen gaat betalen dan we nu al doen.

 4. Nuts

  Een warmtepomp is alles behalve verduurzaming.

  Warmtepompen zijn de grootste energie slurpers in je huis..

  Ik betaal 584 euro per maand aan electro door die kolere dingen..

  Pallet kachel ???

  Dan verbrand je toch ook….?! Dat geeft toch ook Co2 ?? Kwestie van tijd en daar moet je ook een flinke tax over betalen.

  Ik ga deze zomer lekker terug op gas..

  € 35.000 heeft mij die zooi gekost…..weg gegooit geld.

  Wie nog een tweedehandse pomp wil kopen….ik heb er 1

  1. hans-e-pans

   Het is bekend dat verbranden van hout, pallets zijn houtresten, de ozonlaag om deze wereld aangetast word. Iets met cellulose.

 5. logisch denken

  Wat een kul. Je koopt een woning omdat of de woning bevalt of dat de locatie bevalt. Investeringen van tienduizenden euro’s verdien je op geen enkele manier terug of ze moeten de gasprijs met 1000 % verhogen. De meest domme investering is zonnepanelen , isolatie en warmte pompen. De onbetrouwbare overheid heeft u straks geheel in de tang.

 6. J.Rademaker

  Subsidie is geld van de belastingbetaler en om er gebruik van te maken moet de ontvanger enkele keren modaal verdienen.
  De meeste belasting komt , door de wet van de grote getallen, van de laagstbetaalden.

  1. logisch denken

   QUOTEJ.Rademaker 1 minuut ago Beantwoorden
   Subsidie is geld van de belastingbetaler en om er gebruik van te maken moet de ontvanger enkele keren modaal verdienen.
   De meeste belasting komt , door de wet van de grote getallen, van de laagstbetaalden.
   END

   Dat is niet correct. We hebben een progressief belastingstelsel en algemene heffingskorting en arbeidskorting zijn beide inkomensafhankelijk. Verdien je meer dan modaal wordt je extra zwaar belast door de hefboomwerking. Alvorens je iets beweert is het verstandig eerst wat onderzoek te doen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.