Onbegrijpelijk! Nederland, het land waar men nog laaggeletterd is: één op de zes Emmenaren ‘minder geletterd’

In de Gemeente Emmen zijn veel mensen ‘laaggeletterd’. Niet alleen het lezen van teksten, maar ook het schrijven is vaak een probleem. Daarom opent de Gemeente Emmen een taalcentrum in het dorp Emmer-Compascuum. In de bibliotheek komt het ‘Taalpunt’ waar men bijlessen kan volgen, zo meldt RTV Drenthe

Het laat maar weer eens zien welke onzin de traditionele politieke partijen jarenlang hebben verkondigd in Nederland.

Namelijk dat Nederland ‘ver ontwikkeld’ is en dat we ‘niet mogen klagen’. Terwijl miljarden werden gespendeerd aan de meest bizarre subsidies, zitten mensen in de grensstreken van het land nog steeds te wachten op snel internet en goed onderwijs.

De zogenaamde vooruitgang waarover men spreekt is vooral afhankelijk van de geografische locatie. ‘Nederland’ in Drenthe is overduidelijk niet hetzelfde als ‘Nederland’ in Groningen of Zuid-Holland. Één op de zes Emmenaren is dus ‘laag geletterd’. Dat betekent dat zij moeite hebben met het interpreteren van script, maar ook het schrijven. Als je kijkt naar het taalgebruik van de overheid dan zie je al snel dat personen met een taalachterstand veel moeite hebben met gewone taken zoals het doen van een belastingaangifte. Dit omdat het belastingstelsel intentioneel complex is.

En terwijl miljarden euro’s over de balk worden gesmeten voor subsidies hier en daar zitten tal van Nederlanders nog te wachten op broodnodige taallessen. Laat dit even tot u doordringen. Terwijl we miljarden subsidies uitgeven aan klimaatneutrale eekhoornbruggetjes over de snelweg, die overigens niet werken, missen tal van mensen basale kennis van taal. Het toont het definitief  faillissement van de ‘linkse’ politiek van de traditionele partijen.

Zij hebben de burgers jarenlang een rad voor de ogen gedraaid terwijl zij de allerzwaksten vergaten. Dat gaat dan ook heel makkelijk met televisie. Ze gaven miljarden uit aan elkaars projectjes. Aan subsidies hier en daar.

In de Gemeente Emmen is men nu eindelijk tot het besef gekomen dat taalachterstanden enorm kwalijk zijn. Maar ze komen er wel rijkelijk laat achter. Miljoenen euro’s zijn al gespendeerd aan het desastreuze Wildlands én laten zich nog steeds zien in de tekorten op de Gemeentelijke balans. Want hoe kun je nu beginnen met de bouw van een nieuw dierentuin en miljoenensubsidies verstrekken terwijl de taalachterstanden van de bevolking niet zijn weggewerkt?

Onbegrijpelijk.

Slechts 50 jaar te laat, maar goed. Wat goed is komt langzaam. Vergeet niet dat dit Taalpunt voornamelijk wordt gefinancierd door de Gemeente Emmen zélf! Het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap subsidieert namelijk voornamelijk in de randstad als het gaat om “mensen met een taalachterstand”. Dat is namelijk ‘sociaal’ en eerlijk terwijl men op het platteland weer de kruimeltjes mag zoeken.

 

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Jumping

  Ik weet dat de Oom van Zus (Toen was geluk heel gewoon) Tjedde, hoofd van deze bibliotheek in Compascuum was/is.
  Ik moet even vragen aan Joke of Gerard of Tjedde daar nog steeds bivakkeert.

  Stem in Mei een anti EU partij.
  Stem PVV of FvD.

  1. Aaldering

   FvD is geen anti EU partij. Het stemmen op die partij is zinloos. FvD is DvD (Decorum voor de Democratie) Fluitekruid en lavendel.

   1. Ries

    Dank voor het advies, maar zoals veel ongevraagde adviezen ga ik dit niet opvolgen.

 2. Heinz

  Veel DDS’ers zullen zich hierin wel herkennen. De Taalunie.org biedt de helpende hand.

  1. Top

   Wetenschap bewijst: taalnazi’s zijn irritante moralistische idioten met onaangename persoonlijkheid.

   “Scientists have found that people who constantly get bothered by grammatical errors online have “less agreeable” personalities than those who just let them slide.
   And those friends who are super-sensitive to typos on your Facebook page? Psychological testing reveals they’re generally less open, and are also more likely to be judging you for your mistakes than everyone else.”

   1. Joop Klepzeikert

    @Top: Daar gelooft trol Heinz geen snars van, want kwam niet in zijn extreem socialistische onderbuik opborrelen.

 3. Joop Klepzeikert

  Hoe kan dat nou? Steeds meer ‘hoogopgeleide mensen’ uit tweede en derde wereldlanden halen en dan laaggeletterdheid krijgen… Je verwacht het niet hè, als je zwakzinnig linkse trol bent.

  1. Korporaal Monty

   Als hoogopgeleide heb je ook werkelijk overal antwoord op hè Joop.
   Jij zal een goede aanwinst zijn in Singapore en in Nederland zullen we je intellectuele reactie gaan missen.

 4. Ries

  We kunnen dit niet geheel aan de regering afschuiven. Ik lees vandaag voor het eerst dat er een stukje Nederland is waar ze moeite hebben met taal! Zouden daar de trollen wonen?

  1. Ragmilla

   Ik weet waar jij woont? Daar zul je zelf het antwoord op weten.

 5. Aaldering

  Burgers die in grensstreken wonen spreken over het algemeen een dialect dat aan weerzijden van de grens de omgangstaal is. Ga maar eens luisteren in Winterswijk, Vaals, Nieuwschans. Taal is veelzijdig.

 6. Ragmilla

  Afhankelijk van de regering. Dit is precies de reden waarom die mensen zich zo slecht ontwikkeld hebben, communisme zou redding brengen en een carrière vond je bij de sociale werkplaats.

  Nu word dat bij de regering gelegd in plaats van dit bij de mensen zelf te zoeken. De geschiedenis hoe dat deel de slag heeft gemist is zeer goed in te zien en zeer verklarend.

  Je heil voor de oplossing buiten jezelf zoeken, onbegrijpelijk.

  1. Ries

   Nog eens… Ik begrijp er niets van!

   1. Ragmilla

    Tja Ries.

    De mensen in dat gebied hadden hun hoop op het communisme gevestigd om hen te verheffen. Velen vonden hun kinderen geslaagd als ze bij de sociale werkplaats in dienst waren, dat zou een makkelijk baantje voor het leven zijn.

    Nu verwacht hetzelfde volk dat de overheid de problemen die ze zelf hebben laten ontstaan oplost. Ik leer mijn dochter het belang van scholing, dat het analyseren van wat geschreven en gezegd wordt je verder brengt in het leven. Dat niet iemand of iets jou verheft maar dat je dit zelf moet doen. Daarbij hoort een tekst lezen en de belangrijke zaken zelf op een rijtje zetten. Ik heb geleerd aan een paar steekwoorden en zinnen genoeg te hebben. Niet altijd uitleg nodig te hebben maar zelf analyseren en denken.

    Dus de beschreven regio moet zelf actie ondernemen in plaat van te verwachten dat anderen dat doen.

    1. koeiepoep

     Mee eens.

 7. Kapitein Haddock

  Noppen (Ries) en Ragmilla liggen weer in 1 bed.
  Best wel eng, twee van de onvervalste Homo’s, die daarbij de Islam aanhangen.
  Nooit geweten dat Moslim mannen samen het bed induiken!
  De Koran staat voor niets!

 8. koeiepoep

  De verleden tijd van Emmen is Ommen.

 9. Kapitein Haddock

  Gemeente Emmen heeft ook de dieren van de dierentuin en de “ontzagwekkende verrijkende Multi-Culti” meegeteld!
  Effe onthouden: Burgemeester is een PVDA’er. Nou ja dan weet u het wel!
  Tellen kunnen ze uitstekend; hun salaris dan!

 10. Matig rechts

  Dit is niet zo vreemd hoor als je weet hoe het leerstelsel in elkaar zit.
  Het is belachelijk duur door de maffia die men stichtingen noemt. Probeer niet op te merken dat je een maand loon te weinig gehad heeft, want een maand later ligt er een brief dat je niet meer nodig bent.

  Waarom denk je de meer den 40% uit het onderwijs stapt.
  Waar vroeger speciale scholen voor waren. Kinderen met een achterstand die soms na extra hulp weer naar een reguliere school konden.
  Dyslectische kinderen.
  Dyscalculie kinderen.
  Attische kinderen.
  Kinderen van nieuw Nederlanders die een taalachterstand hebben.

  Dit moeten de leerkrachten allemaal maar opvangen omdat [P]Rutte en zijn gestoorde achterban de scholen die deze kinderen prima konden helpen gewoon wegbezuinigd heeft.

  Leerkrachten raken aan de lopende band overspannen, werken vele uren meer dan ze betaald worden. De ”vele vakantie” {de grote gemeente denkt dat ze die hebben} wordt zeer klein als je de onbetaalde overuren hier vanaf trekt.

  Afgelopen week is er nog een leerkracht ontslagen omdat het contract afgelopen was.
  Geen collega die dit begrijpt, het was een goede leerkracht.
  Maar de maffia stichting overheerst.

  P.S.
  Dit betreft personen uit mijn omgeving.
  Niet mijzelf
  1. Heb mijn jaren uitgewerkt.
  2. Ben veel hoger opgeleid.

 11. van Urk

  Om welk groep gaat het dan trouwens? Als het om ouderen gaat (waar Emmen veel van heeft) dan is dat te begrijpen als men ook de geschiedenis van Emmen kent.

 12. EmC2

  Wat was de test;
  Beter dan, net zo als….
  Enig
  kind..
  Van hen… Voor hen…
  Zij hebben….

  … Is ook fout onder de rivieren

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.