€402.446 subsidie voor aanleg museumtuin, terwijl studenten DIEP in de schulden raken want “kenniseconomie”

Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een subsidie voor in Nederland. Maar subsidie om noodzakelijk onderwijs te volgen om te kunnen concurreren in de “kenniseconomie” bestaat dan weer niet. Wel worden er miljarden euro’s verdiend aan de ‘legale’ handel in vastgoed door het Rijksvastgoedbedrijf. Ook worden er miljoenen besteed aan onzinnige subsidies.

Zo bericht Dagblad van het Noorden dat in Delfzijl ruim €465.000 wordt “geïnvesteerd” via een subsidieprogramma om de verkeersveiligheid te verbeteren. Terwijl de verkeersveiligheid in Nederland al erg goed is. Verder worden er miljoenen euro’s in het ‘aardbevingsgebied’ van Groningen gedropt. ‘Aardbevingsgebied’ is in deze een eufemisme: wat er eigenlijk gebeurt is dat er een aantal slimme vossen zijn die miljoenen euro’s aan belastinggeld binnen harken. De meerderheid van de bewoners ziet er helemaal niets van.

Het geld gaat op aan koffie drinken en het opzetten van bizarre kunstwerken. En het kopen van BMW’s. Corruptie? Nee, dit is legaal zolang u het toestaat. Verder wordt het besteed aan andere nuttige zaken voor het ‘algemeen belang’. Zo krijgt één of andere subsidiehaas ruim €402.446 voor het aanleggen van een ‘tuin’ bij zijn museum. Maar dit is dus geen corruptie. Nee, dit is legaal.

Subsidiehazerij is het echter wel.

En degenen die dergelijke bedragen zonder schroom aannemen en denken de samenleving een plezier te doen zouden zich moeten doodschamen. Dat doet zij niet. Dat is hoe het werkt in Nederland anno 2019. Behalve dan dat er niet wordt gewerkt.

Ondertussen wordt er op onderwijs al sinds het jaar 2001 bezuinigd. Er wordt dus een volgende generatie opgevreten door sprinkhanen. Spreekwoordelijk dan. En worden de kosten afgewenteld op de jeugd. Studenten, die wel moeten studeren omdat het een noodzakelijke voorwaarde is binnen de huidige “kenniseconomie”. Want laten we wel zijn: voor vrijwel elke poep en scheet ben je een diploma nodig. Anders kom je vaak gewoon niet aan de bak.

En als je aan de bak komt, mag je lekker 55% van je inkomen afstaan om de stompzinnige subsidiecultuur van dit land in stand te houden. Elke student die hierover klaagt wordt vervolgens ‘geshamed’, kijk maar eens naar het suggestieve artikel van de NOS:

“Janneke schaamt zich voor haar situatie en wil daarom anoniem blijven. “Vaak hebben mensen een beeld van studenten die hun studieschuld niet afbetalen, dat ze misschien laks zijn of het allemaal zomaar laten zitten. Maar dat is bij ons niet zo, we zitten gewoon klem.”

Daar doe ik niet aan mee. Ik pleit voor radicale transparantie:

Ondertussen verliest u als arbeider zo’n 3% per jaar op uw spaargeld. Simpelweg omdat we al lang failliet zijn, maar dit niet durven toegeven. De subsidies moeten namelijk wél blijven stromen. Maar de vraag is hoelang het feest nog doorgaat en wie er nog een stoeltje kan bemachtigen zodra de muziek stopt? Zoals in Delfzijl waar men dus miljoenen euro’s investeert in projectjes. Leuk voor even. Maar voor hoe lang nog?

Rijksvastgoedbedrijf & DUO gaan hand in hand

Bovenstaande gebouw is het kosmopolitische gebouw waar studenten hun rente voor mogen betalen. Saillant detail: over zo’n 20 jaar is het gebouw “afgeschreven” en wordt het omgebouwd tot een appartementencomplex. U kunt natuurlijk wel raden dat enkel de ‘elite’ (top 5%, red.) de woningen kan betalen. Het Rijksvastgoedbedrijf boert goed!

Wat een bizarre situatie zeg! Janneke, uit het NOS artikel, hoeft zich nergens voor te schamen. De overheid (en dat zijn wij allen) echter wel.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. Joop Klepzeikert

  Van mij moet de roverheid helemaal stoppen met soepsidies en alle andere vormen van gratis geld uitdelen. Zou zomaar 3/4 van de belastingen schelen, zodat iedereen veel meer overhoudt en dus geen soepsidies meer nodig heeft.
  Studieschuld is eigen schuld.
  Ik heb mijn school en studie ook zelf moeten betalen. Mijn ouders hebben tot de VWO mijn schoolgeld betaald, daarna moest ik het maar zelf uitzoeken.
  Heb door in de avonden en weekeinden bij elkaar 20 uur per week te werken mijn HBO en studies af kunnen ronden zonder 1 cent schuld op te bouwen.
  Veel studenten vonden en vinden dat ze elke avond moeten gaan uiteten, zuipen en feesten, waardoor sommigen tot wel meerdere tonnen ‘studie’schuld opbouwen.
  En dan maar klagen dat ze met hun pretstudies geen baan kunnen vinden waar ze dat mee af kunnen betalen.
  Dat is het soort wat links stemt en maar schreeuwt dat rechts overal de schuld van is.

  1. Rien Noppen

   Zo’n groot bedrag kun je niet lenen hoor.

   1. Tman

    @Rien Noppen
    Dat is wel even een andere opleiding dan de jouwe,docentje Nederlands groep 3 BO

    1. Trien Knoppen

     BLO toch?

     1. Tman

      Sorry,schrijffout .

     2. Joop Klepzeikert

      In de tijd dat tante Rien naar schooltje ging heette dat nog spinazie academici.
      Dat was inderdaad ook Belachelijk Laag Onderwijs. Ook wel OLO ofwel Ongelooflijk Laag Onderwijs genoemd.

    2. Trien Knoppen

     Heel bijzonder in ieder geval… 😉

   2. Joop Klepzeikert

    @Tante Rien: De spinazie academici die jij gevolgd hebt kan inderdaad nooit tonnen gekost hebben, zelfs met alle sherry die je vast ook in die tijd al zoop.
    De studenten die zoals Arrogander Penthouse 11 jaar over een pretstudie kunstgeschiedenis doen bouwen gerust wel enkele tonnen ‘studie’schuld op.

  2. Brazil

   Ja en nu heb je een uitkering , 24/7 op DDS kan alleen maar
   als je geen werk hebt, dus eind van de maand gratis geld voor meneer,
   Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

   1. Joop Klepzeikert

    @Brazielig wezentje: Verzin eens iets origineels.
    Tegen de tijd dat ik op DDS kijk heb jij al 6 uur zitten trollen en tegen de tijd dat ik de computer uit zet ga jij nog 6 uur verder. Dus niet anderen beschuldigen van wat jij doet. Kwezel.

 2. marco1

  Als die tuin voor iedereen toegangkelijk is , is het misschien de moeite waard om die eens te bezoeken. Ik kan er genieten van mooi aangelegde tuinen of een wandeling in een groene omgeving.

 3. Beukman

  Er valt uiteraard altijd wat te zeiken.
  In Frankrijk liep men te zeiken dat een paar bultibiljardairs geld hadden geschokt voor de herbouw van le Notre Dame. “Waarom geven jullie dat geld niet aan ons?” klaagde men in koor.
  Wat de overheid of een andere subsidiënt ook doet, het is toch nooit goed. Verongelijktheid is in de mode.

  1. Joop Klepzeikert

   Dat gezeik in Frankrijk was helemaal lachwekkend. Net alsof je met 500 miljoen heel arm Frankrijk gaat redden. Ongeveer 30% van de 67 miljoen Fransen leeft in relatieve armoede. Dat zou dan wel 433 hele pleuro’s per ‘arme’ Franse zijn…

   1. Brazil

    Ja als je geen mobiel kunt kopen en 2 keer per jaar op vakantie
    kunt gaan dan is dit inderdaad armoede, hahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

    1. Joop Klepzeikert

     Dat jij van je gratis geld dat kunt wil nog niet zeggen dat werkende mensen dat ook kunnen.
     30% van de mensen in Nederland en Frankrijk verdient minder geld dan wat jij je hele leven al gratis krijgt. Parasiet.

 4. Rien Noppen

  “Want laten we wel zijn: voor vrijwel elke poep en scheet ben je een diploma nodig. “

  De taal van Teunis blijft een bron van vermaak.

  1. Trien Knoppen

   Daarom blijf ik me verbazen dat je je toch steeds weer begeeft op dit geweldige medium… met ‘Taalwonder Teun’ 🙂
   Is toch ver onder jouw niveau Rien!?

   1. Beukman

    Kejje niet leze, @Trien? Jouw voorbeeld schrijft: “Een bron van vermaak”. Of ben je te calvinistisch om dit te snappen?

    1. Trien Knoppen

     haha touché

  2. Siemien

   Rientje is synoniem voor TAAL NAZI

 5. Tman

  Een docentje in Nederlands beheerst de Nederlandse grammatica beter dan een werktuigbouwkundig ingenieur of een Drs in cultuurwetenschappen!
  Daarom moet het leRAARtje geen hautain gedrag gaan vertonen mbt andermans taalgebruik!
  Datis behoorlijk aanmatigend en vooral misplaatst!

  1. Trien Knoppen

   Narcisten voelen zichzelf nu eenmaal graag verheven boven het plebs… door anderen continu te verbeteren krijgen ze een erect plassertje.

 6. Brazil

  Studenten kun nu eenmaal niet met geld omgaan, hahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

 7. Ome Wim

  Sinterklaas woont al jaaaaaren niet meer in Spanje maar in Nederland in Den Haag en strooit met gulle hand òns geld in het rond waar wìj hard voor moeten werken.

 8. Arnoniemuss

  @Teunis
  Er zijn ongeveer 1 miljoen studenten in Nederland. MBO en HBO. Als de subsidie waartegen je ageert, wordt tegengehouden, betekent dat voor iedere student eenmalig een bedrag van nog geen 50 eurocent. Waar mekker je over, Teunis Dokter

  1. Tman

   Uit principe,al het geld dat te vergeven is,moet gaan waar een geldtekort het meest nijpend is!
   Dat is overigens pas écht sociaal!

 9. ikweetwatikwil

  Teunis. Jouw artikel druipt Rood. Hoe kom je erbij dat het gebouw na 20 jaar verkocht wordt. Weet je wel hoeveel wanbetalers er zijn bij DUO. Studeren van ons geld. Prima maar wel terug betalen en dat schort er aan.
  Bij het geval van “Janneke” lijkt het mij dat ze teveel hooi op hun vork genomen hebben. Ja en dan kom je in de problemen. En zij wist niet dat er een website was van Mijn DUO. t’Ja en dan ben je student die een bedrijf beginnen die waarschijnlijk niets met hun studie te maken had. Je bent jong en je wilt wat , het geld kan niet op.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.