Ondanks “reële dreiging” passen vliegtuigmaatschappijen vliegroutes Midden-Oosten niet aan

Vliegtuigenmaatschappijen zijn ondanks het verzoek van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit (FAA) niet overgegaan tot het wijzigen van hun vluchtroutes in het Midden-Oosten. Dat terwijl volgens Amerikaanse bronnen de dreiging van Iran ook voor de commerciële luchtvaart reëel is. 

Niet dat Iran zomaar een vliegtuig uit de lucht zou schieten, maar de Amerikanen wijzen er slechts op dat de mogelijkheid bestaat dat één van de vliegtuigen ‘verkeerd kan worden geïdentificeerd’, wat uiteindelijk kan leiden tot het afvuren van raketten. Waar de luchtvaartmaatschappijen bij MH17 nog konden wijzen naar de Russen, daar moeten ze toch echt zelf de verantwoording gaan nemen mocht er iets fout gaan rondom Iran.

Afgelopen week stuurden de VS een vliegdekschip en aanvullend materiaal naar de Straat van Hormuz en lieten Nederland en Duitsland weten militaire oefeningen in Irak op te schorten. Ondertussen stuurt oliebedrijf ExxonMobil (opvolger van de Iraakse National Oil Company) haar medewerkers van de noordelijke Iraakse olievelden naar Dubai.

Maar commerciële vliegtuigmaatschappijen geven tot op heden dus geen gehoor aan het verzoek om de Golf te mijden. Dat is ook niet héél vreemd. Qatar en Dubai liggen in het midden tussen Europa en Azië en bevinden zich op een cruciale geografische locatie voor de luchtvaart. Omvliegen kost alles bij elkaar genomen al snel miljoenen dollars.

Toch is het jammer dat er niet een reactie komt van de maatschappijen. De ramp met MH17 heeft laten zien wat er kan gebeuren als men boven ‘contested territory’ vliegt. Het gevolg? Een fatale crash. Hopelijk besluiten de luchtvaartmaatschappijen alsnog om goed na te denken over waar zij vliegen op welk moment. Zeker als de spanningen oplopen.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. Regina

  De enige dreiging is de aanwezigheid van de Amerikanen in de regio. Laat ze maar oprotten daar!

  1. Matig rechts

   🙄
   Jij moet een echo horen in die lege holte tussen je oren

 2. toetssteen

  Doet me denken aan dit


  WASHINGTON — President Reagan heeft gisteren verklaard dat een van de Amerikaanse oorlogsbodems in de Golf „bij een zuiver defensieve actie” per ongeluk een Iraans verkeersvliegtuig van het type Airbus A-300 heeft neergeschoten. Daarbij zijn alle 290 inzittenden om het leven gekomen. Ik ben bedroefd dat ik „deze verschrikkelijke menselijke tragedie” moet melden. Er zal een alomvattend onderzoek worden uitgevoerd door het ministerie van defensie, aldus de Amerikaanse president in een verklaring.

  Reagan en de Amerikaanse stafchef, admiraal William Crowe, zeiden dat het Iraanse toestel per ongeluk werd neergehaald boven de Straat van Hormoez door raketten van de kruiser USS Vincennes.
  Kikvorsmannen borgen tot vanochtend 150 lijken, waaronder 38 van buitenlanders, en wel acht Indiërs, acht Pakistanen, 12 inwoners van de Verenigde Arabische Emiraten, een Italiaan, een Afghaan, zes Joegoslaven en twee burgers uit Koeweit, aldus IRNA. Bagage uit het vliegtuig dreef verspreid over kilometers.

 3. PMG

  Nou Dokter, mag ik even weten waar jij hebt gevonden dat Exxon de opvolger is van de Iraakse National Oil Company?

  Je lult volledig uit je nek!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.