Alle hens aan dek! Amerikanen, Nederlanders en Duitsers zien "serieuze dreiging" in Irak

Geen categoriemei 15 2019, 18:00
In het Midden-Oosten broeit iets, maar wat is nog gissen. In ieder geval is er voldoende aanleiding voor de Amerikanen om hun ambassadepersoneel uit Irak te halen! Eerder deze week nog stuurden de Amerikanen extra marineschip naar de Straat van Hormuz om die belangrijke commerciële route open te houden in het geval dat de conflicten met Iran escaleren.
En vandaag lieten Duitsland en Nederland weten dat ze trainingsmissies van militairen opschorten vanwege een 'dreiging' aldus de Volkskrant. De Amerikanen nemen behalve het versturen van extra oorlogsmateriaal nog meer maatregelen en trekken dus ook een deel van hun ambassadepersoneel uit Irak terug, zo lezen we op de website van NOS Teletekst.
Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken liet weten dat zijn collega binnenkort met een brief komt om uit te leggen over de situatie, maar tegen die tijd is misschien al duidelijk wat er gaande is. Wat de "serieuze dreiging" die de Amerikanen zien inhoudt weten we niet, maar dat het iets met Iran te maken heeft is niet onwaarschijnlijk.
Wat wel onwaarschijnlijk lijkt is een aanval van Iran op Irak. Wat de ratio daarachter zou zijn ontbreekt ons, maar er zijn natuurlijk nog andere scenario's. Zo kan Iran raketaanvallen plegen op geallieerde troepen in Irak. Dat laatste zou op een tegenreactie kunnen rekenen, maar minder risico's inhouden voor de Iraanse regering in Teheran dan een troepeninvasie. Al zou het ook kunnen dat de Iraniërs een 'pre-emptive war' zouden overwegen.
De Straat van Hormuz is een van de belangrijkste commerciële 'snelwegen' ter wereld en één op de vijf olievaten wordt getransporteerd via de wateren. U kunt begrijpen dat het afsnijden van de aanvoer van die olie grote gevolgen kan hebben.
Het afwachten is op meer duidelijkheid over wat de "serieuze dreiging" is. Wordt vervolgd!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten