Oeps! EU verleent 517 miljoen euro krediet aan Oekraïense mega kippenboerderij: creëert oneerlijk concurrent en verpest milieu

Geen categoriemei 12 2019, 19:00
Een opvallende situatie die er wordt beschreven in de NRC. Een mega kippenboerderij is in Oekraïne uitgegroeid tot monopolist, grotendeels door steun van diverse EU-banken en -kredietverleners. Milieu wordt verpest, concurrentie raakt verdrukt en ze produceren goedkoper dan bedrijven in de EU. Wát een succesverhaal!
Mega?
'Mega' dekt niet echt de lading meer als we over het kippenbedrijf MHP praten. We praten hier over 400 stallen met elk 50.000 slachtkuikens, zo'n 20 miljoen kippen. MHP verzorgt de hele productie van alles wat nodig is voor kippenvlees. Maïs, soja, slacht en vrachtwagen. Het totale oppervlak van het bedrijf is grofweg twee keer de grote van de gemeente Utrecht, zo'n 378.000 hectare. MHP zal in 2023 zo'n 900.000 ton kippenvlees per jaar produceren, héél Nederland produceerde in 2017 slechts een slordige 10 procent meer.
Een bedrijf van dit formaat, met een marktaandeel van 64 procent in Oekraïne zelf, ontving dus 517 miljoen euro aan krediet omdat het in een 'achtergestelde regio' opereerde. Ook ontvangt het nog eens 100 miljoen euro om een bedrijf in Slovenië over te nemen en wordt MHP door investeerders geholpen om uit te breiden binnen de EU.
Dat het bedrijf het eigen terrein zwaar vervuilt en van alles doet waar menig GroenLinks-stemmende studente uit Utrecht van zou janken, boeit kennelijk niet. Ook lapt het bedrijf export-afspraken aan z'n laars door regels te omzeilen. Pakt de EU dat aan? Welnee, die passen de regels gewoon aan zodat er niets meer omzeilt hoeft te worden!
Als dit zo door blijft gaan helpt de EU dus een zwaar vervuilende concurrent in het zadel, opent het haar eigen poorten en laat zo een gigant op de eigen markt los waar menig EU-bedrijf niet tegenop kan. Maar goed, dan heb je wel goedkoop vlees!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten