Oeps! EU verleent 517 miljoen euro krediet aan Oekraïense mega kippenboerderij: creëert oneerlijk concurrent en verpest milieu

Een opvallende situatie die er wordt beschreven in de NRC. Een mega kippenboerderij is in Oekraïne uitgegroeid tot monopolist, grotendeels door steun van diverse EU-banken en -kredietverleners. Milieu wordt verpest, concurrentie raakt verdrukt en ze produceren goedkoper dan bedrijven in de EU. Wát een succesverhaal!

Mega?
‘Mega’ dekt niet echt de lading meer als we over het kippenbedrijf MHP praten. We praten hier over 400 stallen met elk 50.000 slachtkuikens, zo’n 20 miljoen kippen. MHP verzorgt de hele productie van alles wat nodig is voor kippenvlees. Maïs, soja, slacht en vrachtwagen. Het totale oppervlak van het bedrijf is grofweg twee keer de grote van de gemeente Utrecht, zo’n 378.000 hectare. MHP zal in 2023 zo’n 900.000 ton kippenvlees per jaar produceren, héél Nederland produceerde in 2017 slechts een slordige 10 procent meer.

Een bedrijf van dit formaat, met een marktaandeel van 64 procent in Oekraïne zelf, ontving dus 517 miljoen euro aan krediet omdat het in een ‘achtergestelde regio’ opereerde. Ook ontvangt het nog eens 100 miljoen euro om een bedrijf in Slovenië over te nemen en wordt MHP door investeerders geholpen om uit te breiden binnen de EU.

Dat het bedrijf het eigen terrein zwaar vervuilt en van alles doet waar menig GroenLinks-stemmende studente uit Utrecht van zou janken, boeit kennelijk niet. Ook lapt het bedrijf export-afspraken aan z’n laars door regels te omzeilen. Pakt de EU dat aan? Welnee, die passen de regels gewoon aan zodat er niets meer omzeilt hoeft te worden!

Als dit zo door blijft gaan helpt de EU dus een zwaar vervuilende concurrent in het zadel, opent het haar eigen poorten en laat zo een gigant op de eigen markt los waar menig EU-bedrijf niet tegenop kan. Maar goed, dan heb je wel goedkoop vlees!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. van Urk

  Lopen ze hier in Nederland maar te janken over onze kippen en milieu. Groen Links heeft de oplossing van Rutte gesteund om het verdrag van de EU met Oekraine te ondertekenen.

  1. Marija

   Het zijn kippen zonder kop en hadden ze die, steken ze hem tot de kont in het zand.

 2. PMG

  Op hetzelfde moment: EU Brexit negotiator Guy Verhofstadt says Nigel Farage would ‘rather go to the pub than fight for British interests’ and tells Brit voters it would be ‘insane’ to back him in Euro elections

  Nou mensen, het lijkt mij met dit kippenverhaal erbij wel duidelijk, zelfs voor groenlinks stemmers en de PVDD aanhangers: stem FVD, de enige hoop op verandering!!!

 3. PMG

  Support grows for ‘mosque tax’ in Germany to make Islamic institutions less dependent on foreign funding!

  FVD stemmen is enige optie!

  1. Original NL

   Of AFD…..in dit geval!

 4. PMG

  Three-year-old changes gender from boy to girl after being sent to live with foster parents whose own son had just transitioned to become a female aged seven.

  In Engeland kunnen ze er ook wat van, binnenkort ook in dit teather?

 5. AS210854

  Niet te geloven. Wat een stelletje onbenullen in brussel.

 6. J.Rademaker

  Dit heeft helemaal niets met corruptie te maken, echt niet heus.

 7. Duckday

  Dus stem in mei FvD of PVV iedereen weer blij NL EXIT

 8. Jumping

  Dit is het belijd van de EU, de EU die wordt gesteund, door de de Linkse Demoniserende wegkijkende Rutte kliek.
  Stem in Mei een anti EU partij.
  Stem PVV of FvD.

 9. Marija

  Wat een ellende weer.
  Wordt waarschijnlijk ook niet goed gecontroleerd, want alles lijkt te mogen als ook wetten omzeild gaan worden.
  Wat zitten er toch voor grootse geniepige plannen achter dit alles.

 10. Siemien

  Rientje en co vinden de EU echt een aanwinst voor Nederland

  1. Original NL

   Maar die zijn dan ook zwakbegaafd Siemien..alleen met de hersenen van een appel kun je vóór de eu zijn….!

 11. Matig rechts

  Ben al wat ouder en weet dat het boeren bedrijf hier vroeger in Nederland met veel subsidie draaide.
  Dit moest afgeschaft worden want buiten Nederland vond men dit een oneerlijke concurrentie.

  Als Nederlander had je hier wel voordeel van {subsidie betalen we tenslotte zelf}, door kerstboter uit te geven. Dat koste een fractie van de de normale prijs.

  Nu met de EU betaalt NL een vermogen om hun eigen concurrenten te sponsoren. Terwijl onze eigen mensen het steeds zwaarder krijgen door die idiote EU regeltjes.

  Het wordt echt tijd dat we een EU kritisch beleid gaan krijgen en redden wat er nog van de Nederlandse {handels} cultuur te redden valt.

  Nog beter is uit de EU en goed handelen met landen buiten de EU. Dat is ons al eeuwen gelukt, dus waarom nu niet.
  Zal een paar jaar duren, maar dan staan we weer als een van de beste van Europa beschreven

  1. Original NL

   Quote……Zal een paar jaar duren, maar dan staan we weer als een van de beste van Europa beschreven……..
   En plegen noppen cs zelfmoord…

   1. Original NL

    Eh……Matig rechts…..u bent helaas vergeten dat u het vroegere NL …niet meer bestaat.
    Dus zo effectief zijn we niet meer.

    1. Original NL

     -u..!

 12. Regina

  Leve het associatieverdrag! Met dank aan VVD D’66 CDA PvdA GL

 13. Kristalix

  De krediet verleners zijn van het formaat meneer Noppen. Volslagen debiel.

 14. Ries

  Volgens Jansen kan de EU zich beter bezighouden met schroefjes.

 15. toetssteen

  Waar waren we ook weer tegen bij het laatste referendum?
  Zo voorspelbaar!

 16. Kapitein Haddock

  En waar zijn onze “Linkse Gutmenschen partijen” ? En Juffie schreeuwlelijk Thieme? (PvdD)
  Denken ze nu echt dat ze in Oekraine kabouter regeltjes opvolgen:
  scharrelkippen, uitloopkippen, kletskippen, zonder-kop-kippen, bio-kippen en de hele rambam? Oekrainers lachen zich rot om de naieve kabouters.
  Voorts:
  milieuclubs maken een foutje; ze vergeten dat ze zelf in een tokkelende, kwakende, kakelende, kwekkende, kukelende kippenhok zitten!
  Genoemden hoor je niet, want…………ze zijn voor de EU!

 17. DeBruijn

  @ Rien Noppen

  Is dit dus de gevierde EU?

  1. Siemien

   Tuurlijk de Bruijn…

   1. Sealgaire

    Bruijn de pisvlek bruinwerker

 18. goedisfout

  Twee EU plofkippen staan te schreeuwen en op te ruien op een plein. Nu hebben ze hun zin, miljoenen plofkippen naar de EU en de eigen bedrijven naar de kl*ten.

 19. Joop Klepzeikert

  In Nederland worden boeren en tuinders weggepest, zodat er huizen voor crimigranten op die grond gebouwd kunnen worden, in Oost Europa, waar de productiekosten lager zijn voor de multinationals die daar mega-mega-stallen neerzetten wordt het gesoepsidieerd. Logisch toch…
  Oost Europa wil geen crimigranten opnemen, dus verplaatsten we de landbouw daarheen.
  Dat heet EU logica.

 20. Bolkestein

  Hoe zou de bevolking zich gaan uitspreken als er bij referendum mag worden gestemd over dit soort gangen van zaken? Moeten we met zo’n land wel of niet een associatieverdrag aangaan? De Nederlandse kiezers wisten het in 2016 wel.

 21. Dennis76

  Maar dit is toch oud nieuws.

  Is al lang en breed besproken bij de oh zo objectieve NPO.

  Oh nee dit kwam ze niet zo goed uit..

 22. Kees

  Waar blijven de protesten uit linkse hoek?? Zo wordt ons geld weggegooid, dood en dood zonde. Maar er zullen er een paar hun zakken goed hebben gevuld, GV en vB?

 23. Pescador

  die klootzakken van de eu kunnen beter tomaten gaan plukken of zoiets wat een eikels ze helpen heel Europa naar de knoppen, in Spanje liggen de sinaasappelen weg te rotten en de europeesche landen kopen de sinaasappelen in israel fijn hoor zo´n eu is er voor iedereen behalve voor Europa. 🙁

 24. Duckday

  Stem in mei vrij en blij FvD of PVV misschien worden we dan weer vrij

 25. koeiepoep

  Deze kippenboer, is exáct de reden, waarom de partij van de dieren tegen het oekraïne verdrag is: mega plofkippen bedrijf. En rutte het maar weg wuiven, met zijn inlegvelletje. Maar ja: Geen Stijl kapotadverteerder- bellen is natuurlijk een veel nuttigere bezigheid, dan je ergens in verdiepen. Pro eu- partijtjes, die zo vóór t verdrag waren al gereageerd?

 26. hansishier

  Ik ben zo benieuwd met welk gekronkel, gedraai en leugens Rien bij dit artikel op de proppen komt om zijn links radicale sprookjes ideaal enige ongefundeerd bestaansrecht te geven. Hij zal toch niet wijselijk zijn giechel houden en zich afzijdig houden bij dit artikel? Kom op Rien, laat je horen sneue hond! Niet alleen wij vinden je een verliezer maar zelfs je moeder ook! Laat zien hoe triest je bent….

 27. EmC2

  Politiek gezien, voedsel voorziening EU. Willen we kip uit Oekraïne of uit Thailand (huidige herkomstland)?

 28. Bolkestein

  Met steun van de EU…

  Hadden wij niet eens een referendum of de EU wel of niet een associatieverdrag met deze criminele maffiarepubliek aan zou moeten gaan? En wat was ook alweer de uitslag? En wat deed de regering daarmee?

 29. Bolkestein

  Moeten die terroristen die nu boeren op hun erf in Boxtel terroriseren niet eens naar Oekraïne afreizen?

  1. Rien Noppen

   Laten we eerst de balk uit ons eigen oog verwijderen, zou ik zeggen.

   1. Cesare

    Onze zuigtrol probeert de zaak weer eens met een dooddoener af te doen. Het lijkt Rutte wel. Wat er in de oekraine gebeurt is niet te vergelijken met Boxtel. Gewoon schofterig.

 30. Michael M

  We weten nog half niet wat er allemaal gebeurt. Daarom: Stem binnenkort tegen Superstaat supermacht Brussel. Laat ons niet opslokken, red Nederland, onze toekomst, onze zorg, onze pensioenen en onze vrijheid.

 31. Michael M

  Wil je jouw spaarcentjes, jouw pensioentje, jouw vrijheid, zorg en alles behouden? Stem dan tegen de alsmaar opslokkende supermacht in Brussel…..

 32. KarinvdM

  Prima artikel, maar er staan in: twee maal de grote van de gemeente Utrecht. Dat moet grootte zijn. Misschien handig om even aan te passen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.