Wat raar! Basisscholieren in achterstandswijken op enorme achterstand en haast niet weg te werken

Geen categoriemei 12 2019, 18:00
Iedereen is weer geschokt en geschrokken, want wat blijkt? Basisscholieren in achterstandswijken hebben massaal te kampen met leerachterstanden. En om het nog erger te maken, deze zijn haast niet weg te werken! Dat meldt het AD.
Kinderen uit arme wijken zijn in 75-90 procent van de gevallen de pineut, tegenover een kwart (of minder) van de kinderen uit reguliere wijken. Taalachterstand, concentratieproblemen, leerachterstand, gebrek aan ondersteuning vanuit het gezin, gedragsproblemen en een gebroken gezin zijn allemaal factoren die in meer dan 60 procent van de probleemgevallen een rol spelen.
Waar het AD-artikel omheen probeert te manoeuvreren is de achtergrond van deze kinderen. Uiteindelijk wordt dan toch een tipje van de sluier opgelicht door een docent:

"In de klas zitten ook veel kinderen met trauma’s door vluchten, armoede en vechtscheidingen." En: ‘Veel ouders niet of nauwelijks Nederlands spreken’ maar ook ‘niet in staat zijn om hun kinderen te steunen bij het leren.’

Wát een verrassing. Het gaat dus gewoon over migrantenkinderen met mogelijk een oorlogstrauma, waarvan de ouders zelf de kennis en kunde niet hebben om de stof op school te begrijpen. Wat dus praktisch een garantie is dat zij ook niet werken. Één groot recept voor verhoogde kans op criminaliteit, werkloosheid, gebrek aan integratie, frustratie en drama.
Gelukkig hebben we voormalig PvdA-voorzitter Hans Spekman van het Jeugdeducatiefonds. Díe gaat wat doen aan deze 'kansenongelijkheid' met zijn slagzin "Het moet echt anders." Dat wordt weer een dolle boel waar 'kansrijk Nederland' zich de rug mag gaan breken om de integratie te bevorderen, terwijl dit al jaren geleden had moeten gebeuren. Alle signalen die hierover in al die jaren zijn gegeven, werden weggewuifd als discriminatie en racisme. En als je vond dat het voor nu wel even genoeg was met de immigratie, was je een egoïst. Nou, gefeliciteerd! Nu zitten we er mee.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten