Openbaar Ministerie gaat geweldplegers tegen politie en Pegida-demonstranten vervolgen

Wie denkt dat het Openbaar Ministerie na de Pegida-actie in Eindhoven uit de neus heeft zitten vreten, heeft het goed mis! Maar liefst zeven verdachten zullen worden vervolgd als uit beeldanalyses blijkt dat zij verantwoordelijk waren voor geweldpleging tegen politie en Pegida-demonstranten. Via het AD.

De Pegida-demonstratie in Eindhoven leverde een grimmige sfeer op. Pegida-aanhangers wilden weer eens vrolijk gaan lopen barbecueën/frituren voor een moskee, waardoor er al snel een tegenactie op touw werd gezet door Turkse jongeren. Dat begon nogal aardig, de Turkse knaapjes gingen midden op de weg zitten bidden. Verrassing! Zo rond 19:00 uur sloeg de sfeer om en begon het geweld. Er werden stenen gegooid en de ME moest diverse keren op de tegendemonstranten inbeuken met charges. Pegida-aanhangers moesten toen in veiligheid worden gebracht.

In de dagen erna liep iedereen op Twitter en Facebook (en de Telegraaf) te miepen over dat het Openbaar Ministerie niemand op zou pakken (want Turkse jongeren!) en dat ze oogkleppen op zouden hebben. Niet dus!

Zeven verdachten zijn opgepakt en worden mogelijk vervolgd. Eveneens is het goed mogelijk dat er meer arrestaties zullen volgen, als uit beeldanalyses blijkt dat er nog meer geweldplegers zijn geweest. Het gebruikte geweld is volgens het OM namelijk onacceptabel, natuurlijk ook omdat de politie net zo hard het doelwit was.

Hartstikke goed van het OM om zo snel opheldering te geven. Zij zijn zich dus ook bewust van de beeldvorming en het eigen imago.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

33 reacties

 1. Joop Klepzeikert

  Zohee, wel 7 hele crimigranten van de honderden die geweld gebruikt hebben vervolgen… Ze maken vorderingen bij het OM.
  Nu nog zien dat ze echt straf krijgen en niet weer met €35,- boete of iets dergelijks wegkomen.

 2. Blokkeer-Fries

  Veel te weinig! Er waren honderden betrokken bij deze gewelddadigheden en het blokkeren van het demonstratierecht. Bij de Blokkeer-Friezen heeft het OM 34 vreedzame tegendemonstranten vervolgd en veroordeeld voor een vreedzaam cultureel kinderfeestje.

  www .ad.nl/binnenland/rechter-toont-geen-genade-met-boze-blokkeerfriezen~ab908dce/

 3. plakband

  Let op mijn woorden: komt niets van terecht.
  Daarna worden er schadevergoedingen geeist en verstrekt aan de ‘vervolgden’
  Nederland: zo rot als een mispel.

 4. Kapitein Haddock

  OM gaat voor de Buhne vervolgen.
  Uiteindelijk zullen de huppeltruttende D66 rechters straffen!
  Zoiets als 10 Euro voorwaardelijk of 1 dag schoffelen.
  De werkelijkheid zal zijn: juridisch niet steekhoudend; dus ……..niets!
  Op naar de volgende beledigingen Nederlandse burger!
  Lafaards 2e kamer doen niets. Regering doet niets.
  Linkse pro-Moslims Ministeries hebben het weer voor elkaar!

 5. Ab Infinitum

  Geweldpleging tegen overheid, ambulance personeel, personeel in OV moet in de kiem gesmoord worden. Daar wordt werk van gemaakt door het OM. Wel eens het programma gezien op tv over rechtspraak. Een agent beledigen kost een paar Euro’s…

 6. Meriadoc Brandebok

  Populistisch rechts zal nu waarschijnlijk zeggen dat ze de blokkeermoslims helden vinden die hun eigen cultuur verdedigen tegen agressieve Pegida-demonstranten. Iets met burgelijke ongehoorzaamheid en dergelijke.

  Hoewel, het zal wel zoiets zijn van: “de moslims mogen het niet doen en de Friezen mogen het wel doen.”

  Gelukkig handelt het OM zonder aanziens des persoons.

  1. Kapitein Haddock

   Meriadoc Brandebok

   “…Gelukkig handelt het OM zonder aanziens des persoons….”
   Ook bij OM aan het werk?
   Zo ja, dan weet je donders goed dat het hele OM anti-Nederland, pro-Moslim en super links is! Niet voor niets huppeltrutjes rechtertje laten spelen: zijn zeer beinvloedbaar!

  2. ZiggyStardust

   Zo zou je het kunnen spinnen inderdaad, met het verschil dat de Friezen geen geweld hebben gebruikt en waarschijnlijk door middel van hun actie, namelijk het blokkeren van een snelweg, meer geweld hebben voorkomen. KOZ is eerder bij geweld betrokken geweest tijdens intocht van Sinterklaas, een kinderfeest. De actie van de blokkeerfriezen was illegaal, strafbaar en daar zijn ze ook voor berecht, en terecht. Pegida is een clubje sneuneuzeuzen dat met gemiddeld 15 mensen per demonstratie geweldloos gebruik maakt van hun demonstratierecht en vvmu. Dat recht moet verdedigd worden, of je het wel of niet met de boodschap eens bent. Ze demonstreren tegen een ideologie die haat naar joden en ongelovigen predikt, en vrouwen ondergeschikt stelt, maar beschermd wordt door vrijheid van geloofsovertuiging. Beide clubjes mogen dus gebruik maken van hun rechten, maar het verstoren van een demonstratie, stenen gooien naar de politie, het slopen van straatmeubilair hoort daar niet bij, en moet dan ook zwaar bestraft worden zodat aan iedereen recht wordt gedaan en we duidelijk maken waar de grenzen liggen in Nederland.

   1. Meriadoc Brandebok

    Ik ben dat op zichzelf met je eens, hoewel ik de kanttekening wil plaatsen dat niet bewezen is dat de Friezen geweld hebben voorkomen.

    1. ZiggyStardust

     Meri, dat wordt een kip ei verhaal. De aanleiding van de blokkade was wel het optreden van eerdere acties van KOZP waardoor hun leider, Jeffrey Afriyie, veroordeeld is voor geweld tegen agenten. Ook hield KOZP zich niet aan de voorwaarden waaronder de demonstratie mocht plaatsvinden.

     1. toetssteen

      @Ziggy
      Correct. Ze waren (met opzet) ook nog eens veel te laat inzake de afgesproken tijd.
      Joure de rotonde lag op de schop, dus de snelheid was al geminimaliseerd. Daar met zes rijen langzamer. langzamer voor gaan rijden was eitje.

     2. Meriadoc Brandebok

      Dat klopt, maar nochtans kunnen we niet vaststellen dat de Friezen geweld hebben voorkomen, omdat de Friezen niet in staat zijn geweest dit overtuigend met bewijs aan te te tonen.

      Ik ben het verder met je eens dat beide clubjes recht hebben op hun eigen demonstraties – als ze zich daar beter van voelen – en gewelddadigheden onacceptabel zijn.

     3. ZiggyStardust

      Meri, we kunnen ook niet vaststellen dat met het oppakken van mensen die een liquidatie voorbereiden een strafbaar feit is voorkomen, want misschien hadden ze er zelf op het laatste moment wel vanaf gezien. Misschien ook niet. Is totaal iets anders, maar in beide gevallen is het wenselijk om het te voorkomen op basis van voorgeschiedenis en/of beschikbare informatie. Iedereen verdient een tweede kans? Vaak wel, maar niet als je veroordeeld bent voor geweld tegen agenten tijdens de intocht van Sinterklaas, en dan weer gaat demonstreren tijdens de intocht van sinterklaas. Een veroordeelde pedofiel laat ik ook niet op mijn kinderen passen, ook niet als hij daarvoor behandeld is.

     4. Meriadoc Brandebok

      De Friezen betoogden dat er van de KOZP een reëele dreiging uitging, maar feit is dat de rechtbank – en kennelijk ook de politie niet, want als die concrete aanwijzingen had, had die wel ingegrepen – daarvoor geen bewijs heeft kunnen vinden. Daarmee komt hun ‘nobel motief’ op de helling.

      Laten we ook niet vergeten dat autobestuurders overlast ondervonden, er ongelukken hadden kunnen gebeuren en de motorrijder die de bus tot stilstand bracht, mensen de stuipen op het lijf joeg.

      Kortom: een stomme actie, waarmee het recht op demonstreren werd ontzegd. Dat is in de kern hetzelfde als hier gebeurd, met, wat je terecht schrijft, de kanttekening dat de Friezen geen geweld hebben gebruikt en de blokkeermoslims wel.

    2. ZiggyStardust

     Meri, we hebben het demonstratierecht en vvmu. Kozp heeft tot hed laatste moment gewacht met aanvragen van demonstratie. De burgemeester van Dokkum had daarvoor KOZP actief benaderd om te vragen om te komen demonstreren en wat de mogelijkheden waren? Zoiets ongeveer en een ongebruikelijke procedure. Omgekeerde manier van werken eigenlijk.

     1. Meriadoc Brandebok

      Als ik het wel heb heeft ze hen benaderd met de vraag wanneer ze kwamen, zodat zij niet overvallen werd door hun aanwezigheid en ook de voorbereidingen kon treffen.

      Ik meen dat burgemeester Aboutaleb een demonstratie bij de intocht heeft verboden, omdat hij van de AIVD aanwijzingen had gekregen dat de demonstranten iets van plan waren. De rechter oordeelde later dat dit een juiste actie was. (En we hebben het hier over een PvdA-burgemeester).

      De blokkeerfriezen hadden met concrete aanwijzingen naar de politie kunnen gaan. Het bleef bij een vaag vermoeden en het is onverstandig om op basis van een vaag vermoeden zo drastisch te handelen. Maar ik denk dat het de Friezen toen allang om het “verdedigen van de eigen cultuur” ging, waarmee de KOZP het demonstratierecht werd ontzegd.

   2. Ragmilla

    Ze hebben een blokkade op de snelweg gehouden. Alle geluk dat dat zo is afgelopen.

    1. ZiggyStardust

     Ik denk dat je zelf geen rijbewijs hebt, of iig geen auto rijdt. Maar als automobilist moet je altijd op je voorganger letten. Als iemand voor mij afremt, rem ik ook af, wat de reden van het afremmen van mijn voorganger ook mag zijn. Het kan pech zijn, of een noodsituatie. Dat weet je niet, dus rem je af. In het geval van de blokkeerfriezen was het een andere reden, maar dat weet je niet dus rem je af. Als ze langzaam afremden en het verkeer tot stilstand brachten valt die gevaarlijke situatie dus wel mee, slapers niet meegerekend. Feit blijft dat ze een strafbaar feit hebben gepleegd, namelijk blokkeren van de snelweg.

  3. Bosche draak

   Appels met peren vergelijken?
   Lekkere stroman die je daar hebt…

 7. Korporaal Monty

  Zondag weer een kans als pegidia met een busje uit Duitsland komt om hier te bbq-en bij een moskee.

  Flink veel aandacht aan besteden en het ramadan offensief waar al weken voor gewaarschuwd wordt zal dan toch nog komen.

 8. Kapitein Haddock

  DDS:
  Bericht ook eens over de vermoorde Nederlander op de Filippijnen.

  “Onze” regering heeft nooit noodzakelijk gevonden om daar aandacht aan te geven. Laat staan losgeld. Maar, als een “Nederlander” met b.v. de naam Mohammed daar had gezeten dan hadden al onze linkse pro-moslim Ministeries als gekken aan het werk gegaan!
  Ik bedoel maar.

  1. victus

   Met het schuim in de mondhoeken hadden ze alles op alles op alles gezet. Mooie boodschap voor de burger Jan, piet of Henk en Klaas, zoek het zelf maar lekker uit. Niet knuffelbaar en eigenlijk alleen maar goed om belasting te betalen.

 9. Heras

  Wow. Laat mij raden; er wordt een keer FOEI gezegd en de turken mogen weer gaan…

 10. Seneca

  Wout Willemsen is heel tevreden over het OM. hij schrijft o.a.: ‘hartstikke goed dat het OM zo snel opheldering heeft gegeven..’. het OM heeft van de PR hartstikke op haar lazer gekregen omdat zij, in deze, zo ongelooflijk stom heeft gehandeld. of dacht Wout dat het OM in actie was gekomen als er uit de samenleving niet zoveel commentaar was gekomen? ben je zo naïef of is het een zaak van ‘een kinderhand is gauw gevuld…’?

 11. Ragmilla

  Terecht. Zelfs het gekkenhuis Pegida moet gewoon een demonstratie kunnen houden als deze volgens de normale weg is aangevraagd en toestemming voor is gegeven.

  1. ZiggyStardust

   Ik geloof niet dat het ooit nog goedkomt met de mensheid. Waarschijnlijk zijn we de meest intelligente soort op aarde, en tegelijk ook de meest zelfdestructieve. Bizar eigenlijk. Zolang we blijven geloven in ruimtepapa’s, en in het hindoeïsme ruimtemama’s ( spellingcheck pakte ruimtepapa wel en ruimtemama niet, zegt al genoeg), gaan we er nooit voor zorgen dat we op een vreedzame manier gaan samenleven. Alle religies zijn bedacht ( misschien niet in eerste instantie) om te onderdrukken. Opperwezen, geestelijk leiders, gewone mens, man, vrouw. Zolang we hier niet vanaf komen zal de oorlog om ideologieën uit sprookjesboeken ons blijven achtervolgen, tergen, onderdrukken en uitmoorden.

   1. Ragmilla

    Iedereen die zijn ideologie of religie aan anderen wil opdringen is een gevaar. Ik heb geen probleem met iemand die iets gelooft zolang diegene mij zijn zienswijze niet wil opdringen. Zodra dat wel het geval is is er een situatie waarin geen wederzijds respect mogelijk is. Daarom is salafisme onwenselijk maar alt right bijvoorbeeld ook. Beide willen anderen niet accepteren zoals ze zijn, ook een probleem van autoritair collectivisme, je bent verplicht je aan het collectief te onderwerpen. Ik ben voor collectieven op basis van vrije associatie.

    1. Trien Knoppen

     Hé… goede argumenten! Hele goede zelfs… 🙂

    2. Trien Knoppen

     Van Ziggy ook trouwens… Helemaal mee eens!

    3. Seneca

     @ragmilla
     de oude maar welbekende theorie van het marxisme/leninisme maar weer van stal gehaald? je wilt dat het individu ondergeschikt is aan het collectieve denken? dat is gewoon socialisme waarmee je eveneens bewijst dat het nationaal socialisme en fascisme links zijn.

 12. henkie

  Ze kunnen door de media aandacht er niet onderuit.
  Nu afwachten hoe de taakstraffen uit zullen vallen.

 13. Henk Albarda

  Meriadoc Brandebok, woorden en terminologie aanpassen!
  Het is weldenkend rechts die opkomen voor het geweldloos 150 jaar oude Nederlandse tradities beschermen.
  Het is populistisch links, zoals uzelf, die met grof geweld politie, ambulance, en vreedzame demonstranten aanvallen. U gooit stenen, u gooit rotte tomaten.

  Wel alles in de juist context zien en geen onzin uitkramen…….

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.