Peilingen! CDA, PvdA en VVD winnen zeteltjes, FVD en GroenLinks leveren beiden één in

Net na de euforie van de Provinciale Statenverkiezingen groeide Forum voor Democratie nog even snel door. Maar de afgelopen twee weken is de wind wat gaan liggen voor de vloot van Thierry Baudet. Ook de woudlopers van Jesse Klaver hebben moeite met het vasthouden van de zetels, zo suggereert een nieuwe peiling van Maurice de Hond. Volgens De Hond twijfelen kiezers weer eens waarop te stemmen.

Peilingen van 12 mei 2019

De peilingen van Maurice de Hond van 12 mei 2019. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl
De peilingen van Maurice de Hond van 12 mei 2019. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl

Op de bovenstaande tabel zien we eveneens dat de SP weer eens een zetel is kwijtgeraakt. Dat is een patroon van enkele jaren ondertussen: zetels kwijtraken. Volgens De Hond staat de sociale partij er minder goed voor dan in 2002! Op het filmpje van de SP over Hans Brusselmans werd ‘negatief’ gereageerd. Tevens voorziet de analist een ‘zwermeffect’:

“Hoewel het saldo van de wijzigingen deze week per partij beperkt is, zien we toch wel bewegingen bij het electoraat. Met name zien we bij de diverse partijen stijgingen en dalingen van de groep die het niet weet of meerdere partijen nu een kans geven. Daarbij lijkt het erop dat de binding met de “eigen” partij minder wordt, waardoor het “zwerm-effect” kan toenemen. Iets wat we bij de verkiezingen van 2012 zo duidelijk al hebben gezien, waarbij in een korte tijd kiezers massaal overstapten naar VVD en PvdA.”

Hoe meer kiezers minder binding met hun partij hebben hoe groter ‘het zwermeffect’ dus. De verschuivingen zijn nog niet in één richting, maar we zien verschillende partijen rode en groene cijfers noteren. Van een zwerm is dus vooralsnog geen sprake, maar het kan zomaar eens gebeuren. Verschuivingen zijn in ieder geval duidelijk zichtbaar. We zien de VVD op -9 sinds de verkiezingen van 2017, maar de bodem lijkt gezet.

Tevens laat De Hond weten dat de Europese verkiezingen een vertekend beeld geven van de daadwerkelijke politieke voorkeuren van Nederlanders. Dit vanwege de enorme kiesdrempel enerzijds en anderzijds vanwege de tragisch lage opkomst:

“Besef dat voor het Europees Parlement het in Nederland om 26 zetels gaat. Dus dat bijna 6 zetels in het Nederlands parlement gelijk staat aan 1 Nederlandse zetel in het Europees Parlement. Maar dat de opkomst bij Europees Parlementsverkiezingen ongeveer de helft is van die van de Tweede Kamerverkiezingen”

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

56 reacties

 1. Rien Noppen

  Het FvD lijkt al weer over zijn hoogtepunt heen.

  Mooi dat de SP wordt afgestraft voor het vieze filmpje.

  1. Meester Kong

   @RN
   -vieze filmpje 🙂 :))

  2. Top

   Aldus, sprak de glibber, die zelf weinig tot niets heeft bijgedragen aan de samenleving. Zit al jaren in het uitkeringscircuit en heeft een ieder, op dit forum, van zich vervreemd, door zijn pedante en vervelende wijze van reageren. Zit de laatste dagen van zijn leven geïsoleerd (wonend drie hoog achter) van de echte wereld. Een van huis uit, foute en antisemitisch stuk nageboorte, die ook niet schroomt, om het met onfrisse clubjes eens te zijn. Zijn familie heeft jaren geleden, de handdoek al gegooid, om zich nog enigzins om hem te bekommeren. Mijn laatste zin voor vandaag, zal dan ook zijn ‘’blablabla blaaskaak’’. En vooral tiktaktiktaktiktak.
   Geef die aarsmade toch geen repliek! Behalve, Blablabla Blaaskaak. Je hebt hem financieel al 24/7 op je rug zitten.

   1. Tip

    Top is een flop, zeikt de hele dag in zijn klep en dan noemt hij zich na 10 seconden weer Dik.

  3. Peter Oudshoorn

   Frans Timmermans is een machtsgeile slagroomtaarthapper die zichzelf ziet als De Verlosser en daarbij wordt ondersteund door salonsocialistische jubelaapjes zoals Rien Noppen.

   Alles is geoorloofd om die smerige vetzak onderuit te halen. Daar kan zo’n keurig net en creatief filmpje van de SP zeker toe bijdragen.

   1. Rien Noppen

    De PvdA won in deze peiling, de SP verloor.

    De kiezer is niet gek.

    1. Cesare

     Voorwaar een electorale aardverschuiving! Bedenk eens wat beters.

    2. Siemien

     Kiezers die links stemmen of een stem op de VVD zijn per definitie niet voor Nederland

  4. Matig rechts

   @Negeer Noppen, dit wezen lijd aan psychose

   1. Rien Noppen

    lijdt aan een

 2. Jumping

  DDS is bijna geslaagd in hun opzet, om onders de vleugels van de Linkse broedkip te kruipen.
  Stem in Mei een anti EU partij.
  Stem PVV of FvD.

 3. Angelica de Sance

  Jammer als de kartellisten winnen. Ook jammer dat Thierry er eentje inlevert. Hoekstra zou het goed doen als lijsttrekker voor het CDA. Dat kan FvD/PVV ook nog zetels kosten. Zal wel met KLM te maken hebben. Veel mensen zien hem als redder en daadkrachtig. Hij is uitgesproken pro EU. Ik vrees dat er weinig gaat veranderen de komende jaren: meer kartel, meer EU, meer immigratie.

 4. Tman

  “de wind wat gaan liggen voor de vloot van Thierry”
  Kwam maar eens storm van inzicht opzetten voor de slapende en suffe kiezers!

  1. Catalaanse kok

   Quote : Kwam maar eens storm van inzicht opzetten voor de slapende en suffe kiezers!
   .
   Tman wenst de Renaissance vloot tot zinken te brengen.
   Prijzenswaardig maar weinig realistisch.

  2. santiago

   Tman. Wees gerust, de PVV zal herrijzen.

   1. Fortiori

    New kids on the bloc @santiago ! Gehoord, gezien bij Jeroen Pauw. VOLT.
    Geen 230 wel iets meer. Het wordt oppassen voort Geert Wilders.

    1. Rien Noppen

     Ja, er zit een serieuze pro-Europese jongerenbeweging aan te komen.
     Het tekent de ideologische oriëntatie van de komende generatie. In de Brexit zag je dat al, die werd vooral door ouderen gedragen.

    2. santiago

     Ik kijk nooit naar Pauw. Krijg ik plekken van in mijn nek.

     1. Zouaaf

      Wat u niet hoort of ziet dat deert u niet. Een ieder heeft zo zijn beperkingen.

     2. santiago

      Zoulaaf. Zalig zijn de armen van geest. Zet em op jong.

    3. Cesare

     Zooitje kakkers. Daar tuint toch niemand in?

 5. NoDoubt

  Je stemt voor voortgang EU (dan weet je zeker dat het EUrabie wordt en 3de wereldland) of je kiest voor stoppen misbruikt asielbeleid en bespaart 2,5 triljoen euro. En je neemt je eigen bevolking serieus. EU is niet eens in staat het miljoenen verslindende Staatsburg af te schaffen. Stem dat je geld niet als een sinterklaas wordt weggegeven. Je pensioen ben je al kwijt. Nu nog verplicht opzadelen van 25 miljoen afrikanen (Marakeshdeal). De zogenaamde intensieverklaring van P.Rutte. 2,4 miljoen statenlozen hebben al ee creditcard van de EU met elke maand 500euro. Wij zijn de sinterklaas van EU totdat ons geld op is.

 6. Joop Klepzeikert

  Als er niets veranderd in de peilingen heeft die Hond ook niets te publiceren en te schrijven. Daarom de ene week hier en daar een zeteltje omhoog, de volgende week weer omlaag, enzovoorts.
  Er moet natuurlijk wel wat de schrijven zijn, anders stokken de inkomsten van meneer de Hond en de media die gebruik van zijn peilingen maken.

  1. Rien Noppen

   Als de uitslagen tegenvallen komt de Hond hier altijd onder vuur te liggen.

   De Hond wordt hier alleen gewaardeerd als hij winst voor PVV en FvD voorspelt.

   1. Joop Klepzeikert

    @Trol Rien: Ga nou eindelijk je hersentjes eens uit de kelder halen. Die echo uit die holle ruimte tussen je oren wordt steeds vervelender.

   2. DeBruijn

    @ Rien Noppen

    Dat is niet waar, ik neem het nooit serieus de peilingen.

    1. Rien Noppen

     Jij bent inderdaad niet zo dom, DeBruijn.

  2. Onslow

   Het is gewoon “gezeik” @Joop, van die Hond

   1. Joop Klepzeikert

    @Onslow: Gezeik is iets anders. Vorige week gingen de partijen die nu een zeteltje omhoog zijn er één omlaag en andersom. 2 weken geleden was de uitslag het zelfde als deze. Per saldo dus 0,00 verschuivingen in 2 weken.

    1. Rien Noppen

     Vorige week verloor het FvD ook al een zetel in deze peiling, Klepzeikert. Dat doet het begin van een trend vermoeden. De groei is er in elk geval uit.

     1. Joop Klepzeikert

      @Trol Rien: Je lult weer uit je stinkende reet.

  3. toetssteen

   @Joop
   Ik denk dat de grootste verrassing kan komen van mensen die anders niet gaan stemmen, maar over een kleine twee weken, weten we het.

   1. Rien Noppen

    Die mensen zitten ook in de peilingen, Toetssteen. Even iets langer nadenken en je had er zelf achter kunnen komen.

    1. Joop Klepzeikert

     @Trol Rien: Die mensen geven ook in de peilingen aan dat ze niet gaan stemmen. Zouden die wel gaan stemmen komt er zo’n 30% aan kiezers voor PVV en FvD bij. Dan is het afgelopen met het partijkartel.

   2. Joop Klepzeikert

    Het is inderdaad te hopen dat de mensen die weinig tot geen vertrouwen meer in de politiek hebben nu eindelijk wel gaan stemmen. Die zullen zeker niet op kartelpartijen gaan stemmen, omdat die al teveel voor ze verziekt hebben.
    De mensen die thuis blijven hebben er vaak geen vertrouwen meer in dat het ooit nog goed zal komen. Die mensen zien dat PVV en FvD buitengesloten worden, waardoor ze denken dat die partijen geen verschil kunnen maken.
    Zouden ze wel gaan stemmen worden PVV en FvD samen de absolute meerderheid en is het afgelopen met het extreem socialistische partijkartel.

 7. J.C.

  De Tweede Kamer zit midden in het reces………..(is waarschijnlijk niet meegewogen).

 8. santiago

  Mooi hoor. De PVV nog steeds op min elf. Goed gedaan tjerry.

 9. Tman

  Voor wat betreft Nederland,moeten het begrip “links” herzien worden.
  Links betekent in ons land,pro diversiteit,anti souvereiniteit,pro omvolking,pro illegalen en dit allemaal NIET vanuit een doordacht gemaakte keuze,maar vanuit kuddegedrag (NPO,TV gebrabbel) en non-interesse om zichzelf van objectieve informatie te voorzien!
  Dus het begrip “links” zou moeten zijn “kinds”.
  Partijen met kinderlijke en beïnvloedbare kiezers!

  1. santiago

   Tman zouden we niet eerst proberen om onze democratie terug te krijgen i.p.v. door te wauwelen over links/rechts, partijen en kiezers.

  2. Joop Klepzeikert

   Links was altijd al pro geld van hard werkende mensen afpakken, om dat onder de elite en andere parasieten te kunnen verdelen. Hoe meer parasieten hoe meer geld er van hard werkende mensen afgepakt wordt en hoe mooier links dat vind.
   Die zogenaamde ‘volksverzekeringen’ zijn echt niet uitgevonden om de werkende mens er beter op te laten worden. Wel om de elite die dat geld beheren rijker te maken en klaplopers van gratis geld te voorzien.
   Ook emancipatie is niet uitgevonden omdat vrouwen dat zo nodig wilde. Dat was omdat de elite wilde dat vrouwen meer gingen werken, zodat ook die nog meer geld voor de elite op gingen brengen.
   Links is niet sociaal, maar juist heel erg asociaal.
   Links denkt enkel en alleen aan de elite en andere parasieten. Altijd al.

 10. Fortiori

  Oppassen voor zandbanken, VOC schepen zijn er op vergaan. De kapitein en bejaarde stuurman moeten nu hun kunsten tonen. Ze krijgen concurrentie van VOLT. En niet onaardig wanneer je de programmapunten leest. FvD hou zee 🙂

  1. Joop Klepzeikert

   Concurrentie van een van Lanschot bankiers kind…. Whahahahaha.

   1. santiago

    Joop. Net als tjerry en graaf sander schimmelpeninck wordt ook dit bankierszoontje door onze verrotte elite ingezet. Ze schoppen zogenaamd tegen de gevestigde orde aan, maar het zijn wolfjes in schaapskleren.

    1. santiago

     Zij zullen hun eigen nestjes niet beschijten heur.

    2. Joop Klepzeikert

     @santiagalbak: Zolang jij de naam Thierry geeneens fatsoenlijk kunt schrijven en hem van de meest debiele dingen blijft beschuldigen ga ik niet serieus op jouw gewauwel in. Ook niet als je met de rest van je schrijfsels wel gelijk hebt.

     1. Peter Oudshoorn

      De exclusiviteit en ballotage van Jeaup Zeiksnor is hard maar rechtvaardig. Je gaat toch niet met iemand in debat die ‘met de rest van zijn schrijfsels’ gelijk heeft?

      Jopie houdt meer van de gebakken lucht van zijn voetenlikkertjes Dik, Top, Lugar, Original en ander hoogbegaafd volk.

   2. Fortiori

    U lacht er om. Zeer realistisch taalgebruik en geen metaforen of gebruik van snuifzout. Dat gaat zeker een concurrent worden voor Baudet. Binnenkort ziet u het.

    1. santiago

     Fortiori. Ik lach nergens meer om. Er valt niets te lachen. Onze verrotte elite heeft de macht.

   3. edoc431

    Hahahaahaha er zat een kind aan tafel van 17 jaar hahahaahah ja hoor we laten ons leiden door de kids nu .Het moet niet gekker worden hahahaahahah

  2. Cootje

   Volt mag de concurrentie aangaan met baudet we hebben al een zuivere tweedeling in Nederland dus laat ze het maar scherp stellen , verandert niets aan onze maatschappij die blijft zo daarom is denk ook een aanwinst duidelijke tegenstellingen en die worden zichtbaar beter dan thee drinken

 11. Cootje

  Of je Europees nu op D’66 of de VVD stemt gaat toch op in de geile Verhofstadt afdeling de liberalen plus dat die 6 zeteltjes van Nederland toch geen indruk maken bij dronkaard Juncker of vreetzak Timmermans . We gaan voor le Penn salvini orban en en de andere populistische bewegingen in Europa en daar maak Juncker zich echt zorgen over dat hij al dagen in coma ligt / mag hij ook blijven / er zijn er mindere gegaan. Een mooie verdeeldheid in Europa en gemorrel aan het fundament levert het juiste resultaat op Rome is ook niet in een dag gebouwd een harde brexit doet wonderen om het boeltje onstabiel te maken en dan in te laten storten want als het echt geld gaat kosten is de samenwerking gebakken lucht

 12. Lex

  Wouw wat is er weer een vertrouwen in de colaietie partijen.

  1. Rosasolis

   @Lex. Nederland is nog steeds een nuchter, intelligente land. Dat veel steun krijgt van onze gewone mensen die op onze oude bekende partijen stemmen. Die nooit de onzin van domme uitroepingen van leiders van de nieuwe radicale extreme rechts partijen zullen waarderen. Vooral die van de gestoorde Baudet niet. Die de oude mythen uit de oude griekse-romeinse tijden misbruikt om verkiezers te lokken om voor zijn stomme
   onzin partij te gaan stemmen. We zien niets in het verhaal van “de Uil van Minerva”,
   en ook niet het verhaal van Borealis. Als studente in Nederland ging ik vak terug naar
   mijn moederland, Canada. Gedurende de wintermaanden, kan je de prachtige
   Aurora Borealis kleur verschijnselen zien…maar alleen tijdens HEEL RUSTIG WEER.
   Als het storm is dan zie je de Aurora helemaal niet…Kortom alweer een hoop onzin van Baudet. Aan Guru Baudet: heeft u ooit gevlogen tussen Nederland en Canada?
   Heeft u ooit de ECHTE AURORA BOREALIS gezien?

 13. Rosasolis

  Als er enige waarde is in deze peiling, laat het zien dat de gewone Nederlander nog steeds van een stabiel, nuchter regering houdt. Recentelijk heeft de CDA verklaart dat vele problemen moeten snel verbetert worden. En er is binnen de fractie een team opgericht om ernstige problemen rond de veiligheid, het te kort aan politie agenten en subsidie voor de politie. En voor de veiligheid voor Ambulance verpleegkundigen. Oud
  minister van justitie Ernst Hirsch-Ballin is ook in dit nieuwe groep van CDA die opkomt voor de veiligheid, politie en AIVD. Door de steun van de CDA wordt de politie academie sterk hervormd en uitgebreid. De CDA steunt niet de Sea Watch boten, met illegale migranten uit Afrikaanse landen. Er moeten andere oplossingen en hulp komen voor deze mensen in hun eigen land.
  Ook steunt de CDA voor meer hulp te bieden in de zorg sector. Dat studenten een of twee uren in de week, gedurende hun vrije tijd wat hulp kunnen bieden om ouderen,
  gehandicapten of zieken een helpende hand te geven, om door de week te komen, om met wat hulp te geven in hun zorg. Met alleen lichte taken.
  Natuurlijk met een goede vergoeding voor hun werkzaamheden.
  Door hulp te geven aan onze mensen die minder sterk zijn, laat je zien dat je de oude boodschap kent van Geloof, Hoop, en Liefde. Maar kom ook op voor onze westerlijke joods-christelijke beschaving die voor zoveel jaren hebben gevochten voor onze vrijheid. En daarom is de CDA onze grote grote partij die opkomt voor vrijheid voor
  Europa, met ook de wetenschap dat wij het ook thuis ervoor moeten verzorgen
  voor onze eigen burgers die leiden wegens ernstige gezondheids problemen. Dat is altijd de CDA geweest: samenwerking in de Internationale beleid van de EU, maar tegelijk opkomen voor de grote problemen in onze samenleving.
  Na het beleid van de de CDA om meer voor steun te geven voor onze politie, moet de CDA meer nu doen te zorgen dat wij afkomen van dubbele paspoorten!
  Ik ga wel op jullie stemmen. Mooi is het dat Esther de Lange onze vertegenwoordiger is in deze heel belangrijke verkiezing.

 14. Henk Albarda

  Het herhalings effect van sommigen hier ‘lijkt over z’n hoogtepunt heen’ blijft niet grappig……. Een lichte glimlach kan ik niet onderdrukken, zo vaak ik die observatie nu heb gelezen sinds half maart dit jaar.
  De groen links aanhangers hier zetten per regel van de peiling hun oogkleppen op en doen hun oordoppen in, om niet te zien dat eurofiel dictator groen links kiezers kennelijk ook wankelmoedig zijn……

  In ieder geval reden genoeg te kunnen verwachten dat de FvD TK leden ook de komende tijd minimale tijd in de applaus machine van rutte, geheten de TK, zullen doorbrengen.

  Het verband tussen verkiezingen EP en TK is er niet, en aangezien rutte het rechts liegen voor verkiezingen en het links uitvoeren na verkiezingen tot standaard heeft verheven, zal hij ongetwijfeld nog de nodige ‘stunts’ uithalen.

 15. Saskia Haan

  CDA landelijk sluit PVV uit. Als je nu FvD, VVD en CDA neemt dan tel ik 65 zetels. Nog minimaal twee zetels erbij voor PVV en deze 4 partijen hebben 76+ zetels samen..Buma gaat weg, dus de uitsluiting gaat overboord…? Je blijft met het CDA toch altijd zitten met provinciale en lokale illegalen-knuffel CDA politici..dus wat heb je op dit punt aan meerderheid? En dan zegt PVV dan stappen we niet in.. en dat vind ik sterk van PVV. Als je wet dat het op dat punt met FvD, VVD en CDA de verkeerde kant opgaat, en die drie partijen doen niet mee met PVV, dan heeft het geen zin..Dat is m.i. realisme..en het geeft mij als PVV stemmer een beter gevoel, dan dat ze meegaan in de zwakte van de andere drie op dit punt van Illegalen, Islam etc,..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.