Pensioenfonds ABP haalt negatieve rendementen: ‘lager pensioen vanaf 2021 is reële optie’

Dit is dus dé reden waarom ik iedereen adviseer zélf voor zijn pensioen te sparen en na te denken over wat daarbij komt kijken. Simpelweg omdat organisaties als ABP momenteel te weinig prikkels hebben om te presteren. En dat zien we terug in de cijfers. 

Het heeft er alle schijn van dat het geld bij ABP langzaam verdampt. Onder meer natuurlijk vanwege de constructie waarbij de staat miljardenobligaties heeft gesleten aan ABP. En het pensioenfonds zit daar nu, met de lage rentestanden, mee in de maag. Veel liever had je nu cash of aandelen in plaats van aandelen. Leuk hé? Zo’n overheid die voor u ‘zorgt’. Ineens blijkt 20 jaar later dat die ‘zorg’ meer weg heeft van een uitvaart dan een plezante bijeenkomst.

Business Insider noemt de belangrijkste variabele voor het korten van de pensioenen, de dekkingsgraad:

“De beleidsdekkingsgraad steeg vorig jaar van 101,5 procent in januari naar 104,7 procent eind september. Daarna zakten de beurzen wereldwijd en werden beleggingen van pensioenfondsen minder waard. De beleidsdekkingsgraad van het ABP lag eind december op 103,8 procent.”

Dat de beurzen zouden dalen eind september wist ik in september 2018 ook wel. Het stond zelfs in mijn agenda! Maar bij het ABP was men blijkbaar niet in staat dit te voorzien en/of maatregelen te nemen. Toch heeft het pensioenfonds miljarden op zak.

Grote kans dus dat ABP deze daling in september 2018 wél voorzag, maar vanwege allerlei afspraken geen aandelen mag verkopen: ‘om te voorkomen dat het systeem niet faalt’. Jammer genoeg heb ik een deel van mijn pensioen dus ook bij ABP staan, vanwege werkzaamheden als ‘student-assistent’, maar daar blijft zo weinig van over. Ik wilde mijn geld nooit overmaken naar deze organisatie, maar moest dit verplicht doen.

Heeft iemand een tip hoe ik mijn geld terug krijg van dit malafide systeem? Sowieso is het raar dat de overheid van te voren bepaald dat een x-bedrag van je loon wordt ingehouden voor het pensioen. Alsof ik een kleine kleuter ben die daar zelf niet voor kan sparen?

In ieder geval kan ik het beter dan het ABP:

“Het ABP haalde met zijn beleggingen vorig jaar een negatief rendement van 2,3 procent.”

Nu is het zo dat ik niet de miljarden heb die ABP tot zijn beschikking heeft. En met miljarden euro’s is handel natuurlijk veel moeilijker, maar een negatief rendement van 2.3% pakken is wel heel erg slecht. Je vraagt je dan eigenlijk af waar het ABP mee bezig is? Feestjes bouwen? Het enige dat het ABP waarschijnlijk doet is de beursindex volgen en die deed het afgelopen jaar niet zo goed.

Het gevolg? Een te lage dekking en korting voor personen die jarenlang verplicht hun geld moesten afstaan. Hadden ze mijn simpele tip uit december 2018 gevolgd dan was het rendement al een stuk hoger geweest. Zouden ze het expres doen?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. Henk-Jansen

  Aldus beursgoeroe Teunis Dokter 🙂

 2. poldi

  Het korten op pensioenen is gewoon van een crimineel gehalte,

  A) de pensioen kassen zijn nog nooit zo vol geweest,
  B) een graai van het kabinet Lubbers(35 miljard) nog nooit terug betaald,
  C) rente wordt kunstmatig laag gehouden door Draghi van de ECB om zuid Europa te helpen hun schulden af te lossen, werkt ook niet mee voor de dekkingsgraat,
  D) in het kabinet Rutte2 heeft PvdA staatssecretaris Jette Kleinsma het beheer van de pensioenkassen over gedragen aan Brussel, waar de EU nu wil gaan graaien.
  E) Het kabinet en/of DNB vertikt het om de kunstmatige rekenrente te verhogen

  En dit alles van uw en mijn opgebouwde pensioengeld, wat eigenlijk uitgesteld loon is.

  Mijn pensioenen zijn al 8 jaar niet geindexeerd.
  Mijn huur is na die jaren zo’n 190 euro verhoogd.
  Mijn zorg- en energiekosten zijn ook flink gestegen.
  Plus de BTW-verhoging.
  En Mark Rutte naar grijnslachen en zeggen dat iedereen erop vooruit gaat.
  Een flinke trap onder zijn kont kan hij krijgen.

 3. poldi

  Plagiaat
  ———
  Nederland de spaarpot van Europa. Bijna de helft van onze pensioenpot inhoud is al als garantie weggezet voor de waardepapieren die de nederlandsche bank heeft moeten kopen van zuidelijke landen die met hun rentes uit de bocht vlogen.
  Dit als die landen niet meer kunnen aflossen en daarnaast ook honderden miljarden als garantie in de ESM pot van Europa als In Italie de banken hun verplichtingen niet kunnen voldoen. Dit is oa de reden dat hier zo somber wordt gedaan over de bijeen gespaarde pensioenen. Om ons voor te bereiden op lege pensioenzakken als het financieel wanpresterende euro project implodeert.

  Nederland gaat dan weer terug naar haar situatie in de 19ste eeuw.
  Armoe en ellende.
  U kunt het niet geloven? Waarom denkt u dan dat populistische partijen vertwijfeld proberen het op geloof, hoop en liefde gebaseerde huidige links liberale soc. Democratische hallucianisten weg te drukken?

 4. Ruiter

  De ware reden van de extreem lage rendementen van de pensioenfondsen is gelegen in het opkoopbeleid van de ECB, de Europese Centrale Bank. Daardoor is de rente ongeveer 0, al jarenlang en lukt het pensioenfondsen alleen de vermogens te laten groeien door in risicovolle aandelen te handelen.

  ‘ Europa, goed voor u’. Dat is zo ongeveer de grootste leugen uit Brusssel.

  1. Rien Noppen

   Zonder het aankoopprogramma hadden we waarschijnlijk een negatieve rente en een lagere economische groei gehad.
   Men kan twisten over de effectiviteit van het programma maar de bewering dat het de rendementen van pensioenfondsen drukt mist elke grond.

   1. Ruiter

    Gaat u maar even met Pieter Omtzigt praten, meneer Noppen. Hij, de grootste pensioenexpert van Nederland, kan u haarfijn vertellen wat de gevolgen van het ECB-beleid zijn geweest voor de pensioenfondsen. En die zijn in 1 woord: rampzalig!

    1. Dik

     @Ruiter: Je voedt een zuigtrol en onderhoudt zijn podium.

     1. Reganto

      LOL

   2. M de ruyter

    Jij doet alsof je bij de (linkse) elite hoort,
    maar je hebt duidelijk geen reet verstand van (macro) economie

 5. Eric Donkaew

  Het ABP investeert veel in klimaathobby’s. Wellicht verklaart dat een en ander.

 6. tomygun

  Teunis ff naar de dokter zo,n pensioen fobie kan op latere
  leeftijd er voor zorgen dat je nooit je pensioen gaat halen!
  Dan heb ik groote twijvel dat jij bij het ABP zit?
  Denk het niet .

 7. Jumping

  Kijk zo’n Henk-Jansen reageert wat nonchalant.
  Waarschijnlijk grappig bedoeld.?
  Maar weerleg zijn stelling eens in woorden, kunnen andere ook wat van leren.
  Stem in Mei een anti EU partij.
  Stem PVV of FvD.

 8. Joop Klepzeikert

  Ik vraag me ook al jaren af hoe ik MIJN geld uit dit malafide systeem kan krijgen.
  De AOW en pensioen premies zijn zo belachelijk hoog dat als we dat zelf apart zouden zetten, tegen een gemiddeld rendement van 6%, wat heel goed haalbaar is, ik haal al decennia een behoorlijk hoger rendement, we na 30 jaar werken van het rendement op ons vermogen konden leven.
  Nu moeten we gemiddeld 50 jaar werken om een schamele 80% van ons loontje terug te kunnen krijgen, als we de pensioenleeftijd al halen.

  1. Dik

   @Joop: “Ik vraag me ook al jaren af hoe ik MIJN geld uit dit malafide systeem kan krijgen.”

   Ik heb dat een keer voorgelegd aan mijn pensioenverzekeraar. Kan niet en mag niet was het antwoord. Vreemd, want het is jouw en mijn uitgestelde salaris.

   1. Caro

    @ Dik en Joop,
    Helaas gevolg van de Pensioenwet (voorheen PSW).
    Nog erger, als werknemer kun je doorgaan ook niet afzien van deelname (je wordt verplicht).

    1. Dik

     @Caro: Inderdaad, zo zijn wij gekneveld. Jarenlange pensioenkortingen zijn het gevolg. En Rutte? Die denkt alleen aan Brussel.

 9. edoc431

  teunis ziet het liefst dat de oudjes direct dood om vallen de vuile egoist .
  Rutte en verrotte aanhang zou zich eens druk moeten maken dat die schijtrente eindelijk eens omhoog gaat maar dat boeit die lamzak ziet blijkbaar

  1. Teunis Dokter

   Nee, ik vind het jammer dat je dit zegt.

  2. M de ruyter

   De rente kan niet omhoog door het opkoop programma van de ECB (geld bijdrukken) dat stimuleert de inflatie (geldontwaarding) . En het drukt de rente omdat er geld in overvloed is.
   Daar kan Rutte weinig aan doen, dat krijg je wanneer je de sleutels van je land aan een vreemde mogendheid geeft(Brussel) en je geen baas over je eigen monetaire beleid ( centrale bank en gulden) bent.
   Stem PVV of FVD

   1. Teunis Dokter

    Dit klopt. Rentes omhoog betekent direct faillissement Spanje, Griekenland, Italië. En dus einde EMU!

 10. Pronounce

  Bij de discussie over pensioenfondsen, hun resultaat en (mogelijke) kortingen gaat het meestal over één ding: de rekenrente. Die zou te laag zijn waardoor mensen die jarenlang geld opzij gelegd hebben voor hun oude dag ten onrechte gekort worden. Met de beschuldigende vinger wordt dan naar de Europese Centrale Bank gewezen die de rente laag houdt, waardoor ook de rente op staatsleningen laag is. En dat is weer slecht nieuws voor pensioenfondsen, die tot de belangrijkste inschrijvers op die staatsleningen behoren. Met andere woorden: omdat in Draghi landen in Zuid-Europa de handen boven het niet hervormende hoofd wil houden, moeten gepensioneerden in Noord-Europa bloeden. Dat ongeveer.

  Bij dit alles wordt echter nog iets veel fundamentelers over het hoofd gezien: waarom hebben wij überhaupt actief beheerde pensioenfondsen nodig? Talloze onderzoeken hebben het keer op keer aangetoond: actieve beleggers halen op lange termijn minder goede resultaten dan de markt als geheel. Het langjarig gemiddelde van bijvoorbeeld de S&P 500 is zo’n 8 procent, inclusief dividend en na aftrek van inflatie. En dat is al sinds mensenheugenis zo – ondanks talloze recessie, een Grote Depressie, 2 wereldoorlogen en talloze andere oorlogen, crashes en andere conflicten. Ergo: je moet de markt kopen. En dat kan heel eenvoudig door middel van ETF’s. Daar heb je geen peperdure fondsenmanagers met bijbehorende remuneratie voor nodig. Ook geen uitgebreide directie. En al helemaal geen levensgevaarlijke idealisten met blinde vlekken als Guy Verhofstadt die godbetere toezichthouder was bij het APB – het grootste pensioenfonds van het land.

  Een pensioenfonds heeft een bepaalde administratie nodig om daadwerkelijk uitkeringen te kunnen doen, maar het heeft géén actief beleggingsbeheer nodig. Het is zelfs beter af zónder actief beheer en in plaats daarvan indextrackers. Dus ook geen dure fondsmanagers, geen dure directie, geen invloed van de politiek en al helemaal geen Verhofstadt-achtigen. Pensioen is uitgesteld loon, opgebouwd door werknemers en werkgevers en daar horen politici met hun hebberige poten vanaf te blijven.

  Schaf de bemoeienis van de Nederlandse en Europese Centrale Bank af, schaf actief beheer af en werk met oersimpele indextrackers. Laat het het bestuur over aan zij die de fondsen vullen: werkgevers en werknemers. De enige discussie die nodig is, is de vraag of ZZP’ers zich wel of niet verplicht moeten verzekeren.

  1. Kapitein Haddock

   Pronounce

   Uitstekend verwoord!
   Pluim!!!

  2. M de ruyter

   Ik ben zzp’er , doe maar niet verplichten. Ben niet voor niets ondernemer, ik bepaal liever zelf hoe ik vermogen opbouw al of niet voor mn pensioen .
   Ik heb geen verstand van de beurs of financiële producten, dus ik doe dingen die ik begrijp.
   Heb ik geen overheid of snelle jongens voor nodig

  3. Caro

   Erg interessante bijdrage.
   Ook goede vraag in uw cata.
   Ik vind persoonlijk niet dat zzp-ers niet verplicht moeten worden tot verzekeren pensioen.
   Evenmin tot aan AOV.
   Wat vind u?

 11. Raveltje

  Die hele beurshandel is een geldklopperij.
  Er zijn heel wat mensen door in de schulden geraakt.

 12. NoDoubt

  De pensioenconglommeraten zijn oplichters. Eerst van eindloon naar middenloon, Toen pensioenleeftijd omhoog, daarna afschaffen partnerpensioen. Nu ligt het geld in Brussel en dat zal opraken. De pensioenen van Belgie zijn al door de EU verdwenen. NEXIT, dan grenzen dicht, één paspoort. We gaan weer eens gewoon doen. Want we hebben niets te vertellen in EU behalve betalen, betalen, betalen. En ondertussen stromen de moslims en afrikanen binnen in een overvol land waar wegen dichtslippen en roofbouw op de natuur die zijn weerga niet kent.

  1. Caro

   @ Nodoubt,

   Inderdaad van eindloon naar middelloon en vervolgens beschikbare premie regeling.
   Met name de pensioenfondsen hanteerden dit.
   Pensioen leeftijd omhoog ook discutabel, op mij komt het over als een non issue waa in het polder model gesproken moet worden, met een ieders belang.

   1. Caro

    Correctie, niet de pensioenfondsen die overging van middelloon naar beschikbare premie

 13. Marcel4x4

  Ik hoorde gisteren van iemand dat de rendementen van pensioenfondsen zo laag zijn omdat ze zeer grote beperkingen hebben waar ze in investeren. Het mag alleen in geitenwollensokkenzaken.
  Aandelen Shell mogen bijvoorbeeld niet. Wapenleveranciers mogen ook niet (zelfs als het gewoon westerse bedrijven zijn die ons en onze bondgenoten bewapenen en dus heel goed bezig zijn).
  En te veel risico’s nemen mag ook niet, waardoor je vast zit aan lage rendementen.
  Investeren in Shell is slim maar mag niet want niet politiek correct. Wel in duurzaamheidsidioterie, maar daar zit geen rendement.

  Terwijl een pensioenfonds zich vooral moet richten op zo goed mogelijk rendement en zo goed mogelijke pensioenen.

  Het is van een USSR gehalte dat je niet eens zelf kunt kiezen waar je je pensioen onderbrengt in bepaalde bedrijfstakken. Deelname zou nooit verplicht moeten zijn. Als jij het bij een verzekeraar onder wil brengen als een verzekering die na een bepaalde tijd een lijfrent uitkeert dan moet dat gewoon kunnen.
  Ook zou het goed zijn als er meerdere pensioenfondsen waren waar je uit kon kiezen en ook tussentijds kan wisselen. Dat houdt ze scherp.

  Met al die beperkingen zijn hoge rendementen niet mogelijk.

 14. Bes Tolen

  Omdat de westerse wereld steeds verwarder wordt, zal de macht van de grote geldwereld toenemen en die wereld is die van Rome. De eigenaren zitten veelal in Italië (de pausen kwamen vroeger uit hun rijen voort), maar ook in Spanje en nog een weinig in Portugal (die wel heel dat land financieel beheersen}. Frankrijk was altijd ondergeschikt sinds het jaar 500 waar in 1789 een einde aan kwam. Napoleon herstelde die situatie weer en het Vaticaan liet zich gelden door een fors aantal joodse bankiers te laten komen en ook met invloeden op de macht en het onderwijs. Napoleon kon zo naar Rusland optrekken maar het eerste doel de vernietiging van de orthodoxie daar bleef ver buiten bereik..
  Engeland zat sinds Willen de Veroveraar onder het juk van Rome wat in 1200 werd versterkt doordat de City of London in haar handen kwam. Waar de koning nog altijd te voet gaat, één keer in het jaar. Na verzwakking over een periode van enkele eeuwen wist het Vaticaan in de negentiende eeuw een nieuwe positie op te bouwen waarbij de constructie in Frankrijk als voorbeeld diende voor de financiering van het kolonialisme in Afrika waar de eerst aangewezene Portugal onvoldoende toe in staat was en Spanje minder een goede zet leek dan om met Engeland te werken, dat het meest als militaire staat was georganiseerd. Spanje en Portugal met grote financiële belangen in Latijns Amerika. Met de VS kwam een haastiger opbouw tot stand. Engeland was later ook de bewaker van de staat Polen waardoor ook West Europa onvermijdelijk in de laatste wereldoorlog door de met oorlogen gokkende Hitler werd betrokken.
  Zie hier de opbouw van het conglomeraat van grootbanken, dat u in de mangel neemt.

 15. logisch denken

  1 jaar -2,3% kan het verschil niet maken over een beleggingshorizon van 40 tot 50 jaar. De rekenrente verlagen van 4% naar 0,7% maakt het verschil wel. Dankzij mevrouw klijnsma – ook pvda – zijn de spelregels tijdens het spel aangepast ongehinderd door enige kennis.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.