Sylvana Simon's BIJ1 herdenkt 'speciale groepen' tijdens 4 mei: vergeet de Jehova's Getuigen gewoon!

Geen categoriemei 05 2019, 11:05
Sylvana Simon's BIJ1 laat er geen gras overgroeien en laat ons weten dat er behoorlijk wat slachtoffers te betreuren waren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat wisten we natuurlijk al! Toch is de boodschap van Sylvana's partij speciaal. En anders dan anders. In een bericht op Facebook maken zij namelijk melding van een aantal groepen die ook werden vervolgd door de nazi's, maar waarover slechts weinigen iets weten.

Speciale memorie BIJ1 voor de 4 mei herdenking van 2019

[caption id="attachment_225828" align="aligncenter" width="506"]Het berichten van Sylvana Simon's partij BIJ1. Bron: Facebook / BIJ1 Het berichten van Sylvana Simon's partij BIJ1. Bron: Facebook / BIJ1[/caption]
Nou, hartstikke mooi dat BIJ1 de 4 mei herdenking ook in acht neemt en van waarde schat.
Zoals we gisteren al schreven wordt tijdens de herdenking personen herdacht waaraan op dat moment wordt gedacht. Voor de mensen van BIJ1 hebben ze speciale aandacht voor de Roma en Sinti gemeenschappen, de LGBTQ+ diversiteitsgoeroe's en natuurlijk de communisten en anarchisten.
De laatsten waren trouwens ná de Tweede Wereldoorlog nog niet klaar met het gezeur. Zo werden in Oost-Groningen gezinnen de rijksuitkering voor weduwen ontzegd. Hierdoor moesten tal van weduwen bedelen en stierven sommigen zelfs van de honger. Zelfs als hun communistische man in Dachau was gestorven ontvingen zij de rijksuitkering niet. Geheel in lijn met de jaren 1945 - 1948 overigens, waarover slechts weinigen durven te vertellen. Honderdduizenden Europeanen stierven, terwijl de vrede was wedergekeerd.
Verder hadden de nazi's het op zo'n beetje iedereen voorzien die niet aan hun gestoorde ideologie voldeed.
Zelfs ik met mijn blonde haren en groene ogen zou op het matje worden geroepen, want mijn ouders zijn Jehova's Getuigen. Deze gelovigen waren niet welkom in het Nazi-Duitsland van Adolf Hitler vanwege de pacifistische trekjes. Zo weigerden de Getuigen in dienst te treden. Veel liever kozen ze voor gevangenschap dan het doden van anderen, ook als er een straf op stond. De "plicht" om anderen te doden lieten ze graag aan diegenen over die dat als hun roeping zien. Zijzelf hebben namelijk wel wat beters te doen. Ook het doen van de Hitlergroet (redding komt van Hitler, red.) weigerden zij.
Logisch dus dat BIJ1 even vertelt aan welke groepen zij óók denken. Behalve de Jodenvervolging weten velen eigenlijk maar weinig van wat er destijds gebeurde. Jammer genoeg waren de reacties op Facebook niet mals en kreeg de partij direct al weer geneuzel met identiteitspolitiek:

"Ik vind het daarom jammer en afkeurenswaardig hoe u omgaat met de Nationale Dodenherdenking waar we de Nederlandse slachtoffers herdenken."

Nou, jammer voor je! Ik herdenk gewoon wie ik wil herdenken. Klaar uit. Basta.
En welk symbooltje achter diens naam staat maakt mij niet uit. Zij het een paarse driehoek, een gele ster, een rode vlag met hamer of sikkel of een vlag met adelaar. Want de dodenherdenking is er voor iedereen. En iedereen die maffe regeltjes opstelt van 'hoe het zou moeten zijn' en 'waar je wel en niet aan mag denken' is een beetje van het padje.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten