rutte

Peilingen! Mark Rutte pakt één zeteltje, kiezer keert terug bij FVD, terwijl CDA en GroenLinks verliezen

Geen categoriemei 05 2019, 10:00
Het relletje rondom Henk Otten lijkt definitief voorbij en de kiezer gaat weer voor Baudet en groeit de partij met één zetel. Behalve FVD groeit ook de VVD met één zetel. GroenLinks en CDA verliezen deze week beiden één. Volgens Maurice de Hond zijn de huidige verschuivingen veroorzaakt door kiezers die 'niet weten wat ze willen stemmen' en een beetje tussen wal en schip 'zweven'.

Peilingen van 5 mei 2019

[caption id="attachment_225819" align="aligncenter" width="579"]De <a href=peilingen van 5 mei 2019. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl" width="579" height="452" /> De peilingen van 5 mei 2019. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]
Als we kijken naar de bovenstaande tabel dan staan de grote patronen van de afgelopen maanden nog steeds vast. De coalitie staat op fors verlies. Al weken hangen ze zo rond de 55 zetels van de 76. Nederlanders zijn de coalitie dus overduidelijk beu. Verder zien we dat FVD deze week één zetel wint. Dat is een welkome afwisseling voor de partij van Baudet. Afgelopen weken kwam de partij niet erg positief in het nieuws en was het lange tijd onzeker hoe men met het Otten-incident zou omgaan. De lucht lijkt nu geklaard en Baudet krijgt er weer één zeteltje bij.
De VVD lijkt haar electorale bodem voorlopig achter zich te hebben gelaten. En wint deze week dus één zetel. Daarmee staat de partij van Mark Rutte altijd nog op plek twee en is het niet onwaarschijnlijk dat ze als tweede partij van Nederland bij nieuwe Kamerverkiezingen alsnog het leiderschap tijdens de formatie op zich neemt. Want ervaring, netwerk en partijkartel.
Verder is het beeld van de peilingen zoals we dat kennen van de afgelopen maanden. Met toch wel een eervolle vermelding voor de PvdA. De partij van Lodewijk Asscher is gegroeid naar in totaal 14 zetels nu. De partij der salonsocialisten is dus nog lang niet dood. Laat staan begraven!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten