Teleurgestelde Robert Jensen: ‘Helaas mag ik het debat niet leiden tussen Baudet en Rutte…’

Maar: hij heeft een backup plan!

De altijd vermakelijke Robert Jensen laat weten op Twitter dat hij toch enigszins teleurgesteld is dat hij het debat tussen Thierry Baudet en Mark Rutte niet mag leiden. Die eer gaat naar Jeroen Pauw… en het wordt wel degelijk uitgezonden op de NPO, en niet (alleen) op Facebook, wat is wat Baudet zei te willen.

Natuurlijk is dit een grap van Jensen. Ook hij wist dat hij hier niet voor in aanmerking kwam. Maar ergens zegt dat ook wel weer iets over het aanstaande debat en over het probleem dat ík ermee heb. Ik begrijp eigenlijk niet wat Baudet denkt te winnen met de huidige opzet. Ik bedoel maar: het debat wordt geleid door Jeroen Pauw.

Jeroen Pauw. Niet zomaar een linkse, arrogante, politiekcorrecte VARA-mafklapper, maar degene die alle andere linkse, arrogante, politiekcorrecte VARA-mafklappers naar de kroon steekt. Die Jeroen Pauw gaat het debat leiden… en Baudet is daarmee akkoord.

Dat Rutte dat wel ziet zitten, soit — dat begrijp ik. Maar waarom denkt Baudet in vredesnaam dat het een goed idee is om Pauw het debat te laten leiden? Die man is niet eens bijna neutraal of objectief. Hij heeft een enorme hekel aan Baudet, en zal er ongetwijfeld — al was het door zijn mimiek — alles aan willen doen om Baudet en Forum voor Democratie te beschadigen.

Zo’n debat was hartstikke leuk geweest, maar dan wel alleen als het plaatsvond onder de voorwaarden die Baudet eerder naar voren schoof: op Facebook, niet op de NPO, en zonder moderator (of met een moderator die niet van NPO-huize komt). Robert Jensen was dan inderdaad een véél betere optie geweest.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

73 reacties

 1. Jumping

  Rutte kronkelt en kronkelt.
  Na het lozen van een kieper aan leugens, als de slechtste MP van Nederland van na de tweede wereldoorlog, kronkelt en kronkelt hij maar voort.
  Stem 23 Mei een anti EU partij.
  Stem PVV of FvD.

 2. Meester Kong

  Die Michael v/ G, overdrijven is een vak en jij beheerst dat uitstekend.

 3. Marija

  Je zou kunnen zeggen dat Thierry voor de Duvel nog niet bang is. (Rutte, NPO en Pauw). Ik hoop van harte dat hij sterk genoeg is om met argumenten knuddeRutte onder tafel te vegen.
  Geloof maar dat oprechte Nederlanders dit debat met argus ogen en oplettende oren gaan volgen. Wordt er gesjoemeld (bv met adviezen in oortjes bij MP) dan gaat MP af als een gieter, al kan hij lullen als Brugmans.
  Daar zal Thierry op vertrouwen.
  Ik ga het volgen en goed opletten.

  1. Meester Kong

   @M
   – Thierry voor de Duvel nog niet bang –

   Proest, het is een watje…

   1. Matig rechts

    @Meester Kong

    – Thierry voor de Duvel nog niet bang –

    Proest, het is een watje

    Als dus de trol.

   2. Aaldering

    Hij kruipt al bij het eerste akkoord onder piano.

   3. Sabreur

    En dat blijkt uit? ….

  2. bejaarde

   Marija, ik ook, al was het alleen maar om te zien hoe manipulatief Pauw zal leiden.
   Hoop echt dat weldenkend Nederland dit ook doorziet.
   (ik ben geen FvD stemmer, maar wat niet is, zou zomaar kunnen komen)

   1. Aaldering

    Ik zou helemaal als hoog bejaarde niet stemmen. Ook niet als hoogbegaafde. Poppenkast !

  3. Heinz

   Een hele geruststelling @Marija, val maar niet in slaap. Het is maar een praatje pot. De stoeltjes zijn al uitgezet in Bruxelles. Wie gaat er nu nog om ?

  4. Kiliaan Noppen

   “Wordt er gesjoemeld (bv met adviezen in oortjes bij MP)”

   Ik zie dat de paranoia van de rechtspopulisten nog niet is afgenomen.

   🙂

 4. Matig rechts

  Het had wel grappig geweest om met twee presentatoren te gaan werken.

  Eén linkse en rechtse presentator zou een goed evenwicht brengen.

  1. Meester Kong

   @M r
   Kom op zeg, we doen er ook nog een neutrale bij.

 5. monach

  Ik ga tellen hoe vaak Pauw, Baudet onderbreekt.

  1. Meester Kong

   @M
   Ga je ook tellen hoe vaak Pauw, Rutte onderbreekt?

  2. Zouaaf

   Ik ga tellen hoe vaak Rutte Baudet onderbreekt. En mijn neef andersom.

 6. Hans Brusselmans

  Het debat wordt in de Balie gehouden, dan begrijp ik Baudet niet dat hij niet als eis heeft gesteld dat Yoeri Albrecht, die immers directeur is van de Balie, het debat leidt, dit lijkt mij een prima keuze en heel wat beter als de arrogante en extreem linkse Pauw.

  1. Marija

   Mee eens

   1. Aaldering

    U lijkt mij een type dat van alle walletjes mee eet.

 7. Cootje

  Wordt een appeltje eitje voor Baudet hij hoef alleen maar een paar de namen van Henry keizer zijlstra demmink de geweldige loek hermans te noemen op tijd de gelikte bonnetjes tevoorschijn halen. De zwarte gelakte e-mails en berichten. Het bijvel van rutte Oekraïne de veilige of onveilige seks op de voorzitters stoel van een VVD fractie genoot. En dat boraal het Europese aanzicht verpest . Maar dat de integere club de VVD vele hoofdrolspelers heeft die het Europese beweging een degelijk gezicht geven waar je je niet voor hoeft te schamen en als ik baudet was lokte ik ook een vraag uit of mevr ‘t velt integer met de eu declaraties is omgegaan 400000€ is niet weinig om op de vlakte te blijven maar met hansbrusselmans in de hoofdrol bij de SP kunnen er een hoop films gemaakt worden van de club VVD waar de romanticus Rutte al 13 jaar de leider is

  1. santiago

   Het wordt een zielige vertoning, waarna de heren elkaar aan het eind van het “debat” toch een beetje vinden en afspreken dat ze samen gaan werken aan het beste plan voor Nederland. Wat wil je nog man, Rutte is de trekpop van de elite en Baudet een charlatan .We worden belazerd aan alle kanten.

   1. Heinz

    Right ! Baudet wil te graag in de poppenkast.

 8. santiago

  Het script voor dit toneelstukje lag al een paar weken klaar hoor.

  1. santiago

   Eigenlijk ongelooflijk dat er nog zoveel naieve mensen in trappen. Je moet toch wel bijna imbeciel zijn om dit serieus te nemen.

  2. m.van.rosmalen

   Santiago
   Precies maar dat schijnen de meesten van de zgn “Hoogopgeleiden” hier op dit forum nog steeds niet te snappen.
   Het kwartje schijnt maar niet te vallen.
   Fatsoenlijke mensen stemmen idd PVV
   Wilders had beter in dat debat kunnen plaatsnemen
   Was tenminste een echt debat geweest

 9. Beukman

  Natuurlijk ziet Baudet Pauw zitten als gespreksleider. Stel dat Baudet het onderspit delft tegen Rutte, dan kan hij altijd nog de schuld geven aan de linkse Pauw, het kartel, de omroep, blablabla. Calimero-gedrag hoef je Thierry niet meer aan te leren, dergelijke trucjes heeft hij goed in de vingers.

  Overigens vinden een heleboel andere mensen Pauw juist rechts.

  Verder zal de inhoud van het debat amper een motivatie zijn geweest om het debat aan te gaan: beide partijen zullen er hoe dan ook voordeel uit halen.

  1. santiago

   Tuurlijk man. Baudet kan een dealtje maken dat jij Jinek een keertje mag wippen. Hij heeft al een beetje voorgetongd met die dikke meid van Bloemen. Komt allemaal goed.

 10. Cootje

  Volgens Rutte moet het aanzien in Europa gered worden en kan een borale partij niet de grootste worden dat moet er een blijven van leugens en bedrog met vele hoofdrol spelers. Aangestuurd door een clown salvini in Italië le Penn in Frankrijk farage in Engeland baudet in Nederland orban in Hongarije en nog veel populistische partijen kunnen Juncker in een coma krijgen , Timmermans naar een diëtiste en Verhofstadt op een pleintje in Madurodam. Steentje voor steentje wordt het geldverslindende Europa gesloopt .

 11. tonna

  Het is een kwinkslag van Robert Jensen natuurlijk,maar toch zou het voor de kijkers mooiere tv zijn, als de keus op Robert zou zijn gevallen.
  De uitstraling van Robert is fris,alert,hij is goed doorvoed en bovendien van deze tijd,terwijl Pauw een uitgeleefde uitstraling heeft,voortbordurend op zijn vergane glorie.
  Optisch en fotogeniek ziet pauw er niet uit,broodmager,zijn haar is nóóit gekamt,en de woorden die zijn mond verlaten zijn altijd eenzijdig prolinks gericht.
  Dit is niet persoonlijk bedoeld,maar het oog wilt ook wat!

  1. Beukman

   @tonna
   Jensen is lid van de fanclub van FvD, hij is partijdig, hij kan niet luisteren én hij is niet bijster intelligent. Aantrekkelijk is hij ook al niet, maar dat mag geen argument zijn.
   Ik denk dat mijn slager dat debat beter zou leiden dan Jensen.

   1. tonna

    @B
    Jeroen Pauw is een linksjunkie,dat is véél erger,en voor de rest klopt mijn argumentatie!

    1. Beukman

     @Tonna
     Ah ja, je argumentatie dat Jensen “goed doorvoed” is. Daar heb je helemaal gelijk in. Je zou weken van hem kunnen eten zonder één botje tegen te komen.

     En dan nog iets: het was Pauw van wie de uitnodiging uitging om te gaan debatteren. Het zou dan wel een beetje raar zijn als Jensen het ging doen, niet?

     1. Kiliaan Noppen

      ” Je zou weken van hem kunnen eten zonder één botje tegen te komen.”

      🙂

    2. Ragmilla

     Jensen ziet er niet uit meid.

    3. Zouaaf

     Inderdaad @tonna. Iemand de hemel in prijzen is dodelijker dan schofferen. U hebt gelijk met doorvoed, een beetje tè. Maar, u geeft een goed beeld af met Robert. 😀

 12. AS210854

  Jammer dat Pauw dit debat mag leiden, dit is nl een van de grootste linkselul die bij de npo rondloopt.

 13. Meriadoc Brandebok

  Tuurlijk, want Jensen is echt objectief.

  1. Sealgaire

   Tuurlijk Guusje want jij support de blablabla pisvlek en masochist.

 14. Benny

  Robert Jensen zou een slechte keuze zijn, want ik acht hem incompetent voor dit soort werk. PAUW is een nog slechtere keuze want hij is vooringenomen. Er zou echt een neutraal iemand dit debat moeten leiden. daarbij moet men zeker niet denken aan een npo praatpop

  1. Heinz

   @Benny !! Ik weet een goeie, Henk ten Cate. Absoluut, kan je nog lachen ook.

 15. Dragonmaster969

  ik snap Thierry ook niet in deze.
  kan alleen maar schade aan FvD aanrichten.

  1. Robert75

   Ik snap dat wel. Die Baudet is gewoon een draaideur. Eerst heel hard roepen dat je geen 1 op 1 debat wil op tv bij de NPO met een vooringenomen debatleider. Om dan vervolgens akkoord te gaan met een 1 op 1 debat op tv bij de NPO met een vooringenomen debatleider. Dan kan je jezelf toch niet meer serieus nemen?

   Sterker nog deze hele verkiezingen beginnen een schijnvertoning te worden. Belachelijk dat 2 partijen nog een laatste mogelijkheid krijgen om eventuele zwevende kiezers naar zich toe te kunnen trekken. Iets wat alle partijen wel zouden willen maar die hebben het nakijken. Gewoon belachelijk. In een democratie zou elke partij dezelfde mogelijkheid moeten krijgen hoe groot of klein je ook bent.

   Ik vind het een fout signaal wat ze afgeven. Dit heeft niets met democratie te maken maar het is juist een schending daarvan. Gaan we deze opzet nu krijgen bij alle verkiezingen dat 2 partijen nog die mogelijkheid krijgen om de laatste kiezers te overtuigen terwijl de rest langs de zijlijn mag blijven staan? Dan kan je verkiezingen niet meer serieus nemen.

   1. Beukman

    @Robert
    Het is inderdaad zeer bedenkelijk, een debat met enkel deze partijen.
    De reden dat VVD en Forum akkoord zijn gegaan? Omdat ze beiden garen gaan spinnen uit dit debat.
    Thierry heeft dit kennelijk ook begrepen. Beter ten halve gekeerd dan ten hele hebben gedwaald, zal hij hebben gedacht.

    1. Kiliaan Noppen

     Ik meen dat de VARA fout handelt om op de avond voor de verkiezingen een debat te organiseren tussen rechts en extreem rechts. Dat is verkiezingsvervalsing.

     1. marco1

      Hoe bedoelt u extreem rechts? De VVD is toch niet zo extreem?

     2. Hans Brusselmans

      Volgens Noppen is FvD extreem rechts, aldus de aandoenlijke seniele oude dwaas.

     3. Kiliaan Noppen

      Vindt u iemand die roept dat ‘boreaal’ Europa weer blank moet worden niet een tikkeltje extreem-rechts?

     4. Hans Brusselmans

      Nee hoor dat vind ik niet, niet alle mensen zijn zo verguld met het feit dat de grote steden in West Europa zijn verworden tot bijkans een Arabische souk met al die zwartjes en weerzinwekkende moslims, en zeker de criminaliteit die dat geeft.

      Dat zou ik graag teruggedraaid zien, u niet zeker?

   2. Aaldering

    U neemt het te zwaar op. Dit is een sketch. Doe mij maar een show met Madonna !

 16. Henk Albarda

  Een waarschuwing door het FvD bestuur aan het adres van Jeroen de Vries is op zijn plaats. Hij is degene die de voorwaarden van rutte aan FvD over heeft gebracht. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat hij wel iets steviger had kunnen onderhandelen.
  Jammer, maar het zij zo. Net als velen, ben ik ervan overtuigd dat Pauw op gebruikelijk links achterbakse wijze zijn momenten gaat kiezen om Thierry Baudet in de rede te vallen. rutte hoeft hij niet in de rede te vallen, die gooit uitsluitend groen links one-liners op tafel en economisch zijn FvD en VVD het eens.
  Dit heeft ook als gevolg dat de NPO klaar staat rutte voor zijn pro-EU standpunt winnaar te verklaren en pauw te danken voor zijn ‘volstrekt onpartijdige’ leiding. Aangezien Pauw zich de laatste jaren 1 of 2 keer heeft laten ontvallen erg veel sympathie voor groen links te hebben, is het bij voorbaat uitgesloten dat hij onpartijdig is.

 17. Joop Klepzeikert

  Nee natuurlijk mag Jensen dat debat niet leiden. Die is niet onafhankelijk… Ragebol Jeroen (poep aan je schoen) Pauw natuurlijk ‘wel’…
  Groot respect voor Thierry Baudet dat hij het aandurft om met die totaal idioot en extreem rood linkse VARA terrorist een debat in te gaan.

  1. Heinz

   ⚠️@Joop, Joop, u draaft door ! Het debat gaat tussen de heren Baudet en Rutte ! Jeroen Pauw is spelleider. Er is geen sprake van een debat tussen Jeroen en Thierry. Lees het program…

   1. Tip

    Jooooopppppiieeeeeeeeeeee hebbie me gemist???????????????????????????????????

   2. Joop Klepzeikert

    ⚠️@Heinz, Heinz, geen paniek ! Ik trek me niets van jouw totaal debiele gewauwel aan en heb dan ook niet verder gelezen dan jouw paniekaanval. Laat je GGZ begeleider even je kalmeringsspuitje zetten.

  2. Korporaal Monty

   En jij durft te beweren dat ik werkeloos ben.

   Wie reageerd hier 365 dagen 16 uur per dag op ieder topic?

   De hoogopgeleide en keihard werkende Joop Klepzeiker.

 18. Piet51

  De schrijver neemt nu al een voorschot op het verlies van Baudet in het debat. Als dat gaat gebeuren, beslist niet ondenkbaar, is volgens Michael van der Galien dus Jeroen Pauw so wie so de schuld ervan.

  1. Robert75

   Ja dat gaan ze straks inderdaad roepen mocht dat debat verkeerd gaan voor Baudet. Die mogelijkheid bestaat natuurlijk altijd. Dan ligt het aan Jeroen Pauw of de NPO want die zijn zo vooringenomen. Maar Baudet is toch akkoord gegaan dan moet je alleen maar jezelf de schuld geven.

   Sterker nog ze bieden hem zelfs de mogelijkheid om deze verkiezingen te kunnen winnen. En maar roepen dat ze zo vooringenomen zijn. Ik denk dat Baudet in de toekomst gewoon beter zijn mond kan houden over de NPO

  2. Ragmilla

   Baudet zal dat debat gaan winnen, Rutte is te fatsoenlijk, hij zou op de halve waarheden moeten inspelen die Baudet verkondigt.

 19. santiago

  Geen enkel respect voor die lul van Baudet. Ik kan het ook niet uitstaan als ze hem vergelijken met Pim of Geert. Ik zou hem nog niet toevertrouwen mijn kliko aan de weg te zetten.

 20. Heinz

  U kunt altijd nog meedoen met Obese ! Dan blijft u in ieder geval nog in beeld @Jensen

 21. Ragmilla

  Dit is geen grap van Jensen, hij denkt dat hij capabel genoeg is voor de klus. Enig inzicht in eigen kunnen ontbreekt bij hem totaal.

 22. Marcel4x4

  Jensen is geweldig. Zeer jammer dat zijn show niet meet op TV mocht, ondanks dat het met 243.000 kijkers gemiddeld (ondanks programmering tegenover voetbal) 40% meer kijkers had dan andere RTL5 programma’s had.
  De echte reden is dan ook dat het niet-linkse geluid niet gehoord mag worden. Kritiek uiten op immigratie en de klimaatreligie mag niet.

  Aan WNL en Powned is niets rechts (meer), die zijn ook gewoon politiek correct.

  Pauw vind ik overigens nog wel meevallen op de NPO, die pakt linkse politici ook keihard aan. Zeker vergeleken met een radicaal linkse type als Eva Jinek.

  Zie wel uit naar het debat, links (VVD) tegen rechts (FVD).

  1. Zouaaf

   Afblijven van Jinek en Ollongren ! Als het even kan. Aub

   1. marco1

    Nou als het even kan dan zou ik die Jinek wel aan willen raken.

    1. Ragmilla

     Marco1

     Ik begrijp waarom u het met mijn zus kan vinden, die beoordeelt in eerste instantie ook iedereen op uiterlijk.

     1. marco1

      Dat vind ik bij vrouwen een hele slechte eigenschap.

     2. Ragmilla

      Niet zo onzeker.

    2. Hans Brusselmans

     Dat lijkt mij nu niet zo prettig, die heeft onlangs geworpen.

 23. Heinz

  Liever had ik een debat gezien tussen Kajsa Ollongren en Baudet. Als Baudet nog mee wil doen, dan zal hij zich toch moeten schikken in zijn rol als partijleider naar Ollongren als toekomtige MP.
  Zo’n debat doet het er toe. Niet een balletje hooghouden politiek gezien.

 24. Rosasolis

  Vandaag in Trouw gelezen dat het TV debat morgen avond wordt eerlijk. Het gaat niet tussen alleen Rutte en Baudet. Alle 12 partij leiders of hun vertegenwoordigers zijn uitgenodigd om deel te nemen. Dus het wordt niet zomaar Rutte-Baudet wedstrijd.
  Zal ook Volt aanwezig zijn Dit nieuwe pro EU partij heeft nu ook veel aanhang overal in Nederland, vooral met hoog opgeleiden en studenten, die de EU willen hervormen, maar niet afbrokkelen.

 25. Bolkestein

  Sietske Bergsma – Vaarwel Mark Rutte!

  ‘Het beeld wat de VVD uitstraalt is: we hebben geen idee wat we doen’

  Door: Sietske Bergsma , 16:31, 18 mei 2019

  TPO+

  Beeldvorming is alles, en tegenwoordig zeker. Het beeld van Thierry Baudet met stapel boeken op het Binnenhof vs. het beeld van de lege handen van Mark Rutte die niet verder komt dan “hé mooie actie, te gek” nadat hij hem kort daarvoor een ‘gevaar voor Nederland’ heeft genoemd is zuivere ‘persuasion’ (aan de kant van Baudet) – zoals koning van de beeldvorming Robert Cialdini (The Pschychology of Persuasion) vermoedelijk zou beamen. Het gerucht gaat dat Cialdini Hillary Clinton in de laatste weken van haar campagne te hulp schoot om het ‘onverwachte’ succes van Donald Trump te keren. Hij zou het eenvoudige maar doeltreffende woord ‘dark’ hebben bedacht als metafoor voor Trumps boodschap om af te leiden van zijn juist losse, recalcitrante stijl (alles behalve ‘donker’ dus). ‘Dark’ werd inderdaad ineens overal herhaald in de media – en met effect. Het bleek alleen niet genoeg om meesterovertuiger Trump uit te schakelen, die met ‘Crooked Hillary’, ‘Lock her up’ en ‘Low-energy Jeb’ zijn aanhang in vervoering bracht, of in ieder geval aan de buis gekluisterd hield.

  ‘Het oranje van de VVD doet denken aan de kleur van de ring rond het zwarte gat, waar ook niets van energie meer uitkomt’
  Nederland is geen Amerika en een politicus geen machine waar je (als adviseur) een muntje in gooit, maar het ‘dark’ wat Rutte momenteel inzet om Baudets koppositie in de peilingen te vermorzelen is zo amateuristisch dat het pijn doet. Effectief is het al helemaal niet. Het oranje van de VVD doet alleen nog denken aan de kleur van de ring rond het zwarte gat, waar ook niets van energie meer uitkomt. De aanval op Baudet blijft bij een soort repetitie voor de spiegel, bij de methode ‘demoniseren for dummies’ en vooral bij het sfeertje dat er niets aan de hand is, maar dat er wel iets heel ergs aan de hand is! Het beeld wat de VVD uitstraalt is: we hebben geen idee wat we doen.

  Onhandig of niet, de laatste dagen zien we hoe de definitieve overgang van feiten naar beeldvorming gestalte krijgt in de aanloop naar de Europese Parlementsverkiezingen. Niet alleen worden feiten gereduceerd tot beelden als het zo uitkomt – zo was het volgens staatssecretaris Harbers (VVD) spijtig hoe ‘het beeld was ontstaan’ dat de misdaadcijfers over asielcriminaliteit uit een rapport waren gehouden – maar beelden zijn ook wapens geworden in de strijd om de aandacht van een versuft media-publiek. Het politieke establishment, waaronder de VVD, heeft alleen nog niet door dat een beeld alleen maar werkt als de lastige feiten die je buiten de aandacht wilt houden er niet alsmaar doorheen lopen. Forum voor Democratie is zo’n feit.
  ‘Terwijl Forum voor Democratie nu alle regie heeft en in The Situation Room zit, zit de VVD in The Panic Room’

  Zo keek ik deze week met afgrijzen maar ook met schadenfreude – en een grote zak drop binnen handbereik – naar het geïmproviseerde amateurtoneel van de VVD. Een vertoning die je met het slechte acteerwerk (de speech met uitnodiging, ‘niet duiken nu Baudet’), de kartonnen decorstukken (knullig gemaakte filmpjes) en de belofte van een ordinaire schoolpleinruzie (‘de EHBO-koffer’) deed terugverlangen naar een flikkerend testbeeld, en daarna naar de reactie van de andere kant (dom, dom, dom van de VVD).

  Rutte verdween als politiek leider ineens in zijn attributen: zijn obstinaat opgestroopte mouwen, zijn schreeuwend onzichtbare brilmontuur en in een brei van tegenstrijdigheden. ‘Het gevaar’ is óók ‘rare verzinselen’ die ‘met een ganzenveer op een zolderkamer’ werden opgetekend. De EU is alles en toch ook weer niet, het gaat om de mensen, en dan ineens over ‘aanzien’. Ik keek naar een man die in lichaamstaal en woordkeuze balanceerde op de keuze tussen fight or flight, tussen het gevecht dat hem was aangeraden en de angst die veel echter was. Maar beide mentale toestanden zijn niet aan Rutte besteed, ze zijn niet het gereedschap in zijn toolkit. Hij is in zijn rol als premier afhankelijk van kalme wateren, zijn ritmische boodschap, een die hij alleen versnelt als hij liegt en alleen onderbreekt voor geïmproviseerde spontaniteit die best even ‘mag’. Want hij is dan wel premier maar ook gewoon een mens hè. Na honderd jaar Rutte ben ik dat zo zat. Dat hij de klemtónen legt waar die er niet toé doen, snap je wát ik bedoel?
  ‘Rutte zingt alles los van zijn aardse betekenis, zelfs een bitterbal wordt een wonderlijk ding in zijn buurt’

  Die symbiose met de media om dat ‘stabiele’ beeld in stand te houden, middels een interviewer die hem een voorzetje geeft, de opluchting als een moeilijke vraag voorbij is, als de toehoorders op zijn hand zijn, als hij een stratenmaker of een andere specie in het gewone burger safaripark ‘tegenkomt’. Maar het is altijd vorm, grappig is het nooit. Rutte op de fiets is ook zoiets, nooit krijg je het gevoel dat hij gewoon op de fiets zit, het is een ding met twee wielen waar hij nadrukkelijk op rijdt. Hij zingt alles los van zijn aardse betekenis, zelfs een bitterbal wordt een wonderlijk ding in zijn buurt. Wat is dat toch? Bij gebrek aan authenticiteit en integriteit klinken er uit zijn mond altijd niet ter zake doende anekdotes, oubollige termen (‘kantklossen’, ‘tjonge-jonge’, ‘doe zelf normaal’) en inzichten die ineens in hem opkomen: “Nou je het zegt.” In die tredmolen trof hij nooit een politieke tegenstander die als hij die schoffeerde keihard zijn zetels afpakte. Nu wel.

  Terwijl Forum voor Democratie nu alle regie heeft en in The Situation Room zit, zit de VVD in The Panic Room. Het imago van Rutte, zijn aanzien (of ‘het aanzien van Nederland’, zoals hij het noemt) staat op het spel. Dus wordt in de week voor de verkiezingen het hele magazijn leeggeschoten. Daarvoor is het ‘breekbare vaasje’ dat ons onlangs nog bij elkaar moest houden even weggeborgen, want Baudet heeft een ‘Kremlincrush’, snapt Brexit niet en heeft verband en gaas nodig nadat hij door onze premier hardhandig op de feiten is gewezen. Die geweldsfantasieën zijn overigens het enige wat oprecht aandoet. Dat geeft te denken.

  Als het magazijn van harde maar losse flodders dan eindelijk leeg is volgende week zal Rutte de verkiezingen opnieuw verliezen en Forum voor Democratie verder groeien. Het decorumverlies van de VVD moeten we in dat licht zien. Rutte is bereid een gewisse dood te sterven op het toneel van de Nederlandse democratie in een laatste poging een miezerig baantje van zijn Europese vrienden te krijgen. Net als Jim Carrey in Dumb & Dumberhoort hij in de meest directe, duidelijke afwijzing van het Nederlandse volk alleen een vleugje hoop en denkt ‘There’s a chance!‘.

  Maar de enige die hier een kans pakt is Forum voor Democratie, die het beeld alleen maar verder hoeft in te kleuren en in te lijsten. “Mooi dat hij het aandurft,” zei Rutte in Nieuwsuur. Zou hij bedoelen dat zijn positie niet te benijden is, dat het niet meevalt om op zijn plek te zitten wellicht, vooral in de laatste dagen?

  1. Ragmilla

   Wilt u het niveau van DDS omhoogbrengen? Neem dan geen artikelen van Bergsma of Karskens. Duk, en v. Amerongen voegen wat toe.

 26. sander007

  Pauw moeten ze in de oceaan dumpen samen met Rutte !! Jette Kalver Timmerman gevaar voor de volk !
  Jensen is toffe vent , zegt gewoon de waarheid
  Stem zowieso op FVD

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.