Zo krijg jij goedkoop internet en tv

We tikken wat af tegenwoordig. De btw op levensmiddelen stijgt, de zorgverzekering wordt alleen maar duurder, en gas is zo duur dat je nog beter je bank in brand kunt zetten om je daaraan te verwarmen. Heb je dan ook nog kabelinternet en televisie bij de netbeheerder, dan ben je al helemaal duur uit. Maar goedkoop internet en tv is wel degelijk mogelijk, als je er offers voor wilt maken. Hoog tijd voor wat tips om goedkoper aan je internet en tv te komen dus.

Welke zenders heb je echt nodig?

De centrale vraag hierbij is ‘wat heb ik nu eigenlijk nodig?’. Laten we eens beginnen bij je televisieabonnement. Heb je dat niet in gecombineerd pakket met je internetverbinding, dan ben je al onnodig duur uit. Combinatiepakketten zijn immers altijd voordeliger. Maar dat wil niet zeggen dat je blind voor zo’n pakket moet gaan. Kijk eens naar het aanbod van televisiezenders. Hoeveel zenders heb je nu? Hoeveel daarvan gebruik je daadwerkelijk? Zet voor jezelf eens op een rijtje naar welke zenders je echt onmisbaar vindt. Ga dan op zoek naar een abonnement waarbij een kleinere selectie aan zenders aangeboden wordt, maar wel een selectie die aansluit op jouw wensen. Zo kun je al besparen op het betalen van iets wat je helemaal niet gebruikt.

Hoe snel moet jouw internetverbinding nu echt zijn?

Ook op je internetverbinding is dezelfde vraag toe te passen: wat heb jij nu eigenlijk echt nodig? Mogelijk heb je nu een duur internetabonnement met hoge snelheden die je helemaal niet nodig hebt. Hier betaal je aanzienlijk meer voor. Hoge internetsnelheden zijn vooral nodig als je veel tegelijkertijd moet downloaden, of als je online games speelt waarbij veel data geladen en verzonden moet worden. Eerlijk is eerlijk, als een van de laatste twee scenario’s op jou van toepassing heeft besparen op je internetverbinding weinig zin. Het vervelende is dat je voor hoge internetsnelheden exclusief bij glasvezel of je kabelaar moet zijn, die eigenlijk kan vragen wat hij wil. Anders ben je aangewezen op VDSL, waarmee dit soort snelheden helaas niet haalbaar zijn. Om te kunnen Netflixen of van andere streamingdiensten gebruik te maken is goed en stabiel internet nodig, maar niet per se dezelfde capaciteit als voor online gamen. Je kunt dan prima gaan voor een van de snellere VDSL-aanbieders. Natuurlijk ben je voordeliger uit als je daar dan een combinatiepakket met televisie neemt.

image2

Televisie kijken via streamingsdiensten

We stipten het al even aan, streamingsdiensten zoals Netflix. Er zijn echter meer manieren om televisieprogramma’s te kunnen bekijken. De publieke omroep heeft de app NPO Start, waarop je veel kunt terugkijken via je internetverbinding. In de app van de NOS is zelfs ook mogelijk om bepaalde programma’s live te volgen via streaming. Daarnaast is YouTube natuurlijk een onuitputtelijke bron van entertainment. Er zijn een aantal verschillende manieren om de content van deze streamingsdiensten op je televisietoestel te toveren. Wanneer je een Smart TV hebt, heeft je televisie contact met je internetverbinding en kun je alles gemakkelijk op je TV opzoeken en aanzetten. Heb je geen Smart TV, dan kun je door middel van het fenomeen ‘casting’ alsnog de content op je televisie te zien krijgen. Hiervoor koop je voor een paar tientjes een apparaatje zoals de Google Chromecast. Voorwaarde is wel dat je een HDMI-ingang overhebt op je televisietoestel. Wanneer je zo’n Chromecast geïnstalleerd hebt, kun je deze bedienen via je smartphone of tablet. Een derde methode is een HDMI-kabel trekken tussen je televisie en je laptop, en dan de content opstarten op je laptop. Dit is de meest omslachtige methode. Al deze methodes kunnen in ieder geval voor één ding zorgen: dat jij misschien wel helemaal geen televisieabonnement meer nodig hebt. Kom je tot de ontdekking dat de content van de streamingsdiensten voldoende voor jou is, dan kun je een flinke besparing te maken door je televisieabonnement de deur uit te gooien.

Bellen via internet

Sommige mensen hebben een zogenaamd alles in 1 pakket, waarbij naast internetten en televisie kijken ook bellen via een vaste telefoon mogelijk is. Toch is de vaste telefoon in Nederlandse huishoudens met rasse schreden aan het uitsterven. We hebben immers allemaal een mobiele telefoon, waarmee me we ook via de internetverbinding kunnen bellen met programma’s als Skype en WhatsApp. De vraag is dus of die vaste telefoon nog wel zo noodzakelijk is. Zo niet, ga dan niet voor een alles in 1 abonnement. Kijk – als gratis extra tip – ook eens of je minder belminuten nodig hebt voor je telefoonabonnement omdat je relatief vaak via het internet belt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Tman

  Niet alleen de downstream is belangrijk,veel mensen behoeven een goede upstream om foto’s,films,documenten op de een of andere cloud te zetten,bijvoorbeeld Googledrive of Onedrive.
  Persoonlijk vind ik de glasvezel abonnementen het beste in de prijs-kwaliteitverhouding.

  1. Joop Klepzeikert

   Google en OneDrive zijn traag als dikke stront tegen een steile hellingen op. Daar heb je echt geen snelle upstream voor nodig.
   Pas als je gebruik maakt van een snelle i7 server is meer dan 20Mb upstream rendabel.
   De meeste mensen gebruiken nog geen 5Mb upstream en meer dan 25Mb downstream is ook zeldzaam als je dat haalt.

   1. Tman

    @Joop Klepzeikert
    Ik gebruik de Stack cloud met 10 Gb te benutten ruimte,gaat prima en snel met uploaden!
    Bijvoorbeeld 2Gb uploaden met 5 of 50 Mb is een wereldverschil,althans met mijn verbinding,glasvezel 50/50 up en down.
    Voorheen de Googledrive gebruikt,was inderdaad langzamer,ligt ook aan de servers.

    1. Joop Klepzeikert

     Stack cloud is inderdaad al wat minder traag met uploaden dan Google en OneDrive. Toch kom ik daarmee ook nooit hoger dan 2Mb/s upload.
     Met mijn foon kom ik aan 100 down en 50 up. Dat wordt door de wifi hotspot zo’n 10% vertraagd, dus houd ik 90/45 over op de laptop of tablet.
     Die snelheden haal ik echter enkel en alleen als ik op alle 3 de apparaten tegelijk vol aan het gamen ben.

     1. Tman

      Meestal werk ik aan UTP bekabelde desktop met AMD Ryzen 7 2700X 3,7 GHz 16 MB L3 processor-graphics GeForce RTX 2060 OC 6G .
      Misschien ligt het aan de UTP bekabeling,dus géén wifi!

 2. Joop Klepzeikert

  Ik heb een unlimited data abonnement voor de mobiele telefoon.
  Maak van die telefoon een wifi hotspot en je hebt helemaal geen vaste internetverbinding meer nodig. Werkt perfect voor de meeste gebruikers.
  Zelfs de meeste online games zijn gewoon goed te spelen.
  Kost vele malen minder dan een vaste aansluiting en TV kijk ik al heel lang niet meer.

  1. ciaotutti

   Ik vraag mij af of het mogelijk is slechts Netflix te kunnen kijken, de commerciëlen en npo kijk ik sowieso niet.

   1. Tman

    Jazeker.

   2. Joop Klepzeikert

    Netflix en PopcornTime gaan bij mij prima met een unlimited data abonnement op de foon en een 4K scherm aan de i7 vPro labtop.

 3. Siemien

  Belangrijk! VPNX verbinding

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.