375.000 FNV-leden deden mee aan referendum pensioenakkoord

37 Procent van de FNV-leden heeft meegedaan aan het referendum over het pensioenakkoord. In totaal zijn dat 375.823 stemmers geweest. De uitslag volgt later vandaag. Dat meldt Trouw.

In Apeldoorn wordt vandaag het definitieve besluit genomen door het ledenparlement over het pensioenakkoord. Het hele akkoord hangt eigenlijk af van de FNV. Stemmen zij tegen, dan valt het hele plan in het water.

FNV heeft ongeveer een miljoen leden waarvan, op basis van de recente berichtgeving, lijkt alsof een meerderheid tegen het pensioenakkoord is. Of dat ook de mensen zijn die op zijn komen draven, zien we dus vanmiddag. Trouw bericht wel over een groepje dat heel het land is doorgereisd om naar Apeldoorn te komen. Zij vinden dat het akkoord ‘het pensioenstelsel verkwanseld’ en dat ‘de solidariteit wordt uitgehold’. De CNV-achterban stemde al wel in met de pensioendeal.

Kritische punten zijn: de AOW-leeftijd, die in het nieuwe akkoord minder snel zal stijgen; de boete voor werkgevers om werknemers drie jaar voor hun AOW-leeftijd te laten stoppen, vervalt en; de rekenrente, waarvan vakbonden vinden dat die omhoog moet maar minister Koolmees niet voor te porren was. Die rekenrente geldt namelijk als leidraad voor de hoogte van de uitkeringen.

Peilingen lieten voorafgaand aan de beslissing een grote mate van verdeeldheid zien. De CNV is, zoals eerder aangeven, akkoord maar wist slechts 40.000 van de 260.000 leden online te laten stemmen. In welke mate FNV-leden nu op zijn komen draven is dus niet te voorspellen. De spanning is te snijden!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. EU kok

  Ik snap niet dat er aandacht wordt besteed aan het summum van een links bolwerk, oftewel een vakbond.
  Wij van rechts regelen toch zelf onze tijd en inkomen na het werkbare gedeelte van ons leven.
  Die mini subsidie van de overheid is leuk maar toch niet echt belangrijk voor rechtse mensen. Die hebben zelf toch alles op de rit en geregeld.

  1. edoc431

   Wat zou jij nog janken als besluit voor links niet meer te betalen vuile bakfiets homo parasiet eerste klas

   1. EU kok

    Krijg sterk het idee dat code123, een linkse jankert, problemen heeft met een echt rechts geluid.
    Zielig voor hem.

    1. Sealgaire

     Ach guttegut, Jabba de Hut, trekt weer een slijmspoor op DDS. Als of iemand daar geïnteresseerd in is. Zijn sporen verdiend, met het schoonmaken van een of andere McDonald’s. En dan ben je ook gelijk een ”kok’, maar dan wel met ck.

 2. Arbeider65

  Ik heb tegen gestemd. Reden: De reken rente kan omhoog en moet gelijk staan met de EU rekenrente voor verzekeraars. Ook staat de leeftijd van 66 jaar maar 2jaar “vast” . Te weinig.Gewoon het Zweedse model in voeren.

  Verder kun je eerder stoppen,ja, als je 19.000 Euro bruto verdiend()!. Wat als 25.000 per jaar verdiend? Strafkorting denk ik. Omnterecht. Verder in het nieuwe stelel wordt het een casino. Wat gebeurd er als de beurzen in elkaar klappen? Ik denk dat sommigen het wel weten…Zie 1929 en 2008.

  1. EU kok

   Indien u van de geringe overheids-leeftijds-subsidie afhankelijk bent, zou ik me als ik u was, meer zorgen maken over de hier heersende wens om uw subsidie in guldens te ontvangen. Dan heeft u pas echt een probleem.

 3. Bolkestein

  De roverheid heeft alle baat bij een kunstmatig te laag gehouden rente, dus die rekenrente gaan onoverkomelijke beren op de weg worden.

 4. Brennivin

  Ik vind het raar dat een vakbond hierover de doorslag kan geven. Dat zijn maar 375.823 babyboomers die het een prachtig plan vinden. Terwijl referenda’s met veel meer stemmen doen ze niks mee.

  Het overgrote deel van de werkende mensen (8,9 miljoen!) zijn geen lid van de FNV en die hebben daarover dan niets te zeggen? Gewoon bek houden?

  Volgens mij is het FNV geen democratisch gekozen partij waar je je stem aan kan geven. Of moet ik nou verplicht lid worden van een club die ik niet ken? Net zoiets als een communistisch partij? Geen lid, geen partijbons, dan bek houden?

  1. Arbeider65

   Is niet raar. Werkgevers en werknemers gaan over de pensioenen. De AOW krijg je van de overheid. Je spaart, via een pensioenfonds, voor je aanvulling op de AOW. Jammer genoeg gaat de overheid ook over de hoogte van je pensioenleeftijd. Dus ja, de leden van het FNV hebben hun stem uitgebracht ook omdat de vakbond een vereniging is. En geen politieke partij.

   1. Brennivin

    @Arbeider65
    Wat ik raar vind is dat er een referendum gehouden wordt onder zeer selecte groep werkende Nederlanders. Namelijk alleen degene die bij de vakbond zitten. Hiermee beslist een hele kleine groep (=de FNV leden) over een wetgeving(!) die ALLE werknemers aan gaan.

    In deze groep zijn ouderen oververtegenwoordigd, omdat het ledenbestand van de FNV geen afspiegeling is van de beroepsbevolking. Vervolgens werd het resultaat van die stemming als advies gebruikt door het ledenparlement van de FNV, 105 mensen hakken een knoop door. Ik denk dat die overige 8 miljoen werkenden ook wel een mening hebben over de AOW.

    Het is absurd dat ‘de leden van de FNV’ besluiten neemt over een gigantische groep werkenden die niet eens lid is of zelfs geen lid wil zijn. Ik heb niemand de opdracht of het mandaat gegeven om voor mij te spreken of ‘zaken te doen’ met de overheid over dingen die ook mij aangaan. Daar zijn politieke partijen voor die we democratisch kunnen kiezen.

    1. Julian

     Cao afspraken worden ook met de vakbonden gemaakt. Je hebt ook nog een hoop sectoren die geen Cao hebben. Die hebben totaal geen pensioen afspraken tenzij anders met de eigen werkgever overeengekomen.
     Allereerst ben je werkzaam in een sector die een CAO heeft en je wil meebeslissen sluit je aan bij de vakbond.
     Als je geen lid bent prima. Wat mij betreft moeten jullie zeurders dan ook niet profiteren van alle andere afspraken die een CAO met zich meebrengt maar ook maar zelf onderhandelen met je baas.

  2. bejaarde

   Brennivin
   Thumb up ++++++

 5. Lao Tse

  Ik vind het geen goed akkoord maar beter dan niets.

  1. Sealgaire

   Dat boeit niemand, pisvlek, blaaskaak en vette speklap.

  2. logisch denken

   dan maar niets want dit is nagenoeg niets

 6. Jumping

  Het is net als bij de verkiezingen voor de EU, de tijd tussen het invullen van het stembiljet en het bekend maken van de uitslag, duurt een kleine week.
  Deze tijd is reuze geschikt, om aan de uitslag een Linkse draai te geven.

 7. J.C.

  Van alle werknemers (ca 9 miljoen) heeft slechts, via de vakbonden CNV en FNV,

  voor: 3,5% (komt overeen met 318.000 werknemers)
  tegen: 1,1% (komt overeen met 97.000 werknemers)
  niet gestemd: 95,4% (komt overeen met 8.585.000 werknemers)

  Over representatie gesproken. Lijkt mij in redelijkheid niet te kunnen.

 8. tomygun

  Leuk nog geen 20% van de Nederlandse bevolking stemt
  voor de andere 80% .
  Yep dat is DE ECHTE PVDA kop houden!!

 9. Michael M

  Ik denk dat ik maar na deze waardeloze uitslag over het goedkeuren van dit vreselijke akkoord, dit waardeloze stemvolk om ja te stemmen betekent dat de eerste half miljoen ja knikkers 63, tot 65 plussers zijn en voor hen goed uitpakt de 2 bevriezende jaren op 66. Voor de mensen van 30+, 40+ en 50+ kunnen het wel vergeten. Zij moeten na die 2 bevroren jaren sneller doorwerken tot hun 69 of 75 ste levensjaar. De ja stemmers en de bonden en de overheid steken een dikke vette middelvinger op tegen de 30,40 en 50 tigers. Wacht maar, wij jongeren moeten dit land maar eens platleggen. Er is geen goed pensioen voor ons. Wij zullen werken totdat je met de doodskist vanuit je werk naar buiten wordt gedragen. Wat een waardeloze vakbonden toch. Ze staan er alléén voor de 60 plussers. Walgelijk die grote leugens van Rutte met zijn vrienden Klaver en Jetten. Wat een nepland wat een poppenkast.

  1. Brennivin

   @Michael M:
   Inderdaad. Die klote FNV vertegenwoordigt maar een miniem deel van de werkende bevolking. Daar zitten jij, ik niet bij en nog 8 miljoen Nederlanders niet bij. Leuk voor de babyboomers die toch al de ruif hebben leeg gevreten door destijds met 57,5 met pensioen te gaan. Of via een constructie zich ‘lieten afkeuren’…

 10. Lampje

  Wat zei oplichter Rutte; als de FNV niet akkoord gaat, gaat het hele pensioenplan van tafel. Hij geeft echt last van HOOGMOEDSVERPESTPOKKEPLETTERING, want dat is zijn pakkie an helemaal niet. Dat valt onder het ministerie van financiën en daar heeft hij niets over te zeggen, de LUL.

 11. Rosasolis

  Ik ben lid van de CDA en mijn man is lid van de CNV. Wij nu gepensioneerd, maar hebben aller beide jarenlang gewerkt. Onze pensioenen zijn gering, en als het zo doorgaat, krijgen wij volgende jaar nog minder. Samen met de geringe AOW, kunnen wij maandelijks amper rond komen. De gewone maandelijkse kosten worden steeds hoger; volgende maand wordt onze huur voor dit oude huis, 10 euro verhoogt. Wij hebben
  geen enkele uitgaven voor een keer iets mooi te doen, of iets luxe te kopen. Gelukkig heb ik een spaar rekening om voor een “appeltje voor de dorst te zorgen”, wanneer nodig. Of misschien voor mijn eigen begrafenis, als het zo veer is.
  Wij zijn er helemaal voor dat mannen en vrouwen met een zware beroep moeten eerder gepensioneerd worden. Vooral straat werkers, en plantsoen medewerkers, die soms in de meest afschuwelijk weer moeten werken. Maar er moet ook wel meer
  deeltijd banen komen voor actief oudere mensen, die het deelnemen aan hun geliefde vak missen, en ook de vriendschap en samenwerking met hun collega’s.
  Zoals het nu gaat: wanneer je op een bepaalde dag jarig ben, is het heel plotseling met je afgelopen! Geen ban meer, je bent ineens GEDWONGEN om door het leven te gaan
  als ”ouwe gozer” of “ouwe wijf”. Heel erg dat dit mentaliteit doorgat. Het moet heel snel gaan veranderen.
  Er zou nieuwe wetten moeten komen voor gezonde en energieke AOW-ers om het mogelijk te maken om hen mogelijk te maken om te blijven gaan met werken voor enkele uren in de week, met een verlengde arbeids inkomregeling voor een mede-werker op hoge leeftijd. Nederland heeft heel veel getalenteerde vrouwen en mannen op hoge leeftijd die misschien veel meer weten hoe het verder moet, en zo veel hebben mee gemaakt om te kunnen te vertellen.

  1. bejaarde

   Brennivin
   Thumb up ++++++

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.