Absurd! YouTube verwijdert YouTube-kanaal Regionaal Archief Alkmaar over Tweede Wereldoorlog wegens 'haatzaaien'

Geen categoriejun 09 2019, 20:00
YouTube heeft het YouTube-kanaal van Regionaal Archief Alkmaar verwijderd omdat er beeldmateriaal van de Tweede Wereldoorlog op stond, want 'haatzaaien'. Lekker bezig met censuren, YouTube! Via de NOS.
Archiefmedewerkers worden nu dus beschuldigd van 'haatzaaien' omdat ze historisch beeldmateriaal online hadden staan. Het feit dat ze bij een officiële instelling horen, doet daar kennelijk niet aan af.
Er is naar eigen zeggen zo'n tien jaar gewerkt aan het opzoeken en verzamelen van al het beeldmateriaal. Gelukkig hebben ze op de eigen servers een back-up gemaakt. En is het dan zo expliciet materiaal? Het wordt gebruikt voor educatiedoeleinden bij scholen.
Waarschijnlijk is de reden dat er hier en daar wat hakenkruizen op beeld staan. Het Regionaal Archief kreeg al eerder aan de stok met YouTube, toen ze archiefbeelden van oud-NSB-leider Anton Mussert verwijderden. Op bezwaar heeft YouTube nooit gereageerd.
Zeer triest dat dit gebeurt, natuurlijk. Het laat alleen wel zien wat voor macht zo'n gigant als YouTube (en moederbedrijf Google) heeft. Wie dacht dat censuur alleen om wat online trolls of wat extreemrechtse gastjes van Stormfront zou gaan, heeft het mis.
Ook wordt er totaal geen openheid van zaken gegeven en reageert men eigenlijk nergens op. Wie weet dan nog of wat verwijderd wordt, wel terecht is? En nu heeft het Regionaal Archief nog mee dat ze een officiële instelling zijn, maar lang niet iedereen heeft zo'n kaart te spelen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten