Bizar! Theologen gaan in Trouw los tégen de “joods-christelijke cultuur” van Nederland

Thierry Baudet is goed bezig. Bron: YouTube.
Foto: Thierry Baudet is goed bezig. Bron: YouTube.

En dus ook tegen Forum voor Democratie en de SGP.

Je zou denken dat theologen iets van waardering hebben voor de religie die ze bestuderen. Anders zouden ze er immers niet zo diep in willen duiken. Nee, ze hoeven zelf niet christelijk te zijn — dat is nergens voor nodig — maar gewoon een waardering voor wat het christendom heeft betekend voor onze cultuur? Ja, daar zou je toch wel vanuit mogen gaan.

Nou, dat blijkt toch niet helemaal het geval te zijn… in ieder geval niet met betrekking tot de theologen waar het linkse fopkrantje Trouw mee spreekt. Die zijn namelijk maar al te graag bereid om de idee van een “joods-christelijke cultuur” met pek en veren te besmeuren. Ik citeer Matthias Smalbrugge, hoogleraar Europese cultuur en christendom aan de VU:

“Het is een crime, die term: joods-christelijke cultuur…”

Vervolgens legt hij uit dat de term volgens hem een “mythe” is, én dat het nu eerst en vooral “niet-islamitisch” betekent. Met andere woorden, er is niet zoiets als een joods-christelijke cultuur, en mensen die de term wél gebruiken zijn moslimhaters.

Theologe Manuela Kalsky doet daar ongelooflijk genoeg nog een schepje boven op. Godwin, anyone?

“De term is na de Shoah, de vernietiging van de Joden, gebruikt als schaamlap. Wij hebben Joden in Europa vervolgd, en daardoor de joodse cultuur eerder geprobeerd te vernietigen dan te koesteren. De christelijke kerken hebben daarin een kwalijke rol gespeeld. Christenen hebben daaraan bijgedragen, dat maakt de term joods-christelijk ook zo pijnlijk.”

Deze mevrouw noemt de term zelf dus pijnlijk. En voegt daar aan toe:

“Bovendien, opkomen voor de joods-christelijke cultuur klinkt positief, maar de term wordt nu juist gebruikt om de moslims buiten te sluiten. Christelijke waarden als medemenselijkheid, heb de ander lief, ook je vijand, komen niet voor in het verhaal van nieuwrechts.”

Je wordt hier toch doodmoe van? De enige mensen die denken dat rechtse mensen geen compassie hebben met anderen zijn linkse mafketels. Blijkbaar zijn dat soort idioten nou juist degenen die het voor het zeggen hebben in de theologie-wereld. En weer dat verhaal over de zogenaamde haat ten opzichte van alles dat islamitisch is, he? Het is om misselijk van te worden.

Zo zie je maar weer: de grootste haters van de judeo-christelijke cultuur van ons land lopen rond op universiteiten. Linkse indoctrinatie? Zeg dat wél.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

43 reacties

 1.   

  We staan aan de vooravond van een oorlog ik kan het niet mooier maken .

  1.   

   “We staan aan de vooravond van een oorlog”

   Ja, spannend hè.

 2.   

  Ach, zoek eens op “wat-vinden-joden-van-de-term-joods-christelijk?”

  Theologen zijn niet de enige die bedenkingen hebben bij de term joods-christelijk.

 3.   

  “Christelijke waarden als medemenselijkheid, heb de ander lief, ook je vijand, komen niet voor in het verhaal van nieuwrechts”

  Nee, dat is vooral te zien bij links en de islam.

  Idioot!

 4.   

  Farizeeën en schriftgeleerden

 5.   

  In Trouw komen alleen theologen aan het woord die doordrenkt zijn met het linkse gedachtegoed. Vooral Op Goed Gerucht, vrijzinnige christenen, mag wekelijks zijn visie laten schijnen. Dit clubje vertegenwoordigt nog geen 5000 gelovigen. Maar een predikant van de PKN (met ruim 2 miljoen leden !) komt hoogst zelden aan het woord in Trouw.

  1.   

   Uh wat is “links”? Volgens mij “socialistisch”. Volgens DDS waarschijnlijk: niet bereid de islam uit te roeien.

   1.   

    socialistisch links , maak ze afhankelijk , geef ze subsidies en toeslagen. Nivelleer het land kapot en laat de ambtenarrij de burger tot last zijn in al zijn facetten. Heeft niets te maken met de islam. De islamiet viert overigens wel feest bij socialistisch links. Uitkeringen nemen we mee naar huis en vakantie vieren we thuis. Nederland is een tussenstation om leeg te zuigen

 6.   

  Een deel van de christenen in Duitsland en Nederland zijn evangelisten die goed hebben geluisterd naar merkel. Merkel heeft Duitsland een complex aangepraat dat christenen schuldig zijn aan de misdaden van de kruisvaarders en heeft het WO II complex van de Duitsers aangewakkerd. Tenslotte vinden evangelisten (even gevaarlijk als de islam) dat Europa alle zielepoten van de wereld moet opnemen.
  Waarom? Omdat de evangelisten weigeren te erkennen dat de koloniale tijd een veel betere tijd was voor Afrika en andere delen van de wereld, dan het heden. De evengelisten blaten mee met de links populisten en draaien dus het ‘schuldgevoel’ om, wij hebben Afrika onderdrukt, bewezen een leugen.
  Vandaar dat de ‘Trouw’ theologen onze 150 jaar christelijk-joodse samenleving ontkennen en dus anti-semieten zijn.

  1.   

   Quote : Omdat de evangelisten weigeren te erkennen dat de koloniale tijd een veel betere tijd was voor Afrika en andere delen van de wereld, dan het heden. De evengelisten blaten mee met de links populisten en draaien dus het ‘schuldgevoel’ om, wij hebben Afrika onderdrukt, bewezen een leugen.
   .
   Hilarische Henk doet zijn naam alle eer aan.
   Een nieuwe Max Tailleur is onder ons.

 7.   

  M vd Galien schreef:

  “…Zo zie je maar weer: de grootste haters van de judeo-christelijke cultuur van ons land lopen rond op universiteiten. Linkse indoctrinatie? Zeg dat wél…”

  Wat een onzin…

  De judeo-christelijke cultuur is geïmporteerd/ons opgelegd uit het Midden-Oosten en heeft geen wortels in onze contreien.
  Daar hoef je niet links geïndoctrineerd voor te zijn, of op een universiteit te zitten.

  Abrahamistische religies zijn wel even achterlijk.

  1.   

   De islam heeft nog veel minder wortels in onze contreien. Deze achterlijke godsdienst (dixit Pim Fortuijn) werd in de Middeleeuwen verbreid met het kromzwaard. Dankzij Karel Martel (Poitiers) en Jan Sobieski (Wenen) kon de opmars van de bloeddorstige Moren worden gestuit.

   Tegenwoordig wordt de islam door links geïmporteerd (ook door Merkel, ja!) en geen strobreed in de weg gelegd. Zo verovert deze intolerante religie razendsnel het vrije westen. Daar helpt slechts 1 ding tegen: een herwaardering van de judeo-christelijke cultuur.

   1.   

    Kretoloog,

    Vergis u niet in de judeo-christelijke cultuur ondanks de verlichting die op veel punten zaken heeft verbeterd, veel conservatieve behoudende stromingen binnen het katholicisme, protestantisme en ook de joodse religie delen standpunten met de Islam die men graag doorgevoerd wil zien of bepaalde verworvenheden in het vrije westen die men graag wil terugdraaien!
    Veel conservatieve christelijke en joodse stromingen zullen niet nalaten om op bepaalde punten te gaan samenwerken met conservatieve Moslims om bepaalde doelen te realiseren en zien in bepaalde stromingen binnen de Islam als bondgenoot…

    1.   

     Correctie: als bondgenoot moet zijn een bondgenoot

   2.   

    Door eeuwenlange Turkse (Osmaanse) overheersing is de islam het geloof van veel autochtonen op de Balkan.
    Ook zijn er miljoenen autochtone Russische moslims. Voormalig Toptennisster Dinara Safina is er één van. Zonder hoofddoek.
    De Mogen lieten de joden on Portugal met rust; de Roomsen niet.

    1.   

     De Moren lieten de joden in Portugal met rust.

 8.   

  Het is ook pure onzin.
  De cultuur in Nederland en vele andere landen in Europa is gebaseerd op het christendom. Niets mis mee. Dat is zo gegroeid vanuit het verleden.
  Joden waren een zwervend volk waar je wel of geen last van had. Dat hing af van de aantallen en van hun werkzaamheden.
  Moslims zijn al eeuwen niet welkom.
  Dat is zo gegroeid omdat zij Europa voor een groot deel hadden bezet, omdat hun cultuur niet paste bij de christelijke én omdat zij zich zeer repressief opstelden.
  In christelijk zijn daarom alles zaligmakend?
  Bestudeer onze historie en de schrik slaat je om het hart.
  Moordpartijen, brandstapels, kindermisbruik, alles is de revue gepasseerd.

  Wij noemen onze huidige maatschappij christelijk, maar eigenlijk willen wij er niets mee te maken hebben.
  Vrijdenkers zijn wij.
  Ieder zijn eigen geloof, zonder de ander te verketteren.
  En dit laatste is nu juist de stijl van veel politieke stromingen.
  Laat daarom het Forum voor Democratie maar erg groot worden.
  Ieder denkt en gelooft wat hij wil, maar samen zorgen we wel voor elkaar.
  Geen verkettering van klimaatcritici, geen verkettering van vleeseters, geen verkettering van elkaar (zoals D66 graag doet).
  Vrijheid in ons hoofd, in ons leven.
  Daar gaat het om!

  1.   

   Joods-christelijk is iets Amsterdams. Germaans-christelijk voor de rest van het land.
   Dat ze Zwarte Piet verbieden in Amsterdam is niet verwonderlijk. De financiers van Sylvana zijn joods.

  2.   

   Helemaal eens, de bijdrage van mensen met het joodse geloof is niet zo zeer cultureel maar wetenschappelijk.
   Een zeer scherpe scheiding tussen geloof en staat is de enige manier om wat druk van de ketel te halen.

 9.   

  Goed nieuws ?
  Minister pakt islamitische hogeschool bevoegdheid af !!!
  Een goed begin van deze week.

 10.   

  Er zijn twee soort denkbeelden van Joden: vele Orthodoxe Joden willen helemaal niets te doen hebben met welke niet-Joden dan ook; niet met Christenen, en niet met enige andere geloof. Modern reform Joden werken samen met Christenen, en ook met mensen van andere geloven. Echte Christenen weten dat Rabbi Jeshua (Jesus) en zijn hele familie Joden waren,
  en dat de nieuwe Christelijk geloof een voortzetting van het oude bekende geloof is. In de meeste kerken wordt ieder zondag of een psalm of een deel uit de oude testament van de bijbel gelezen. Vele Christelijke componisten hebben prachtige werken geschreven, gebaseerd op oude testament verhalen. Handel is de grootste voorbeeld. De familie van Felix Mendelssohn bekeerde van de Joodse geloof tot de
  Lutherse Kerk. Zij werden gewoon Christenen, samen met vele andere Joden.
  F. Mendelssohn was een van de grootste componisten van de 19de eeuw, Hij was verantwoordelijk van het herstellen van de Mattheus Passie van J.S. Bach.
  ik zou veel meer kunnen schrijven over de grote Joods-Christelijke eerbied en samenwerking.
  Helaas zijn er net als de extreem gelovig Orthodoxe Joden, ook erg streng Protestante
  Christenen. Tot dit groep behoord enkele ouderwetse theologen en sommige oudere
  leden van de mannenraad van de SGP. Die nog steeds geen vrouwen willen toelaten…
  en ook tegen vrouwen zijn met een hoge functie binnen dit partij. Trouw heeft een artikel gepubliceerd over dit GEVAAR in onze huidige moderne, westerse samenleving van de 21 ste eeuw.

 11.   

  Tjonge, moet je daarvoor geleerd hebben? Ze gaan helemaal voorbij aan het feit dat de bijbel voornamelijk geschreven is door joodse mensen. Het joodse volk eerst, en daarna ook iedere niet-jood. Betekent: joods christelijk.
  Inderdaad hebben veel theologen de Godheid van Christus ingeruild voor mohammed-allah.
  En kijk wat het gebracht heeft: puinhoop en geweld

 12.   

  Uit het feit dat de term ‘Joods-christelijke cultuur’ vooral door toedoen van de racist Wilders weer in zwang kwam kunnen we inderdaad aannemen dat ze bedoeld is om andere culturen en godsdiensten uit te sluiten.
  Er zit dus een naar luchtje aan de term.

  1.   

   quote
   Lao Tse 5 minuten ago Beantwoorden
   Uit het feit dat de term ‘Joods-christelijke cultuur’ vooral door toedoen van de racist Wilders weer in zwang kwam kunnen we inderdaad aannemen dat ze bedoeld is om andere culturen en godsdiensten uit te sluiten.
   Er zit dus een naar luchtje aan de term.
   end

   Wederom een inhoudsloze mening met aannames zoals altijd. Er zit zeker een luchtje aan je tarrel

  2.   

   @Lao Tse. “De racist Wilders”…. Hoe krijgt u het uit de pen. Wilders is tegen de islamisering van Nederland en Europa. En hij heeft volkomen gelijk. Ben ik nu ook een racist?

   1.   

    Doe geen moeite, want met deze levensvorm, valt niet te debatteren. Stelt altijd zijn eigen waarheid als leidend. Soms geholpen door zijn ‘trolmatties’, die zelf ook maar lege briefjes invullen. Als je dan de inbreng van de trollen, op deze site tot je neemt, heb ik toch het gevoel van ‘wat zonde’, een parasitaire levensvorm, die nu met uitkering in vrijheid leven, schoppend, bijtend en spuwend, naar de ‘hand die hen voed’ en er graag gewag van maken, dat ze het allemaal beter weten. De wetenschap, dat er tussen mijn tenen, meer intelligentie te vinden is, dan in de gehele familie van ‘ons trollenlegertje’. Geeft mij een goed gevoel.

 13.   

  QUOTE
  “Bovendien, opkomen voor de joods-christelijke cultuur klinkt positief, maar de term wordt nu juist gebruikt om de moslims buiten te sluiten.
  END

  De islamiet c.q moslim sluit zichzelf buiten. Hij of zij weigert zich aan te passen en eist met het wetboek in de hand vrijheid voor hun ideologie onder de noemer vrijheid op geloof. Als ik een vergiet op mijn hoofd zet behoor ik niet tot een geloof volgens de rechter . Als ik een kopvod draag heb ik privileges in de maatschappij. rara hoe kan dit .

  Maar ik begrijp dat onze hooggeleerden dat anders zien en het joods-christelijke zelfs veroordelen tot een crime. Erg fijn als deze bull shit je kinderen wordt aangeleerd

 14.   

  “joods-christelijke cultuur”

  Voor de meeste Nederlanders betekent dit carnaval en kerst vieren.
  Maar regelmatig de kerk bezoeken is er niet bij.

  Wel de lusten maar niet de lasten.

 15.   

  Dat hele joods christelijk kan zo de vuilnis bak in. Wij hebben namelijk een hele andere roots. Dat christelijke geneuzel is hier door bonofatius met geweld ingevoerd. Puur en alleen om de Romeinen hun macht te laten houden. Iedereen die niet mee wilde doen is vermoord en de rest mocht belasting gaan betalen. Wij zijn een volk met goden en de zonnewende, Wij hadden rituelen en leefden met de natuur. Maar dit alles is kapot gemaakt door een volk wat zijn macht verloor en door deze christelijke leugen de macht kon houden (vaticaan). Per direct alle geloven verbieden is de enige oplossing om ons land weer te krijgen waar we waren.

 16.   

  Als een verwent kind die zijn snoepje niet krijgt staat MvdG hier te stampvoeten… om niets. In het stuk wordt gewoon helder en duidelijk uitgelegd dat de joods-christelijke cultuur een politiek verzinsel is, en niets te maken heeft met religieuze of culturele geschiedenis hier. Gewoon een feit.

  Maar goed, als je de discussie aan wilt gaan kun je dus een oneerlijke aanval op de man verwachten van DDS. MvdG gaat helemaal niet in op ook meer 1 enkel inhoudelijk argument, maar gaat vol op de moddergooi tour. Volwassen hoor.

 17.   

  Onze christelijk cultuur is meer heidens dan Joods, en ja, vroeger hadden wij in het Germaanse Nederland meer eigen goden om te aanbidden en brachten we mensenoffers als onze groenten er niet fris bij stonden op het land. Dus dat is voor de anti-religieuzen ook geen reden om trots op te zijn. Maar goed..Ons huidige cultuur is te danken aan de reformatie. Het was het einde van de geloofseenheid in Nederland en Europa en maakte de weg vrij voor een soevereine staat. Een belangrijke overgang van de middeleeuwen en de moderne tijd.

  1.   

   Vergeet de velen niet die helemaal niet geloven.

   Aan de reformatie hebben we slechts het protestantisme te danken, een geloof dat in zuidelijk Nederland weinig aanhangers heeft.

   Wij hebben onze cultuur vooral aan de Verlichting te danken (16de en 17de eeuw) al vindt Baudet dat gevaarlijke nieuwlichterij. Hij voelt zich meer thuis in de donkere middeleeuwen, geloof ik.

  2.   

   +1

   “joods-christelijk” = niet-islamitisch.

   De hedendaagse God is de God van het geld.

   De Oosterlingen leerden de wereld koken (denk aan saté), de Afrikanen om muziek te maken en te dansen (denk aan jazz en blues).

   De westerse cultuur is vooral materialistisch.

 18.   

  Het oude Romeinse Rijk is de initiatiefnemer tot jodendom en christendom geweest. De eerste joden waren een afsplitsing van de Puniërs, die hun belangrijkste bevolkingsgroepen in Noord Afrika en dan vooral Tunesië-West Lybië en in Zuid Spanje hadden wonen. Van hier uit waren er vele handelsvestigingen en vooral om de Middellandse Zee. Deze handelsvestigingen gingen in hun geheel over naar het jodendom, dat dadelijk nog wat aanvulling kreeg van met name Thessalische vestigingen buiten hun gebied van oorsprong. Veel later zijn nog groepen toegevoegd, zelfs toen het Romeinse Rijk in naam niet meer bestond. Het was een formidabel handige zet van de Romeinen, die daarmee de agressieve Puniërs een sterk deel van hun volk ontnamen
  Het christendom heeft ons niet veel goeds gebracht. Het belasterde wel de volken van hier. Mensenoffers werden er in die tijd hier niet gebracht.Het belasteren en kleineren is altijd doorgegaan. Tot in onze tijd. Alles heeft zijn werking en theologie is een tweesnijdend zwaard. Of meer, je kunt er veel kanten mee op maar het wezen van de godsdienst moet dan wel altijd buiten discussie blijven, vinden de aanhangers Dit is het sterkste punt van de godsdienst, die van overheidswege op veel manieren wordt beschermd. Al lijkt het minder geworden. Maar die tijd is mogelijk voorbij. Het christendom is voor veel mensen een persoonlijke ramp [al snappen velen hun problemen niet. Hun eventuele psychotherapeuten ook niet} en ook voor het geheel.
  Overigens was het gebied om de Noordzee in de eeuwen, dat het christendom haar veroveringsoorlogen voerde, het rijkste gebied van de wereld.

  1.   

   LS…
   De term Joden bestond helemaal niet gedurende de Romeinse overheersing. Hooguit de Israëlieten / De inwoners van Judea !

 19.   

  Houd het dan nooit eens op met die achterlijke zieke pesterijen door links. Ze zijn al 19 jaar zo achterlijk bezig dat ze ergens in een hokje van de zielige mensheid kan worden geplaatst. Mensen zonder enige kennis of vorm tot nadenken. Elk debat, elk nieuwe aangelegenheid pakken ze aan en draaien hiermee 180 graden naar links om er iets negatiefs van te maken terwijl de beruste bestaansrechten door hen letterlijk wordt verkracht. Het zijn energie slurpers waarmee een oorlog in Nederland niet eens gewonnen kan worden. Ze zouden het zo laten bezetten. Leeghoofden, fantasiewerelden en waanideeën. Waar is de verplichte militaire dienstplicht gebleven. De echte opvoeding. Gezond verstand. Back to the 50th. Waar men nog gewoon normaal bij geest bleef. Wat hangt er in de lucht dat men van zulke mensen inbecielen maakt.

 20.   

  Het oude testament is een geschiedenisboek, het nieuwe testament is een sprookjesboek. En zowel “geschiedenis” als “sprookjes” dient men met een korreltje zout te nemen.
  Het is echter vaak dat korreltje zout, dat bij veel mensen ontbreekt.

  1.   

   LS…

   Het oude testament is religieuze porno net als de Talmoed en de Koran !

 21.   

  Het joodse geloof en de islam liggen dicht bij elkaar, want die zijn allebei strikt monotheïstisch.

  Bij het christendom is dat nog niet zo duidelijk, met de “heilige drie-eenheid”. Ofwel dat rare verhaal dat God z’n zoontje laat afdalen op aarde, met Maria als draagmoeder.

 22.   

  Christenen waren al gemiddeld niet blij met de Joden net als vele anderen.
  Zelfs nu anno 2019 is er zoveel Jodenhaat, zie onze Trolletjes maar.
  Net niet echt openlijk want laf hé, een Trol of Jodenhater doet dat graag wat geniepig.
  Sterk volk de Joden, slim en volhoudend, tja daar houden ze niet van.
  En uitroeien wat je niet kunt evenaren is een oud toegepast trucje.
  Romeinen contra barbaren.
  Of Homo Sapiens contra Neanderthaler.
  Of moslim contra normaal niet agressief mens.

  1.   

   LS…

   We hebben het niet over Joden haat maar wel over een gezonde afkeer van Zio Nazi Illuminatie Rothschild Satan aanbidders en Bankiers die de oorzaak en aanstichters zijn van alle oorlogen op aarde… De Zio Nazi zijn de grootste Antisemieten en hebben niets met het Jodendom te maken. Het zijn Ashkenazi Khazaren… Lees die geschiedenis eens en word eindelijk wakker !

 23.   

  LS…

  Al die dwaallichten hier zouden eens de echte geschiedenis moete lezen over die zogenaamde Joods Christelijke Cultuur… Zou een hoop oeverloos en eindeloos gereutel schelen…

 24.   

  LS…

  Inhoudelijk hebben deze theologen volkomen gelijk !
  Bij de artikelen hier gaat het alleen om de kliks en verder niets…
  Zoals de wind waait, waait me hemmetje en de baas ook weer tevreden !

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!