Zuid-Holland: Hans Wiegel stopt, CDA konkelt en FVD kan plaatsnemen in de oppositie

Voor Forum voor Democratie lijken de Provinciale Statenverkiezingen uit te lopen op een matig succes. In Zuid-Holland lijkt het sprookje in ieder geval voorbij: CDA stapt uit de coalitiebesprekingen en Hans Wiegel stopt als informateur, via Algemeen Dagblad

FVD drukte direct haar stempel op de Nederlandse politiek door afgelopen maand hoge ogen te gooien, maar nergens neemt ze plaats op een provinciaal vlaggenschip. Behalve dan het vlaggenschip Limburg, waar een bijzondere constructie werd gevonden en de partij van Baudet samen met de PVV gaat mee besturen.

Maar in Zuid-Holland, de belangrijkste provincie van ons land, valt FVD buiten de boot nu het CDA zich uit de onderhandelingen terugtrekt. Hans Wiegel (VVD) laat weten dat er sprake is van een ‘probleem’ en vindt het opmerkelijk dat CDA opstapt: “Zij zaten er vanaf het begin aan bij.”

Wiegel laat in zijn brief weten wat de precieze redenen zijn waarom het niet gaat lukken. Maar als we goed lezen dan blijft vooral heel veel onduidelijk. ChristenUnie doet niet mee en ook het CDA niet langer. Waarschijnlijk om ‘gevoelsredenen’, maar heel duidelijk blijkt het niet uit de brief van Wiegel. CDA-Fractievoorzitter Adri Bom-Lemstra stelt het volgende over de reden waarom het CDA uit de coalitiebespreking is gestapt:

“Na het afhaken van verschillende partijen, hebben wij onvoldoende vertrouwen dat resterende combinaties die wellicht getalsmatig net kunnen, tegemoetkomen in het realiseren van voor ons belangrijke uitgangspunten’’

Heel anders staat de VVD erin. De partij van Mark Rutte vindt het jammer dat het zo moet aflopen:

“Wij vinden het jammer dat de gesprekken ondanks de enorme inspanningen van informateur Wiegel niet tot een positief resultaat hebben geleid. Wij voelen het als onze verantwoordelijkheid om met andere partijen samen te werken voor de inwoners van Zuid-Holland. Helaas hebben sommige andere partijen formatiegesprekken op voorhand uitgesloten.”

De VVD stelt dus in tegenstelling tot de fractievoorzitter van het CDA dat ‘sommige andere partijen op voorhand zijn uitgesloten’. Op voorhand dus. Exclusie. Het tegenovergestelde van inclusie! Bij Forum voor Democratie begrijpen ze er niets van. De fractievoorzitter, Rob Roos laat het volgende weten:

“Volstrekt onbegrijpelijk. Dankzij het CDA mag de VVD nu laten zien of zij zich net als in Rotterdam laat gijzelen door een kneiterlinks blok met GroenLinks, PvdA en D66. Wat dat oplevert kunnen we wel raden: Geldsmijterij, belastingverhoging en een Zuid-Holland bezaaid met windmolens.”

Dit dames en heren slaat dus nergens op. Het CDA kan niet eens eerlijk zeggen waarom ze niet met FVD willen samenwerken. Dat is wel een beetje opmerkelijk inderdaad, meneer Wiegel.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

37 reacties

 1. edoc431

  Zuid-holland en N-holland los koppelen van Nederland twee provincies nul en gene waarde voor de rest van het land .

  1. Rosasolis

   @edoc431. Zuid-Holland sluit zich aan bij de vele andere provincies, die geen samenwerking met de FvD mogelijk zien, nl. Noord-Holland, Friesland, Gelderland, Drenthe, en Zeeland. Zijn al die provincies geen waard? De CDA heeft besloten samen met de andere coalitie partners dat samenwerking met de FvD zou niet kunnen. Wegens vele redenen.

 2. logisch denken

  tja , het moment dat het partijkartel weer bij elkaar kan kruipen is aangebroken. Dit was de eerste acte van het toneelspel

 3. fockingworst

  Iets met partijkartel ofzo?

 4. Watcher

  Mooi, eerst maar eens leren wat de politiek inhoudt.
  Let op, na 28 juni zal ook het FvD niet mee doen Limburg.

  Matig Teunis 🙂

  1. logisch denken

   quote
   Watcher 4 minuten ago Beantwoorden
   Mooi, eerst maar eens leren wat de politiek inhoudt.
   Let op, na 28 juni zal ook het FvD niet mee doen Limburg.

   Matig Teunis 🙂
   end quot

   Waarom , de pvda loopt al 50 jaar te leren en snapt er nog steeds geen reet van. Het partijkartel heeft tijd genoeg gehad om te leren dus een beginnertje kan het niet slechter doen.

   Lees de boeken van Fortuyn eens en er gaat een wereld voor je open in je bekrompen linkse kerker

   1. Watcher

    Je kletst maar wat.
    PVDA – 50 jaar enz.
    Nee past niet in je straatje, vandaar..

    1. logisch denken

     weerleg het dan , das geht nicht , wir schaffen das nicht , schon guten tag.

 5. Ritter

  Het FvD zal hetzelfde ondervinden als de PVV…………..cordon sanitair.

  Het politieke en media establishment zal niet toestaan dat het FvD meedoet aan bestuur.

 6. Duckday

  De mensen blijven maar op het partijkartel stemmen Die partijen dulden geen inmenging van FvD of PVV angst om hun geld verslindende macht kwijt te raken Hoogmoed waanzin en belust op macht eigen belang

  1. Watcher

   Waarom stemmen ze in meerderheid op het partijkartel.
   Het alternatief heeft niets te bieden.
   Ja grote mond, anders doen enz. alsof ze een meerderheid heeft.

   1. Ron

    Denk het juist wel dat het alternatief wat te bieden heeft. En dat weet het kartel ook. Daarom sluiten ze het alternatief buiten omdat anders hun fouten aan het licht komen. Nu gaan ze gewoon stug door en voorkomen dat mensen zien dat het anders kan.

  2. Brazil

   Waarom moeilijk gaan doen als de gevestigde partijen het prima doen, de onzekerheid van de nieuwe partijen is zo groot.
   Het gaat trouwens zo goed met Nederland, don’t change a winning team.
   Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

 7. Brazil

  Het FvD mag even snuffelen, voor de rest gewoon hun mond houden want er komt toch alleen poep uit.
  Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

 8. logisch denken

  QUOTE
  Watcher 19 minuten ago Beantwoorden
  Waarom stemmen ze in meerderheid op het partijkartel.
  Het alternatief heeft niets te bieden.
  Ja grote mond, anders doen enz. alsof ze een meerderheid heeft.
  END QUOTE

  Wat een bull shit. Meest gehoorde argument “ik stem waar mijn ouders op stemde , ik verdiep me niet in politiek”

  1. toetssteen

   @logisch denken
   U weet, stemmen op een partij die waarschuwt dat de gifslang giftig is, puur fout is. Wanneer men gebeten wordt en stervend ter aarde zinkt, kreunt men in de laatste adem: waarom waarschuwde u niet? Ik wist het niet….

 9. EU kok

  Quote van fractievoorzitter, Rob Roos: Wat dat oplevert kunnen we wel raden: Geldsmijterij, belastingverhoging en een Zuid-Holland bezaaid met windmolens.”
  .
  Tot zover de cursus: Hoe maak ik politieke vrienden.
  Uw politieke vriendenkring zal zienderogen groeien.

  1. logisch denken

   tja de waarheid is hard voor onze linkse vrinden die denken dat er onbeperkt geld is voor hun natte dromen.

   1. I.W.A.B

    Ja ja LOGISCH DENKEN over onbeperkt geld gesproken
    En wat zit je ernaast voor iemand die zich LOGISCH DENKEN noemt
    quote
    I.W.A.B 14 uur ago Beantwoorden
    PVV beschermt dit land tegen schoren.. ?
    Heeft dat stuk schorem van een fraudeur Dion Graus al dat onterecht
    Gekregen geld terug geven…?
    end

    Heb je weer zo slecht opgelet tijdens de les ? De heer Graus wou al de teveel betaalde gelden terug betalen. Dat mocht dus dus de poezenboot heeft een aardige donatie ontvangen.

    Zo als altijd laat je weer je onderbuik de vrije loop. Heeft Alexandertje al aangifte gedaan van een gift of heeft dat stuk schorem nog steeds geen successierecht betaald ?

    Gelukkig heb ik wel opgelet
    Het is Theo Hiddema die dat geld aan de poezenboot heeft gegeven
    Nu je rechtse vriend en let op poes(z)en mepper Dion Graus nog
    Die ook denk dat hij maar onbeperkt gratis geld kan krijgen

    1. logisch denken

     Heb je nou niets beters ? een paar grijpstuivers verkeerd uitgekeerde reiskosten vergoeding of 30.000 per maand exclusief vergoedingen. Concentreer jij je maar op die grijpstuivers doe ik dat voor 5.500.000 mensen die slaafs afhankelijk gemaakt zijn van het bureau zorgtoeslagen om de overheid uit te laten dijen. Jij de witvisjes ik de kabeljauwen goed

     1. I.W.A.B

      Ja ja LOGISCH DENKEN gaat over
      100.000 euro die jij smalend grijpstuivers noemt
      wat deze rechtse graaier niet ..terug wil geven zelfs niet aan een goed doel
      En even serieus je dacht echt dat het Dion Graus was die het
      Geld had gedoneerd

     2. logisch denken

      ja dat noem ik grijpstuivers bij de kosten van dat linkse verhuiscircus in brussel met zijn vergoedingen , https://www.europa-nu.nl/id/vkeohoe1odb2/begroting_europese_unie er zijn veel grotere vissen in links nederland en de eu dus die concentratie op teveel ontvangen reiskosten van Dion Graus is peanuts

 10. Jean Nederland

  Democratie viert hoogtij…oh oh wat zijn we toch democratisch…het wordt echt tijd voor, bijvoorbeeld, een sterke generaal die het heft in handen neemt, alles op de schop neemt en ons land opnieuw inricht met een echte democratie. Maar goed zal wel een utopie blijven, we zijn een laf en slap volk met grote mond en geen sterke daden.

  1. toetssteen

   @Jean Nederland
   Zo hoort het toch? Links, links, links in de maat enz.

   Ik hoop met u dat het denken mag prevaleren voor wat u schetst opnieuw ons lot is.

  2. EU kok

   Quote : een sterke generaal die het heft in handen neemt.
   .
   Als het maar geen oud brigade generaal is.
   Die draaien tegenwoordig ook om als een blad aan een treurwilg.

 11. Toverkol

  CDA?
  Dat clubje losers wat keer op keer kampt met zetelverlies …

 12. Decca

  Door dit gekonkel is maar weer eens bewezen dat politiek niet openstaat voor verandering, maar ten dienste staat zelfbehoud. De politici vinden het vreemd dat de burger politiek vindt, om het plat te zeggen. OM TE KOTSEN.

 13. Michael M

  Gaat allemaal om gewetensbezwaren in hun geloof als het om afhaken gaat. Gedachtengang met “Als we de wereld niet hierheen halen dan ben ik niet 1 met mijn geloof”. Maar in de toekomst kunnen vele geloven onderlinge wrijving geven. Zo zagen we dat duizenden jaren. Zou het nu eindelijk anders zijn? Hopelijk komt het in Europa niet zover zoals de jarenlange oorlogen, moord, dood en verderf zoals in het Midden-Oosten of Afrika onder vele stammen, maar dat antwoord hebben we niet. We gaan uit van het goede in de mens.

  1. logisch denken

   QUOTE
   We gaan uit van het goede in de mens.
   END

   Tegen beter weten in getuige de waan van de dag. We geven een totalitaire ideologie alle vrijheid om onder de noemer vrijheid op geloof alle anders denkenden te onderdrukken. feitelijk zijn we dus zelf schuld aan de verheerlijking van de islam. Lees u eigen schrijfsel over Iran nog even door

 14. Dollaert

  Als Hans Wiegel in in 2019 nog steeds een rol speelt is het echt tijd voor het oprichten van een nieuwe echte nationaal communistische partij. Geen (N) CPN , maar een echte Marxistisch -Leninistische, die het belang van de autochtone hardwerkende Nederlanders op de eerste plaats heeft staan . Een partij , die niet positief discriminineert. Succes loosers met jullie tattoos , tolerantie, hufterigheid en anti autoritaire opvoeding! Slecht nieuws voor jullie malloten;
  Het internationale kapitalisme heeft afgedaan en is uitgewerkt. Tot 1990 leek het te werken. Nu zijn we een Orwell 1984 staat 2.0 geworden. Godsdienst is opium voor het volk gebleken, maar “ze” gaan wel winnen. Dat is wel duidelijk. Dag Nederland! Nog 8 jaar en dan is het over.
  Ik zwaai af. Dit was mijn laatste bijdrage. Ik hoop zo snel mogelijk dit zinkende schip te verlaten. Het volk wil in meerderheid dat ik verdwijn. Ik vervloek de dag, dat ik in dit rotland geboren ben. Tussen 1950 en 1990 was het leefbaar. Jammer!!

  1. Marija

   @D, dan bent u in de gelukkige omstandigheid zo jong te zijn om nog het zinkende schip te verlaten, waar ligt uw nieuwe schip als ik vragen mag?

 15. J.C.

  Het spelletje, dat het CDA hier, bij de onderhandelingen met de grootste partij FvD, speelt lijkt verdacht veel op het spelletje, dat het CDA speelde bij de overleggen in het Catshuis in 2012, waarbij het CDA willens en wetens de afspraken schond, die het CDA met de PVV in het gedoogakkoord gemaakt had, en het daarmee voor de PVV onmogelijk maakte om door te gaan met gedogen (van Rutte I). En vervolgens keer op keer riep, dat de PVV de wegloper was. Schijnheilig………..

  1. Bolkestein

   Goed dat je dit nog even onder de aandacht brengt.

   Opdat wij nooit vergeten!

   1. Lao Tse

    test

 16. ikweetwatikwil

  Het was bij voorbaat al bekent dat ook de FVD uitgesloten zou worden . Stemmers op de FVD kunnen wel denken , er wordt daar netter gepraat, maar de doelstellingen zijn haast het zelfde als van de PVV. En dat moet geen kans krijgen .
  Nederland moet barstens vol met vreemdelingen die dan ook nog eens onderhouden moeten worden. De echte Nederlanders krijgen een te grote mond (vindt de elite) en dat kan de elite niet gebruiken . Dat druist tegen hun afspraken met Brussel en God weet met wie nog meer, in.
  Misschien gaan de ogen van de Nederlanders nog eens open. Als het dan maar niet te laat is want Rutte lijkt een autist . Doof en blind voor de eigen bevolking en gespitst op maar één doel . 1 Groot Europa met een regering in Brussel. Het geld van de burgers kan dan verdeeld worden , dat willen de Rooien en Groenen graag.

 17. Bolkestein

  Ik hoorde gisteren Hans Wiegel ook op de radio en hij was not amused. En terecht. Het zijn en blijven Judassen en Farizeeërs bij het CDA.

  1. Brennivin

   Dat was in vroegere eeuwen ook al zo. Je had de kerk en de Staat. De Staat tegen de kerk: “Hou jij ze dom, dan hou ik ze arm”.
   The game is rigged.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.