Chinese babyspullen zo gevaarlijk dat Chinezen zelf ze niet meer willen

Het is algemeen geweten dat het label ‘Made in China’ staat voor slechte kwaliteit. Wie zich laat verleiden door de veel te lage prijs heeft achteraf vaak spijt van zijn aankoop. Chinezen zijn dan ook meesters in het bedotten van consumenten. Het is zelfs zo erg dat de Chinezen zelf hun eigen landgenoten niet vertrouwen. En al zeker wanneer het gaat om voedingsproducten en babyproducten. Het schandaal waarbij baby’s stierven aan slechte melkpoeder deed het vertrouwen in Chinese spullen helemaal kelderen. Waren ze eerst nog brol, dan zijn ze nu ronduit gevaarlijk.

Spotgoedkope Chinese spullen overspoelen de hele wereld. Voor een paar euro’s koop je er een hele kar vol mee in winkelketens als ‘Action’. Heerlijk als je gadgets inslaat voor je nieuwjaarsfeestje of een nieuw carnavalskostuum zoekt. Na één keer te gebruiken, zijn ze goed voor de vuilnisbak. Soms zijn de spullen al stuk terwijl ze nog in de verpakking zitten of vallen ze haast uiteen als je ze eruit haalt. De Chinese producten die in Europa in de winkelrekken liggen, zijn dan nog gekeurd. Nu ja, min of meer toch. Ze mogen bijvoorbeeld niet giftig zijn maar wie daarop controleert, is niet helemaal duidelijk. Het zou de douane moeten zijn maar is algemeen geweten dat de belachelijk lage personeelsbezetting niet veel tijd kan vrijmaken voor een grondige controle.

Babydekens

Het is dan ook gewaagd om spullen te bestellen op Chinese webshops. Toch zijn sommige ouders zo gek, gierig of dom dat ze zich helemaal laten gaan in het online aankopen van Chinese brol voor hun baby, bijvoorbeeld dekentjes. Wat zou er nu ook gevaarlijk kunnen zijn aan een simpel babydeken zou je misschien denken? Blijkbaar meer dan je denkt als Hema, nog zo’n aanbieder van spotgoedkope producten, vorig jaar zijn babydekens mocht terugroepen omdat de stiksels dreigden los te komen en er risico was op verstikking en amputatie!

De grootste slachtoffers van de gevaarlijke Chinese niet-kwaliteit zijn de Chinezen zelf. Voor hen is het natuurlijk veel moeilijker om te weten te komen welke streekproducten goed zijn en welke niet. Regelmatig raken Chinezen gewond door hun foute aankoop. Ze worden geëlectrocuteerd bij het opladen van hun iPhone met een nepoplader. De Chinezen zijn er echt wel klaar mee! Ze steken liever de grens over om fortuinen te investeren in producten die ze kunnen vertrouwen. Zelfs al worden dezelfde producten ingevoerd uit het buitenland en in een Chinese verpakking gestoken, dan nog vertrouwen ze het niet. Alles wat naar Chinees ruikt, is slecht en onbetrouwbaar.

Besmet melkpoeder

Het wantrouwen in China zit al lang ingebakken in hun cultuur maar stijgt bijna explosief. Uit onderzoek blijkt dat 1 op 3 Chinezen geen vertrouwen heeft in de veiligheid van hun voedingsproducten, in hun medicijnen, en in de kwaliteit van producten. Dat wantrouwen is alleen nog maar vergroot nadat in 2008 bleek dat het Chinese melkpoeder was besmet met melamine. Honderdduizenden baby’s kregen last van hun nieren en zes zuigelingen overleden hieraan. Nederlands melkpoeder dat een goede reputatie geniet, werd toen zo geliefd bij de Chinese moeders dat er in Nederland een tekort dreigde. Maar toch nog slaagden de Chinezen erin hun eigen landgenoten te bedotten en te spelen met het leven van hun baby’s door in 2013 het etiket met de houdbaarheidsdatum van het Nederlandse melkpoeder te veranderen en vervallen melkpoeder te verkopen.

Chinezen zijn dat nu zo beu dat een overgrote meerderheid bereid is om veel meer te betalen voor een product uit de Verenigde Staten dan uit China en bijna de helft geeft toe dat de reden om een reis te maken naar het buitenland is om er te winkelen. Je zou natuurlijk voor minder.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Piet51

  Het is opvallend, dat ook veel producten van Westerse bedrijven in China geproduceerd worden. LED-lampen zijn een mooi voorbeeld. De in China gekochte gaan snel stuk, of doen het helemaal niet. De in China geproduceerde maar door een Westers bedrijf verkochte (en dus vijf maal zo duur) zijn wel in orde. Dus ze kunnen het wel.

  Ik had ook een paar keer defecte LED-lampen uit China. Een klacht indienen, ’s ochtends, en ’s avonds al het geld retour op de bankrekening. Zo zijn ze dan ook wel weer. Probeer dat maar eens bij een Westers bedrijf.

  Verder verbaast me de prijs steeds weer. Een USB-autolader van nog geen euro doet er zes weken over om hier te komen (goedkoop met de boot, neem ik aan) en wordt als pakketje bezorgd door PostNL. PostNL werkt ook voor Chinezen niet gratis, hoop ik. Wie verdient daar dan nog aan? Zelfs met lage lonen is me dat een raadsel.

  1. Joshuak

   Geen of beperkte invoerkosten en daarnaast massaproductie laat de prijs per artikel aanzienlijk lager.

   Hetzelfde idee eigenlijk als de staal industrie, de marges liggen extreem laag per artikel maar je verkoopt vaak hele grote aantallen.

   Ook de reden waarom enige verhoging in elektriciteit kosten zulke bedrijven vaak de nek kost.. Een verhoging in de kosten van een paar procent kan de winst marge compleet laten verdwijnen..

 2. Cycle25

  @ Piet51

  De EU heeft eenn handelsverdrag met China, onder een bepaald bedrag kun je gratis laten verschepen en is het invoerrechtenvrij. En Chinezen die particulier via Ebay verkopen zijn geen makers maar refurbished handelaren, die verkopen wat al eerder kapot gegaan is. Qua lampen heb ik goede ervaring met Mi Light, een nette Chinese fabrikant voor een betaalbare prijs.

 3. Behold My Negativity

  Wat best geinig is is het verschil in kwaliteit tussen producten die geproduceerd zijn in China en bijvoorbeeld Duitsland.
  Neem als voorbeeld Liebherr (bouw voertuigen), machines die letterlijk HONDERDEN TONNEN OMHOOG KAN TILLEN, terwijl ik verwacht dat een chinese namaak al in elkaar kronkelt wanneer het een enkele ton probeert te tillen.

  Wat weerhoudt China nou om kwaliteitscontroles uit te voeren op haar eigen producten? Zij hebben gemiddeld een hoge IQ daar.

 4. Ritter

  Spullen uit China zijn vaak rommel, maar de mensen willen “goedkoop” en dus kopen ze het.

  Spullen die in China worden gemaakt op basis van specificaties van westerse bedrijven zijn vaak wel goed. Maar ook duurder. En die worden dan ook minder gekocht.

 5. fusilier

  Troep wat je kunt kopen bij de aldi of de lidl en action, . Het meeste kost niks,maar het is ook niks.

 6. Brennivin

  Er komt inderdaad veel rotzooi uit China maar een opmerking als “Alles wat naar Chinees ruikt, is slecht en onbetrouwbaar” is natuurlijk wat kort door de bocht. Er komt ook kwalitatief goed spul uit China. Nou ben ik geen Apple fan, maar ook de iPhone, iPad e.d. komen bijvoorbeeld óók uit China en dat is toch best goed spul. Huawei, Xiaomi, Alcatel en andere smartphones ook goed spul.

 7. Cootje

  Waar denk je waar je brillen glazen vandaan komen , ook bij de duurdere winkels , worden geslepen en op maat gemaakt en dan ingevlogen , maar het is de mens eigen om voor 10 cent op de eerste rij te willen zitten. Trouwens over 100 jaar staat er in de Chinese geschiedenis boekjes Nederland was een rijke provincie van europa

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.