Foutje van Nederland in Afghanistan – Overgedragen gevangenen tóch gemarteld ondanks ‘volgsysteem’

Nederland gooit met de pet naar eigen verantwoordelijkheden. Ondanks argwaan, onzekerheid en waarschuwingen, droeg Nederland tóch Afghaanse gevangenen over aan de Afghaanse inlichtingendienst. Zij staan bekend om marteling en afpersing maar ach, ‘we houden het goed in de gaten’. Niet dus. Dat meldt Trouw.

Nog voor de missie in Afghanistan (2006-2010) begon wist Nederland al dat het, vroeg of laat, gevangenen zou krijgen. De Afghaanse inlichtingendienst NDS, was toen al berucht. Er zou dus een moment komen dat de gevangenen over zouden moeten worden gedragen aan de NDS.

Internationale wetgeving dicteert dat een land, dat bewust gevangenen overdraagt aan een dienst die erom bekend staat mensenrechten aan de laars te lappen, hoofdverantwoordelijk blijft voor die gevangenen. Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot wist iedereen er echter van te verzekeren dat de gevangenen middels een ‘volgsysteem’ goed in de gaten zouden worden gehouden.

Onderzoek door journalisten van Lighthouse Reports toont aan dat dit volgsysteem ronduit ruk was. Slechts een derde van de gevangenen is bezocht en velen van hen zijn wel degelijk gemarteld en afgeperst. Sterker nog, sommige betalen de NDS nog steeds! Ben Bot zal het een worst wezen, die lobbyt lekker verder tijdens een van zijn leuke baantjes als voorzitter van wat clubjes.

Of Nederland nu ook stappen gaat ondernemen om dit recht te zetten? Ik gok van niet. Maar ondertussen wel vooral veel blijven deugen en te zeggen hoe belangrijk internationale regels en mensenrechten zijn! Woorden zijn tegenwoordig namelijk belangrijker geworden dan daden.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Jumping

  Nederland heeft daar niets te zoeken, het is de grootmachten Frankrijk, Rusland en Amerika niet gelukt om in Afghanistan orde op zaken te stellen.
  Maar de Bilderberg vergadering zag winst in dat land, dus is ook Nederland voor dat karretje gespannen.
  Het is gelijk Joegoslavië en Afghanistan en Mali slecht afgelopen voor de Nederlandse belastingbetaler.
  Rutte trek je plan en stap op als MP van Nederland.

  1. DidiMadloba

   Inderdaad hebben we daar niets re zoeken. Het westerse optreden in Afghanistan wordt gezien als terrorisme, en legitimeert voor heethoofden terrorisme tegen het westen.

   Waarom dat betekent dat Rutte moet vertrekken begrijp ik niet. We hebben in Nederland de grondwettelijke regel van eenheid van kabinetsbeleid, dus als Rutte iets vindt vinden al zijn ministers dat ook.

   En is de beslissing mee te doen in Afghanistan niet al door Balkenende en zijn kabinet genomen?

   Ik herinner er aan dat Rutte na Balkenende als een verademing wordt gezien. Geen wollig taalgebruik meer.

 2. C.A.Barstow

  Hebben wij dan een leger?
  dat hebben die rovers in Den Haag toch voor het overgrote deel wegbezuinigd?
  en wat er nog van over is is een legertje van lik mijn vestje.
  De veiligheid van de eigen bevolking waarborgen interesseert die roversbende in Den Haag geen klap, zolang wij maar belasting kunnen betalen vinden zij alles best.
  Zij weten van gekkigheid niet hoe en waar zij het geld vandaan moeten roven
  nu is het de kerosine tax en het zal mij niet verbazen als de fietsbelasting weer ingevoerd wordt daar kunnen zij ook nog miljoenen mee binnen schrapen, de vuile bandieten.

  1. Mars020

   Ze hebben inderdaad heel veel lopen bezuinigen op het leger om kansparels te kunnen blijven sponsoren. Een normaal land kiest voor veiligheid, maar Nederland kiest voor criminelen uit moslimlanden, zodat ze hier hun hobby’s kunnen blijven uitvoeren. Het verkopen van onze tanks, was niet genoeg om kansparels te sponsoren, dus hebben ze er nog een berg taksen bovenop gegooid. Nog een paar jaar en je mag je salaris inleveren bij links en krijg je zakgeld. Verder mogen ze die gevangen natuurlijk gewoon houden in Afghanistan, want in hun eigen omgeving voelen ze zich het beste thuis.

 3. J.Rademaker

  – Woorden zijn tegenwoordig namelijk belangrijker geworden dan daden.-
  De overheid mag alles als er maar niemand lekt

 4. Korporaal Monty

  “Zij staan bekend om marteling en afpersing”

  Ik denk niet dat er veel mensen van wakker zullen liggen.

  1. Mars020

   Zolang ze daar blijven, zal niemand daar wakker van liggen.

 5. Mars020

  Kunnen we Brazil daar niet dumpen?. Hij zal het geweldig en hilarisch vinden!… Lekker de hele dag trollen in zijn cel en de bewaarders het bloed onder de nagels vandaan halen.

 6. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Ben Bot wat wil je ! Uiterst keurige Nederlands Indische jongen. Berucht om het omhoog likken en naar beneden trappen. Zeker als er verantwoordelijkheden genomen moeten worden. Kijk naar de Molukkers, de Groningers etc. etc.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.