Hoogleraar en ‘brein’ achter discriminerende vrouwensollicitatie TU Eindhoven verdedigt maatregel

Een interview met hoogleraar, diversity officer en het ‘brein’ achter de discriminerende sollicitatiemaatregel van de TU Eindhoven, Evangelia Demerouti, brengt de hersenkronkels mooi in beeld! We pakken ze er even bij. Via de Volkskrant.

In de eerste alinea trapt ze al af met een voorbeeld van hoe haar eigen situatie was bij het zoeken naar een baan:

“Aan twee van de vijf functie-eisen voldeed ik niet: ik was geen hoogleraar en had dus ook geen ervaring in die positie.’ Een typisch vrouwelijke reactie. ‘Een man redeneert andersom: ik voldoe aan drie van de vijf eisen, dus ben geschikt: ik solliciteer!”

Direct daarna wordt duidelijk dat ze op dat moment al behoorlijk succesvol en getalenteerd was. Overduidelijk dus de verantwoordelijk van haarzelf. Toch vindt zij dat talentvolle vrouwen over de streep getrokken moeten worden, in plaats van dat ze vrouwen motiveert zélf over die streep te gaan.

Vervolgens kaart ze nog wat vrouwelijke tekortkomingen aan:

“Vrouwen doen niet onder voor mannen in excellentie, productiviteit en bevlogenheid. Wel blijken ze minder te netwerken. Dat is ook moeilijker als je tot een kleine minderheid behoort.”

Als je jezelf puur identificeert als vrouw en niet als wetenschapper, dan wordt het verrekt lastig ja.

“In mijn onderzoeken komt ook naar boven dat vooroordelen ervoor zorgen dat bij benoemingen de keuze vaak op een man valt.”

Ze zal van goede huize moeten komen om aan te kunnen tonen dat (impliciete) vooroordelen daar de oorzaak van zijn én uit moeten kunnen sluiten dat het niet om andere factoren gaat. Dergelijke onderzoeken staan erom bekend al snel richting impliciete vooroordelen te schrijven en te concluderen. En nu wordt het leuk:

“De kans is groot dat de vrouwen die wij gaan binnenhalen twee keer zo goed zijn als mannen, omdat zij vaak extra hun best hebben moeten doen om zo ver te komen.”

Daar is dus niks van waar. Als ze echt extra hun best hebben moeten doen, zijn ze ambitieus en waren ze ook wel op eigen houtje op de vacature afgekomen.

“We selecteren puur op kwaliteit en die is er genoeg. Dat is juist het punt. Het gaat erom dat mannen nu eenmaal meer kansen krijgen dan vrouwen. Dat is oneerlijk en daarom gaan we dat enigszins rechttrekken.”

Nee, jullie selecteren niet ‘puur op kwaliteit’, dan hadden jullie mannen wel gewoon gelijktijdig toegestaan te solliciteren. Ook krijgen mannen niet meer kansen, zoals ze eerder al aangaf grijpen mannen eerder kansen. Groot verschil!

“Opvallend is dat onderzoek laat zien dat jongens en meisjes in technische studies in het eerste jaar even ambitieus beginnen. In het derde jaar is de ambitie van meisjes flink gedaald. Zij zien vooral mannelijke docenten in de collegezaal en krijgen zo het idee dat de wereld van techniek niet voor hen bedoeld is. Met meer vrouwelijke rolmodellen houden we talent binnenboord.”

Onderzoek toont aan dat mannen gemiddeld meer geïnteresseerd zijn in objecten dan vrouwen, die gemiddeld meer interesse hebben in mensen. Als je mensen aantrekt die geïnteresseerd zijn in objecten, is de kans dus groter dat daar meer mannen op af komen. En dat niet alleen: de mannen die eropaf komen zijn waarschijnlijk ook véél meer geïnteresseerd en gemotiveerd dan vrouwen die eropaf zijn gekomen. Logisch dat je dat in het derde jaar terug gaat zien. Dat heeft niks met rolmodellen te maken. Die vrouwen hadden ook geen rolmodel nodig om überhaupt die studie te gaan volgen.

“Het vooroordeel is dat mannen ambitieuzer zijn dan vrouwen, wat aantoonbaar onjuist is. Iedereen die dit beweert, ook politici, mag van mij krachtig worden tegengesproken.”

Oh, oké, Harvard Business School zit er kennelijk naast…

“De mens is van nature geneigd economisch te handelen;”

Ja, zoals vrouwen die liever kiezen voor een lagere positie met meer zekerheid, minder stress, meer vrije tijd?

“zo moet de keuze voor een nieuwe collega niet te veel tijd en moeite kosten. Daardoor wordt het al gauw iemand die vertrouwd voelt.

Juist ja, want daarom ging men akkoord met een zes maand lange sollicitatieprocedure. Één en al kolder uit haar mond. Retoriek en drogredenen voeren de boventoon. Diep en diep triest dit.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. Brazil

  Zoals Ruslandknuffelaar Baudet al heeft gezegd, vrouwen terug achter het aanrecht.
  Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

  1. peetjoh. k

   Inderdaad en buitenlanders terug naar hun krottewijken.

 2. Duke

  Allochtone vrouw verdedigt discriminatie dat allochtonen en vrouwen voortrekt. Goh, erg verrassend. Hoe zou zij hoogleraar geworden zijn? Dat is makkelijk te raden.

 3. Jumping

  Een man en een vrouw zijn bijna gelijk.
  De een gebruikt zijn of haar verstand en de ander niet.
  Er bestaan ook Zuid-Amerikanen met en of zonder verstand.

  1. Brazil

   Gezien je reacties bestaan er in Nederland kids zonder verstand.
   Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

 4. logisch denken

  Mevrouw is verontwaardigd omdat ze niet aan de criteria voldeed ? Ze is geen hoogleraar dus komt ze ook niet in aanmerking voor die functie. Zo een ontzettend dom naief wicht op zo een functie verklaard wel hoe we aan die uitstekende kwaliteiten op bepaalde functies komen. KN etter Gek

  1. Brazil

   Heel leuk, maar nu weer terug onder je steen propaganda-boy.
   Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

 5. Confucius

  Off topic maar belangrijker dan dit vrouwengeneuzel.
  Erdogan dreigt ook Istanboel te verliezen.

  1. Brazil

   Nee toch, nu moet ik vanavond de straat op met de Turkse vlag.
   Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

   1. Duke

    Een Braziliaanse Turk. Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

 6. Bosche draak

  Tja, dit onsamenhangend gereutel moet voor argumentatie doorgaan?

  Geen wonder dat alleen ramenlikkers als Brasil er in mee gaan.

  1. Brazil

   Dit keer lik ik toch echt aan een ijsje, heerlijk.
   Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

   1. logisch denken

    als het een waterijsje is bijt er dan vooral goed in

 7. peetjoh. k

  Ik ben benieuwd of ze deze onzin ook in haar land van herkomst liep te verkondigen. Maar daar zal ze wel slaafs hebben rond gehobbeld voor ze in ons land tot deze geweldige ingevingen kwam.

 8. Duckday

  Een iedere vrouw die NU dit baantje aanneemt kunnen beter thuis blijven en in de keuken gaan knutselen Ik dacht altijd de beste krijgt daar een baan ongeacht hoe vrouw man kleur of wat dan ook.Men is volledig de weg kwijt in Nederland We zijn stuurloos Ook in den haag liep een wethouder meer mede Nederlanders in dienst te nemen men heeft kunnen merken waar dit naar toe is gegaan Kijk ook eens naar opsporing lees ook eens diverse berichten Ja een zijn maar enkelingen Begin eens als je in het openbaar vervoer stapt hoeveel mede Nederlanders vergeten te stempelen maar ze hebben niet allemaal een dagkaart

 9. Seneca

  gezien de redenatie van deze mevrouw heb ik slechts een conclusie: mevrouw heeft zich via een zeker lichaamsdeel toegang tot de ‘elite’ van de TU Eindhoven verkregen. het toont eens temeer de verloedering van het onderwijs waaronder dat op academisch niveau.

 10. Ritter

  Discriminatie blijft discriminatie en is verboden bij de wet.

  Waar het om gaat bij o.a. een baan is de juiste kwalificatie voor de baan. Als je dat criterium verlaat komen er misschien mensen op een werkplaats die daar (minder) geschikt voor zijn.

  Dus niet huidskleur, religie, sekse moet de doorslag geven voor een baan maar de beste geschiktheid voor de baan om zo de kwaliteit te handhaven.

  1. DidiMadloba

   Heeft u scheermesjes aan uw ellebogen? Nee? Dan kunt u zich hier niet handhaven!

 11. DidiMadloba

  Ik kom (als man) uit een familie van sterke vrouwen en minder sterke vrouwen.
  Ik denk dat vrouwen niet zo veel positieve discriminatie nodig hebben.
  Wel moet keihard worden opgetreden al vrouwen impertinente vragen krijgen, zoals: “bent u van plan zwanger te worden?” Bent u een dag in de maand ongenietbaar?

  1. toetssteen

   @Didi
   Kletskoek! Mijn vrouw, gynaecologe in haar arbeidzaam leven, heeft vijf kinderen gebaard en na zes weken was ze er weer. Ja ze was drie maanden even van de werkvloer. Maar het gaf ook een enorme verrijking voor haar werk. Ze wist waar ze het over had.

 12. RvdBe

  Vrouwen zijn ondervertegenwoordigd op de TU in Eindhoven en mogen daarom als enige solliciteren, wat dan met moslims,zwarten, transgenders, joden, boedhisten etc.
  Zijn die ook niet ondervertegenwoordigd dan?
  Lekker egoïstisch, discriminerend zooitje daar.

 13. Kapitein Haddock

  Brazil niet verwijderd?
  Doeg allen!

 14. tailgunner

  Wat een enorme droefheid weer…stop die discriminatie, die zieligheid en mensen die in een slachtofferrol schieten en neem gewoon de beste voor de baan.

 15. Jantje

  Hoe komt deze dame op de positie om dit allemaal te kunnen bepalen?
  Hoe komt het dat de rest van de TUE zich hierin berust?
  vragen, vragen, vragen.

  1. peetjoh. k

   Links beleid iets met positieve discriminatie. Dat hadden we jaren geleden zet de blanke man buitenspel en neem een neger omdat t moet. Ja en nou deze kansenparels overal zitten komt de corruptie en het wanbeleid in het zicht. Als je geleid wordt door imigranten word je vanzelf een bananenrepubliek.

 16. Bes Tolen

  Deze vrouw is een aanfluiting van het hoogleraarschap. Devaluatie, die overigens al langer aan de gang is waar onverantwoorde oneerlijke criteria worden gebruikt. [Hier de devaluatie in eigen persoon. Een buitenlandse, een ondermaatse waarvoor de universiteit zich zou moeten schamen.] Vrouwen laten zich veel meer door onzindelijke motieven beïnvloeden. Laten we wel wezen het christendom, het Rooms katholicisme is gebouwd op de emotionele beïnvloeding van vrouwen. [Al meer dan in statu nascendi bij de dood van Julius Caesar. Voor het ontstaan van het christendom maar wel een wezenlijk onderdeel geworden.] Die vrouwen trappen daar veruit het meeste in. Dat is geen emancipatie maar gebrek aan zindelijk denken. Wel te vergelijken met de zogenaamde emancipatie van de Rooms katholieken. Dat was geen emancipatie waarbij de anderen de schuldigen waren maar emancipatie tegenover de eigen kerk. Het heeft wel geholpen. [Het zuilentijdperk heeft veel kwaad gesticht]. Niet alles maar dat is onmogelijk zolang de godsdienst bestaat. Je kunt je ook afvragen waarom juist celibataire mannen de kerk leiden. De vrouwen moeten zich tegenover zulke jurkenlieden emanciperen. Ik moet wel stellen, dat er wel altijd een soort mannen eerder (of nu nog?) leidinggevende posities kregen, die aan de vadsige maar wel agressieve kerkelijke normen voldeden. De onzindelijkheid en oneerlijkheid als ”positieve” beoordelingsnorm. [Wat ik al te vaak heb gezien.] Dat wist iedereen van te voren. Het was een minderheid maar toch! Zij kregen die baan. Hoe ze ook tobden. Juist zij. Desastreuze invloed op organisaties. Wanneer is dat voorgoed voorbij waar vrouwen valselijk te werk willen gaan? Gesteund door onzindelijke oneerlijke mannen. Zoals er blijkbaar ook op een universiteit voorkomen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.