Hoogleraar en 'brein' achter discriminerende vrouwensollicitatie TU Eindhoven verdedigt maatregel

Geen categoriejun 23 2019, 18:00
Een interview met hoogleraar, diversity officer en het 'brein' achter de discriminerende sollicitatiemaatregel van de TU Eindhoven, Evangelia Demerouti, brengt de hersenkronkels mooi in beeld! We pakken ze er even bij. Via de Volkskrant.
In de eerste alinea trapt ze al af met een voorbeeld van hoe haar eigen situatie was bij het zoeken naar een baan:

"Aan twee van de vijf functie-eisen voldeed ik niet: ik was geen hoogleraar en had dus ook geen ervaring in die positie.’ Een typisch vrouwelijke reactie. ‘Een man redeneert andersom: ik voldoe aan drie van de vijf eisen, dus ben geschikt: ik solliciteer!"

Direct daarna wordt duidelijk dat ze op dat moment al behoorlijk succesvol en getalenteerd was. Overduidelijk dus de verantwoordelijk van haarzelf. Toch vindt zij dat talentvolle vrouwen over de streep getrokken moeten worden, in plaats van dat ze vrouwen motiveert zélf over die streep te gaan.
Vervolgens kaart ze nog wat vrouwelijke tekortkomingen aan:

"Vrouwen doen niet onder voor mannen in excellentie, productiviteit en bevlogenheid. Wel blijken ze minder te netwerken. Dat is ook moeilijker als je tot een kleine minderheid behoort."

Als je jezelf puur identificeert als vrouw en niet als wetenschapper, dan wordt het verrekt lastig ja.

"In mijn onderzoeken komt ook naar boven dat vooroordelen ervoor zorgen dat bij benoemingen de keuze vaak op een man valt."

Ze zal van goede huize moeten komen om aan te kunnen tonen dat (impliciete) vooroordelen daar de oorzaak van zijn én uit moeten kunnen sluiten dat het niet om andere factoren gaat. Dergelijke onderzoeken staan erom bekend al snel richting impliciete vooroordelen te schrijven en te concluderen. En nu wordt het leuk:

"De kans is groot dat de vrouwen die wij gaan binnenhalen twee keer zo goed zijn als mannen, omdat zij vaak extra hun best hebben moeten doen om zo ver te komen."

Daar is dus niks van waar. Als ze echt extra hun best hebben moeten doen, zijn ze ambitieus en waren ze ook wel op eigen houtje op de vacature afgekomen.

"We selecteren puur op kwaliteit en die is er genoeg. Dat is juist het punt. Het gaat erom dat mannen nu eenmaal meer kansen krijgen dan vrouwen. Dat is oneerlijk en daarom gaan we dat enigszins rechttrekken."

Nee, jullie selecteren niet 'puur op kwaliteit', dan hadden jullie mannen wel gewoon gelijktijdig toegestaan te solliciteren. Ook krijgen mannen niet meer kansen, zoals ze eerder al aangaf grijpen mannen eerder kansen. Groot verschil!

"Opvallend is dat onderzoek laat zien dat jongens en meisjes in technische studies in het eerste jaar even ambitieus beginnen. In het derde jaar is de ambitie van meisjes flink gedaald. Zij zien vooral mannelijke docenten in de collegezaal en krijgen zo het idee dat de wereld van techniek niet voor hen bedoeld is. Met meer vrouwelijke rolmodellen houden we talent binnenboord."

Onderzoek toont aan dat mannen gemiddeld meer geïnteresseerd zijn in objecten dan vrouwen, die gemiddeld meer interesse hebben in mensen. Als je mensen aantrekt die geïnteresseerd zijn in objecten, is de kans dus groter dat daar meer mannen op af komen. En dat niet alleen: de mannen die eropaf komen zijn waarschijnlijk ook véél meer geïnteresseerd en gemotiveerd dan vrouwen die eropaf zijn gekomen. Logisch dat je dat in het derde jaar terug gaat zien. Dat heeft niks met rolmodellen te maken. Die vrouwen hadden ook geen rolmodel nodig om überhaupt die studie te gaan volgen.

"Het vooroordeel is dat mannen ambitieuzer zijn dan vrouwen, wat aantoonbaar onjuist is. Iedereen die dit beweert, ook politici, mag van mij krachtig worden tegengesproken."

Oh, oké, Harvard Business School zit er kennelijk naast...

"De mens is van nature geneigd economisch te handelen;"

Ja, zoals vrouwen die liever kiezen voor een lagere positie met meer zekerheid, minder stress, meer vrije tijd?

"zo moet de keuze voor een nieuwe collega niet te veel tijd en moeite kosten. Daardoor wordt het al gauw iemand die vertrouwd voelt.

Juist ja, want daarom ging men akkoord met een zes maand lange sollicitatieprocedure. Één en al kolder uit haar mond. Retoriek en drogredenen voeren de boventoon. Diep en diep triest dit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten