IKEA beschuldigd van geloofsdiscriminatie! Poolse katholiek ontslagen wegens homofobie

IKEA is in Polen verwikkeld geraakt in een ware cultuurstrijd. Een katholiek medewerker werd ontslagen wegens homofobe uitspraken. De Pool zegt nu te zijn gediscrimineerd vanwege zijn geloof. IKEA dreigt te worden geconfronteerd met een boycot! Dat meldt de NRC.

Nationale rel
Er is een nationale rel ontstaan door dit debacle. Tot nu toe zijn in Polen het Openbaar Ministerie, de ombudsman, een vakbond én een oud-staatssecretaris van Justitie betrokken geraakt bij de kwestie. De eerste drie onderzoeken of er sprake is geweest van discriminatie vanwege geloof. De laatste heeft opgeroepen de Zweedse meubelgigant te boycotten.

Oorzaak
IKEA verspreidde ergens in mei intern een bericht om stil te staan bij de Internationale Dag tegen Homofobie. Dat schoot één medewerker in het verkeerde keelgat. De man schreef een reactie waarin hij zei dat:

“de acceptatie en promotie van homoseksualiteit en andere afwijkingen schandalig zijn.”

Hij haalde twee teksten uit het Oude Testament aan die pleiten voor zelfmoord en doodstraf voor homoseksuelen. IKEA zegt in hun verklaring dat de man werd gevraagd om het bericht te verwijderen. Toen hij weigerde, is hij ontslagen. IKEA licht toe:

“Openheid ten opzichte van alternatieve meningen kan geen vrijbrief zijn voor verbale agressie (…). Als de waardigheid van een andere groep (bijvoorbeeld katholieken) was geschonden, hadden we dezelfde actie genomen.”

Cultuurstrijd
Het is een lastige kwestie. Voor zover ik heb gelezen is er geen sprake van ‘verbale agressie’ en richt hij zich puur op ‘de acceptatie en promotie van homoseksualiteit’. Dat hij daarbij twee Bijbelteksten aanhaalt, die overigens niet mals zijn, zet de boel op scherp. Je kunt niet vrijheid van religie prediken maar bepaalde teksten van die religie willen censureren.

Ik vraag me überhaupt af waarom IKEA zich niet gewoon alleen met het bouwen van meubilair bezighoudt, in plaats van politiek-ideologisch gedreven materiaal te lopen verspreiden aan haar medewerkers. Vraagt IKEA Riyad (oprecht verbaasd dat die bestaat trouwens) haar medewerkers ook om stil te staan bij de Internationale Dag tegen Homofobie of bijvoorbeeld vrouwenrechten? Ik denk het niet.

IKEA, en andere bedrijven, die deugpuntjes willen scoren met onderwerpen waarvan ze zelf denken ‘hoe kun je daar nou tegen zijn?’ moeten zich weer eens gewoon gaan richten op hun corebusiness. Feit is gewoon dat homofobie, om diverse redenen, nu eenmaal véél meer voor komt dan men toe wil geven. Doen alsof het er alleen maar is vanwege een paar figuren aan de rand van de samenleving, levert juist dit soort rellen op.

IKEA had gewoon haar mond moeten houden. Wanneer die medewerker dan een keer een homoseksuele klant weigert te helpen of iets dergelijks, dan hadden ze hem er zo uit kunnen knikkeren en had niemand een argument van geloofsdiscriminatie kunnen maken. ‘Dan had ‘ie maar niet op een plek moeten werken waar ook homoseksuele klanten kunnen rondlopen.’ Klaar!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Garland S. tucker

  Katholieken en moslims, nooit te vertrouwen als ze hun geloof in stelling brengen.

 2. C.A.Barstow

  Wie gaat er nu die rotzooi kopen die Ikea verkoopt?
  Als u dat doet dan is het nu de tijd deze rotzooi verkoper te boycotten.

 3. Duke

  Als Marrokanen een ras zijn in het politieke Wilders-proces, zou ik als Pool hier de racismekaart trekken.

 4. logisch denken

  tja , zo staat wederom de vrijheid op geloof lijnrecht tegenover de andere vrijheden van de burgers. De vrijheid op geloof moet uit de grondwet want de vrijheid op geloof discrimineert grote groepen mensen om hun levenswijze niet strookt met de geloofsoveryuigingen

  1. van Urk

   “De vrijheid op geloof moet uit de grondwet”. En vrijheid van meningsuiting dan? Deze Poolse werknemer hoeft niet zozeer gelovig te zijn om een mening over homofolie te kunnen gaan geven. Niet-gelovigen kunnen er helaas ook wat van om groepen mensen te discrimineren.

   1. logisch denken

    De vrijheid op geloof is beschermt . Ik mag me mening daar niet over geven en moet alle gelovigen voor laten gaan want de grondwet beschermt het geloof. De ongelovige die iets van het geloof voindt mag zich verantwoorden voor het hekje.

    Onzinnig artikel anno 2019. Dus uit de grondwet ermee

    1. van Urk

     Alsof gelovigen volgens u nooit voor het hekje hoeven te komen. Dacht toch echt dat de Nederlandse gevangenissen vol zaten met gelovige minderheden..Laat staan dat ik als christen ook gestraft kan worden als ik volgens de justitie niet netjes heb gedragen. Wij hebben nu eenmaal ook de vrijheid om aangiftes te doen, ongeacht wat ons achtergrond is. 😉

     1. Seneca

      beste van Urk,
      ik waardeer uw reacties enorm maar nu schiet uw reactie mij eigenlijk in het verkeerde keelgat. het probleem met door mensen bedachte religiën is, dat diezelfde mensen m.n. Christenen en moslims inclusief alle afgeleiden daarvan, hun religie gebruiken om persoonlijke vetes te beslechten, te discrimineren, ja zelfs om te moorden. ik zeg niet dat ‘gelovigen’ zich maar alles te dienen te laten welgevallen maar zelfreflectie is absoluut een vereiste en dat mankeert bij hen. overigens ben ik van mening dat religie in het algemeen niet door de wet beschermd mag worden. het is eerder gezegd. geloven doet u maar thuis, dat is zelfs door uw leermeester JC gezegd dat men in het verborgene moet bidden en goed doen (laat de linkerhand niet weten wat de rechterhand doet) en uw Vader zal het u in het openbaar vergelden…

    2. van Urk

     P.s. Volgens mij gaf u zojuist net al twee meningen over gelovigen. 🙂

     1. logisch denken

      ik kan heel helder zijn , ik heb niets met geloof . thuis mag je geloven wat je wilt maar voor mij hoeft de vrijheid van geloof niet verankerd te zijn in de grondwet. Een criminele ideologie moet je gewoon kunnen verbieden.

 5. Lao Tse

  “Dat hij daarbij twee Bijbelteksten aanhaalt, die overigens niet mals zijn, zet de boel op scherp. Je kunt niet vrijheid van religie prediken maar bepaalde teksten van die religie willen censureren.”

  Als het om de islam gaat hoor ik dit standpunt nooit op DDS.

  1. logisch denken

   de islam is een totalitaire ideologie en heeft NIETS met religie te maken maar misbruikt de grondwet onder de noemer religie.

   1. Lao Tse

    Ik begrijp dat de vrijheid van godsdienst hier niet geldt voor alle godsdiensten.

    1. fockingworst

     @lao Tse is een zielig eenzaam figuurtje die hier 24/7 aanwezig is met zijn vele nicks om alleen te trollen en dat al 10 jaar lang.
     Of hij er nou voor betaald krijgt of niet, het is gewoon sneu als je de hele dag op dds aanwezig bent om voor gedachtenpolitie te spelen.
     De hele dag mensen treiteren plagen zuigen met de hier all om heersende mening express op een uitlokkende manier tegenspreken., gewoon super zielig.
     Blijkbaar heeft dit figuur gewoon echt niks anders te doen in zijn leven.. Lowlife

    2. logisch denken

     ideologie is geen godsdienst en een godsdienst is geen ideologie

  2. Frets

   Blablablabla blaaskaak, misbaksel, zuigtreiteraar en pisvlek

  3. fockingworst

   @lao Tse is een zielig eenzaam figuurtje die hier 24/7 aanwezig is met zijn vele nicks om alleen te trollen en dat al 10 jaar lang.
   Of hij er nou voor betaald krijgt of niet, het is gewoon sneu als je de hele dag op dds aanwezig bent om voor gedachtenpolitie te spelen.
   De hele dag mensen treiteren plagen zuigen met de hier all om heersende mening express op een uitlokkende manier tegenspreken., gewoon super zielig.
   Blijkbaar heeft dit figuur gewoon echt niks anders te doen in zijn leven.. Lowlife

 6. Bes Tolen

  IKEA zelf moet zich niet met politiek bemoeien waar het haar bestaan niet serieus raakt. Dat doet ieder maar privé. In Nederland gaat ook heel veel fout op dit punt. Zo vinden stiekeme personeelsbenoemingen plaats waarvan niets deugt en die gaan altijd ten koste van de autochtone mannen. Er wordt dan bijvoorbeeld een nieuwe directeur benoemd maar het gaat dan in wezen om nog een verkoop door het bemiddelingsbureau. Een half jaar later wordt de uitstekend functionerende controller ontslagen en komt er iemand van buitenlandse afkomst voor in de plaats. Dat is de truc. Dat de buitenlander de functie totaal niet aan kan, komt uiteindelijk ook op diens ontslag te staan. We leven nu in een verdomd smerige extreem linkse wereld en dat leidt tot onnoemelijk veel ongeluk. ”Uit zelfbehoud sla je sommige mensen de hersens niet in”. Zo is het maar het zijn heel vervelende toestanden.

 7. Peter Loosduinen

  Waarde Wout,
  Wanneer die medewerker dan een keer een homoseksuele klant weigert te helpen of iets dergelijks, dan hadden ze hem er zo uit kunnen knikkeren……..
  Dream on.
  De medewerker zou heus geen homo weigeren te helpen !!
  Hij ( en ik en vele anderen ) werd alleen een beetje misselijk van het opdringen van de homoagenda.
  De homo’s mogen hun gang gaan, maar ik hoef dit niet te vieren en hoef hier niet aan mee te doen.
  Je hebt gelijk als je zegt dat IKEA geen intern bericht over de homodag zou plaatsen in een Arabisch land omdat ze weten dat ze meteen stront aan de knikker zouden krijgen.

 8. Peter Loosduinen

  Today we’re celebrating the International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia. Not only is the rainbow flag flying proudly from our store, but you can also show your support with this limited edition, rainbow version of our iconic FRAKTA bag. Sales of these bags will help us to contribute and participate in local Pride events and LGBT+ initiatives

  Dear Sir / Dear Madam,

  Did IKEA also stead the message below in islamic countries ??

  1. Seneca

   @loosduinen
   Ikea gebruikt de zgn. antihomodag om lekker haar producten te verkopen. KASSA! het interesseert Ikea geen reet of er homo’s van daken worden gegooid of hier in dit vervloekte pro homo landje door moslims (die zelf voor het overgrote deel homoseksueel zijn) worden afgetuigd. het is pure commercie en anders niets.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.