Scheefgroei in Amsterdam enkel versterkt: belofte links college ‘bouwen naar behoefte’ blijkt onzin

Amsterdamse gemeenteraadsleden van de VVD geven een inkijkje in het falend woningbeleid van de gemeente. ‘Scheefgroei is enkel versterkt in de stad,’ zeggen Hala Naoum Nehmé en Marianne Poot in Het Parool.

GroenLinks, D66, PvdA en SP kwamen vorig jaar aan de macht en zeiden maatregelen te willen nemen waarin ‘bouwen naar behoefte, niet bouwen naar ideologie’ centraal zou komen te staan. Hiermee zouden ze een balans willen vinden tussen sociale huur (55 procent) en middenhuur (6 procent). De oplossing zou 60 procent sociale huur zijn en 40 procent voor de middeninkomens.

Een van de problemen hiermee is alleen dat demografische ramingen voor 2025 laten zien dat slechts 28 procent uit lage inkomens, dé doelgroep voor sociale huur, zullen gaan bestaan. De VVD-fractie wilde het CPB deze plannen laten toetsen maar, nou komt ‘ie, het CPB zou ‘kapitalistisch’ zijn! Wat nou ‘niet bouwen naar ideologie’?

In plaats van het beleid te herzien komt het college op de proppen met de ene maatregel na de andere. In een soort blinde paniek introduceerden zij onder andere: het kettingbeding, een verhuurverbod, een maximale verkoopprijs, diverse sancties tegen ‘snelle doorverkoop’ in combinatie met zelfwoonplicht.

Alleen nu is het ook nog zo dat deze maatregelen niet op reeds afgesloten bouw- en koopcontracten toe mag passen. Wat dus betekent dat alleen nieuwe woningen en potentiële kopers hier last van kunnen krijgen, waardoor iedereen op z’n hoede is. Hierdoor mijden langetermijnbeleggers de gemeente als de pest.

Het resultaat is duidelijk: minder nieuwbouw, wegtrekkende investeerders en minder inschrijvingen, waardoor de prijzen van het huidige woningaanbod alleen maar vérder zullen stijgen. Oeps!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. plakband

  Links leeft niet met een visie maar van subsidie.
  Daar komen geen constructieve ideeen uit.
  Ze zijn alleen bezig met het oplossen van problemen die ze zelf hebben veroorzaakt.
  De oplossingen zijn waardeloos en veroorzaken weer nieuwe problemen.
  Dat noemen deskundigen het linkse politieke perpetuum mobile.
  Daarom worden de belastingen steeds hoger.

 2. F.C. Labrouste

  Het betreft kritiek van de VVD op het Linkse College. Voorspelbare politieke retoriek van de oppositie in de Raad dus die DDS kritiekloos overneemt.

  Ach, Wout woont in Enschede, daar lopen de politieke hazen gans anders.

  1. Sealgaire

   Blablabla blaaskaak en pisvlek

 3. victus

  Tsjaa, Amsterdam heeft gekozen en gestemd. Gefeliciteerd nogmaals met deze fantastische keus.

  1. hans-e-pans

   Als Amsterdammer krijg je natuurlijk waar je voor gestemd hebt, dat is en blijft zo.

 4. Ragmilla

  De wegen van de overheid zijn soms ondoorgrondelijk.

 5. koeiepoep

  Wanneer maken ze nu eindelijk eens serieus werk van die onafhankelijke republiek?

  1. Ragmilla

   Dan wil ik er wel dictator worden. Ik laat het paleis op de dam slopen en laat er een soort boomhut bouwen van waaruit ik mijn onderdanen bestuur. De goede bedrijven zitten er al, maak er een belastingparadijs van en maak alle inwoners stinkend rijk. Op zaterdagavond mag iedereen alleen naar de staatstelevisie kijken naar het perfecte leven van mijn gezin. Heel Nederland zal mijn pakhuis worden, volle concurrentie op de natiestaat. Mijn staat is de kleinste maar wat willen ze er tegen doen ik heb mijn eigen munteenheid.

   Ik zoek nog een eerste minister. Solicitaties kunnen hieronder.

   1. toetssteen

    Satya
    FF aan prins Willem vragen dame.

    1. Ragmilla

     Dictators vragen niets. Die plegen een coupe. Wat denkt u keizerin of presidente? Ik denk keizerin : keizerin RAG van Amsterdam de eerste. Mijn dochter wordt mijn opvolgster maar ik hou haar nu nog uit de spotlights.

     Heeft u nog suggesties voor de minister van propaganda?

     1. toetssteen

      @Satya
      Ik zou maar eens aan de muntthee.

 6. J.Rademaker

  Prachtige klassenfoto, beetje zelfingenomen maar de macht verwarren met wijsheid doet dat met mensen.

 7. Jantje

  Wie heeft er de laatste jaren, 2010-2018, in het Amsterdamse college gezeten en had er dus wat aan kunnen doen?
  Oja, de VVD!
  Maar die hebben waarschijnlijk alleen maar poen geschept in die tijd.

  1. logisch denken

   hadden die de absolute meerderheid of loop je te braken ?

 8. Ome Wim

  Heel (s)links bestaat van- en uit onzin !!!!!!

 9. logisch denken

  De extreem linkse sukkels die leven als god in Nederland betaalt door de belastingbetaler hebben niet eens gezien in de stukken dat sociale woningbouw gefinancierd wordt door de kopers van de koopwoningen in een project ? Huurwoningen betalen tevens geen ozb dat betalen de kopers wel op jaarlijkse erfpachtcanon. Ze zijn echt helemaal van god los in die stopera. U wou een grachtengordel b&w ? nou u heeft gekregen wat u wou , deal met de feiten van de rovers

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.