SP'ers ronduit depressief: "Onze partij lijkt er niet meer toe te doen"

Geen categoriejun 24 2019, 11:00
Het probleem van de SP is dat het een linkse partij is.
Op de partijraad in Amersfoort zijn SP'ers dit weekeinde heel kritisch geweest op zichzelf. Hoewel de meeste media de SP tegenwoordig negeren -- waarom ook niet? Weinig zetels! -- was De Volkskrant er tóch bij. De reportage naar aanleiding van de partijraad is eigenlijk best interessant, omdat de SP'ers a) buitengewoon eerlijk zijn en b) eigenlijk geen spaan heel laten van hun eigen partij.
Zo zei voorzitter Ron Meyer, die opstapt:

"De campagne is mislukt, ik heb gefaald, wij hebben gefaald."

Voorzitter Ad Meijer van de afdeling Amersfoort:

"Onze partij lijkt er niet meer toe te doen."

Gerda Siks uit Oldambt zegt zelfs dat SP-kiezers overgestapt zijn naar Forum voor Democratie:

"Waar Baudet als een proteststem voelt, zijn wij de gevestigde orde geworden."

Wel is er iets hilarisch aan de zelfkritiek: alle SP'ers vonden dat zowel Meyer als fractievoorzitter Lilian Marijnissen aan kunnen blijven. Sterker nog, Meyer -- die al heeft aangekondigd dat hij ermee ophoudt -- kreeg allemaal complimenten te horen. Alsof de man een held is:

"We zijn jou zoveel dank verschuldigd. Voor jou neem ik mijn hoed af."

Met alle respect, maar wat heeft Meyer dan precies gedaan voor de SP? Het lijkt erop dat hij de partij alleen maar schade heeft toegebracht.
Of, misschien is er iets anders aan de hand: de SP gaat steeds weer te keer tegen 'het kapitalisme.' Dat blijft een belangrijk uitgangspunt van de partij. Maar de gemiddelde Nederlander, zelfs de gemiddelde linkse kiezer, is wel klaar met de 'klassenstrijd' en de grote utopische socialistische droom.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten