‘Stel vacatures voor loodgieters en automonteurs ook alleen voor vrouwen open, dan doen we nog wat aan de files!’

De TU Eindhoven heeft besloten het komende ander halfjaar de vacatures die zij plaatst enkel open te stellen voor vrouwen. “Diversiteit en inclusiviteit zijn heel erg belangrijk op onze universiteit” kopt rector Frank Baaijens (zelf overigens, blank en man).

Allereerst ben ik sowieso extreem allergisch voor kantoorjargon. Het woord inclusiviteit, prikkelt mijn allergie des te meer. Daarnaast heb ik ook het idee dat niemand precies weet wat ‘inclusiviteit’ betekent. Eigenlijk bestaat het woord niet eens. In Microsoft Word komt er een rood golfje onder en ook in de Van Dale komt ‘inclusiviteit’ niet voor. Ook ‘inclusie’, een veelgebruikte term in de hedendaagse samenleving, bestaat helemaal niet. Inclusief lijkt mij dan de meest passende, wel in ons woordenboek omschreven, term. Inclusief betekent zoiets als: ‘met insluiting van’. Het tegenovergestelde in dit verband is dan natuurlijk exclusief wat zoiets betekent als: ‘iets of iemand anders uitsluitend’.

Het inclusief maken van een bepaalde groep mensen leidt er dan dus automatisch toe dat een andere groep mensen wordt uitgesloten. U hoort het goed, door het uitsluiten van een bepaalde groep mensen (vaak de blanke, hetero, mannen), gaan we ervoor zorgen dat een andere groep mensen wordt ‘ingesloten’. Gelijke gevallen gelijke kansen bieden, daar doen we even niet meer aan mee. Artikel 1 van de grondwet? Die negeren we voorlopig gewoon even. Onder het mom van de magische woorden ‘inclusiviteit’ en ‘diversiteit’ is het aan de laars lappen van de belangrijkste regel van onze rechtsstaat ineens gelegitimeerd. Ben je man en ambieer je een baan op de TU Eindhoven, jammer, had je maar geen lul moeten hebben en een beetje inclusiever moeten zijn.

Wat mij betreft is hetgeen de TU Eindhoven op dit moment onderneemt dermate onwenselijk dat hier per direct een stokje voor moet worden gestoken. Stel de vacatures open voor zowel mannen als vrouwen, selecteer op de kwaliteiten van de sollicitanten, laat geslacht achterwege en houd je aan de grondwet.

Of we doen het de komende jaren helemaal anders, volgen de lijn van de TU Eindhoven, en stellen vacatures voor loodgieters en automonteurs ook alleen voor vrouwen open. Doen we ook nog wat aan het fileprobleem.

Hanna Wittebroek werkt voor de decentrale overheid en is niet op haar mondje gevallen. Zij zal vanaf heden iedere donderdag een column verzorgen over waar ze zich aan gestoord heeft in de afgelopen week in Nederland.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Tguard

  Leuk om te lezen en helemaal mee eens++

  1. Confucius

   Ik sluit me volledig bij u aan.

 2. Watcher

  Spuit elf geeft ook water……

 3. toetssteen

  Vrouwelijke automonteurs zijn er wel, maar erg weinig. Vrouwelijke loodgieters….., er zullen er mogelijk een paar zijn, maar ik ben ze nog nooit tegengekomen.
  Ach er zijn plenty beroepen waar vrouwen het enorm goed doen en mannen in de minderheid zijn. Laat iedereen zijn/haar ding doen, dan voelen ze zich allemaal op hun plaats.

 4. RvdBe

  Vrouwen willen alleen maar de mooie banen, zodra de term werken met je handen valt, is die inclusiviteit ineens niet zo belangrijk meer.

 5. Blokkeer-Fries

  Gelukkig moeten in dit inclusieve en diversiteits, gids- en deugkalifaat, de dames ook langer doorwerken, alvorens AOW te kunnen ontvangen. Ze worden immers gemiddeld 3,2 jaar ouder dan mannen.

  LGBTQIAP+ vallen buiten deze kaders maar die moffelen we wel weg onder het kopje “Overige zware beroepen”.

 6. Marija

  Welkom en Hanna Wittebroek kan voorlopig vooruit.

 7. Rosasolis

  Goede, waardevolle en leerzame artikel. Eindelijk hebben wij een man-vrouw maatschappij met gelijke rechten, plichten, en kansen voor vrouwen en mannen, in alle vakken. Hoewel wij vrouwen moeten nog steeds vechten tegen vrouwen discriminatie in sommige werk vakken, gelukkig gebeurt dit niet in de universiteiten. Dagelijks lezen we over vele vrouwen die een hoge functie hebben gekregen als directeur van een bekende bedrijf, in het politiek, in het hoge onderwijs of als hoge officier van een van onze militairen machten. Vorige week was er een grote artikel over een vrouwelijke marine hoofd-officier die werd genoemd als Commendant van de Kon. Marine. Dit is de aller-hoogste functie van onze Kon.Marine. Onze Marine heeft nu 4 vrouwelijke Admiralen. Vandaag is er ook een bericht uit de Twentse Universiteit in Enschede:
  er komen steeds meer vrouwen in Toga’s met eind-diploma voor recht zakken.
  OK het gaat nu uitstekend met vrouwen in het onze westerse onderwijs systeem.
  Eindelijk hebben wij veel verdiende erkenning gekregen, voor kennis en toegewijde samenwerking. Maar dit moet ook voor de vele steun van lieve mannelijke collega’s gewoon doorgaan. Fijn is het dat eindelijk de mannen weten dat ze, in het hogere onderwijs, dat ze niet langer zonder vrouwelijk collega’s kunnen doorgaan.
  Maar omdat ik heb vroeger heel fijne, oprechte, eerlijke mannen heb gekend en met ze samen heb meegewerkt in mijn vaak, weet ik dat ook in deze tijd dat dit samenwerking nog steeds doorgaat. Vrouwen en mannen moeten samenwerken om Planeet Aarde te redden. Niemand doet het beter…mannelijk of vrouwelijk…
  gewoon samen werken en respect en steun voor elkaar geven.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.