Waarom vertrouwen op de messias Greta Thunberg? Is iemand die de wereld apocalyptisch voorstelt betrouwbaar?

Publiciste Vicki Van Lommel waarschuwt in haar jongste pennenvrucht tegen “blinde volgzaamheid,” zoals we die kunnen aantreffen bij volgelingen van de jonge klimaatstaakster Greta Thunburg, maar ook elders. Zulke onheilsprofeten laten slechts “de geschiedenis herhalen,” aldus Vicki.

Mogelijk meer dan ooit is het zaak om te lezen, je zo objectief als het kan te informeren, kritische vragen te stellen, in alle openheid en vrijheid te discussiëren en reflecteren met elkaar over de wereld om ons heen, uiteenlopende bronnen te onderzoeken, te leren en te analyseren. Althans, gezien het verloop van de geschiedenis is de noodzaak hiervan waarschijnlijk ook al eerder zo groot geweest, het verschil is nu wel dat wij, gewone mensen, in groten getale de mogelijkheid hebben om onszelf te informeren dankzij de toegankelijkheid van bibliotheken en de net zo vaak verfoeide als geprezen digitale wereld, zodat ook wij niet vervallen in blinde volgzaamheid die de kansen steeds groter maakt dat wij de geschiedenis zullen laten herhalen.

Best lastig in een wereld met een overdaad aan objectieve informatie, fake news, framing, belangen, indoctrinatie, machtswellustelingen, menselijk gedrag en een erfenis aan conditioneringen en ervaringen die wij allen in ons meedragen. Welke informatie kan je vertrouwen? Klopt de informatie, maar wordt het onterecht neergezet als dat het het grootste existentiële monster is dat wij als mensheid ooit in de ogen hebben gekeken?

Aan het leven is per definitie het einde, de dood, verbonden. Vanaf het moment van conceptie, ligt gewoonweg ook de dood op de loer. Juist die keerzijde schenkt ons de keuze om het leven als intens en puur te willen ervaren. Niets is per definitie goed of slecht, het zijn waarden die wij aan iets geven, die voor iedereen weer anders kunnen zijn.

Het is verre van makkelijk om betrouwbare informatie te onderscheiden van desinformatie. Het vraagt om een heleboel oefening en dan nog zal je met regelmaat keihard onderuit gaan. Het vraagt om kwetsbaarheid, jezelf durven zijn, opstaan, herevaluatie van je gedachtenpatroon en weer doorgaan. Een constante die wel te volgen is, is dat de wereld in ieder geval niet goed of slecht is, zwart noch wit, arm noch rijk, vervuild of schoon, nationalistisch of kosmopolitisch, monsterachtige apocalyps versus zoete leven.

Als iemand je die realiteit voorhoudt, mogen de alarmbellen in je hoofd afgaan. Niemand gaat je namelijk ‘redden’. En al helemaal niet iemand die zich voordoet als messias.

Waar rond 1800 naar schatting ongeveer een miljard mensen op aarde rondliepen, doen we dat nu met circa 7,7 miljard en is het aantal messiassen daarmee lineair, maar misschien ook wel juist exponentieel toegenomen. Hoe je het draait of keert, Hitler, Mussolini, Napoleon, Elizabeth I, Caesar, Henry VIII en vele anderen lopen nog steeds rond op aarde. Niet meer als zichzelf, maar bijvoorbeeld in de gedaante van Jan, Fiza, Pierre, Mulan, James en Carolien.

Messiassen die dankbaar misbruik maken van de onschuld van jonge kinderen, alsook de idealen, bevlogenheid en naïviteit van bakvissen en jongvolwassenen. Geen enkele politieke jongerenpartij doet daarin onder voor de ander. Ze denken allemaal wel even de wereld te veranderen en de meesten van hen zullen er later achter komen dat de wereld toch wat complexer en minder op commando veranderbaar in elkaar zit.

Dat Facebook, Twitter en Google tot de invloedrijkste der aarde lijken te behoren, wil nog niet zeggen dat het oude geld niet meer aan de touwtjes van de wereld trekt. Misschien zijn de grote techbedrijven slechts marionetten die in ruil voor geld en aanzien hun kunstje vertonen? Macht en geld zijn nog steeds onlosmakelijk met elkaar verbonden en dat zal nog wel even zo blijven, als het ooit al zal wijzigen. De hoofdreden hiervan is, omdat de meeste individuen blijven doen wat hun wordt opgedragen en juist nalaten te voeden, het leven te leiden dat ze willen leven, hoe ze willen dat de wereld eruit ziet. Als morgen iedereen collectief ontslag neemt, geen belastingen noch rekeningen meer betaalt en samen een nieuwe toekomst creëert, drogen de bronnen van de rijken der aarde per direct op. Gezien dit een onoverzienbare onwenselijke anarchie oplevert, wil dat zeggen dat je meer invloed op verandering hebt dan je denkt. Desalniettemin zijn er constructievere wegen om verandering te bewerkstelligen. Niet via verkiezingen, maar juist door álle keuzes, misschien wel juist de kleinste acties, die je dagelijks maakt.

Als je ontevreden bent, ga dan bijvoorbeeld naast je baan doen waar je wel in gelooft, al is het in het beginsel slechts 5 minuten per dag of per week. Waarom vertrouwen op messiassen als Baudet, Klaver, Jetten, Bregman, Verhofstadt, Timmermans, Thunberg die de verlossing prediken? Is iemand die simplistisch en apocalyptisch de wereld voorstelt betrouwbaar? Wil je zo iemand blind volgen? Vind je het normaal dat deze personen haast spontaan uit de lucht lijken te komen vallen? Met zoveel plotseling geweld, is het denkbaar dat er een leger van belangen achter schuil gaat en dat dat leger is geïnfiltreerd in beide kampen zodat ze altijd winnen.

Is het misschien des te meer van belang dat je je als kiezer objectief informeert? Ga naar de oorspronkelijke bron opzoek. Lees verschillende visies. Laat je verrassen door afwijkende perspectieven. En laat de gedachte los dat je voor één partij moet kiezen. In een wereld waar mogelijk geen enkele partij betrouwbaar is, lijkt het aangewezen om op basis van gedegen kennisvergaring strategisch te stemmen.

Als je de wereld wilt veranderen, zal je bij jezelf moeten beginnen. Het gewenste resultaat komt zelden in hoge snelheid aanvliegen. Het is onder andere het gevolg van langdurig doorzettingsvermogen, herhaaldelijk incasseren, kritisch handelen en een heleboel flexibiliteit. Het is het gevolg van durven uit de pas te lopen, origineel en integer te zijn, zonder daarvoor erkenning of een beloning voor terug te verwachten. Buiten het systeem om, omdat enkel nieuwe wegen leiden naar nieuwe bestemmingen. Wie goed doet, wordt vaak heel lang overgeslagen, omdat slechts weinigen verandering omarmen. De wereld is aan de volhardende realistische dromers! De wereld van vandaag hebben we vooral te danken aan de keuzes die vele gewone mensen in het verleden hebben gemaakt, elke dag weer.

Ing. Vicki Van Lommel is milieudeskundige op het gebied van duurzaamheid, klimaat, energie en circulaire economie

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

49 reacties

 1. Hans Brusselmans

  Deze mongoloïde puisten puber is geen enkele aandacht waard, wie hierin vertrouwen stelt is rijp voor een lobotomie.

  1. tonna

   @Hans Brusselmans
   Juist

  2. bejaarde

   Nog onvolgroeide hersenen en er dan blind achter aan hollen. Waar zit het verstand?

  3. Brazil

   Ze heeft in iedergeval een hoger IQ, zeker gezien je reacties kom je zelf niet hoger dan 80.
   Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch :

   1. bejaarde

    Brasil:
    Tegen jou wil ik het wel opnemen Dropleuter!
    Het wordt tijd dat jij afscheid neemt van het aardse bestaan, dus steek je hoofd eens in de Amazone (als jij jouw naam eer aandoet)
    Hilarisch, hoe een ouwe knar als jij hier de boel naar zijn hand denkt te kunnen zetten.

 2. Lao Tse

  De ‘apocalyptische boodschap’, van Thunberg steunt op solide wetenschappelijk bewijs. Alleen dwazen steken hun kop in het zand.

  1. Mars020

   Haal je kop dan uit het zand!. Als jij verhaaltjes van pubers gelooft, zegt dat meer over jou, dan ons.

   1. Lao Tse

    Ik hecht meer geloof aan het IPCC en alle serieuze wertenschappers op het gebied van de klimatologie.

    1. Mars020

     De dinosaurussen zijn niet uitgestorven, door de uitstoot van auto’s en de industrie. Toen hadden wij ook een klimaatverandering en dat kwam waarschijnlijk niet door holbewoners , die hun verwarming te hoog hadden staan.

     1. bejaarde

      Hé mokummer, hier kan ik mij in vinden.

     2. Brazil

      Het uitsterven van dinosaurussen kwam niet door klimaatverandering, hahaha dus je bent echt dom
      zoals verwacht natuurlijk, zeker gezien je reacties.
      Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

     3. Mars020

      @Brazielig, heb jij wel eens begrijpend leren lezen?. Er staat namelijk, dat de dinosaurussen niet zijn uitgestorven, door uitstoot. Verder staat er, dat de klimaatverandering niet veroorzaakt werd, door holbewoners, die hun verwarming te hoog hadden staan. Er staat zelfs nog bij, dat wij toen ook een klimaatverandering hadden. Wat is daar nou zo moeilijk aan?.. Voor een seniele lekkende en kwijlende bejaarde met Jilles de la Tourette is het misschien iets te hoog gegrepen, dat kan iedereen zien aan jouw achterlijke debiele reacties. Zelf ben je eigenlijk ook een beetje een dinosaurus, dus ga ff terug naar jouw jeugd en denk aan de geschiedenislessen. Klimaatveranderingen zijn van alle tijden en die kan jij als voorstander van de vliegtaks, niet veranderen.

    2. edoc431

     Ik stel vast dat jij hier van 0 en gene waarde bent ,jouw feiten boeit hier niemand.
     Ik weet niet of je het weet dramorgel je zit op de verkeerde site, niemand hier heeft enige interesse jouw gelul .
     Jij hebt geen bord voor je kop maar een complete balk, werkelijk waar dat jij hier na al die jaren nog steeds rond huppelt ,man ik had je allang zo ver verbannen dat je zelfs met een vpn hier nog niet terug zou kunnen komen .

   2. Brazil

    Je geloofd eerder verhaaltjes van Ruslandknuffelaar Baudet en
    Poetin lover Wilders, hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

  2. Bart

   correcte, zijn gebasseerd op wetenschappelijke theorieen die geen van alle via de wetenschappelijke methode te onderbouwen zijn en ook in de werkelijkheid geen bewijs vinden in de waarnemingen.

   1. Bart

    Correcte, moet zijn Correctie…

   2. Lao Tse

    Mensen die de blobal warming en de wetenschappelijk aangetoonde bijdrage van de mens daarin niet accepteren kan ik niet serieus nemen.

    1. Mars020

     Ik val niet op Chinezen, dus hoef ik ook niet door jou serieus genomen worden. Misschien hebben kansparels zin om door jou genomen te worden, maar ik in ieder geval niet.

    2. edoc431

     Ik stel vast dat jij hier van 0 en gene waarde bent ,jouw feiten boeit hier niemand.
     Ik weet niet of je het weet dramorgel je zit op de verkeerde site, niemand hier heeft enige interesse jouw gelul .
     Jij hebt geen bord voor je kop maar een complete balk, werkelijk waar dat jij hier na al die jaren nog steeds rond huppelt ,man ik had je allang zo ver verbannen dat je zelfs met een vpn hier nog niet terug zou kunnen komen .

    3. logisch denken

     blobal warming ?

     De mens heeft 0,5% invloed op de global warming (ga er maar van uit dat je dat bedoeld)de overige 99,5% komen toch bij de natuur vandaan zoals alle on derzoeken aantonen

     1. Brazil

      Hahahaha u gelooft zeker in sprookjes, 0,5% invloed,
      volgens mij plaatst je zelf reacties onder invloed, want deze zijn behoorlijk bezopen.
      Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

  3. Hans Brusselmans

   Laue Thee denkt dat als ik mijn leugen nu maar dikwijls genoeg herhaal stinkt men er wel in, solide wetenschappelijk bewijs, om je te bescheuren…..

  4. Bosche draak

   Het enige solide is het gekonkel van bovenaf.
   Het misbruik van dit schaap is schandelijk en ieder die dit goedpraat doet aan mentale pedofilie.

  5. Vit

   @Lao Tse

   Als zij er iets van snapt wat ik sterk betwijfel is dat mooi meegenomen, duidelijk is dat zij wordt gebruikt dat arme kind.

   1. Lao Tse

    We hoeven geen medelijden met dit kind te hebben. Ze geniet van haar rol, is van grote betekenis voor de bewustwording over het klimaat en gaat het ver schoppen.

    1. edoc431

     Ik stel vast dat jij hier van 0 en gene waarde bent ,jouw feiten boeit hier niemand.
     Ik weet niet of je het weet dramorgel je zit op de verkeerde site, niemand hier heeft enige interesse jouw gelul .
     Jij hebt geen bord voor je kop maar een complete balk, werkelijk waar dat jij hier na al die jaren nog steeds rond huppelt ,man ik had je allang zo ver verbannen dat je zelfs met een vpn hier nog niet terug zou kunnen komen .

   2. Vit

    Oké als zij het verkondigd maar was het Jan met de korte achternaam had het niet zo’n impact en hoe zou dat nou komen.

  6. edoc431

   Ik stel vast dat jij hier van 0 en gene waarde bent ,jouw feiten boeit hier niemand.
   Ik weet niet of je het weet dramorgel je zit op de verkeerde site, niemand hier heeft enige interesse jouw gelul .
   Jij hebt geen bord voor je kop maar een complete balk, werkelijk waar dat jij hier na al die jaren nog steeds rond huppelt ,man ik had je allang zo ver verbannen dat je zelfs met een vpn hier nog niet terug zou kunnen komen .

  7. logisch denken

   Kom nou is met een onderzoek wat dit onomstotelijk weergeeft. Je bladieblabla doet hier geen overtuiging neerzetten. Er is 0,000 wetenschappelijk bewijs voor de CO2 leugen , de koppeling naar opwarming van de aarde of de andere hel en verdoemenis die voorspelt word.

   Doe nou is 1 overtuigend onderzoekje hier neerzetten waarin wetenschappelijk wordt aangetoond dat de mens de factor is voor de klimaatsverandering. Moet een eitje voor je zijn toch ? of is er geen enkel onderzoek wat verder komt dan kretelogie als “mogelijk ” en ” indien ” en “omdat er geen andere factoren van invloed zijn moet de mens de factor zijn” enz

   blablabla zonder een greintje bewijs en dan anderen wegzetten als dwaas. Dan heb je echt een grote kronkel in je bovenkamer das een feit

   1. Bosche draak

    Die laffe worm gaat nog liever gewoon dood dan kleur te bekennen.

 3. Ritter

  Greta Thunberg is niet meer dan een spreekbuis voor de activisten achter haar die alles organiseren.

  Het is een effectieve strategie die deze activisten toepassen; een puber gebruiken als spreekbuis en “gezicht” van klimaat.

  En ze hebben de media aan hun kant. In de media zitten immers ook veel klimaat activisten.

  1. Niet L niet R

   Al jaren bekend, dat 90 procent van de media links georiënteerd zijn,kijk eens waaruit GroenLinks is ontstaan!

 4. Niet L niet R

  De klimaat maffia misbruikt dat kind, en die ouders laten het toe, zou strafbaar moeten zijn!
  Triest dat die hele linkse kliek gebruik maakt van een onvolgroeide kind, hoe ver moet je afgezakt zijn?

  1. Brazil

   Kids die 24/7 op een zolderkamertje zitten moet ook
   strafbaar worden, ouders die hun kinderen opsluiten en
   dan opkijken als hun kid helemaal de weg kwijt is
   en gehersenspoeld is door extreemrechts.
   Kids die totaal niet meer weten wat links of rechts is .
   Dus ja propaganda- kid begin bij jezelf zou ik zeggen.
   Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

 5. logisch denken

  kinderen misbruiken en op het sentiment werken kan links uitstekend.

 6. fusilier

  Leuk he, als je met wetenschap de kost kunt verdienen. En de hand moet ophouden voor allerlei subsidie potjes.

 7. Veteraan

  Jezus dat is schrikken.
  Een goed geschreven stuk en nog inhoudelijk de moeite ook.
  Prettig verrast. Hier kunnen zelfs de Trollen niets mee.

  1. Bosche draak

   Het zal je verbazen veteraan, minkukels als lao tse zijn bijna bewonderingswaardig in hun achterlijkheid.

  2. Pescador

   Dat stuk heeft ze niet zelf geschreven, daarvoor is haardenkvermogen nog niet genoeg ontwikkeld, en door dat haar ouders het goed vinden dat zij dit doet zal dat denk vermogen ook nooit fatsoendelijk ontwikkeld worden. Haar ouders behoren opgesloten te worden en zij naar en kliniek om te zien of er nog wat te redden valt

 8. C.A.Barstow

  Ik vertrouw niet één mens die door links is vergiftigd en verpest,
  en al helemaal niet op een triest kind dat voor de rest van haar leven waardeloos is voor welke maatschappij dan ook, dit alles met denk aan smerig links.

 9. Blokkeer-Fries

  Deze geestelijk gestoorde CO2 wannabee sekteleider pop, en haar randdebiele volwassen volgers, zouden moeten worden opgesloten in een gesloten psychiatrische inrichting, waar studenten psychology de komende decennia ruim voldoende studiemateriaal uit kunnen putten, om te kunnen afstuderen op massahysterie.

 10. Pescador

  Deze snotneus kan zo lid worden van d66 daar loopt nog zo´n idiote snotneus rond.

 11. peetjoh. k

  Het bijzondere is eigenlijk dat kinderen onder de 18 niet mogen drinken en roken. Omdat de hersens nog niet zijn ontwikkeld. En gaat het over het milieu of over mee stemmen dan opeens denkt links dat de hersens wel ontwikkeld zijn. Appart

 12. Caesar Lion Cachet

  LS…
  Nog niet zo lang geleden was er een Christusfiguur waarvan de Katholieke Kerk een Messias heeft gemaakt. Niets nieuws onder de zon ! Hoop niet dat dit arme kind gekruisigd wordt !

  1. Pescador

   Hoop niet dat dit arme kind gekruisigd wordt ! 🙂 🙂 🙂

   1. logisch denken

    stenigen ?

 13. Godefroy France

  DEZE HERSENGESPOELDE PUISTENKOP,,,,,,,,,,,,, is het gif waar de jeugd van tegenwoordig klakkeloos achter aan rent,,,,,,,, het links-islamitisch-antisemitisch onderwijs gilde ziet dit gedrocht als de NIEUWE MESSIAS !!!!!!!!!!!!!!!

  PVV EN FVD 76 ZETELS EN AANPAKKEN

  1. Caesar Lion Cachet

   LS…

   Ook niet helemaal koosjer ! HA !

 14. Luguberuben

  Stuur dat kind aub naar school

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.