100.000 kippen dood bij grote stalbrand. Stalbranden blijven een groot probleem

Geen categoriejul 07 2019, 11:00
Al jaren neemt het aantal stalbranden toe in ons land. Vannacht was het helaas weer raak. Zo'n 100.000 kippen vonden de dood bij een grote stalbrand in Kiel-Windeweer. Helaas gaan er jaarlijks veel dieren dood bij deze stalbranden. Voornamelijk kortsluiting blijft een groot gevaar voor de dierenstallen.
De twee grote stallen in Kiel-Windeweer zijn vannacht helemaal tot as vergaan. Er is helaas niks overgebleven van de stallen. Het is nog niet duidelijk hoe de brand is ontstaan, toen de brandweer ter plekke aankwam stonden beide stallen al in de fik. De brandweer had meteen door dat beide stallen niet meer te redden waren en heeft er vooral voor gezorgd dat het vuur zich niet verder heeft verspreid.
Stallen die zijn gebouwd voor 2014 zijn een groot probleem en daar vinden dan ook vaak de meeste stalbranden plaats. Sinds 2014 zijn er veel strengere veiligheidseisen bij de bouw van nieuwe stallen die de stalbranden moeten voorkomen. Toch wordt er nog steeds actie gevoerd om ook de oude stallen aan de nieuwe eisen te laten voldoen. Dit omdat er gemiddelde iedere 2 weken wel een stalbrand is. Dit maakt het een zeer groot probleem waar veel dierenleed bij komt kijken.
Eerder al in het verleden zijn moties van de Partij van de Dieren en de PVV verworpen als het gaat om het opschroeven van de veiligheidseisen. Het overwegen van strengere veiligheidseisen is iets wat inderdaad duur kan uitpakken voor boeren, maar het bespaart ook veel dierenleed. 100.000 kippenlevens die zoals vannacht zijn omgekomen is een enorm leed en het financieel verlies voor de boer is ook immens.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten