‘Baudet en Brinkman monddood maken over abortus? Dat doen mensen alleen om hun schuldgevoel te verdoezelen!’

Columniste Hanna Wittebroek heeft zich deze week doodgeërgerd aan de ophef die onststond na een interview met CDA-senator Brinkman, die zei dat ‘abortus na een avondje stappen’ voor eigen rekening moest komen. Eerder werd Baudet ook al woest aangevallen. Hanna neemt het voor de beide heren op.

Abortus na een avondje stappen moet niet zomaar worden bekostigd door de staat, dat stelde Elco Brinkman, voormalig CDA-leider, vorige week in een interview. Naar zijn eigen verwachting, werd deze opmerking vervolgens compleet geridiculiseerd. Twitter en de media ontplofte, want hoe kon je nou in hemelsnaam van mening zijn dat burgers meer eigen verantwoordelijkheid moeten nemen en abortus niet (meer) als een normaal gegeven moeten zien? En, mochten ze dat wel doen, dat ze dan zelf moeten opdraaien voor de kosten hiervan.

Het abortusdebat in Nederland wordt hiermee gelijk weer monddood gemaakt, net zoals dat eerder gebeurde na het omstreden essay van Thierry Baudet als reactie op het boek Serotonine van Houellebecq. Het was belachelijk dat Baudet ‘moderne verworvenheden’ zoals abortus ter discussie stelde, aldus het overgrote deel van Nederland.

Volgens de pro-choice-beweging gaan we door abortus ter discussie te stellen terug in de tijd en tasten we het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw aan. Rechten waar de ‘moeders en oma’s’ van de hedendaagse vrouwen hard voor hebben gestreden. Abortus ter discussie stellen wordt al gauw gezien als doodzonde en is een groot taboe. Baas in eigen buik is het credo van deze tijd. Het lijkt bijna iets te worden om te vieren, een abortus; ‘ik heb net toekomstig leven verwoest en nu ga ik taart eten en champagne drinken’. En daarna lekker de kroeg in om je ‘vrijheid, blijheid’ te vieren, naar huis te gaan met een onenightstand, om twee weken later abortus weer in te zetten als vorm van anticonceptie. Want voor kinderen is voorlopig nog geen tijd. Dat je daar niet aan dacht op het moment dat je onbeschermde seks had, dat is niet jouw probleem, de overheid betaalt toch.

Aan het feit dat er genoeg goede argumenten te vinden zijn om de rechten op abortus (weer) in te perken wordt vandaag de dag door het gros van de Nederlandse bevolking compleet voorbijgegaan. Dat pro-life-bewegingen er helemaal niet op uit zijn om de rechten van vrouwen in te perken maar strijden voor de rechten van het ongeboren kind komt niet op in de hoofden van de pro-choice-beweging. Dat abortus het beëindigen is van potentieel leven mag niet gezegd worden, want ‘het gaat maar om een klompje cellen’. Dat het hartje van een embryo na zes weken al klopt, doet er niet toe.

Mensen als Elco en Thierry monddood maken op het moment dat ze praten over abortus lijkt alleen te gebeuren om, het diep vanbinnen bekende schuldgevoel, te verdoezelen. Abortus is namelijk geen feestje, maar gelegaliseerde beëindiging van potentieel heel mooi leven.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. Lao Tse

  “Het lijkt bijna iets te worden om te vieren, een abortus; ‘ik heb net toekomstig leven verwoest en nu ga ik taart eten en champagne drinken’. En daarna lekker de kroeg in om je ‘vrijheid, blijheid’ te vieren”

  Het staat er echt!

  1. Kretoloog

   Ja, het staat er echt. En ?

  2. Coco22

   Ja, het staat er echt! Eindelijk!!

 2. Beukman

  Mensen als Elco en Thierry monddood maken op het moment dat ze praten over abortus lijkt alleen te gebeuren om, het diep vanbinnen bekende schuldgevoel, te verdoezelen.

  Wat een kolder.

  Het lijkt bijna iets te worden om te vieren, een abortus; ‘ik heb net toekomstig leven verwoest en nu ga ik taart eten en champagne drinken’.

  Wat een kolder.

  Hanna, probeer eens een stukkie te schrijven zonder het werkwoord “lijken” erin. Het werpt alleen maar rookgordijnen op, en verhult wat je wil zeggen.

  1. fockingworst

   @ Tim en @michael en@ teunis dokter zijn luie kneusjes…
   Kunnen niet eens een paar trollen wegsturen per dag…
   Of zijn ze zelf de trollen voor de hits?
   Wie zal het zeggen

   1. Frets

    ik denk dat je warm bent beste worst!

 3. Lao Tse

  Hanna lijkt niet te doorgronden dat de argumenten van Brinkman en Baudet niets met elkaar te maken hebben.

  Brinkman zwengelt in zijn boek de discussie aan in hoeverre mensen bij een beroep op de gezondheidszorg ook een eigen verantwoordelijkheid hebben en mogelijk ook mogen worden aangesproken op de kosten. Hij noemt daarbij abortus, naast ski-ongevallen, gevaarlijke sporten en ander risicovol gedrag als (ongelukkig) voorbeeld maar hij heeft geen enkel bezwaar tegen het feit dat vrouwen recht hebben op abortus. Het gaat hem alleen over de kosten ervan. Hij werd ten onrechte geframed als iemand die tegen abortus in zijn algemeenheid is.

  Het gewauwel van Baudet over abortus past in een vaag 19e eeuwse cultuurkritiek over zelfbeschikking, decadentie, individualisering en verval van waarden en normen of zoiets, waarin hij dicht tegen de standpunten van de SGP aanschuurt. Hij stelt wel degelijk (hoe warrig en vaag ook) het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen ter discussie en in die zin is hij een romantische reactionair.

  Hanna moet nog maar eens beter kijken, dit is echt onder de maat.

  1. dario

   MAN FLIKKER OP KRIJG ONMIDDELIJK EEN ENGE ZIEKTE ZAADSTENGEL ABORTUS WAS BIJ JOUW SOWIESO BETER GEWEEST VOOR JOUW MAAR OOK VOOR JOUW OMGEVING .

   1. Brazil

    Heb je iets tegen de waarheid dario.
    Hahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

    1. Ome Roennie

     Brazil. Wil je je even stilhouden als grote mensen praten en gewoon netjes je kleurplaat afmaken?

     1. Brazil

      Goed Ome Donnie ik zal mijn mond houden.
      Hahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

 4. Jumping

  Inderdaad Baudet, een abortus moet niet in een soort pret paket terecht komen.

  1. Lao Tse

   Door in dit verband over pretpakket te spreken blijk je er, net als Hanna, niets van te begrijpen: abortus is voor vrouwen een zeer ingrijpende en soms zelfs traumatische beslissing die alleen wordt genomen in grote nood. Om die reden was heet voor Brinkman, die op zichzelf wel een goed punt heeft, ook een zeer ongelukkig voorbeeld waardoor hij veel kritiek over zichzelf afriep.

   1. Sprookjesfiguur

    “abortus is voor vrouwen een zeer ingrijpende en soms zelfs traumatische beslissing die alleen wordt genomen in grote nood”

    Bij verkrachting wel, maar… maar dit kun je ook vergelijken met roken. Bij het opsteken van een sigaret denken er maar weinig aan de toekomstige gevolgen. Maar ze “genieten” van het moment. Dit geldt ook voor onbeschermde seks. Pas als een roker ziek wordt, moet er halsoverkop een traject gestart worden om weer beter te worden. Pas als blijkt dat je zwanger bent ga je beslissen hoe hiermee om te gaan. Uiteraard is een nieuw leven geen kanker. De overeenkomst is wel dat de eigen verantwoording ver te zoeken is. Zelfbeschikking begint niet bij symptoom bestrijding.

    1. Brazil

     Ik heb nog nooit zo’n onzin gelezen, man man man waar haal je het vandaag, prachtig.
     Hahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

    2. Lao Tse

     @ Sprookjesfiguur,

     Dit is inderdaad het punt dat Brinkman wil maken: als mensen bewust kiezen voor risico’s dan wel een zeer ongezond leven moet de Overheid dan automatisch voor de kosten ervan opdraaien?
     Ik vind dat Brinkman hier wel een punt heeft (het is ook een principe dat, bijvoorbeeld met een bonus/malus systeem dan wel eigen risico in veel verzekeringen wordt gehanteerd) maar het is praktisch wel heel lastig in concreet beleid om te zetten. Hoe bepaal je bijvoorbeeld of een ski-ongeval of een abortus persoonlijk verwijtbaar is? In hoeverre is een rookverslaafde aan te rekenen dat hij verslaafd is geraakt?

    3. Beukman

     @Sprookje
     Maar ze “genieten” van het moment. Dit geldt ook voor onbeschermde seks.

     Er is ook nog zoiets als een “ongelukje”. Scheurtje in condoom is meest voorkomende voorbeeld.
     Daarnaast staan vrouwen vaak onder grote druk om seks te “geven” aan een opdringerige partner, en/of worden ze gechanteerd om dit te doen.
     Het is doorgaans wel de vrouw die met de gevolgen blijft zitten.

     Een pragmatische wetgeving – zoals in Nederland, al is die verre van perfect – met een ruime mogelijkheid tot abortus blijkt ironisch genoeg de beste methode om het aantal abortussen laag te houden. Uiteraard voorkomt dit ook eigen geknoei met breinaalden en keldertrappen.

     1. Sprookjesfiguur

      @Beuk/lao

      Het probleem is inderdaad dat het zeer moeilijk te controleren is of iemand nalatig is geweest tijdens de seks. Maar toch vind ik dat mensen te makkelijk gemeenschap hebben zonder over de consequenties na te denken. Alles moet maar kunnen.

    4. DidiMadloba

     Mensen en andere dieren zijn geprogrammeerd op het krijgen van nageslacht. Maar soms komt dat slecht uit.

   2. Brazil

    Daar is niets te begrijpen aan , iedereen weet nu ondertussen dat je vooral poep praat, je wordt totaal niet meer serieus genomen hier op DDS.
    Ik zou zeggen bye bye en terug het riool in.
    Hahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

 5. Beukman

  Aan het feit dat er genoeg goede argumenten te vinden zijn om de rechten op abortus (weer) in te perken wordt vandaag de dag door het gros van de Nederlandse bevolking compleet voorbijgegaan.

  In dit stukkie staan geen nieuwe argumenten. Waarom zou het recht op abortus dan weer moeten worden ingeperkt?

 6. EU kok

  Een geestelijk verdwaalde zegt hier: Abortus is namelijk geen feestje, maar gelegaliseerde beëindiging van potentieel heel mooi leven.
  .
  Tegenhouden van een abortus kan de totale ontreddering zijn het leven van 2 mensen, moeder en kind.
  Denk daar eens over na, Biblebelt dame.

  1. van Urk

   Man,man,man totale ontreddering van moeder en kind. Het staat er echt! Wij leven hier niet in een derde wereld land waar je als volwassen of kind totaal aan je lot wordt overgelaten. Ook zonder de keus voor abortus kan men hier op alle fronten bijgestaan worden. toch? Zeg dan meteen er ook bij dat de meeste vrouwen die een abortus hebben gepleegd en daarna depressief worden al een vroegtijdige psychische voorgeschiedenis hebben en blijkbaar meer te maken hebben met ongewenste zwangerschappen.

 7. Brazil

  Naam: Baudet
  Beroep: Leugenaar
  Hobby: Ruslandknuffelaar.

  Hahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

 8. Jean Nederland

  Absoluut eens, abortus afschaffen en of zwaar belasten als het for the fun als anti conceptie wordt gebruikt. Daarentegen moet Abortus bij verkrachting gewoon kunnen en daders van de verkrachting streng aanpakken, (castratie).

  1. Brazil

   Volgens mij kijk je teveel The Handmaid’s Tale.
   Hahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

  2. Watcher

   ”for the fun als anti conceptie wordt gebruikt”

   Jij bent wereldvreemd…

  3. Beukman

   @Jean
   Hoe gaat men controleren of het “for the fun” wordt “gebruikt”? Hoe vaak komt het trouwens voor dat een man en een vrouw abortus “for the fun” gebruiken?

  4. DidiMadloba

   Pik afhakken is een nog afschrikwekkender straf.

 9. tonna

  Na meerdere glazen alcohol en een flinke snuif cocaïne is de gedachte aan een zwangerschap niet bepaald primair!
  Lieve hemel wat neukt dat lekker!
  Een eventuele bevruchte eicel is immers makkelijk te verwijderen!
  Maar wel even ZELF dokken voor deze immorele onverantwoordelijkheid!

  1. tonna

   Oeps,verkeerde post!!!

 10. DidiMadloba

  Het gaat om heel iets anders. Geen vrouw die goed bij haar hoofd is wordt zwanger uit onverschilligheid.

  Een abortus is vervolgens emotioneel en fysiek heel onaangenaam.

  Maar Baudet kan niet zwanger worden.

  1. Watcher

   Die lavendelsnuiver is al zwanger van zichzelf.

  2. Beukman

   Maar Baudet kan niet zwanger worden.

   Inderdaad.
   Sterker nog: als mannen zwanger konden worden, was abortus overal legaal én gratis geweest.

 11. van Urk

  Ik weet dar er meningen daar over verdeelt zijn maar ik vind een zwangerschap om het daarna vroegtijdig te laten stoppen geen medische aandoening dat in een zorgpakket thuishoort. Net als mensen die cosmetische ingrepen plegen om dat zij twintig jaar jonger eruit willen gaan zien. Het is iets heel natuurlijks seks te hebben, een kind te baren en het is gewoonweg heel natuurlijks om ouder te worden. Het is meer een persoonlijke keuze om geen leven op aarde te willen gaan brengen of om je lichaam te veranderen.

  1. van Urk

   P.s. tenzij abortus gepleegd moet gaan worden wegens levensbedreigende situaties bij de moeder.

   1. Pescador

    Klopt, maar die moeder heeft er nietvoor gekozen een kind weg te laten halen, is waarschijnlijk ook niet perongeluk zwanger geraakt

 12. ikweetwatikwil

  Nu kan ik promotie maken op mijn werk en laat ik nu net zwanger zijn van mijn derde kind. Waar moet ik nu voor kiezen. Ik zou zeggen,

  Ga tippelen op de ossenmarkt en tabak halen voor de kippen . Ga daarna een mooie wieg bekleden voor je derde kind.

 13. Pescador

  Wat een dom gelul allemaal, als je neukt zonder condoom krijg je soms een kind. Dat is dan eigen risico en niet een risico voor ons allemaal want ik mocht ook niet neuken dus wil ik daar ook niet voor opdraaien.
  Net al die lesbische dames als ze een kind willen wordt het neuken geblazen of de kosten zelf dragen je kunt niet verwachten dat heel nederland daar aan mee betaald, een vrouw die door een ziekte of een gebrek geen kind kan krijgen mag wel op de zorgkosten behandeld worden want die kan er niks aan doen maar die lesbische dames hebben er zelf voor gekozen.

 14. m.van.rosmalen

  Abortus = moord
  Niets meer en niets minder.

 15. ikweetwatikwil

  Tippelen is tiepelen. Dat zeggen ze bij ons als iemand kolder uitkraamt. En voor abortus te zijn kraam je kolder uit . Tenzij ( zoals v Urk zegt) het levens bedreigend voor de moeder is of door verkrachting. Zomaar abortus omdat een kind niet uitkomt op het moment noem ik kolder. Bezint voor je begint.

 16. Klaas de Witt

  Relidioot

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.