CDA lacht PVV vierkant uit over motie om smokkelschepen aan ketting te leggen: ‘Wij voeren onze eigen lijn!’

Geert Wilders diende gisteravond, bij monde van Emiel van Dijk (PVV), een motie in waarin de Nederlandse regering wordt verzocht dat het Sea-Watch 3 schip nooit meer onder Nederlandse vlag migranten ophaalt voor de Noord-Afrikaanse kust.

Emiel van Dijk vindt dat het CDA een enorm grote mond heeft als het gaat om de aanpak van smokkelschepen, zoals de Sea-Watch. Van Dijk: “Collega van Toorenburg (CDA – red.) sprak zelfs over het laten afzinken van dit schip, maar zelfs als de PVV een motie indient die het schip juridisch gezien aan de ketting legt, dan geeft het CDA niet thuis. Wij willen het CDA dan ook graag in de gelegenheid stellen om die fout te corrigeren.”

Madeleine van Toorenburg moest hardop gniffelen om het verzoek van de PVV:

“Het is altijd grappig dat sommige politieke partijen graag moties willen indienen over anderen en niet hun eigen lijn voeren. We hebben hebben de moties van de PVV natuurlijk helemaal niet nodig om onze eigen lijn te voeren.”

Juist omdat de PVV een ander beleid wilt met betrekking tot de smokkelschepen die voornamelijk migranten uit veilige Noord-Afrikaanse landen naar Europa brengen heeft de PVV deze motie ingediend. In dat geval is de conclusie van Van Toorenburg juist als ze concludeert dat ze de motie van de PVV niet nodig heeft om haar eigen beleid te voeren. Je zou bijna zeggen: Madeleine van Toorenburg lijkt Angela Merkel wel.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Bolkestein

  Hoe kan het toch dat het CDA steeds kleiner wordt.

  1. Kretoloog

   CDA is nog wel de derde partij van Nederland. Dus het kan nog veel kleiner.

   Madeleine van Toorenburg is een haatfeeks, vergelijkbaar met Sigrid Kaag en Kasje Ollongren. Vrouwen zonder emotie, die handelen en reageren als waren het robots. Dit soort politici kun je missen als kiespijn.

 2. Bolkestein

  Hoe kan het toch dat het CDA steeds kleiner wordt?

 3. logisch denken

  CDA support dus mensenhandel. Een moderne vorm van slavernij met duizenden doden tot gevolg. Linkse gristelijke hypocritie in politiek correct Nederland

 4. santiago

  Madeleine van Toorenburg. Is al van alles geweest en dat roept ze ook te pas en te onpas, maar heeft nooit iets gepresteerd. Hoeft ook niet, als je maar een gristelijke, arrogante, grote bek hebt. Als ze morgen uit de politiek stapt heeft overmorgen het nooit meer iemand over deze trut.

 5. Bolkestein

  VVD trekt keutel in: toch geen celstraf voor mensensmokkelaars zoals Sea Watch

  Door: Redactie, 11:53, 04 juli 2019

  Afbeelding
  Het schip van Sea-Watch, voor de kust van Malta, ANP/AFP/Federico Scoppa

  ChristenUnie dreigde met kabinetscrisis

  De VVD ziet af van het plan om het strafbaar te maken om immigranten op de Middellandse Zee op te pikken. Het voorstel viel helemaal verkeerd bij coalitiepartners D66 en ChristenUnie. De laatste zinspeelde zelfs op een kabinetscrisis.

  De grootste regeringspartij kondigde woensdag aan organisaties als Sea-Watch, die tussen Italië en de Noord-Afrikaanse kust varen om overstekende migranten op te pikken, aan te willen pakken. Die dienen nu in de praktijk als verlengstuk van mensensmokkelbendes, vindt Tweede Kamerlid Jeroen van Wijngaarden. De bemanning van zulke reddingsschepen moet vier jaar cel kunnen krijgen, stelde hij voor.

  D66 en ChristenUnie reageerden woedend op “het zoveelste proefballonnetje” van hun coalitiegenoot. Ze wezen erop dat het juist strafbaar is om mensen in nood níet te helpen. Ook de vierde regeringspartij, het CDA, maakte duidelijk het werk van de hulporganisaties niet strafbaar te willen stellen. Dat is volgens Kamerlid Madeleine van Toorenburg ook niet nodig, omdat de rechter nu al kan ingrijpen als bijvoorbeeld Sea-Watch als verlengstuk van mensensmokkelbendes fungeert.

  Van Wijngaarden zwakte het plan daarop af. Hij stelt nu “eerst vragen” en wil dat het kabinet nadenkt over de rol van de reddingsschepen in de oversteek en over mogelijkheden om te voorkomen dat ze mensensmokkelaars in de kaart spelen. Die “heel andere toon” en “gematigder teksten” werden met instemming begroet door D66 en ChristenUnie.

  GroenLinks is minder gerustgesteld. De VVD mag het voorstel dan intrekken, maar heeft ondertussen wel hulporganisaties verdacht gemaakt, vindt de oppositiepartij. De PVV, die met de steun van de VVD een rechtse meerderheid voor strafbaarstelling zag opdoemen, reageerde juist teleurgesteld op het wegzwenken van de liberalen.

  ANP

 6. peetjoh. k

  Ja de christenen die maar over de moslims zeiken mogen hun bek weer gaan houden. Ik roep het al jaren de christenen vernietigen hun eigen geloof.

  1. Sprookjesfiguur

   “christenen vernietigen hun eigen geloof”

   Interessante opmerking. Dankzij het opkomen voor de medemens, ongeacht de achtergrond van deze mensen, zijn ook de christelijke partijen verantwoordelijk voor de massamigratie richting Europa. Met name het CDA wat veelal als middenpartij in een coalitie’s heeft gezeten. Wat de christelijke partijen even voor het gemak vergeten is dat ze met name moslims binnenhalen die volgens hun eigen haatboek een eigen agenda hebben wat betreft christenen en atheïsten. Dankzij het vele kindermisbruik, wetenschappelijke onderbouwingen aangaande mens en aarde en vergrijzing, is de kerk al flink afgenomen. En ipv zieltjes te winnen, halen ze duiveltjes binnen.

 7. Kristalix

  De watertaxi van de Brusselse mensensmokkelaars bende moet gestopt worden. Italie mag ze rustig oppakken en opsluiten.

  Die Duitse mevrouw met rijnpatent die zogenaamd kapitein is op een partyboot ? Misbruiken van regels die alleen in Nederland van toepassing zijn?

  Afzinken die boot

 8. Duckday

  Stem nu gewoon PVV of FvD misschien zijn we dan eens af van PVDA CDA GRoenlinks D66 Dat zijn de partijen die de overlast blijven promoten en steeds weg kijken

 9. Decca

  Dit land wordt geregeerd door trollen die thuis niets in te brengen hebben.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.