Inflatie-indicator toont gevaarlijke trend: mogelijk naar 3,2% in 2020, daarna hoger

Op het moment van schrijven laten de inflatiecijfers een gevaarlijke trend zien. Vooralsnog is er weinig aan de hand en rapporteert het CBS voor juni zo’n 2,7% inflatie tegenover een jaar eerder, maar suggereert een trend-analyse dat het hier niet bij blijft. 

Gelukkig is het nog géén 2020 en kunnen we dus nog genieten van een relatief lage inflatie. Volgens het CBS komt de inflatie over juni in vergelijking met een jaar eerder op 2,7% uit. Dat is ‘redelijk’ hoor ik u denken, maar achter deze redelijke cijfers schuilt een verontrustende trend. Kijk maar eens hieronder:

Consumentenprijzenindex

De inflatie-trend is duidelijk, de vraag is of de trend zich doorzet. Laten we hopen van niet. Bron: Centraal Bureau van de Statistiek (CBS)
De inflatie-trend is duidelijk, de vraag is of de trend zich doorzet. Laten we hopen van niet. Bron: Centraal Bureau van de Statistiek (CBS)

Het aggregaat van de prijsstijgingen is dus slechts 2,7%, maar de allerbelangrijkste prijscategorieën voor huishoudens zoals voedsel, kleding en onderdak, reizen de pan uit! De boodschappen zijn dit jaar het sterkst in prijs gestegen in de afgelopen tien jaar. En ook dit jaar stijgen de voedselprijzen in juni met 4,8% in vergelijking met een jaar eerder.

Als we naar het ‘totale’ inflatiecijfer kijken en deze afzetten op een grafiek dan zien we dus een gevaarlijke trend. Zoals op de bovenstaande afbeelding te zien is stijgt de inflatie sinds 2016 lekker door. Wanneer de inflatie stopt met stijgen weten we niet, maar reken er maar op dat we in 2020 richting de 3% gaan als de trend zich voortzet. Hoe hoog de inflatie voor voedsel dan ligt willen we niet eens weten. Ook de categorie ‘huisvesting, water en energie’ zijn flink gestegen in prijs.

Wat zich in economisch opzicht in de Europese Unie afspeelt is het scenario ‘gehaktmolen’ waarbij een langzaam opstuwende inflatie de koopkracht van de huishoudens verder zal eroderen terwijl de economische groei afneemt. Eigenlijk is ‘economische krimp’ op dit moment het enige realistische scenario om de inflatie te beteugelen. Dat gaat echter wel leiden tot ontslagen en allerlei andere problemen. Problematisch is het zeker gezien het feit dat dat de sterkste klappen vallen in de prijscategorieën die letterlijk van levensbelang zijn zoals voedsel, kleding en onderdak.

Met het besluit van de Europese Centrale bank om de rentes nog verder te verlagen en mogelijk kwantitatieve verruiming van de geldomvang te realiseren is het waarschijnlijker dat de inflatie verder toeneemt dan afneemt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. logisch denken

  Goed he die neo socilistische overheden met hun nivelleringsbeleid en het kunstmatig laag houden van de renten. Als de renten nu naar marktniveau stijgen is 80 % van de burgers failliet.

  Erg goed hoor die rutte met zijn struikrover praktijken. Lasten omlaag prutte

  1. Lao Tse

   “Goed he die neo socilistische overheden”

   🙂

   1. logisch denken

    o gut o gut onze tarrel is weer even onder zijn steen vandaan en komt niet verder dan een tikfout te constateren. Wat een flapdrol

 2. Blokkeer-Fries

  Lees en huiver…

  “Nederland is in Europa kampioen prijsstijgingen, vooral qua voedsel en energie. En dat komt uitsluitend door belastingverhogingen. En nu zakt de economie ook nog in, voordat de Nederlanders het eindelijk beter krijgen.”

  www .sypwynia.nl/nederland-is-europas-inflatiekampioen/

 3. Jumping

  Prachtig toch, weer zo’n link naar het feit, dat Nederland een keiverrot land is geworden.
  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland, stort Nederland in een poel van ellende.
  Rutte is het slechtste wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  De doorsnee burgers gaan er Niet op vooruit in hun loonzakje en de pensionado moet zelfs inleveren.
  En dat liegmannetje maar voor de camera’s vertellen, iedereen in Nederland krijgt meer te besteden.

  1. Blokkeer-Fries

   Zo gaat het met autochtonen in Nederland met een baan die belasting betalen. De vraag is voor wie betalen ze… (nog)

   www .rtlnieuws.nl/onderzoek/artikel/4775611/economisch-dakloos-thuisloos-werkenden-zonder-huis-opvang

   Gelukkig hebben we een overschot aan extreem linkse, zelfbenoemde “Life Coaches” die op deze mensen rustig verder kunnen parasiteren.

  2. Crassus

   Juist, @Jumping. De pensionades uit Engeland die in Spanje, Portugal of Malta verblijven. Koers verliezen krijgen ze niet gecompenseerd op hun pensioen uitkering in Ponden. Die voelen de vreugdevolle Brexit aan den lijve. De koers daalt gestaag. Al zo’n 15 % ! Met Boris Bruut zijn ze goed af.

 4. Jumping

  Ik zit net naar Mabel en Kees te kijken op TV
  RTL 4 nieuws van 19.30 uur.
  Rutte je moet je kapot schamen, dit is inderdaad het keiverotte Nederland.

  1. Agios

   Hij schaamt zich niet. Want hij is besmet met het virus dat mensen links en dus dom maakt.

 5. Kapitein Haddock

  Is in 1975 al bepaald tijdens de oliecrisis.
  Oliestaten wilden alleen olie leveren op voorwaarde dat Moslims naar Europa mochten komen. In 1e instantie om arme “Moslims” aan een baan te helpen. Daarna toestroom door middel van gezinshereniging. En de rest door de Linkse Gutmenschen!
  Het is de bedoeling dat het met Europa slecht gaat, kan de oliestaten geen donder schelen. Want,………………… en dat gaat gebeuren, de oorspronkelijke Europeaan geen eten en de geimporteerde Moslims krijgen (veel) geld uit de oiliestaten.
  Moslims hebben de macht!
  Dank u wel stelletje lapzwansen in Europa; Merkel voor op!

 6. J.Rademaker

  Fantastisch heel knap, inflatie en geen rente.
  Weg overheidsschuld en het enige nadeel weg spaargeld en pensioen, bravo ECB.

 7. peetjoh. k

  Het begon met paars. Toen ze het over die kleur hadden voor het kabinet hadden we het kunnen weten. Mietjes en deugers gaan regeren. Trutte kwam er achteraan en kijk waar we zijn. Bijna weer terug in 1900 . Nog even de kosten van de warmte transitie en we zijn weer op armoede niveau.

 8. Siemien

  Ja Rutte heeft het land flink in de tang en iedereen houd zijn bek dicht en stemt toch op leugenclown Rutte, lastenverzwaringen gestegen van 35% naar 40% en dan hebben we het nog niet eens over de koopkracht!!

  1. toetssteen

   @Siemien
   U kunt het goed zien in het verschil tav buitenlandse valuta. Als ik naar mijn zoon reis, is diezelfde euro bijna 25% kwijt. Mja….

   1. Onslow

    Wanneer ik naar Wales reis, is het voordeliger geworden. Ben niet duurder uit dan 3 jaar terug. T.o.v. het Pond is de Euro wat meer waard geworden.

 9. JFU

  Een nieuwe economische crisis komt er aan. Huizen rijzen alweer de pan uit door steeds meer te bieden,net als 12 jaar geleden.
  En toen kwam de klap. De economie kelderde naar beneden, hoge rente, enorme inflatie.
  huizen onder water…enz…Gaat dezelfde kant heen. We hebben er alweer niets van geleerd!

  1. Crassus

   U kletst maar wat ! De inflatie gem. in 2007 bedroeg 1,61%, in 2010 1,28 % Baarlijke nonsens. De rente is historisch laag. Kijk naar de staatsleningen, hypotheek rente.

 10. Piet51

  Dit jaar is de BTW op voeding van 6% naar 9% gegaan. Dat is al een verhoging van 2,8% van die terecht gesignaleerde 4,8%. Volgend jaar hebben we een dergelijke sprong van 4,8% niet te verwachten.

  1. Lao Tse

   De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat deze BTW verhoging gepaard ging met verlaging van de tarieven in box 1 van de inkomstenbelasting .

   1. Piet51

    Maar die compensatie heeft geen directe invloed op de prijsstijgingen. Wel op de koopkracht natuurlijk en die beïnvloedt wellicht op termijn de inflatie een beetje.

    1. logisch denken

     de inflatie is de laagste in deccenia door de kunstmatig laag gehouden rente. Wacht maar tot de rente stijgt met 1 a 2 % . Ligt heel Europa op zijn reet en Trump lacht zich dood

   2. logisch denken

    Ja en wat was het netto resultaat na de verhoging van de zorgpremie , OZB , beprking arbeidskorting , beperking algemene heffingskorting , verhoging van de prijzen in de winkel enz enz

    Hoeveel was de verlaging in de inkomsstenbelasting tarrel ?

    We verhogen de prijzen met 10 % en verlagen de IB met 0,75% . Wat een linkse demagogie

 11. Punt50

  Het “geld” dat door de ECB gemaakt is t.b.v. de banken gaat op deze manier terugkomen van Jan de Arbeider.

 12. Bes Tolen

  De ECB voert een beleid, dat het Amerikaanse volgt. Dat is geen echt democratisch proces maar dat van een kleine groep in de grote bankenwereld en dat is in grote meerderheid eigendom van de deep state gelieerd aan het Vaticaan. Het is deze macht, die Europa momenteel door haar invloed regeert. De domheid van Duitsland en Nederland is dat deze landen als gedienstige slavenstaten volledig aan de wensen van de deep state bankwereld voldoen. Ja, het is zelfs zo dat de uitvoering in Europa strenger is dan in de VS.
  Onder meer dit: de euro is te goedkoop wat al helemaal geldt voor Duitsland en Nederland. Dit versterkt export maar het binnenland lijdt er op alle manieren onder.
  De banken kunnen hun oude wezenlijke taak niet meer fatsoenlijk uitvoeren. Dit komt door de nul procent rentepolitiek en natuurlijk de veel te ruime en gecentraliseerde geldschepping, de ECB. De ECB bindt door voorschriften en zware boetes.
  De geldschepping door de ECB leidt tot overmaat waarbij de rentabiliteit van het bedrijfsleven niet meer telt. Dat geeft algehele verzwakking van de economie. Ook op diefstal lijkend want in wezen wordt goed geld, zelf verdiend geld daardoor minder waard. Dus ook van de particulieren. Schepping van gratis geld voor wie?
  Vooral Zuid Europese banken worden ten onrechte in leven gehouden. Waar noordelijker op afschuwelijke wijze nogal wat banken drastisch zijn gesaneerd, daarmee veel kleiner zij geworden en nog onder grote druk staan. Ook heel hoge boetes kregen vanuit de VS, Europa en eigen land. Veel is ook verkocht aan het verre buitenland. Gesteld moet worden, dat ook fraudes nog al eens een rol spelen. Die vinden vaak plaats in onderdelen, die minder met het eigenlijke bankbedrijf hebben te maken of in een (vaak verre) buitenlandse vestiging waar ook andersoortige Nederlandse bedrijven nogal eens mee te maken hadden. Duitse banken als Deutsche bank en Commerzbank hebben grote problemen. Het toont ook vaak dat directies hun taak onvoldoende aan kunnen.
  Veel industrie daar in Duitsland krijgt het ongetwijfeld ook moeilijker. Duitsland is op veel fronten op haar retour. Nederland ook.
  Enzovoort.
  Tegen welke prijs wordt in de toekomst de euro min of meer overeind gehouden of gaat die tijdiger ten onder? Ook da is een vraag.
  We vinden allerlei trucs plaats waaronder met de pensioenfondsen. Het werkelijke rendement is laat ik stellen over de laatste vijftien jaar wel degelijk aanwezig. Het heeft geleid tot verdubbeling van het vermogen. Meer dan een halve generatie gepensioneerden is ondertussen gestorven in die vijftien jaar.Zij hebben geen of vrijwel enkele compensatie op hun pensioen gehad in die tijd. Dat had wel gekund. Het was zelfs waarschijnlijk een verplichting te compenseren. Bovendien zijn eerder die gepensioneerden al heel op allerlei manieren gekort. Wie in de tijd van de veertigurige of zelfs de twee en veertig en een half urige werkweek voor pensioen betaalde, kreeg op basis van zesendertig uur uitbetaald. Dat is nu uiteraard nog zo voor nog levende gepensioneerden.
  Er worden veel onnutte investeringen gedaan in de EU en van de te verwachten als meest rendabele investeringen, de meest gewenste, komen er heel veel niet eens tot stand.

 13. C.A.Barstow

  Den Haag is een nest vol struikrovers die het enkel en alleen voorzien hebben op de inhoud van uw beursje.

 14. C.A.Barstow

  Laat het waar zijn dat de hele EU als een kaarten huis in elkaar dondert, ik zal in ieder geval de Nederlandse vlag uithangen als het zover is.
  De EU vlag heb ik allang in de fik gestoken, maar dat terzijde.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.