De aanhouder wint! Landelijk Loket Mijnbouwschade komt, maar is het de oplossing?

De structurele problemen van de gaswinning in Groningen hebben ervoor gezorgd dat er nu eindelijk een Landelijk Loket Mijnbouwschade komt. Dit schadeprotocol zal nu voor het hele land gelden, wel is er een grote maar: de gedupeerden moet zelf komen met bewijs.

Het is een stapje de goede richting op, een landelijk loket om schadevergoeding te krijgen. Toch gaat er nog veel werk gepaard voordat mensen iets van een vergoeding zullen zien. Mensen zullen zelf moeten aantonen dat schade aan hun huis door mijnbouwactiviteiten komt, hoe sterk zul je als huiseigenaar in je schoenen staan tegen bedrijven die het zullen ontkennen?

Voor Groningers geldt nu dat schade aan hun woning – binnen het gebied waar de gaswinning plaatsvindt- altijd de schuld is van gaswinning. Het gaswinningsbedrijf NAM moet zelf met bewijslast komen dat het niet door hen komt. Voor de rest van Nederland geldt het dus andersom, wij zullen zelf met bewijslast moeten komen.

Nu al is er veel kritiek op de ‘meldingstermijn’. Dit is een jaar na bodembeweging. Terwijl schade soms pas later kan ontstaan.

Deze vinden wij niet passen bij de schade die ontstaat door bodemdaling. Ervaringen in Zuid-Limburg laten zien dat die schade pas na vele jaren zichtbaar kan worden.

Minister Wiebes zelf is geen fan van de omgekeerde bewijslast. Dus zoals het gaat in Groningen is een uitzondering, vandaar dat het niet geldt voor de rest van Nederland.

wie stelt, bewijst

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. logisch denken

  koop een bouwval en stel de NAM aansprakelijk “” Voor Groningers geldt nu dat schade aan hun woning – binnen het gebied waar de gaswinning plaatsvindt- altijd de schuld is van gaswinning. “” Totaal krankzinnig

 2. Jumping

  Ik gun iedereen die schade heeft ondervonden, wat een link heeft met de gaswinning in Groningen.
  Een tegemoetkoming die de schade dekt.
  Maar deze Wiebes, blinkt niet uit in doeltreffend reageren.
  Wordt dit over een paar jaar de scheurfraude genoemd.
  Wiebes is lid van het Linkse Demoniserende Rutte kartel.

  1. Stanly2000

   Wiebes laat een spoor van vernieling achter!

   1. logisch denken

    wiebes is een spoor van vernieling. Was ie in Amsterdam al dus nu hebben we minstens gedeelde smart

  2. Korporaal Monty

   “Wordt dit over een paar jaar de scheurfraude genoemd.”

   Verwacht jij op voorhand dat Groninger gaan frauderen?

 3. tonna

  “Landelijk Loket Mijnbouwschade”
  Nu zullen er nog schadeclaims bijkomen uit Limburg waar nog steeds recente mijnbouw schades optreden tgv de Staatsmijnen en particuliere kolenmijnen!
  Wiebes krijgt het nog druk!

 4. Punt50

  Den Haag gaat nooit 100% schade vergoeden.

  1. logisch denken

   den haag spant wel iemand voor zijn karretje hoor , er komt een partij die gaat dokken

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.