Europese pensioenwetgeving verplettert pensioenfondsen, ‘too big to fail’-scenario wordt waarschijnlijker

Het aantal pensioenfondsen in Nederland is de afgelopen twintig jaar dramatisch afgenomen, zo bericht Salaris.net. Volgens onderzoek van het Financieel Dagblad zouden van de 1060 pensioenfondsen in 1997 nu nog slechts 229 over zijn. Daarvan zijn 30 organisaties in liquidatie. Vooral kleinere pensioenfondsen hebben het zwaar vanwege de sterke regeldruk vanuit Brussel.

In de meeste gevallen is er niets aan de hand voor de gepensioneerden wanneer hun pensioenfonds wordt geliquideerd: zij ontvangen gewoon hun pensioenuitkering omdat de geliquideerde fondsen bij grotere organisaties worden ondergebracht.

Maar, handig is het niet dat het aantal pensioenfondsen zo sterk terugloopt, immers betekent dit minder keuzevrijheid en minder concurrentie op de markt. Één van de redenen waarom de concurrentie afneemt is dus de sterke wet- en regelgeving, onder meer vanuit Brussel. Dergelijke wetgeving, zoals Iorp2, waardoor fondsen noodgedwongen stoppen, werkt uiteindelijk negatief voor degenen die pensioen opbouwen.

Kleinere fondsen moeten namelijk hogere marginale kosten maken om te voldoen aan de nieuwe wet- en regelgeving, die ook nog eens kapitaalcentralisatie in de hand werkt ook! En dat terwijl de concurrentie op de pensioenmarkt al beperkt is vanwege de impact van CAO’s op de totstandkoming van een (verplichte) keuze en de maandelijkse geldstromen.

Wat we dus zien op de pensioenmarkt is dat de fondsen door nieuwe wet- en regelgeving hoge kosten maken om te voldoen aan de ‘regels’. Volgens Salaris.net moeten kleinere fondsen externe adviseurs  inhuren “om er zeker van te zijn dat zij de richtlijnen juist opvolgen”.

Deze extra regeldruk is niets meer dan een verkapte subsidie van fiscale juristen en leidt ertoe dat fondsen oplopen tegen hoge marginale kosten in vergelijking met hun grote broertjes. Die grotere pensioenfondsen eten de kleine visjes ondertussen op alsof het niets is.

Dat hiermee het ‘too big to fail‘-scenario in het pensioenstelsel eerder waarschijnlijker wordt, maakt blijkbaar niet uit. De risico’s van gecentraliseerde fondsen als uitwas van Europese wetgeving wordt voor lief genomen. Het is soms alsof mensen nooit leren van het verleden. Maar de risico’s worden met de centralisatie van het kapitaal in enkele fondsen groter als er iets mis is. Bij een ‘too big to fail’-scenario mogen belastingbetalers de systeemfouten weer gaan opruimen.

 

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Superspecht

  “Teunis Dokter
  Student Communicatie & Informatiewetenschappen.”

  HAHAHAHAHAHA.

  Volgens mij noemden ze dat vroeger onzinstudies.

  1. Superspecht

   Zeg maar, studies voor de mensen die het echte werk niet aankunnen.

   We hadden vroeger ook zo’n idioot op het Gym. Kon het niveau niet aan. Ging naar het Luzac. Papa betaalde wel.

   Communicatiewetenschap… Haha. Wat studeer je dan? Twitter? Facebook?

   For crying out loud.

  2. Zozo

   Zeg slimmerik (maar niet heus) kun je ons uitleggen wat er allemaal mis is?
   N

 2. Saskia Haan

  En FvD heeft dus niets voorelkaar gekregen op dit punt. FvD heeft het niet kunnen stoppen..

  1. Frets

   Hoofddoekje weer te strak om gedaan? U heeft zuurstof nodig. U hallucineert.

   1. dario

    Saskia is aytas satty niet op reageren

 3. plakband

  De EU wacht hetzelde lot als voormalig Joegoslavië.
  Burgeroorlog en uiteenvallen.
  Nederland zal een buitengewest van Tutkije worden.
  Dat gebeurt ruim voordat er klimaatmaatregelen effect sorteren.
  Frankrijk, Spanje en Italię gaan er met onze pensioenpot van door.

  1. dario

   yep +++ zo zal het gaan jammer voor de 40 50 60 plussers voor wat de jeugd betreft beter leren stemmen . En aan den Haag breng fijn de leeftijd van 18 terug naar 16 jaar
   hahahahahaahahahahahahaa de democratie stort binnen 5 jaar helemaal in in Nederland .

   1. dario

    stem

 4. Bes Tolen

  Wie verdienen het meest aan de pensioenfondsen? Ik vermoed in de eerste plaats Amerikanen. En dat eigenlijk al vrijwel alle rechtstreekse rechten op bezit van bijvoorbeeld aandelen, aan dezen zijn overgedragen. Dat in Nederland de pensioenfondsen maar weinig kennis in huis hebben en dus eigenlijk zouden moeten kunnen beoordelen wat er heel precies met het geld gebeurt maar dat niet kunnen. Dat de Nederlandse pensioenfondsen zich drukker maken om de hogere banen en dus ook de hoogste daaronder, toe te delen op de wettelijk gewenste verdeling over seksen, etniciteit en wat er meer moet. Dat dat ook heeft geschaad en niet zo’n beetje ook. Dat ook benoemingen in Raden van Toezicht onbekwame lieden binnen bracht ook al waren ze eerder minister of vakbondsleider. Gewoon als gevolg van de wet. Dat in geval van commissies voor onderzoek de bekwaamheid ontbrak wat een voorizitter al van te voren wist. Wat voor zin hebben al die formele toestanden? En een ”democratische” personeelsvertegenwoordiging neigt naar slechte kwaliteit. Iemand van dertig jaar en afkomstig uit een tropisch land en pas kort in Nederland en geen of weinig aan pensioenpremie zelf betaald, komt in de raad.
  Ik vraag me af hoeveel duizend Amerikanen minstens een miljoen dollar per jaar verdienen, die zich (ook) met Nederlandse pensioenfondsen bezig houden. Ik vraag me af hoeveel werknemers bij de pensioenfondsen zwaar overbetaald worden. Dat ze verhoudingsgewijs veel verdienen, ja daar heb ik altijd met afgunst naar gekeken. Ik vraag me af hoe formalistisch de pensioenfondsen fungeren en worden gecontroleerd. Ik vraag me ook af waarom de pensioenen in Nederland niet echt zijn gegarandeerd en korting niet wettelijk is verboden. {In Duitsland is korten wettelijk verboden]. Hoeveel tientallen miljarden euro’s heeft het Rijk van de verplichte afdrachten inmiddels niet afgedragen?

 5. Jumping

  Bedankt Rutte, dat je mijn bedrijfspensioen aan Brussel heb geschonken.

  Nederland is een keiverrot land geworden.

  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland, stort Nederland in een poel van ellende.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  NEXIT.

 6. AS210854

  Kan mij iemand uitleggen, wat Brussel te maken met het Nederlandse particuliere pensioenstelsel.

  1. dario

   Zoek dat zelf maar dat gaan wij g hier niet voor de duizendste keer uitleggen daaaaag

   1. M de ruyter

    Wij zijn een soevereine staat, dus het is een legitieme vraag wat macron met zijn gore klauwen in onze pensioenpotten wil doen.
    Watjes als jij gaan voor iedere invader op hun rug liggen. Jij bent onderdeel van het probleem.

    1. AS210854

     M de Ruyter, dankjewel.

 7. Bes Tolen

  Ik bedoel met personeelsvertegenwoordiging hier vertegenwoordiging van de personen, die een pensioen genieten of nog premie afdragen voor beoogd komend pensioen. Vertegenwoordiging in een raad om de deelnemers enige invloed te geven.

 8. Siemien

  Ja de EU is echt je vriend NOT

 9. Punt50

  De EU is bezig zich over de pensioenpotten te ontfermen. Dan weet u wel hoe de hazen lopen toch?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.