shutterstock 1263962053

Faaloverheid krijgt het niet voor elkaar om ISIS-'Nederlanders' hun paspoort af te pakken: 'Alleen enkele gevallen!'

Geen categoriejul 15 2019, 15:00
De Nederlandse overheid laat de meeste Syriëgangers gewoon hun Nederlandse paspoort houden, zo was de verbluffende boodschap die vandaag per Kamerbrief werd bekendgemaakt aan het parlement. Slechts 'in enkele gevallen' weet de staat om terroristen te denaturaliseren. Reden? Gebrekkige samenwerking tussen overheidsdiensten en een torenhoge bewijslast aan de kant van het OM.
Ondanks dat Nederland relatief weinig aanslagen heeft gekend ten op zichte van landen als Frankrijk, België, Duitsland of het Verenigd Koninkrijk, hoeven wij onze overheid niet bijster dankbaar te zijn voor dat lage aantal. Het lijkt meer geluk dan wijsheid. En dan voornamelijk omdat men geradicaliseerde ISIS-strijders die terugkeren uit Syrië voor het grootste gedeelte ongemoeid laat. Ze hoeven op een ongelukkige uitzondering na hun paspoort niet af te geven aan de staat. Alleen 'enkele gevallen' raken het Nederlanderschap kwijt.

"Het lukt de overheid maar mondjesmaat om bij jihadistische uitreizigers het Nederlanderschap af te pakken. Er zijn nog circa 90 Nederlanders die mogelijk in aanmerking komen voor intrekking van de nationaliteit, omdat ze naar Syrië of Irak zijn vertrokken met kwade bedoelingen, maar het kabinet verwacht desondanks dat het intrekken maar in ‘enkele nieuwe gevallen’ gaat lukken.

De overheid moet bovendien kunnen aantonen dat de beschuldigde de nagestreefde doelen van de terroristische organisatie ook echt onderschrijft. Wat het ook nog eens extra moeilijk maakt is dat de informatie die inlichtingendiensten over mensen verzamelen, lang niet altijd gebruikt kan worden in de juridische procedure: ‘vanwege de noodzaak tot geheimhouding van bronnen en de veiligheid van personen’."

Kortom: de oerdomme overheid heeft zichzelf een bijna onmogelijk te verzamelen torenhoge plicht tot bewijs gegeven - met de huidige criteria kunnen alleen de ISIS-idioten die in propagandavideo's voorkomen of uitgebreid hebben gevlogd of getwitterd iets gemaakt worden. Of nog wat materiaal op hun laptop hadden staan. In veel andere landen is verblijf in Syrië of Irak tijdens de hoogtijdagen van het ISIS-kalifaat al genoeg geweest. Geen normaal persoon had er toen willen zijn. Maar Nederland moet weer het braafste jongetje van de klas zijn.
Ook kan men dus niet op normale wijze samenwerking met onze eigen inlichtingendiensten. Bizar. Die diensten zijn bedoeld om ons veilig te houden. Aan informatie verzamelen om het informatie verzamelen hebben we niets: als de gegevens niet gebruikt kunnen worden in rechtszaken, hebben we er echt niets aan.
Kortom: als het reces voorbij is, mogen we hopen dat de Tweede Kamer met de lange lat eroverheen gaat bij minister Grapperhaus en staatssecretaris Broekers-Knol. Toch? Hopelijk? Ja?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten