Faaloverheid krijgt het niet voor elkaar om ISIS-‘Nederlanders’ hun paspoort af te pakken: ‘Alleen enkele gevallen!’

De Nederlandse overheid laat de meeste Syriëgangers gewoon hun Nederlandse paspoort houden, zo was de verbluffende boodschap die vandaag per Kamerbrief werd bekendgemaakt aan het parlement. Slechts ‘in enkele gevallen’ weet de staat om terroristen te denaturaliseren. Reden? Gebrekkige samenwerking tussen overheidsdiensten en een torenhoge bewijslast aan de kant van het OM.

Ondanks dat Nederland relatief weinig aanslagen heeft gekend ten op zichte van landen als Frankrijk, België, Duitsland of het Verenigd Koninkrijk, hoeven wij onze overheid niet bijster dankbaar te zijn voor dat lage aantal. Het lijkt meer geluk dan wijsheid. En dan voornamelijk omdat men geradicaliseerde ISIS-strijders die terugkeren uit Syrië voor het grootste gedeelte ongemoeid laat. Ze hoeven op een ongelukkige uitzondering na hun paspoort niet af te geven aan de staat. Alleen ‘enkele gevallen’ raken het Nederlanderschap kwijt.

Ongelofelijk:

“Het lukt de overheid maar mondjesmaat om bij jihadistische uitreizigers het Nederlanderschap af te pakken. Er zijn nog circa 90 Nederlanders die mogelijk in aanmerking komen voor intrekking van de nationaliteit, omdat ze naar Syrië of Irak zijn vertrokken met kwade bedoelingen, maar het kabinet verwacht desondanks dat het intrekken maar in ‘enkele nieuwe gevallen’ gaat lukken.

De overheid moet bovendien kunnen aantonen dat de beschuldigde de nagestreefde doelen van de terroristische organisatie ook echt onderschrijft. Wat het ook nog eens extra moeilijk maakt is dat de informatie die inlichtingendiensten over mensen verzamelen, lang niet altijd gebruikt kan worden in de juridische procedure: ‘vanwege de noodzaak tot geheimhouding van bronnen en de veiligheid van personen’.”

Kortom: de oerdomme overheid heeft zichzelf een bijna onmogelijk te verzamelen torenhoge plicht tot bewijs gegeven – met de huidige criteria kunnen alleen de ISIS-idioten die in propagandavideo’s voorkomen of uitgebreid hebben gevlogd of getwitterd iets gemaakt worden. Of nog wat materiaal op hun laptop hadden staan. In veel andere landen is verblijf in Syrië of Irak tijdens de hoogtijdagen van het ISIS-kalifaat al genoeg geweest. Geen normaal persoon had er toen willen zijn. Maar Nederland moet weer het braafste jongetje van de klas zijn.

Ook kan men dus niet op normale wijze samenwerking met onze eigen inlichtingendiensten. Bizar. Die diensten zijn bedoeld om ons veilig te houden. Aan informatie verzamelen om het informatie verzamelen hebben we niets: als de gegevens niet gebruikt kunnen worden in rechtszaken, hebben we er echt niets aan.

Kortom: als het reces voorbij is, mogen we hopen dat de Tweede Kamer met de lange lat eroverheen gaat bij minister Grapperhaus en staatssecretaris Broekers-Knol. Toch? Hopelijk? Ja?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Cycle25

  Tikkende tijdbommen, het aftellen is allang bezig..

  1. hans-e-pans

   Ze hebben toch ook simpel een Nederlands paspoort gekregen, dus waarom zou het dan niet net zo simpel zijn om het Nedelandse paspoort af te nemen zijn.

   1. Cycle25

    @ hans-e-pans,

    Eens, helaas zien overheden het verschil niet meer in burgers en terroristen.

 2. Jumping

  Prachtig toch, het Linkse Demoniserende Rutte kartel, heeft Nederland gemaakt tot een bananen republiek.
  Nederland is een keiverrot land geworden.
  De Nederlandse overheid is niet in staat, om de Nederlanders te beschermen.
  Rutte is druk met Brussel en de echte Nederlanders met één paspoort, laat hij in de kou staan.
  En een politie, die niet in staat is om voldoende, bekwame betrouwbare dienders op te hoesten.
  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

 3. Tman

  “lage aantal aanslagen lijkt meer geluk dan wijsheid”
  Welnee,de IS heeft natuurlijk weet van de Nederlandse extreme salafistisch vriendelijke houding!
  In ons land vinden amper veroordelingen plaats en de IS broedmachines incl kuikens worden bij terugkomst naar Nederland geknuffeld en omarmd,alles wordt vergeten en vergeven door de humanistische zwakzinnige linkse Rutte clan!
  Men denkt na een naïef resocialisatie programma van 8 maanden dat die beesten,beschaafde mensen zijn geworden!

 4. AS210854

  Met andere woorden gewoon een over de datum oude taart.

  1. AS210854

   Sorry is voor het volgende item bedoeld.

 5. Korporaal Monty

  “Het lijkt meer geluk dan wijsheid.”

  Dan moeten we wel heel erg veel geluk gehad hebben de afgelopen jaren.

  Hoeveel moslims extremisten en door gewinterde IS terroristen die onder alle vluchtelingen ons land zijn binnengekomen hebben we er?

  Enke honderden volgens velen enkele duizenden.
  Hoeveel gelegenheden hebben ze gehad om dood en verderf in ons land te zaaien?

  En dan spreken over ‘geluk’.

 6. Mars020

  Begin maar met het niet meer verlengen van hun paspoorten. Laat ze lekker in de woestijn zitten, totdat hun paspoort is verlopen. Vragen ze een nieuwe aan, dan moeten ze een VOG aanvragen, voordat het in behandeling wordt genomen. Het wachten op dat VOG kan soms wat tijd in beslag nemen en wordt, aan de gemiddelde Mocro nooit verstrekt. Als de linkse trollen dan vragen, waar hun geliefde kanspareltjes blijven, krijgen ze als antwoord, dat de aanvraag loopt.

 7. JFU

  Het enige wat onze ‘roverheid’ voor elkaar krijgt is o.a. de autochtone bevolking financieel uitkleden met allerlei belasting verhogingen onder het mom van millieu. Over de rest van dit wanbeleid zullen we maar zwijgen… Met zo’n regering heb je geen vijanden meer nodig.

 8. Drollevanger

  Wanneer is het afgeschaft dat iedere Nederlander die in vreemde krijgsdienst was geweest het Nederlandse paspoort werd afgepakt.
  Iemand heeft dat artikel blijkbaar uit onze wet geschrapt. Toch nieuwsgierig wie dat heeft bekokstoofd, en welke partij.

 9. Rud56

  Allen die onder IS-vlag hebben gediend of vrijwillig in dat gebied hebben vertoefd zij schuldig aan onbeschrijfelijke oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid!

  D a t moet het standpunt zijn van de overheid en niks anders! Niks geen onderzoeken, als vast dat je daar bent geweest ben je schuldigen verdien je de doodstraf of levenslang in een cel in het MO! Punt uit!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.