Gemeente Westland geeft minister Arie "verplichte islamitische school!" Slob de vinger en gaat in beroep

Geen categoriejul 17 2019, 8:00
De ene dag ben je bezig om het bestuur van een islamitische school in Amsterdam te laten opstappen en de andere dag ben je bezig om te vechten voor nog een potentieel probleemkind. Het kan verkeren bij minister Slob (Onderwijs). Ondanks stemde de gemeenteraad Westland tegen de komst van een islamitische school. Met het oog op het Corneluis Haga Lyceum lijkt mij dat een nogal logische keuze. En toch is het juist diezelfde minister die bezig is om dadelijk een nieuwe islamitische basisschool door de strot te duwen van de gemeente Westland en haar inwoners. Gevalletje voor wat hoort wat?
De gemeente Westland is het niet eens met minister Slob en de Raad van State dat deze basisschool er moet komen en verzet zich tegen dit besluit. Ze gaan dan ook in beroep tegen de beslissing van de minister en de Raad van State, zo meldt NOS/Nieuwsuur. Dat werd besloten tijdens een stemming. Twintig waren voor, zeventien tegen. De Raad van State was in het voorjaar, april, al van mening dat de komst van deze nieuwe school ‘levensvatbaar kan zijn’. U leest het goed. Levensvatbaar KAN zijn. En dus komt de school in aanmerking om geld te ontvangen vanuit de overheid.
Met andere woorden: deze school moet en zal er komen. Dat de gemeente Westland tegen heeft gestemd is blijkbaar niet belangrijk en schendt ook nog eens de vrijheid van onderwijs. Volgens de gebonden wetsuitvoering is het niet de bedoeling dat de gemeenteraad zich bemoeit met de koers van een school.

"De wet is heel duidelijk", zegt Paul Zoontjens, hoogleraar onderwijsrecht aan de Universiteit Tilburg. "Een nieuwe school moet aan een aantal eisen voldoen. Als de school een duidelijk omschreven richting en een minimum aantal leerlingen heeft, dan moet die school er komen”

De gemeente heeft hierover dus helemaal geen donder te vertellen, maar het is toch van belang dat de gemeenteraad instemt. Zij moeten met een Plan van Scholen komen, waarin de huisvesting wordt geregeld.
Na het debacle met het Cornelius Haga Lyceum lijkt het mij niet meer de vraag of zo’n school levensvatbaar kan zijn, maar juist of de mensen die de school moeten gaan besturen wel capabel genoeg zijn voor die functie. Breng dat maar eerst eens in kaart voordat we de geboorte van een nieuw probleemkind mogelijk maken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten