GroenLinks wordt steeds opener over haar anti-Israël houding

Geen categoriejul 06 2019, 20:30
Vandaag verscheen er een uitgebreid interview in de Linkerwang. Een gesprek tussen Bram van Ojik van GroenLinks en Jan Keulen van The Rights Forum - de organisatie van Dries van Agt.
Waar veel linkse partijen in Nederland schoorvoetend Israël kritiek leveren is GroenLinks sinds het steunen van de beweging BDS - Boycot, Desinvesteringen en Sancties Israël - steeds duidelijker en openlijker pro Palestijnen geworden.
Het interview gaat van een mogelijke tweestatenoplossing tot het begrip antisemitisme. De IHRA - International Holocaust Remembrance Alliance - hanteert een specifieke definitie wat antisemitisme is:

Antisemitisme is een bepaalde perceptie van Joden, die kan worden uitgedrukt als haat tegen Joden. Retorische en fysieke manifestaties van antisemitisme zijn gericht tegen Joodse of niet-Joodse individuen en/of hun eigendom, jegens instellingen van de Joodse gemeenschap en religieuze voorzieningen."

Iets waar beide heren het niet mee eens zijn. Van Ojik probeert nog keurig te onderbouwen dat aan de hand van de IHRA-definitie kritiek op het beleid van Israël zeer moeilijk wordt. Omdat het mogelijk kan worden geframed als antisemitisme. Van Keulen is wat botter in zijn verwoording wat hij vindt van de IHRA-definitie:

De definitie ontneemt de legitimiteit aan mijn kritiek op Israël inzake bijvoorbeeld de annexatie van Oost-Jeruzalem"

Uit het interview wordt duidelijk dat Hans Knoop van het CIDI duidelijk het niet stelt op GroenLinks haar ondersteuning van de beweging BDS. Wat ook mist in het interview zijn de kritische vragen: hoe staan beide heren tegenover de terroristische groeperingen die veelal veel geweld losmaken in de Palestijnse gebieden.
Kritiek op Israël kan zeer zeker terecht zijn, maar waar de loyaliteit van GroenLinks ligt is de vraag. De harde kern - lees de extreem linkse groeperingen om de partij heen - zijn fel anti-Israël en vaak met een antisemitische ondertoon. De vraag is in hoeverre GroenLinks dit soort clubs 'steunt'.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten