Groot alarm, trek de portemonnee! VN: 'nu al sprake van wekelijkse klimaatrampen'

Geen categoriejul 07 2019, 18:00
De VN waarschuwt voor 'wekelijkse klimaatrampen' die nu al overal ter wereld plaatsvinden. Zij pleiten voor hulp aan ontwikkelingslanden en investeringen in infrastructuur, ook voor rijke landen. Dat meldt de NOS.
Klimaatrampen
Speciaal vertegenwoordiger voor vermindering van rampenrisico's van de Verenigde Naties (ja, echt) Mami Mizutori, zegt:

"Dit gaat niet over de toekomst, dit gaat over nu."

Mizutori noemt diverse rampen die in verschillende mate aandacht hebben gekregen in de media, zoals orkanen in Mozambique of extreme hitte in India. Nu al hebben dergelijke rampen dood, lijden en migratie tot gevolg, zo zegt hij. En dat is voor hem (en dus de VN) de reden dat er veel werk nodig is om ontwikkelingslanden voor te bereiden op klimaatverandering.
Probleem met klimaatcrises
Het probleem hiermee is alleen dat zo'n beetje ieder negatief gevolg van weersomstandigheden nu kan worden toegedicht aan klimaatverandering. Daar plaatst men natuurlijk statistische trends tegenover, die bijvoorbeeld laten zien dat Mozambique tien procent meer orkanen krijgt te verduren dan vijftig jaar geleden.
Maar zelfs met zulke cijfers worden wel álle orkanen onder de noemer van 'klimaatcrisis' geschaard. En dat opent de deuren om voor iedere ramp om hulp te vragen en in het ergste geval zelfs schadevergoeding te eisen.
Voorspelling: klimaatvluchtelingen en miljarden over de balk
Je voelt de bui al hangen over hoe de dominante politieke partijen zullen gaan reageren: 'Europa is moreel verplicht klimaatvluchtelingen op te nemen want door onze uitstoot is hun land onleefbaar geworden! Hier heb je een woning, uitkering, medische hulp en een psycholoog gespecialiseerd in klimaattrauma.'
Het is een kwestie van tijd voor dit de strekking van het migratiebeleid gaat worden. Voor de EU en zéker voor Nederland. Dat gaat natuurlijk weerstand opleveren bij de opkomende rechtse partijen. Klassiek links zal dus proberen rechts te verleiden door de mogelijkheid te bieden om dit doemscenario te voorkomen. Hoe? Nou heel simpel:
'Als we nu investeren (lees: voor miljarden het schip ingaan), kunnen we ontwikkelingslanden robuuster maken en zelfs laten floreren. Dan hoeven ze ook niet deze kant uit te komen!'
Gooi wat schuldgevoel in de mix over morele verantwoordelijkheid, reparaties voor de slavernij of kolonialisme en klaar is Kees. Oh en wie niet meewerkt is een racistische, xenofobe egoïst. Want zij hebben er niet voor gekozen daar geboren te worden en door jouw vliegreisjes, voor zuipvakanties in Mallorca, is in Afrika de oogst mislukt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten