Timmermans reageert op verlies: 'net als Dylan Groenewegen viel ik keihard voor de finish'

Geen categoriejul 07 2019, 17:00
Frans Timmermans reageert voor het eerst op zijn nederlaag: hoe hij naast de pot pieste en geen voorzitter van de Europese Commissie werd. Hij vergelijkt zijn falen met de valpartij van Dylan Groenewegen in de Tour de France. Via de NOS.

"Het is net als Dylan Groenewegen in de Tour de France, je valt keihard vlak voor de finish terwijl je droomt van de overwinning. Maar daarna moet je opstaan en gewoon doorfietsen", zegt hij.

Op de universiteit van Leuven reflecteert hij voor het eerst in het openbaar op hoe hij door de Europese regeringsleiders, die de voorkeur aan de Duitse Ursula von der Leyen gaven, is gepasseerd. Regeringsleiders stelden voor dat Timmerfransje opnieuw vicevoorzitter van de commissie wordt. Hij wil daarvoor wel eerst weten wat Von der Leyen voor plannen heeft.
Verder benadrukte Timmermans op de universiteit dat alle lidstaten de kernwaarden van de Europese Unie, zoals persvrijheid en een onafhankelijke rechterlijke macht, moeten respecteren. Diezelfde Unie, die onder het mom van bestrijding van nep nieuws, juist aan de poten van persvrijheid zaagt en structureel vertikt openheid van zaken te geven als het er echt toe doet.
Timmermans' eigen partij, de PvdA, is boos omdat in hun ogen het hele idee van Spitzenkandidaten een wassen neus is gebleken. Om die reden overwegen ze bij het debat over de benoemingen, waar zelfs Juncker van zei dat het niet transparant was, tegen de hele deal te gaan stemmen. Mooi om te zien dat ook de PvdA eens goed met hun neus op de feiten worden gedrukt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten