Iran slaat terug: ‘Britse tanker aan de ketting na ongeluk met vissersboot’

Wat op 5 juli jl. nog een dreigement was, is nu werkelijkheid geworden. Iran heeft een Britse olietanker in beslag genomen, twee weken nadat Britten een Iraanse tanker bij Gibraltar in beslag hadden genomen. Dat meldt het AD.

Volgens Iran was het schip, de tanker genaamd Stena Impero, betrokken bij een ongeluk met een vissersboot en negeerde het hulpverzoeken. Onder begeleiding van de Iraanse Revolutionaire Garde werd het schip gedwongen naar Iraanse havenstad Bandar Abbas te varen.

Bemanningsleden en verantwoordelijken voor het schip menen dat zij zich aan alle regels hebben gehouden. Zij verklaren in de  internationale wateren van de Straat van Hormuz te zijn benaderd door kleine vaartuigen ‘zonder nadere kenmerken’ en een helikopter.

Hier wordt dus de indruk gewekt dat het schip onder valse voorwendselen in beslag is genomen, als vergeldingsactie voor de actie van de Britten van twee weken geleden. Of de reden nou geldig is of niet, iedereen zal dit sowieso op die manier beschouwen. Daarmee staat de boel dus nu echt op scherp tussen het Westen (onder leiding van de Verenigde Staten en hun schoothondje het Verenigd Koninkrijk) en Iran.

De VS en het VK overleggen nog over hoe ze hierop gaan reageren. Waarschijnlijk zal er een ultimatum worden voorgesteld waarin Iran binnen een korte termijn de tanker en haar bemanning vrij moet laten, of er vliegen raketten die kant uit. Dat wordt dan een poosje bakkeleien over Iran, die dan ook haar eigen tanker terug wil. Daarna wordt het spannend. Iran laat met deze actie namelijk zien niet bang te zijn om hard-tegen-hard te spelen.

Een overheid, die vanwege rebelse sentimenten onder de eigen burgers met een mogelijke opstand in de maag zit, zal eerder geneigd zijn hard op te willen treden op het wereldtoneel. Dit om andere mogendheden af te schrikken maar ook om aan de eigen bevolking te laten zien dat er met de overheid, plat gezegd, niet te fucken valt. Dit zou dus wel eens héél hard kunnen escaleren.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

41 reacties

 1. Lampje

  Bewijs weer eens geleverd dat de Engelse regering niet bijster snugger is, was natuurlijk te verwachten.

  1. dario

   leg eens uit dan @lichtpuntje ??

 2. rexm

  Misschien wordt er wel de eerste raket richting witte huis gestuurd , met de groeten van Iran.
  De VS moet maar eens stoppen om overal de baas te willen spelen, deze tijden zijn voorbij voor de VS.
  Dan wil de VS hun schoothonden inzetten om er aan mee te doen, zoals die klungel die de VS vlag heeft terug bracht, Nederland moet een oorlogsschip sturen.
  Nederland wordt eens wakker.

  1. dario

   Hebben die raketten dan .?

  2. Bolkestein

   We hebben toch al eens twee van de vier gekaapte vliegtuigen o.a. onze torens zien inboren? Dus wie zijn er begonnen?

   Het Westen moet stoppen met Mr. Nice Guy te blijven spelen.

   1. Cycle25

    h**ps://youtu.be/UFdGe_b7Slo

    It’s beyond time to ask muslims to condemn terrorists.

    Want het is een belachelijke verklaring…aldus Omar.

 3. rexm

  Misschien wordt er wel de eerste raket richting witte huis gestuurd , met de groeten van Iran.
  De VS moet maar eens stoppen om overal de baas te willen spelen, deze tijden zijn voorbij voor de VS.
  Dan wil de VS hun schoothonden inzetten om er aan mee te doen, zoals die klungel die de VS vlag heeft terug gebracht, Nederland moet een oorlogsschip sturen.
  Nederland wordt eens wakker.

  1. Pronounce

   Ik denk dat je erg naïef bent als je denkt dat die tijden voorbij zijn voor de VS. Het Iraanse regime zal een oorlog met de VS niet overleven.

 4. plakband

  Iran durft. Iran is waarschijnlijk verder met het ontwikkelen van een atoombom dan onze Europese machthebbers ons willen laten geloven.
  Ach, klimaatgelovigen slikken het verhaal vsn een vreedzame Islam toch wel.
  Ach, klimaatgelovigen slikken het verhaal van de gelukkige Nederlander ook wel.
  Ach, klimaatgelovigen zijn blij met kindersprookjes.
  Als de sprookjes maar wel genderneutraal, belerend links en niet racistisch zijn.
  Uiteraard volgens het linkse normeringstelsel.

  1. van Urk

   Iran test al jaren lange afstand raketten en kruisraketten. De vraag is voor welk doel? Machtsvertoon in het midden-oosten? Of gelooft Iran dat zij bedreigt worden of willen zij juist met deze ontwikkeling een dreiging gaan uitlokken? De tweet van de Iraanse minister Alireza Miryousefi was zeer duidelijk: “De Iraanse raketten zijn absoluut en onder geen enkel voorwaarde onderhandelbaar met wie of welk land dan ook. Punt!”

 5. Ritter

  Er zijn twee tankers gekaapt door Iran.

  ‘There will be serious consequences’: Ministers pledge a ‘robust response’ after Iran seizes two British tankers in major escalation of Gulf tensions – with all UK ships urged to stay out of the Strait of Hormuz

 6. Kristalix

  Bombarderen die meuk. En flink. Als stevig signaal.

 7. Veteraan

  Waar zitten de knopjes die de raketten richting Iran bedienen.
  Oh fuck, in een koffertje waar ik niet bij kan.
  Maar Trump wel !!!
  Ik hoop zo dat hij een eind maakt aan zoveel mensenrechten overtredingen en zoveel terrorisme, Iran is betrokken bij meer dan de helft van het terrorisme als dader en sponsor.
  Jammer voor die paar onschuldigen Iraniërs dan maar ik zeg platbombarderen.
  De VS en trouwens ook de EU en GB weten waar ze ze kunnen raken, binnen een half uur ligt het hele leger en alle belangrijke installaties plat zodat ze een tijdje echt moeite moeten doen om te overleven en de gewone burgers niet geraakt worden.
  Dus Iran, ga eens door met provoceren, dan kom je er wel.
  Maar ja, de laffe EU is wel een probleem.
  Dus Trump grijp ze.

  1. Steiner

   Dat noemt zich een veteraan,blijkbaar ooit te dicht bij een ontploffing gestaan.

   1. Kristalix

    Veteraan geeft de enige jjuiste optie weer.
    Kennelijk iemand die weet dat dit volk alleen de mores kent. En die je ze voluit moet geven.

    Het zijn je reinste terroristen. Al decennia lang leveranciers van raketten aan terroristen.

    De raad van geitenøkers zingt 3 toontjes lager na een stevig bombardement. De wereld is een stuk veiliger als deze bende opgeruimd is.

 8. Lao Tse

  Trump heeft met zijn debiele en onverantwoordelijke Iran-politiek Iran totaal in de hoek gedreven en bewust een oorlogssituatie uitgelokt. Bolton krijgt zijn zin en de oorlog met Iran is nagenoeg een feit.

  1. van Urk

   De schurkenstaat Iran moet zijn raketprogramma stoppen die voorzien kunnen gaan worden met nucleaire kernkoppen en aan hun. En het blijkt dat Iran haar uraniumverrijking heeft opgevoerd boven de afgesproken grens van 3,67 %. Daarmee schendt het land bewust de afspraken die vier jaar geleden zijn gemaakt in de nucleaire deal. Dat is juist debiel en onverantwoordelijk. Logisch dat er sancties uitgevoerd worden.

   1. Lao Tse

    Iran had een deal over het nucleaire programma en uit niets blijkt dat ze zich daar niet aan hield.
    Europa blijft ook trouw aan dit akkoord.
    Trump verbrak dit akkoord eenzijdig en zonder feitelijk argument. De Britse ambassadeur heeft hoogstwaarschijnlijk gelijk dat zijn enige motief rancune jegens het hoogwaardige diplomatieke handwerk van Obama was. Domme en onverantwoordelijke politiek.

  2. Cycle25

   @ Lao Tse, en de doodstraf neem je niet serieus meer, want Trump is het kwaad. Net zo als de totale vernietiging van Israël, de grootste ambitie van Iran, moet kunnen.

   En dit is de keuze van links Nederland, de ene roept hamasleuzen in Amsterdam, de ander is nu bezig om Amsterdam om te toveren naar Hezbollahdam.

   Bolton krijgt zijn zin niet, als Iran gewoon normaal doet en geen tankers en drones aanvalt.

 9. RobVerhoeven

  Iran heeft al de atoombom, met dank aan Obama, en kan zich daarom een grote bek permitteren!
  Godsdienstwaanzinnigen met zo’n wapen zijn gevaarlijk, heel gevaarlijk!

  1. Lao Tse

   Nee, Iran heeft geen atoombom.

   Zo komen de leugens in de wereld.

   1. van Urk

    “Nee, Iran heeft geen atoombom” Hoe weet u dat? Op vliegbasis Volkel liggen ook atoombommen. Daar wist een groot deel van het Nederlands volk ook niks van. Landen die ballistische en kruisraketten ontwikkelen voor hun eigen defensie hebben daarmee een duidelijk doel voor ogen.

    1. Original NL

     Orakel lauwe thee is overal van op de hoogte.
     Hij is specialist op het gebied van klimaatwetenschappen, immigratie vraagstukken, buitenlandse politiek,defensie en noem maar op.
     Je kunt het zo gek niet noemen of de trol denkt er wel de enig juiste mening over te hebben..
     Jammer dat hij niet in de politiek gaat ipv zijn en onze tijd op DDS te verspillen.
     Narcist 3.0.

    2. Lao Tse

     De heer van Urk blijkt dus slechts te vermoeden dat Iran een atoombom heeft. Bewijs of logica blijven achterwege: de man verzint maar iets.

     1. fockingworst

      @lao Tse de huistrol zit weer paraat achter zijn toetsenbord 24/7
      Je moet toch wel gestoord zijn en niks anders in je leven hebben als je hier 24/7 zit te reageren zoals @eu slappe cock.
      @huistrol wat een kansloos leven heb je elke dag weer door hier te komen en werkelijk iedere minuut te reageren, op een werkelijk door iedereen hier ervaren als abjecte manier,
      en dat al zeker 10 jaar lang.
      U bent werkelijk niet goed bij uw hoofd

     2. van Urk

      Het is opvallend dat u voor die sjiitische schurkenstaat op komt. Jammer dat het niet om Israel gaat dan zou u potjandorie Trump nog gelijk gaan geven ook. Iran zit al jarenlang met verschillende wapenprogramma,s bezig om andere landen te imponeren. Van drones, stealth techniek tot ballistische raketten. Dan is het logisch dat er ook wel een atoombom erbij kan horen. Niet alle militaire geheimen hoeven voor het publiek openbaar vermeld te worden.En landen die het Westen en Israel haten doen dat zeer zeker niet!

   2. Cycle25

    Met de naïviteit van een eencellig pantoffeldiertje, dus een straatarm regime als N Korea heeft ze wel en een veel rijker Iran niet ?

    Zo komen de leugens in de wereld.

  2. Veteraan

   Iran had een deal over het nucleaire programma en uit alles blijkt dat ze zich daar niet aan houden.
   Europa blijft wel trouw aan dit akkoord als enige.
   Trump verbrak dit akkoord eenzijdig met heel veel feitelijke argumenten. De Britse ambassadeur heeft hoogstwaarschijnlijk gelijk dat 1 van zijn motieven rancune jegens het minderwaardige diplomatieke handwerk van Obama was. Domme en onverantwoordelijke politiek van Obama en de britse ambassadeur.

 10. fusilier

  Het Iraanse volk moet in opstand komen tegen hun ayatollahs die baden in weelde,en hopelijk helpt onze vriend Trump ze hierbij een handje. De bestorming door de schurkenstaat Iran van de Amerikaanse ambassade in 1979 is Amerika niet vergeten. De vijand van Iran is niet Amerika, maar bevindt zich in Iran zelf.

  1. Bolkestein

   + 1

   En we hebben nog $ 50.000.000.000 die ons toen bij de gijzeling van de ambassade is afgeperst terug te vorderen. Exclusief rente.

  2. Rosasolis

   fusilier. goed geschreven. Af en toe lezen we over merkwaardige veranderingen onder de bevolking van Iran. Vrouwen die weigeren naar buiten gaan in een zware wollen
   chador, terwijl temperaturen tot 50 graden oploopt. Politie agenten die weigeren vrouwen te arresteren als zij bescheiden westers gekleed gekleed zijn…en ook niet als ze geen hoofddoek dragen. Mannen die opkomen voor hun vrouwen met ernstige gezondheids klachten wegens de eisen van de Ayatollah’s dat vrouwen moeten in een zware wollen chador door heet leven gaan. De Ayatollah’s hebben vergeten dat de echte achtergrond van Perzie (nu Iran) is het Zoroaster geloof. Dit veel ouder geloof van de Perzen, dan de islam, bestaat nog steeds in de huidige Iran. Het is de 2de geloof van Iran. Duizenden burgers zijn nog steeds Zoroasters, en noemen hun land Perzie. Er zijn ook een aantal Christenen en Joden in dit land, die weigeren de eisen van de Ayatollah’s te volgen. De titel “Ayatollah” is afkomstig uit het Zoroaster geloof!
   Het betekend leider in de Perzisch taal. Er zal binnenkort alweer een volksopstand
   in Iran komen, en deze keer zal de revolutie veel groter worden dan de “Islam revolutie” van jaren geleden.

  3. Beukman

   @fusilier
   Waarom werd die ambassade ook alweer bestormd? Omdat de VS de Sjah niet alleen in het zadel had geholpen, maar deze ook tot het laatst toe steunde.
   Omgekeerd had de VS in 1953 de door het volk gekozen Mossadeq afgezet.

   Samengevat: de VS heeft decennialang lopen fukken in de binnenlandse aangelegenheden van de VS. Dat de VS ook nog eens Saddam Hoessein van Irak heeft voorzien van wapens en know-how in de wrede oorlog tegen Iran, heeft ook al niet geholpen.
   Als dus iets begrijpelijk is, is het wel de woede van het Iraanse volk jegens de VS.

   Donald probeert op dit moment een casus belli te ritselen voor zijn oorlog tegen Iran. Hij doet dat op een manier vergelijkbaar met zijn voorganger Bush jr met Irak 15 jaar terug, op grond van vals bewijsmateriaal. Donald speelt met vuur. Het Americaanse volk gaat dit nog bezuren.

   1. fockingworst

    @beuktrol de huistrol zit weer paraat achter zijn toetsenbord 24/7
    Je moet toch wel gestoord zijn en niks anders in je leven hebben als je hier 24/7 zit te reageren zoals @eu slappe cock.
    @huistrol wat een kansloos leven heb je elke dag weer door hier te komen en werkelijk iedere minuut te reageren, op een werkelijk door iedereen hier ervaren als abjecte manier,
    en dat al zeker 10 jaar lang.
    U bent werkelijk niet goed bij uw hoofd

 11. Vrijedenkert

  Zo kan het niet langer, Iran moet aangepakt worden…

  Nederland kan ook een bijdrage leveren door genderneutrale fractie-bot Jetten samen met Sidonia in ’t Veld van D666 in een roeiboot met proppenschieter die kant op te sturen!
  Het regime in Iran zal sidderen…

 12. Bolkestein

  In 2006 verscheen al een artikel “Bombardeer Iran nu voordat het te laat is”. We zijn misschien al 13 jaar te laat. Maar beter te laat dan helemaal nooit.

  1. Sans Rancune

   Ik vermoed dat u heel dat spektakel graag op tv zou willen meemaken zoals de Golfoorlog. Biertje binnen handbereik. Radeloze mensen op de vlucht…achtervolgd door de sensatiepers.

 13. Rosasolis

  Dit is niet de waarheid van de Ayatollah. Ik heb heel andere berichten vandaag op de radio gehoord, en in Trouw gelezen. Er was een Iran vissersboot die in de buurt van de
  Britse tanker was, die plotseling een noodsignaal uitzond. De Britse boot deed niets,
  (waarschijnlijk wilde ze niet geloven dat er iets mis was met de Iran boot?). Dus Iran heeft hun onder arrest gezet. Iran zal waarschijnlijk meer van die gemene grapjes tegen meerdere westerse boten binnenkort uitvoeren.

  1. Stopperspil

   Inderdaad. Dat er een vissersboot een noodsignaal uitzendt als puur toevallig een Britse tanker in de buurt vaart is natuurlijk een heel doorzichtige Iraanse leugen. Maar ja, de islam en liegen, waar kennen we dat van.

 14. toetssteen

  Die schepen kwamen binnen de territoriale grens. Nederland zou het niet anders doen.

 15. J.Rademaker

  Supertanker in 3 km brede vaargeul slimme val gezet dus.
  Gewoon stoppen met varen tot Saoedi’s een veilige doorvaart kunnen garanderen.
  Omgekeerde olieboycot dus, hoeven die eurokneuzen ook niet belangrijk te doen.
  Olieprijs effect ? de rest wil wel leveren en zal moeten concurreren.

 16. JFU

  Het einde van Iran komt er aan.Daarna nog de rest van het Midden Oosten. Zijn we eindelijk verlost van die geloofs waanzinnigen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.