Italië geeft de middelvinger! Migrantenboot in beslag genomen, kapitein vervolgd

Geen categoriejul 07 2019, 15:00
In rap tempo verhardt Italië zijn anti-immigratiebeleid. Keer op keer worden ze geprovoceerd door migrantenschepen die, ondanks alle maatregelen en waarschuwingen, Italië binnen proberen te varen. Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini is er hélémáál klaar mee. Via Het Parool.
Sea-Watch 3
Eerst was er wederom berichtgeving over Sea-Watch 3, die is de Italianen een doorn in het oog. Na de overduidelijke minachting voor Italiaanse soevereiniteit, presteerde kapitein Rachete het om in een Italiaanse haven aan te meren. Salvini ging over tot strafrechtelijke vervolging maar de kapitein werd vrijgesproken. 'Mensen redden is geen misdaad', was de strekking van de Italiaanse rechtbank. Overmorgen volgt een nieuwe procedure wegens medeplichtigheid aan mensensmokkel.
Alan Kurdi
Daarna volgden de taferelen omtrent het schip Alan Kurdi van Duitse organisatie Sea Eye. Die kreeg geen toestemming om aan te meren en kon oprotten naar Malta, waar het ook geen toestemming heeft kunnen krijgen om aan te meren.
Alex
Nu betreft het een Italiaans schip genaamd Alex, van Italiaanse organisatie Mediterranea Saving Humans. Salvini liet direct weten dat het schip niet welkom was en er consequenties zouden volgen voor het negeren van Italië's immigratiebeleid. De kapitein van het schip liet weten dat zowel de migranten als de bemanning, na twee dagen ronddobberen, uitgeput waren en zorg nodig hebben. De kapitein van dit schip kwam zaterdag de haven van Lampedusa binnen en liet 46 opgepikte migranten aan wal treden. De kapitein is opgepakt wegens verdenkingen van medeplichtigheid aan mensensmokkel en het schip is in beslag genomen.
Open Arms
Het volgende schip met migranten staat waarschijnlijk al klaar voor Italië. Het Spaanse schip Open Arms van de Spaanse organisatie Proactiva Open Arms, vaart momenteel ten zuiden van waar ongeveer de Alan Kurdi migranten oppikte: praktisch tegen de Libische kust aan dus.
Salvini wordt hiermee steeds meer in het nauw gedreven. Ondanks dat zijn beleid en de schepen bijdragen aan de steun die hij krijgt van de bevolking, blijft het een alsmaar groter wordend probleem. Salvini moet kostte wat het kost zien te voorkomen dat hij machteloos begint te lijken, waardoor hij eerder geneigd zal zijn extremere maatregelen te nemen. In dit tempo is dat slechts een kwestie van tijd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten