Knettergek! Kans op internationaal IS-tribunaal is ‘beperkt’

Dat de wereld knettergek is geworden weten de meeste mensen wel, maar het wordt weer eens bevestigd door dit nieuws. De kans dat er een internationaal IS-tribunaal wordt opgericht is klein. Dit tribunaal zou zich bezig houden met het berechten van IS-strijders die de meest verschrikkelijke dingen hebben gedaan. Ieder weldenkend mens wil dat deze terroristen zo snel mogelijk achter slot en grendel verdwijnen, maar zelfs de oprichting van zo’n tribunaal wordt al moeilijker dan gedacht. 

Tenminste, als we André Nollkaemper moeten geloven. Hij is hoogleraar internationaal recht aan de Universiteit van Amsterdam. Hij voorziet dat de oprichting van een internationaal IS-tribunaal ‘weinig kans van slagen heeft’ zonder mandaat van de Verenigde Naties. Ook Syrië en Irak moeten hier steun aan geven, zo valt te lezen in Het Parool.

Hoogleraar Nollkaemper is door Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken, ingeschakeld om te kijken of er ook mogelijkheden zijn om een tribunaal op te richten zonder mandaat van de VN of steun van Irak of Syrië. Het antwoord van de hoogleraar: ‘uiterst beperkt’.

Gelukkig vormt Nederland een baken van weldenkendheid in deze kwestie. Wij zijn namelijk het land geweest die de oprichting van een IS-tribunaal hebben bepleit in de VN-veiligheidsraad. Blijkbaar zijn niet alle landen die in deze raad zitten gediend van het voorstel. Rusland blijkt niet zo’n voorstander te zijn voor een internationaal tribunaal dat IS-strijders wil berechten voor hun misdaden. Als parlementslid heeft Rusland zelfs de macht om voorstellen te blokkeren.

Het zou toch van de gekken zijn om zo’n internationaal tribunaal te blokkeren? Waar is de weldenkendheid en de logica gebleven in de internationale politiek? Welke standpunten moet je in godsnaam hebben om tegen een tribunaal te zijn die terroristen wil berechten voor hun misdaden? Wordt er tegenwoordig dan niet meer aan de slachtoffers gedacht?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. logisch denken

  uit naam van allah heeft u vrijstelling om alle wetten te overtreden. U erkent immers de rechtstaat en de democratie niet dus is het ook niet van toepassing.

 2. Jumping

  Inderdaad niet alleen Nederland is een keiverrot land geworden.
  De gehele Westerse wereld is van het padje.

  Kijk de Moslims beschermen elkaar.
  En Links vertroeteld de Moslims dus is het cirkeltje rond.

  Bedankt Rutte.

 3. Rud56

  Die terroristen, massamoordenaars vinden allemaal onderdak in weldenkende Nederland.
  Zeg dat je alleen maar brood bakte, in de keuken werkte of schoonmaakte.
  Krijg je hooguit zeven jaar, waarvan vier echt effectief, daarna wachten je levenslange uitkeringen en goede, ruime huisvesting en kan je ruimschoots en onbeperkt verder met je ideologie in het land van de ‘weldenkenden’!

 4. plakband

  Kans op internationaal IS-tribunaal beperkt.
  Dit maakt weer eens pijnlijk duidelijk hoever de zg rechtstaten waaronder Nederland zich verwijderd hebben van het handhaven van rechtvaardigheid. De gewone burger is hiervan het slachtoffer.

  Incompetente en visieloze politici zijn internationale verplichtingen aangegaan, hebben onnadenkend internationale verdragen ondertekend zonder aan de belangen van hun eigen burgers te denken. Zelfs in eigen land is het handhaven van rechtvaardigheid ondergeschikt gemaakt aan het megalomane linkse ‘werelddenken’.

  Stem ze weg zodra het kan. Nu kan het nog op democratische wijze. Over tien jaar is het daarvoor te laat.

 5. peetjuhhhh

  De wereld is niet gek, hij is rond. Er lopen een hoop gekken rond dat wel. Ik ben blij dat een tribunaal beperkt is. Anders mogen wij het weer betalen. Laat ze maar daar gestraft worden door de slachtoffers van hun slachtingen. Dan krijgen ze namelijk geen eerlijk proces net zoals de jezidis niet eerlijk behandeld werden.

 6. Ben-NIET-Groen-L

  Ik kan niks anders bedenken dan : wat is er aan de hand op deze aardkloot, want ik snap het niet meer…

 7. Punt50

  Tribunaal voor IS “strijders”?? Zijn ze helemaal maf allemaal.. Executiepeloton voor IS figuren zal je bedoelen. Allemaal over de kling dat schorem.

 8. Siemien

  Het is ook heel erg islamitisch dat de islam boven alle wetten staat.

 9. DidiMadloba

  Volgens mij is DDS “knettergek” om niet te begrijpen dat zo’n tribunaal alleen kan worden opgezet met steun van de VN – die niet meewerkt omdat bepaalde landen tegen zo’n tribunaal zijn.

  Laten we wel wezen: IS (Daesch) is een direct gevolg van het schandalige optreden van de Amerikanen in Irak, die dat land onder valse voorwaarden binnendrongen (die massavernietigingswapens zijn nooit gevonden), van het land een verschrikkelijke puinhoop maakten en vervolgens fluitend van schijnheiligheid riepen “nation building” niet als hun taak te zien.

  Waarmee ik niet wil zeggen dat het bij IS allemaal lieverdjes waren.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.