Loonkloof blijft groeien! De burger ziet vrij weinig van ‘de groeiende economie’

De bazen en andere hoge pipo’s blijven maar graaien. De loonkloof is de laatste jaren alleen maar groter geworden. Multinationals en grote Nederlandse bedrijven zijn goede vetpotten als je aan de top zit. Hierdoor komt de sociale cohesie zwaar onder druk te staan – als daar überhaupt nog sprake van was.

Een tijd geleden gaf Mark Rutte nog een aardige speech voor de bühne. Hij dreigde de multinationals geen lastenverlichting te geven als de lonen niet omhoog gaan.  Een leuke belofte, maar zijn track record met dit soort beloftes is niet veelbelovend. De salarissen van de topmannen neemt de afgelopen jaren bijzonder veel toe. Zo is het loon van een Shell topman meer dan verdubbeld in één jaar tijd.

De normale werknemer van Shell gaat er maar drie procent op vooruit dankzij het nieuw afgesloten cao. Dit is nogal een verschil – wat deels te rechtvaardigen valt, maar zo’n groot verschil zoals het nu is blijft moeilijk goed te praten.

De ontdekking dat de loonkloof alleen maar groter wordt komt niet echt op een goed moment. Mede door de poging om de dividendbelasting af te schaffen hebben de multinationals bij veel Nederlanders flink wat krediet verspeelt. Onlangs werd ook al bekend dat een bedrijf als Shell geen winstbelasting betaalt in Nederland. De VVD was hier uiterst kritisch over – maar wie gelooft er nog in de VVD?

Hoe legt u de mkb’er die broodjes levert aan Shell dat er geen winstbelasting wordt betaald

Het blijft bizar dat in een tijd dat politici de mond vol hebben van economische vooruitgang alleen de topbedrijven en topmannen hier wat van merken. Loonsverhoging voor de normale werknemers is een hele opgave en gaat met veel gezeur en gekraak. De hardwerkende Nederlander verdient ook wel eens een bonus, of is dat alleen weggelegd voor de topmannen?

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. Lao Tse

  Het salaris van de topmannen leidt af van de centrale vraag: hoe dwingen we het bedrijfsleven hun miljardenwinsten om te zetten in loonsverhogingen voor hun personeel.
  Dat vraagt een linkse loonmaatregel en in mijn beoordeling is het Kabinet daar aan toe.

 2. Jumping

  Dit is weer een bewijs, dat Rutte het slechtste is wat Nederland, na de tweede wereldoorlog is overkomen.
  Nederland is een keiverrot land geworden.
  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland stort Nederland in een poel van ellende.

 3. logisch denken

  De enige echte vraag is natuurlijk hoe bewegen we de politiek om de lasten matigen. De stijgende belastingdruk al jaren een probleem. Het uitnemen van de werknemer die met een goed bruto salaris thuis komt houdt netto te weinig over voor een normaal leven.

  Rutte is een schande voor de liberale politiek.

  Slechts tarrels houden hun oogjes over de uitstekend betaalde bruto lonen dicht. Slechts tarrels weigeren te kijken naar de verschillen tussen netto en bruto. Bedrijven betalen over het algemeen een uitstekend bruto loon. Als de lasten voor de linkse hobby’s dat bruto loon slopen tot een fooi moet je kijken naar de lasten en niet andere de schuld geven van je falende nivelleringspolitiek.

  1. Lao Tse

   Blijven die tarrels je zo kwellen, logisch denken?

   🙂

   1. logisch denken

    jij kan me niet kwellen tarrel , wel wat irritatie door je domme inhoudsloze gezwets

 4. Westerling 1

  Je kan als individu toch zelf je snavel opentrekken om loonsverhoging te vragen, daar heb je de linkse idioten van de vakbond toch niet voor nodig. Als je eis niet wordt ingewilligd, dan zoek je een andere baas. Simpel.

  1. Scaldis

   @westerling Precies, heel veel basisschoolleraren hebben dit gedaan!

  2. Duke

   Dat werkt niet overal zo. Dankzij de massa immigratie is er voor veel mensen genoeg concurrentie op de arbeidsmarkt. Wil jij niet, dan zijn er veel anderen die jou kunnen vervangen en mag jij aan de slavenarbeid in de bijstand.

 5. m.van.rosmalen

  Klopt
  Hier in onze rij gewoon rijtjeswoning zie je al dat er iets structueel helemaal mis is.
  De 1 kan 4 wkn op vakantie naar Amerika terwijl de andere met moeite een weekje weg kan.
  En dat terwijl het allemaal werkenden zijn en degene die 1 weekje met moeite weg kunnen zich vaak kapot werken in een zware baan.
  En de andere vaak thuis zit en gaat sporten.
  Er klopt geen ene hol meer van.
  De middenklasse verdwijnt en de nieuwe middenklasse zijn die mooie managerbaantjes , dokters en dat soort lui
  De mensen die met hun handen werken hebben het nakijken en hebben geen reet meer over na aftrek van alle lasten.

  1. toetssteen

   @Vn Rosmalen
   Dat is wel erg eenzijdig geschreeuw! Ik werkte in de ICT en had inderdaad een prima baan (moest ook veel reizen wat ivm de baan van mijn vrouw vaak problematisch was). Mijn vrouw was gynaecologe, vandaar dat het haar niet erg schikte als ik weer eens op de vleugels was.
   Maar doe me een lol en zet ons niet weg als zijnde profiteurs!

   1. m.van.rosmalen

    Nou mooi dus wel u voelt zichzelf nogal aangesproken wat betekend dat ik er niet ver vanaf zit
    Het doel van de EU is dat de middenklasse moet verdwijnen en dat er 2 groepen overblijven nl arm en rijk.
    En het wrange is dat de werkenden die de zwaarste banen hebben die geen hond meer wil doen zoals de zorg , bouw etc bij de armen gaan horen zover is Ned nl al heen

   2. m.van.rosmalen

    En tjee zeg wat een problemen hebben jullie gehad zeg.
    Je vrouw was gynacologe terwijl je de hele wereld overvloog.
    Zeg maar gerust wat een Luxe problemen.
    Dat moet je eens zeggen tegen een stel wat met 2 man werkt 40 uur per week in een niet zo’n luxe betaalde baan en die iedere euro moeten omdraaien.
    Miss es een jaartje ruilen dan blaas je niet meer zo hoog van de toren.

  2. logisch denken

   de 1 kan vier weken op vakantie , de ander rijdt een nieuwe auto en de volgende heeft een stacaravan.

   Feit blijft dat nagenoeg iedereen iets heeft wat de ander niet heeft echter allen hebben last van de krankzinnige belastingdruk van ons linkse kabinet waar de graaiers goed afgeschermd zijn met een riante wachtgeldregeling en een positie in het old boys netwerk.

   Ook een dokter of manager zijn niet vrijgesteld van belastingen en betalen 52% zonder arbeidsaftrek en zonder algemene heffingskorting. Ergo relatief gezien van iemand in schijf 2 betaald de dokter of manager 56% inkomstenbelasting. Koop een nieuwe TV en je hebt 77% ingeleverd van je inkomen. Het linkse nivelleringbeleid slaat NIEMAND over

   1. m.van.rosmalen

    Nou nee hoor bij u in uw dure vriendenkring misschien.
    Beetje meer logisch denken
    Zat mensen die niks van dat hebben en in een oude auto rondrijden , geen stacaravan hebben en nagenoeg dat ze met 2 man hard werken nauwelijks nig op vakantie kunnen en na aftrek van vaste lasten etc geen stuiver meer over hebben om nig iets te kunnen sparen.
    Laat staan wat leuks te kunnen gaan ondernemen.
    Die tijd waar u het over heeft dat de verschillen nog een beetje te overzien waren zijn we inmiddels allang gepasseerd.

 6. Willem Bever

  Ja, iedereen schijnt het te weten maar er gebeurt nix

  1. logisch denken

   moet je is ergens anders op stemmen

 7. Siemien

  Uiteraard en dat wordt in de vorm van belastingen en lastenverzwaringen gewoon gestolen door de staat..

 8. Punt50

  De groeiende kloof tussen rijk en arm is een wereldprobleem en hangt sterk samen met het verschijnsel geld creatie.

 9. StanleyC

  Zolang banken geld uit het niets mogen creëren en dat vervolgens mogen uitlenen tegen rente, is het einde van deze ellende nog lang niet in zicht.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.